Bezár

Hírarchívum

Előadásokkal nyitotta a szemesztert a pedagógusképző kar

Előadásokkal nyitotta a szemesztert a pedagógusképző kar

2014. szeptember 19.
2 perc

Tizenkettedik alkalommal „Régiók a történelemben” címmel szemeszternyitó előadások várták az érdeklődőket az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermében 2014. szeptember 18-án. A rendezvényen köszöntötték a kar köztársasági ösztöndíjas hallgatóit is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

jgypk szemeszternyitóA hagyományos előadás-sorozat az elmúlt tizenegy évben számos tudományterületet érintett; a kommunikáció, a sport, a művészet, a természettudományok, a pedagógusképzés, a szemiotika és az informatika témáit az elmúlt szemeszternyitó előadások ismertették. Az idei, tizenkettedik előadás-sorozat a társadalomismeretek, a régiók aspektusaira fókuszált.


A mára már hagyománnyá vált szemeszternyitó előadássorozat, tizenkét évvel ezelőtt azzal a céllal indult el, hogy a karon folyó színvonalas kutatómunka, az elért eredmények a szélesebb közvélemény előtt is ismerté váljanak – tudtuk meg Marsi Istvántól, a kar dékánjától. Megnyitójában így fogalmazott: – Abban mindannyian egyetértettünk, hogy nem kielégítő az, ha egy-egy szakma művelői egymásnak mondják el az elért eredményeket. Fontos, hogy azok, akik az egyes tudományterületeket nem ismerők is megismerjék a kari sikereket. Törekszünk arra, hogy szélesebb közvélemény előtt is ismerté váljanak a kar tudományos sikerei, előadóként is megismerjük azokat a kollégákat, akiknek ezek a sikerek köszönhetők.


Rámutatott arra is, hogy nemcsak a földrajzi folyamatok lépnek át az országhatárokon, hanem a gazdasági, történelmi, politikai folyamatok is függetlenné válnak ettől. – Ezért nagyon fontos számunkra, hogy a mai napon, olyan tudósok mutatják be a regionalitás aspektusait, akik elmélyült művelői a szakmának. Erről a sokat használt, de tudományosan valószínűleg nem mindannyiunk által vizsgált területről most új eredményeket tudhatunk meg tette hozzá.


A 2014/2015-ös tanév I. szemeszterének nyitó rendezvényén Olasz Lajos, a kar Alkalmazott Humántudományi Intézet Alkalmazott Társadalomismereti Tanszék adjunktusa „Egy régió, két világháború árnyékában” címmel beszélt Közép-és Kelet- Európa I. és II. világháború közötti helyzetéről. Dékányné Szénási Éva főiskolai tanár „Régiók Európája: elmélet és megvalósulás”, Rácz Lajos egyetemi tanár „Félperifériáról félperifériára: átrendeződések a világgazdasági rendszer erőtereiben” címmel tartott előadást.


JGYPK_szemeszernyito_2014._szeptember_18_galeria
Előadásokkal nyitotta a szemesztert a pedagógusképző kar - GALÉRIA


Az előadásokat követően elismerő oklevéllel köszöntötték azokat a hallgatókat, akik tudásukkal és munkásságukkal öregbítették a kar hírnevét. A köztársasági ösztöndíjasoknak szóló miniszteri oklevelet Marsi István dékán adta át. A rendezvény egy népdalcsokorral zárult a kar óvodapedagógus szakos hallgatójának előadásában.


Az előadásokat a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar TiszapART Televíziója rögzítette. Az előadások hamarosan itt megtekinthetők.


 

SZTEinfo

Fotó: Varga Kristóf

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek