SZTE Info

Újra Szegeden találkoztak az ország legreményteljesebb fiatal biológusai

Második alkalommal szervezte meg a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány, az SZTE Általános Orvostudományi Kar és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont a legtehetségesebb diákokat támogató Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozóját 2014. november 28-án és 29-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kétnapos rendezvényen az ország legjobb biológiatanárait („Szent-Györgyi Tanárok”) és legkiválóbb diákjait („Szent-Györgyi Ifjúk”) látják vendégül Szegeden. Összesen mintegy 180-an érkeztek a Tisza-parti városba (mintegy 150 diák és 30 tanár). A II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozójához a III. Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny indulói, illetve kísérő tanáraik közül többen is csatlakoztak.


 

Szegeden tartani a tehetségeket

 

IMG_0588A program megnyitóján, 2014. november 28-án Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány elnöke köszöntötte a részt vevő diákokat és felkészítő tanáraikat az SZTE Rektori Hivatal épületének dísztermében. Az alapítványnak 2012-ben nyílt lehetősége egy nagyszabású konferencia megszervezése Szent-Györgyi Albert Nobel-díjának 75. évfordulója alkalmából, melyen kilenc Nobel-díjas tudós vett rész – fogalmazott. – Az alapítvány fő célkitűzése, hogy Szent-Györgyi példáján felbuzdulva arra próbálja meg rávenni a szegedi és magyarországi fiatalságot, hogy tanulmányaikat és tudományos kutatómunkájukat ne külföldön, hanem hazánkban és elsősorban a Szegedi Tudományegyetemen és a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytassák. Talán sikerült elérni azt a célunkat, hogy a szegedi középiskolák legtehetségesebb diákjai tényleg a Szegedi Tudományegyetemet válasszák – mondta.


 

Szoros együttműködés a tehetséggondozásban

 

Bari Ferenc, az Általános Orvostudományi Kar dékánja köszöntőjében így fogalmazott: kimondott és kimondatlan céljuk, hogy az alapítvány segítségével a kar és az egyetem vonzerejét növeljék, hiszen bármilyen rangsor is készül, a szegedi egyetem mindig a legelőkelőbbek közé tartozik, a legjobb vidéki egyetemnek számít hazánkban. A 131 magyarországi egyetemi, főiskolai kar közül pedig a HVG idei listáján a negyedik helyre rangsorolták az SZTE Általános Orvostudományi Kart, mely a legerősebb vidéki képzőhely. Hozzátette: a fakultás azzal a feladattal is megbirkózik, hogy megszólítsa a középiskolás korosztályt és tanáraikat, és bizonyságot tegyen afelől, hogy az orvosi szakma, a biológia, az élettudományok olyan lehetőséget teremtenek mindenki számára, amelyből jól meg lehet élni. Kiemelte: az SZTE Általános Orvostudományi Karán mintegy 2500 hallgató tanul, a tehetségeket az első pillanattól kezdve felkarolják és támogatják. A hallgatók már az első évektől kezdve bekapcsolódhatnak a tudományos diákköri mozgalomba, kipróbálhatják magukat, lehetőséget kapnak arra, hogy laboratóriumban, klinikákon dolgozzanak. A tehetséggondozás nemcsak az orvostudományi fakultás érdeke, hanem a Szegedi Biológiai Kutatóközponté is, a két intézmény között évek óta szoros az együttműködés.

 

Vígh László, az MTA SZBK Biokémiai Intézet igazgatója elmondta: a Szegedi Biológiai Kutatóközpont egykori igazgatója, Straub F. Brunó emlékére létrehozott Straub Alapítvány kilencedik alkalommal szervezett középiskolás élettudományi kutatótábort, mely szintén a tehetséggondozást célozza. A legjobb diákokat tárt karokkal várja az SZBK, úgyis, mint ifjú diákokat, és úgyis, mint későbbi kutatókat. Ő is kiemelte, évtizedek óta kiváló kapcsolat van az SZTE és az SZBK között.

 


Laborokban a diákok

 

A köszöntők után Hegyi Péter, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány titkára ismertette az alapítvány célkitűzéseit, a mentorhálózatra épülő tehetséggondozó program terveit. A kétnapos esemény első napján, november 28-án délután plenáris szakmai előadásokat hallgathattak meg a résztvevők, majd a kutatómunka iránt érdeklődő tehetséges diákok november 29-én az SZBK és az SZTE laborjaiba látogatnak el.

 

A Szegedi Tudós Akadémia célkitűzéseiről, terveiről, programjairól a www.nobel-szeged.hu honlapon lehet tájékozódni. A II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozójának részletes programja itt elérhető.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. augusztus 02.

nyito_PB

Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • augusztus 26. 08:00 - 31. 20:00
 • augusztus 28. 08:00 - 30. 18:00
  Az SZTE BTK Klasszika-filológia és Neolatin Tanszék nemzetközi konferenciája
 • augusztus 28. 13:00 - 31. 20:00
  A Hajnal István Kör Társadalomtörténeti Egyesület, a Móra Ferenc Múzeum és a SZAB Filozófiai és Történettudományi Szb. szervezésében
 • augusztus 30.
  09:30 - 12:00
  9:30 Arrival and Presentation of SZTE Service Units: Frankofon Centre, American Corner, Confucius Institute, SZTE Counseling, Demola Programme; Meet the representatives at their stands;
  10:00 Opening Ceremony
  Welcome Speech: Dr. habil Péter Zakar, Vice Rector for International and Public Relations,
  and by Dr. Tamás Bene, Director for International and Public Relations
  10:30 Introduction of Mentoring System, Student Unions
  Presenter: ESN Szeged, EHÖK
  10:45 Introduction of the Stipendium Hungaricum Scholarship Programme;
  Presenter: Office for Full-time Study Programmes
  11:00 Presentation held by the Hungarian Police Department
  11: 30 Immigration Issues
  Presenter: Directorate General for Alien Policies
 • augusztus 31.
  10:00 - 16:00