SZTE Info

Felsőoktatási ipari együttműködési központ születik az SZTE tudásbázisán

A Szegedi Tudományegyetem és a régió gazdasági szereplői közötti kooperáció megerősítése és hatékonyabbá tétele a célja a Szegeden születő Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központnak (FIEK), melynek létrehozásáról Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese számolt be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központ (FIEK) megalakítását jelentette be a Szegedi Tudományegyetemen 2014. október 3-án Korányi László, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnökhelyettese. Azt mondta, a magyar innovációs régóta megoldatlan kulcsproblémáját szeretnék végre rendezni. Míg ugyanis a multinacionális vállalatok és a magyar nagyvállalatok kutatás-fejlesztési, innovációs tevékenységüket tekintve nemzetközi mércével mérve is élen járnak, és a magyar akadémiai-egyetemi szféra kutatói szintén kiemelkedő eredményeket érnek el az új uniós tagállamok szakembereihez viszonyítva, addig a hazai kis- és közepes vállalkozásokkal (kkv) jelentős probléma mutatkozik: ezek innovációs képessége, hajlandósága és erőforrásbázisa messze elmarad a kívánatostól. A magyar kkv-k többsége önállóan képtelen olyan színvonal fejleszteni, mely által megjelenhet a világpiacon, a hazai piac pedig túl szűk, így hosszú távon csakis az erről való kilépés lehet a cél.

 

A FIEK lehet a magyar Szilícium-völgy

 

Korányi László az új intézmény kialakításáról a Szegedi Tudományegyetem Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központ épületében tartott sajtótájékoztatón elmondta, a sikeres nemzetközi minták alapján megálmodott FIEK célja, hogy a kutatók és a vállalkozások fizikálisan is egymásra találjanak, a kutatási eredményekből iparilag, kereskedelmileg használható termékek, szolgáltatások jöjjenek létre. Az unió strukturális alapjának forrásaiból Szeged mellett az ország legalább három-négy helyén alakítanának ki ilyen intézményt, amelyben együtt dolgozhatnak az üzleti és a kutatói szféra szakemberei. Itt az adott centrumban érintett egyetemtől üzletfejlesztéssel és a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatos tanácsokat is kapnak a gazdaság szereplői annak érdekében, hogy sikeres vállalkozásokat hozhassanak létre. – Nem csak egyirányú utca tehát ez, hiszünk abban, hogy a két világ termékenyítően hat egymásra, a kutatás átveszi az üzletorientált, míg a vállalkozói szféra a kutatás-, fejlesztésorientált szemléletet. Az egyetemek számára bizonyosan előnyös lesz, ha megismerik az iparból származó problémákat, melyek az oktatásba is beépülhetnek – szögezte le, hozzátéve: bízik benne, a FIEK magyar modellje akár olyan sikeres lesz, mint a hosszú évtizedekkel ezelőtt létrehozott Szilícium-völgy, ami egyetemi kutatások kereskedelmi hasznosításából nőtt ki.


RH_sajtotajekoztato_Tudaskozpont_2014._oktober_3
Felsőoktatási ipari együttműködési központ születik az SZTE tudásbázisán - GALÉRIA

 

Célkeresztben az ipari jellegű doktori képzés

 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora megerősítette, a magyar kkv-k innovációs hatékonysága a régiós vetélytársaikéhoz képest is eléggé gyenge, aminek egyik legfőbb oka a forráshiány. Éppen ezért üdvözölte, hogy végre születik egy olyan kezdeményezés, mely az érintett vállalkozások innovativitásának növelését tűzte ki célul, illetve támogatja komplex eszközökkel. – Azért is tartom fontosnak a FIEK életre hívását, mert a kkv-k nagy része eddig nem is mert bejönni az egyetemekre, tartottak azok monumentalitásától – árulta el.

 

A rektor elmondta, az új intézmény Szegeden az európai uniós tudományos nagyberuházásaként épülő ELI-ALPS lézerközpont mellé tervezett tudáspark magjának tekinthető. A központ fontos szerepet tölthet be az oktatásban is, többek között a doktori képzésben, hiszen komoly igény lenne arra, hogy a doktoranduszok olyan problémákon dolgozhassanak, amelyek közvetlenül kapcsolódnak az iparhoz. – Magyarországon a doktori képzést a mai napig sokan kizárólag az akadémiai-egyetemi szféra kutatói-oktatói utánpótlásának tekintik, miközben a munkaerőpiac számít ezekre a magasan képzett szakemberekre. Az Egyesült Államokban a doktori fokozattal rendelkezők 60-70 százaléka már a versenyszférában helyezkedik el. Itt az ideje, hogy hazánkban is rendbe tegyük az ipari jellegű doktori képzést, azaz egyre több PhD-hallgató dolgozzon ipari projekteken, és a doktori képzés egyre több végzettet bocsásson ki az iparba – mutatott rá a Magyar Innovációs Szövetség elnöki posztját is betöltő akadémikus. Hozzátette azt is, hogy a magyar gazdaság fenntartható fejlődéséhez elengedhetetlen a kutatás-fejlesztésre történő összpontosítás.

 

Sorsdöntő a kkv-k versenyképességének növelése

 

Az új szolgáltató, innovációs központokról elismerően szólt Nemesi Pál, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke is. Úgy fogalmazott, rendkívül fontos, hogy a FIEK intézményes módon teremt lehetőséget a kutatói szféra és a gazdaság szereplői közötti találkozásra. A kkv-k szerepének hangsúlyosságát a következő adatokkal húzta alá: Magyarországon a foglalkoztatás több mint 90 százaléka ezekhez kötődik, ugyanakkor a GDP-termelésnek az 50 százalékát sem érik el, ami jelentős lemaradásnak számít más országokhoz képest. A magyar gazdaság teljesítménye szempontjából döntő jelentőségű, milyen eredménnyel szerepelnek a kkv-k a hazai és a nemzetközi piacon, elengedhetetlen ezek versenyképességének növelése. A Felsőoktatási Ipari Együttműködési Központok Nemesi Pál véleménye szerint hozzájárulhatnak majd ehhez.

 

Az eseményen részt vett Kothencz János szegedi polgármesterjelölt is, aki üdvözölte a tervezett fejlesztést, illetve a Szegedi Tudományegyetem részvételét a kezdeményezésben. Mint mondta, Szeged gazdaságának fejlődése és munkaerő-piaci adatok javítása szempontjából kiemelt fontosságú, hogy az egyetemi tudásbázis segítségével előrelépjenek, bővüljenek a helyi kis- és középvállalkozások.

 

SZTEinfo – P. M. L.

Fotó: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.