SZTE Info

Útmutatás a külföldre készülő egyetemistáknak

A Tempus Közalapítvány 2014. október 28-án tartotta meg motivációs „túlélő” tréningjét a szegedi hallgatóknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemi évek rengeteg ösztöndíjas lehetőséget biztosítanak. A számtalan választási lehetőség közül kiemelt figyelmet kapnak a külföldi tanulmányutak. Erasmus, Erasmus+, Erasmus Mundus, Campus Hungary, CEEPUS, ezek a mobilitási programok mind a Szegedi Tudományegyetemre járó diákok interkulturális fejlődését szolgálják.

Sokan szeretnének külföldön tanulni, ezáltal új élményekkel és tapasztalatokkal gazdagodni.

Azonban kevesen tudják, hogyan kell elkezdeni és sikerre vinni egy külföldi ösztöndíjat célzó pályázatot. A siker titka: a magabiztosság, a megfelelő kommunikáció, a talpraesettség, a kooperativitás, a rugalmasság, és nem utolsó sorban a tolerancia. Mindezek elsajátításában nyújtott segítséget a motivációs tréning résztvevőinek a Tempus Közalapítvány munkatársa, Medvés Dóra.

A tréning célja a személyes kompetenciák fejlesztése. Főleg azt próbálom átadni a hallgatóságnak, hogy hogyan kezeljék a kezdeti kulturális sokkot és a kulturális különbségekből adódó lehetséges konfliktusokat. A fejlődést leginkább a különböző szituációs feladatokkal próbálom náluk elérni – számolt be a felkészítés körülményeiről az SZTE Média Centrumnak Medvés Dóra.

A Tempus Közalapítvány idén harmadik alkalommal tartotta meg felkészítő tréningjét Szegeden. Az ösztöndíjasok felkészítése négy részből állt: angol nyelvi készségfelmérőből, interkulturális tréningből, kompetenciafejlesztésből és végül, de nem utolsósorban motivációs „túlélő” tréningből. Az előző három felkészítő programmal az SZTE polgárai a 2014. szeptemberben megrendezett Ösztöndíjas Börze keretein belül találkozhattak, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda szervezésében. Azok a hallgatók, akik lemaradtak a felkészítő tréningekről, az SZTE Nemzetközi Mobilitási Iroda munkatársaitól érdeklődhetnek a különböző külföldi pályázatokról.

 

SZTEinfo Cserei Bettina

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/