Bezár

Hírarchívum

Díszpolgári kitüntetést kapott az egyetem oktatója

Díszpolgári kitüntetést kapott az egyetem oktatója

2014. szeptember 26.
2 perc

Mélykút díszpolgárává választották Ignácz Ferencet, az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékének oktatóját. A kitüntetésről és a városhoz fűződő viszonyáról kérdeztük a neves lézerfizikust.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

140911_Ignacz_Ferenc01Idén augusztusban hatalmas megtiszteltetés érte Ignácz Ferencet: díszpolgárrá választották abban a városban, ahol felnőtt.


– Tizennyolc évig éltem Mélykúton. Oda jártam általános iskolába, és még a kiskunhalasi Szilády Áron Gimnáziumba is onnan jártam be naponta – emlékezett vissza a Mélykúton töltött éveire Ignácz Ferenc, aki lézerfizikusként és oktatóként tevékenykedik a Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. – A szívem mélyén én még mindig mélykúti vagyok, hiába költöztem el Szegedre a munkám miatt. Sosem szakítottam meg a kapcsolatomat a várossal. Ignácz Ferenc azt is elárulta, hogy a kapcsolatápolás számára nem merült ki az alkalmankénti hazalátogatásban. Az elmúlt év során több vidéki városban, köztük Mélykúton is, olyan előadásokat szerveztek, ahol tanulságos kísérletekkel népszerűsítették a fizikát a fiatalok körében. – Ezek az előadások mindig is nagy sikert arattak a gyerekek körében, így számomra sosem volt kétséges, hogy ezzel Mélykútra is el kell jutnunk – mesélte a fizikus, hozzátéve, hogy mindezzel szeretne egy kicsit visszaadni valamit annak a közösségnek, amelyik elindította őt a pályáján. – Az általános iskolai fizika és matematika tanáromnak köszönhetem, hogy felismertem magamban a fizika fontosságát. Mindketten olyan kaliberű oktatók, akikhez foghatót mind a mai napig nem sokat láttam.


Ignácz Ferenc kísérleti lézerfizikusként rengeteg hasznos szabadalommal örvendeztette meg a világot. Ezek közül kiemelendő az a világszerte használt orvosi eljárás, amely a szénanátha tüneteit gyógyítja, és Ignácz Ferenc nevéhez kötődik ennek az orvostechnikai eszköznek a kifejlesztése. Mindezek az érdemei természetesen Mélykút városába is eljutottak, és képviselő-testület egyhangúan úgy döntött, hogy 2014. augusztus 20-án ünnepélyes keretek közt díszpolgárrá avatják őt. – Nagyon meglepődtem, amikor néhány nappal előtte értesítettek erről a megtiszteltetésről – idézte fel a nagy pillanatot. – Kérdezték, hogy van-e aznapra más elfoglaltságom, de lássuk be, az ember egy ilyen alkalomért bármilyen más programot átszervezne – jegyezte meg mosolyogva a mélykúti fizikus, aki azt is elárulta: ugyan rengetegszer tartott már előadást, az ünnepségen mégis nehezen jöttek a szavak a szájára. – Nagyon jólesett ez az elismerés, hisz Mélykúton nőttem fel, innen indultak a tanulmányaim. Ez egy olyan élmény, amit mindenkinek meg kellene élnie, mert szavakkal képtelenség leírni – zárta a gondolatait Ignácz Ferenc.

 

SZTEinfo – Őszi Tamás

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek