SZTE Info

brazil_hallgatok_kiemelt

Budapesten képviselték az SZTE-t az intézmény brazil hallgatói

A Science Without Borders (Tudomány Határok Nélkül) ösztöndíjas program keretében a Magyarországon tanuló csaknem 1500 brazil diákot köszöntötték 2014. szeptember 22-én ünnepélyes keretek között a Budapesti Gazdasági Főiskolán. A rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem is képviseltette magá.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegeden tanuló brazil diákok találkozhattak a CAPES (a brazil oktatási minisztérium háttérintézménye) SWB programért felelős vezetőjével. Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója közvetlen konzultáción ismertette az SZTE-n zajló brazil program eredményeit a brazil vezetővel.

 

A brazil kormány által finanszírozott Science Without Borders (Tudomány Határok Nélkül) programba 2013-ban kapcsolódott be Magyarország. A Szegedi Tudományegyetemre 2014 januárjától kezdve 40 brazil hallgató érkezett. A 2014. szeptember 22-i ünnepi köszöntésen a Szegedi Tudományegyetemet a programban részt vevő intézmények közül a legnagyobb delegáció, 13 brazil hallgató és az intézmény négy munkatársa képviselte, kiváltva ezzel a rendezvény díszvendége, a CAPES képviselője, Mr. Luis Filipe de Miranda Grochocki és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) elismerését is.

 

Brazília a második legtöbb diákot Magyarországra küldő ország

 

Az ösztöndíjprogram sikeres első évét lezáró és második évét megnyitó rendezvényen a Magyar Távirati Iroda beszámolója szerint Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár kiemelte: bizonyára a brazil diákok is megtapasztalják, milyen kitűnőek a magyar felsőoktatási intézmények, és nagyon hasznosnak találják majd itteni tanulmányaikat. Dubéczi Zoltán, a Magyar Rektori Konferencia főtitkára felidézte: néhány évvel ezelőtt a Külügyminisztérium és az Emberi Erőforrások Minisztériuma arra kérte a szervezetet, hogy legyen annak az ösztöndíjprogramnak a koordinátora, amelynek keretében brazil diákok érkeznek Magyarországra. A kezdeményezés nagy sikernek bizonyult, ma már Brazília a második legtöbb diákot Magyarországra küldő ország – közölte. Dubéczi Zoltán szerint a magyar felsőoktatási intézmények bebizonyították, hogy a tengerentúli diákoknak is vonzó tanulási lehetőségeket kínálnak. A brazil diákok fontos tapasztalatokat szereznek Magyarországon, és így a brazil és a nemzetközi munkaerőpiacon is sikeresebbek lehetnek – mondta.

 

A rendezvényen Grochocki programigazgató (CAPES) elismerését fejezte ki, hogy a magyar felsőoktatás színvonala Magyarországot a 10. helyre hozta fel a mintegy 30 SWB-résztvevő ország versenyében. Az ünnepi programot az egyik programban résztvevő hazai intézményben tanuló brazil hallgató felszólalása zárta, aki a Magyarországon szerzett nagyon pozitív tapasztalatairól beszélt, többek között kiemelve a magas színvonalú budapesti tömegközlekedést is – tudtuk meg Zalányi Sára, az SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda SWB programért felelős munkatársának beszámolójából. A köszöntőket követően a Szegedi Tudományegyetemen tanuló lelkes brazil fiatalok állófogadáson meséltek pozitív szegedi élményeikről, tanulmányaikról, a magyar felsőoktatásban szerzett tapasztalataikról a CAPES jelen lévő vezetőjének, és közösen értékelték a Science Without Borders (SWB) ösztöndíjprogramot.

 

Az SZTE is kiváló lehetőségeket nyújt

 

A Budapesti Gazdasági Főiskolán lezajlott nagy sikerű brazil-magyar programhoz

kapcsolódóan, 2014. szeptember 22-én és 23-án Mr. Luis Filipe de Miranda Grovhocki programigazgató az SWB programban részt vevő felsőoktatási intézmények közül hat budapesti intézménybe látogatott el annak érdekében, hogy benyomásokat szerezzen a brazil hallgatókat fogadó hazai képzőhelyekről. A vidéki intézmények képviselői számára szeptember 23-án, Budapesten nyílt lehetőség közvetlen konzultációra. A programon három további részt vevő magyar intézmény nemzetközi vezetője mellett Pálfi György, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatója vett részt. Pálfi György tájékoztatására – miszerint a 2014-es QS World University Rankings listán az SZTE végzett a legelőkelőbb helyen a magyar felsőoktatási intézmények közül – a brazil vezető jelezte, már hallott a jó hírről, hiszen Prágából, a QS-eredmény bejelentésének színhelyéről érkezett, és gratulált az SZTE sikeréhez. A Tisza-parti universitas nemzetközi és közkapcsolati igazgatója tájékoztatta a brazil vezetőt az SZTE kibővült nemzetközi képzési portfóliójáról – amely bővítés azt is eredményezte, hogy a program első félévében még nem kapcsolódhattak be brazil diákok a szegedi programokba, mára azonban már 15 brazil biológushallgató tanul a Természettudományi és Informatikai Karon (TTIK), angol nyelven az idén februárban indított képzésben.

 

Hasonlóan új, dinamikusan fejlődő képzésben vesznek részt az SZTE Mérnöki Kar (MK) brazil hallgatói is. Rajtuk kívül orvosi és agrár területeken tanulnak jelenleg brazil hallgatók az SZTE-n – tudtuk meg. Jóllehet az SWB programra érkezők túlnyomó többsége Budapestet célozza meg, és a program műszaki, mérnöki prioritásai miatt az SZTE szinte „kétszeresen hátrányos helyzetben van” a Budapesti Műszaki Egyetemmel és más budapesti műszaki profilú intézményekkel szemben, a biotechnológiai és más alkalmazott természettudományi, az élelmiszermérnöki, orvosi/gyógyszerészeti képzések illeszthetők az SWB-prioritásokhoz, és azokat továbbra is jó szívvel tudjuk a brazil félnek ajánlani fogalmazott Pálfi György. Az SZTE nemzetközi és közkapcsolati igazgatójától azt is megtudtuk, hogy Grovhocki igazgató jelezte, az SWB programot ugyan 2018-ig meghosszabbították, de a végső döntést a közelgő brazil elnökválasztás eredményei befolyásolhatják.

 

A szakmai kötődés később is kamatoztatható

 

Jó hír, hogy Dilma Rousseff jelenlegi elnökön kívül másik két jelölt is beiktatta programjába az SWB program folytatását, ami javítja az esélyeket. A konzultáción Pálfi György felvetette, hogy a külföldön – így hazánkban – tanuló brazil hallgatók egy részében kialakuló szakmai kötődés később is kamatoztatható lehet – például a most BSc/BA szintű részképzésben résztvevők közül a legjobbak később közös PhD-képzések résztvevői is lehetnek. Grovhocki programigazgató egyetértett a felvetéssel, és jelezte, a CAPES ilyen típusú együttműködéseket is támogat – a szakmai szempontból hasznos és kívánatos közös PhD-kutatások megvalósulásához azonban szükséges az intézményi, kutatócsoport szintű együttműködések fejlődése is, illetve a közös kutatási projektek fenntartható magyarországi finanszírozási hátterének biztosítása. A brazil vezető bízik abban, hogy az SWB program végére – amikorra a sok ezer, Magyarországon tanult és hazánkat megismert brazil fiatal egy kis része, „a legkiválóbbak” közös K+F kutatásokba, PhD-programokba kapcsolódhat – definiálható lesz Magyarországon is egy, a CAPES-hez hasonló felsőoktatási, kutatási projektfinanszírozó háttérintézmény, amely a CAPES partnere lehet az SWB utáni időszakban.

 

SZTEinfo

Fotó: SZTE Nemzetközi Koordinációs Iroda és Varga Ferenc, Eszterházy Károly Főiskola Líceum Televízió


A brazil hallgatók fogadásáról készült video itt megtekinthető: 

A Science Without Borders facebook oldal („Science Without Borders Szeged”):
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. január 09.

SZEM_2018_dekanok_nyito

Mi a szegedi egyetem küldetése? A 2000-ben született 12 karú szegedi universitas kari vezetőinek válaszai az SZTE honlapján a Pillanatfölvétel a dékánoktól interjúsorozatban olvashatóak. Ezekre épül a Szegedi Egyetem Magazin alábbi összeállítása, amely az SZTE 12 karának hasonlóságait, az összetartó és előre vivő erőket villantja föl.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 21.
  14:00 - 18:00
  A SZTE BTK Vizuális Kultúra és Irodalomelmélet Tanszék a Bonni Egyetem Médiatudományi Tanszékével közösen nemzetközi workshopot szervez május 21-én Screen Cultures címmel. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!
 • május 21.
  17:00 - 18:00
  Pászka Imre professzorral, a SZAB Szociológiai Munkabizottság alapító elnökével 70. születésnapja és készülő kötete kapcsán beszélget Jancsák Csaba a SZAB Szociológiai Munkabizottság elnöke és Dávid Benjámin hallgató.
 • május 21.
  19:30 - 20:30
  A Bharatanatyam Dél-India klasszikus tánca, amely leszármazottja a több évezredes múltra visszatekintő templomi táncosnők, a dévadászik művészetének. A 20. században a Bharatanatyam színpadi műfajjá vált. A táncos a zene, tánc, színészet és költészet egységét hivatott megidézni, hogy ezzel spirituális magasságokba emelje nézőjét és önmagát. Subhashini Goda indiai származású táncművész, tánctanár; Erasmus Mundus – Choreomundus ösztöndíjat nyert táncelmélet és -gyakorlat, illetve kulturális örökség témakörben, jelenleg az SZTE BTK Néprajz és Kulturális Antropológia Tanszéken folytatja tanulmányait. Egyéni táncelőadások, valamint csoportos tradicionális és kortárs táncdrámák kimagasló előadója és alkotója. Többszörös szakmai elismerésben részesült: 2013-ban és 2014-ben legjobb előadói díjat, valamint kiváló táncművész minősítést kapott. A Kala Sangam Tánccsoport 2003 óta működik Szegeden. A tánccsoport vezetője, Kiss Tímea Somi Panninál kezdte, majd Indiában folytatta tanulmányait Anuradha Shinde tanárnőnél és Adyar K. Lakshman táncmesternél. Tanítványaival számos fellépésen, fesztiválon vettek részt, adtak önálló táncestet. A fellépők csoportos és szóló tánckoreográfiákat adnak elő, mely alkalmon az összes tánccsoport megmutatja magát, magyar és indiai származású tanítványok egyaránt. Belépőjegy elővételben és SZTE diákigazolvánnyal 990 Ft, a rendezvény napján 1300 Ft
 • május 22.
  09:30 - 10:30
 • május 22.
  18:00 - 19:00
  Radhika gyermekkora óta foglalkozik klasszikus indiai tánccal, hivatásos táncossá azonban csak később vált, miután informatikai diplomát szerzett és több évig programozóként dolgozott. Rájött azonban, hogy semmi sem teszi annyira teljessé az életét, mint a tánc. Azóta teljes idejét e művészeti formának szenteli, elméleti előadásokat, workshopokat tart és járja az iskolákat, hogy az új nemzedékekhez is eljusson ez az ősi műfaj. Táncelőadásai nagy sikert arattak szerte a világon, Indián kívül fellépett Amerikában és Magyarországon is. Erőssége lenyűgöző arcjátékában áll, és ahogyan a különböző karaktereket életre kelti a színpadon. Az est során egy klasszikus margamot láthatunk tőle. Belépőjegy 1000 Ft