SZTE Info

Útmutatás a külföldre készülő egyetemistáknak

A Tempus Közalapítvány 2014. október 28-án tartotta meg motivációs „túlélő” tréningjét a szegedi hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi évek rengeteg ösztöndíjas lehetőséget biztosítanak. A számtalan választási lehetőség közül kiemelt figyelmet kapnak a külföldi tanulmányutak. Erasmus, Erasmus+, Erasmus Mundus, Campus Hungary, CEEPUS, ezek a mobilitási programok mind a Szegedi Tudományegyetemre járó diákok interkulturális fejlődését szolgálják.

Sokan szeretnének külföldön tanulni, ezáltal új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni.

Azonban kevesen tudják, hogyan kell elkezdeni és sikerre vinni egy külföldi ösztöndíjat célzó pályázatot. A siker titka: a magabiztosság, a megfelelő kommunikáció, a talpraesettség, a kooperativitás, a rugalmasság, és nem utolsó sorban a tolerancia. Mindezek elsajátításában nyújtott segítséget a motivációs tréning résztvevőinek a Tempus Közalapítvány munkatársa, Medvés Dóra.

A tréning célja a személyes kompetenciák fejlesztése. Főleg azt próbálom átadni a hallgatóságnak, hogy hogyan kezeljék a kezdeti kulturális sokkot és a kulturális különbségekből adódó lehetséges konfliktusokat. A fejlődést leginkább a különböző szituációs feladatokkal próbálom náluk elérni – számolt be a felkészítés körülményeiről az SZTE Média Centrumnak Medvés Dóra.

A Tempus Közalapítvány idén harmadik alkalommal tartotta meg felkészítő tréningjét Szegeden. Az ösztöndíjasok felkészítése négy részből állt: angol nyelvi készségfelmérőből, interkulturális tréningből, kompetenciafejlesztésből és végül, de nem utolsósorban motivációs „túlélő” tréningből. Az előző három felkészítő programmal az SZTE polgárai a 2014. szeptemberben megrendezett Ösztöndíjas Börze keretein belül találkozhattak, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda szervezésében. Azok a hallgatók, akik lemaradtak a felkészítő tréningekről, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársaitól érdeklődhetnek a különböző külföldi pályázatokról.

 

SZTEinfo Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.