SZTE Info

brazil_hallgatok_kiemelt

Budapesten képviselték az SZTE-t az intézmény brazil hallgatói

A Science Without Borders (Tudomány Határok Nélkül) ösztöndíjas program keretében a Magyarországon tanuló csaknem 1500 brazil diákot köszöntötték 2014. szeptember 22-én ünnepélyes keretek között a Budapesti Gazdasági Főiskolán. A rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegeden tanuló brazil diákok találkozhattak a CAPES (a brazil oktatási minisztérium háttérintézménye) SWB programért felelős vezetőjével. Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója közvetlen konzultáción ismertette az SZTE-n zajló brazil program eredményeit a brazil vezetővel.

 

A brazil kormány által finanszírozott Science Without Borders (Tudomány Határok Nélkül) programba 2013-ban kapcsolódott be Magyarország. A Szegedi Tudományegyetemre 2014 januárjától kezdve 40 brazil hallgató érkezett. A 2014. szeptember 22-i ünnepi köszöntésen a Szegedi Tudományegyetemet a programban részt vevő intézmények közül a legnagyobb delegáció, 13 brazil hallgató és az intézmény négy munkatársa képviselte, kiváltva ezzel a rendezvény díszvendége, a CAPES képviselője, Mr. Luis Filipe de Miranda Grochocki és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elismerését is.

 

Brazília a második legtöbb diákot Magyarországra küldő ország

 

Az ösztöndíjprogram sikeres első évét lezáró és második évét megnyitó rendezvényen a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte: bizonyára a brazil diákok is megtapasztalják, milyen kitűnőek a magyar felsőoktatási intézmények, és nagyon hasznosnak találják majd itteni tanulmányaikat. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára felidézte: néhány évvel ezelőtt a Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra kérte a szervezetet, hogy legyen annak az ösztöndíjprogramnak a koordinátora, amelynek keretében brazil diákok érkeznek Magyarországra. A kezdeményezés nagy sikernek bizonyult, ma már Brazília a második legtöbb diákot Magyarországra küldő ország – közölte. Dubéczi Zoltán szerint a magyar felsőoktatási intézmények bebizonyították, hogy a tengerentúli diákoknak is vonzó tanulási lehetőségeket kínálnak. A brazil diákok fontos tapasztalatokat szereznek Magyarországon, és így a brazil és a nemzetközi munkaerőpiacon is sikeresebbek lehetnek – mondta.

 

A rendezvényen Grochocki programigazgató (CAPES) elismerését fejezte ki, hogy a magyar felsőoktatás színvonala Magyarországot a 10. helyre hozta fel a mintegy 30 SWB-résztvevő ország versenyében. Az ünnepi programot az egyik programban résztvevő hazai intézményben tanuló brazil hallgató felszólalása zárta, aki a Magyarországon szerzett nagyon pozitív tapasztalatairól beszélt, többek között kiemelve a magas színvonalú budapesti tömegközlekedést is – tudtuk meg Zalányi Sára, az SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda SWB programért felelős munkatársának beszámolójából. A köszöntőket követően a Szegedi Tudományegyetemen tanuló lelkes brazil fiatalok állófogadáson meséltek pozitív szegedi élményeikről, tanulmányaikról, a magyar felsőoktatásban szerzett tapasztalataikról a CAPES jelen lévő vezetőjének, és közösen értékelték a Science Without Borders (SWB) ösztöndíjprogramot.

 

Az SZTE is kiváló lehetőségeket nyújt

 

A Budapesti Gazdasági Főiskolán lezajlott nagy sikerű brazil-magyar programhoz

kapcsolódóan, 2014. szeptember 22-én és 23-án Mr. Luis Filipe de Miranda Grovhocki programigazgató az SWB programban részt vevő felsőoktatási intézmények közül hat budapesti intézménybe látogatott el annak érdekében, hogy benyomásokat szerezzen a brazil hallgatókat fogadó hazai képzőhelyekről. A vidéki intézmények képviselői számára szeptember 23-án, Budapesten nyílt lehetőség közvetlen konzultációra. A programon három további részt vevő magyar intézmény nemzetközi vezetője mellett Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója vett részt. Pálfi György tájékoztatására – miszerint a 2014-es QS World University Rankings listán az SZTE végzett a legelőkelőbb helyen a magyar felsőoktatási intézmények közül – a brazil vezető jelezte, már hallott a jó hírről, hiszen Prágából, a QS-eredmény bejelentésének színhelyéről érkezett, és gratulált az SZTE sikeréhez. A Tisza-parti universitas nemzetközi és közkapcsolati igazgatója tájékoztatta a brazil vezetőt az SZTE kibővült nemzetközi képzési portfóliójáról – amely bővítés azt is eredményezte, hogy a program első félévében még nem kapcsolódhattak be brazil diákok a szegedi programokba, mára azonban már 15 brazil biológushallgató tanul a Természettudományi és Informatikai Karon (TTIK), angol nyelven az idén februárban indított képzésben.

 

Hasonlóan új, dinamikusan fejlődő képzésben vesznek részt az SZTE Mérnöki Kar (MK) brazil hallgatói is. Rajtuk kívül orvosi és agrár területeken tanulnak jelenleg brazil hallgatók az SZTE-n – tudtuk meg. Jóllehet az SWB programra érkezők túlnyomó többsége Budapestet célozza meg, és a program műszaki, mérnöki prioritásai miatt az SZTE szinte „kétszeresen hátrányos helyzetben van” a Budapesti Műszaki Egyetemmel és más budapesti műszaki profilú intézményekkel szemben, a biotechnológiai és más alkalmazott természettudományi, az élelmiszermérnöki, orvosi/gyógyszerészeti képzések illeszthetők az SWB-prioritásokhoz, és azokat továbbra is jó szívvel tudjuk a brazil félnek ajánlani fogalmazott Pálfi György. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatójától azt is megtudtuk, hogy Grovhocki igazgató jelezte, az SWB programot ugyan 2018-ig meghosszabbították, de a végső döntést a közelgő brazil elnökválasztás eredményei befolyásolhatják.

 

A szakmai kötődés később is kamatoztatható

 

Jó hír, hogy Dilma Rousseff jelenlegi elnökön kívül másik két jelölt is beiktatta programjába az SWB program folytatását, ami javítja az esélyeket. A konzultáción Pálfi György felvetette, hogy a külföldön – így hazánkban – tanuló brazil hallgatók egy részében kialakuló szakmai kötődés később is kamatoztatható lehet – például a most BSc/BA szintű részképzésben résztvevők közül a legjobbak később közös PhD-képzések résztvevői is lehetnek. Grovhocki programigazgató egyetértett a felvetéssel, és jelezte, a CAPES ilyen típusú együttműködéseket is támogat – a szakmai szempontból hasznos és kívánatos közös PhD-kutatások megvalósulásához azonban szükséges az intézményi, kutatócsoport szintű együttműködések fejlődése is, illetve a közös kutatási projektek fenntartható magyarországi finanszírozási hátterének biztosítása. A brazil vezető bízik abban, hogy az SWB program végére – amikorra a sok ezer, Magyarországon tanult és hazánkat megismert brazil fiatal egy kis része, „a legkiválóbbak” közös K+F kutatásokba, PhD-programokba kapcsolódhat – definiálható lesz Magyarországon is egy, a CAPES-hez hasonló felsőoktatási, kutatási projektfinanszírozó háttérintézmény, amely a CAPES partnere lehet az SWB utáni időszakban.

 

SZTEinfo

Fotó: SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda és Varga Ferenc, Eszterházy Károly Főiskola Líceum Televízió


A brazil hallgatók fogadásáról készült video itt megtekinthető: 

A Science Without Borders facebook oldal („Science Without Borders Szeged”):
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.