SZTE Info

Útmutatás a külföldre készülő egyetemistáknak

A Tempus Közalapítvány 2014. október 28-án tartotta meg motivációs „túlélő” tréningjét a szegedi hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi évek rengeteg ösztöndíjas lehetőséget biztosítanak. A számtalan választási lehetőség közül kiemelt figyelmet kapnak a külföldi tanulmányutak. Erasmus, Erasmus+, Erasmus Mundus, Campus Hungary, CEEPUS, ezek a mobilitási programok mind a Szegedi Tudományegyetemre járó diákok interkulturális fejlődését szolgálják.

Sokan szeretnének külföldön tanulni, ezáltal új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni.

Azonban kevesen tudják, hogyan kell elkezdeni és sikerre vinni egy külföldi ösztöndíjat célzó pályázatot. A siker titka: a magabiztosság, a megfelelő kommunikáció, a talpraesettség, a kooperativitás, a rugalmasság, és nem utolsó sorban a tolerancia. Mindezek elsajátításában nyújtott segítséget a motivációs tréning résztvevőinek a Tempus Közalapítvány munkatársa, Medvés Dóra.

A tréning célja a személyes kompetenciák fejlesztése. Főleg azt próbálom átadni a hallgatóságnak, hogy hogyan kezeljék a kezdeti kulturális sokkot és a kulturális különbségekből adódó lehetséges konfliktusokat. A fejlődést leginkább a különböző szituációs feladatokkal próbálom náluk elérni – számolt be a felkészítés körülményeiről az SZTE Média Centrumnak Medvés Dóra.

A Tempus Közalapítvány idén harmadik alkalommal tartotta meg felkészítő tréningjét Szegeden. Az ösztöndíjasok felkészítése négy részből állt: angol nyelvi készségfelmérőből, interkulturális tréningből, kompetenciafejlesztésből és végül, de nem utolsósorban motivációs „túlélő” tréningből. Az előző három felkészítő programmal az SZTE polgárai a 2014. szeptemberben megrendezett Ösztöndíjas Börze keretein belül találkozhattak, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda szervezésében. Azok a hallgatók, akik lemaradtak a felkészítő tréningekről, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársaitól érdeklődhetnek a különböző külföldi pályázatokról.

 

SZTEinfo Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.