SZTE Info

sajtoreggeli_kiemelt

A legmodernebb szívsebészeti terápiás eszközök szolgálják a betegellátást az SZTE-n

A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtőfelszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárul az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 projektjének orvostechnológiai eszközbeszerzése – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptember 30-i sajtóreggelijén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Folyamatosan zajlik az orvostechnológiai eszközök beszerzése a Szegedi Tudományegyetem klinikai nagyprojektjében (TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008; Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban), hiszen ezek nélkül az épületek nem működhetnének. Mérföldkő a beruházásban, hogy 2014. október 1-jén aláírják az utolsó orvostechnológiai eszközbeszerzési szerződést – kezdte a sajtóreggelit Tapasztó Sándor projektvezető.

 

Úgy folytatta: tizennégy közbeszerzési eljárást bonyolítottak le az elmúlt két évben az orvostechnológiai eszközpark fejlesztésére, összességében több mint húsz céggel között szerződést az egyetem. – Orvostechnológiai eszközök beszerzésére 4 milliárd 98 millió forintot értékben kötött szerződéseket az SZTE. Ezek az eljárások gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlottak. Két esetben (ápolási, illetve sterilizáló eszközök) került az ügy döntőbíróság elé, mivel a közbeszerzésen vesztes cég megkérdőjelezte az eredményt, de mindkét esetben az egyetem álláspontja érvényesült végül – tájékoztatott.


 

Megfiatalodott a klinikai eszközpark

 

A panelműtőket 1,3 milliárd forintból alakítják ki, ezek közül nyolc műtő a 265 ágyas új tömbben van, míg hat régi 410 ágyas klinikán lesz. – A legnagyobb értékű eszközbeszerzés az invazív kardiológiai és elektrofiziológiai laborrészleg képalkotó berendezéseit érintette. Egy szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezést szereztünk be 266 millió 700 ezer forintért, és egy elektrofiziológiai labort 144 millió 780 ezer forintért – sorolta a projektvezető. Úgy összegzett, az eszközbeszerzések révén a klinika nagyértékű műszerparkjának életkora „megfeleződött”, átlagosan öt évre. Tapasztó Sándor arról is tájékoztatott, hogy a nyolcvanas években épült 410 ágyas klinikán októberben kezdődnek a felújítási munkálatok, az intenzív osztály korszerűsítése mellett a panelműtők és a központi sterilizáló kiépítése lesz a kivitelező Ferroép-Aktív konzorcium feladata.


 

Költözik a kardiológia

 

Forster Tamás, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető professzora a kardiológia költözéséről szólt. – Megkezdtük belakni az új épületet. Először a sürgősségi osztály háttérrészlege, majd a hematológiai osztály, legutóbb pedig az elektrofizológiai és az invazív kardiológiai részlegek kerültek az új helyükre – mondta. A kardiológiai osztály egyik része is az új tömb II. emeletén működik már, de a költözés most a 410 ágyas klinika felújítása miatt leáll egy időre, minimum egy hónapra. A tanszékvezető reméli, hogy év végére már át tudnak költözni a 265 ágyas épületbe, de a pontos időpontot a 410 ágyas klinika felújítása befolyásolja. Hozzátette, a szívsebészet csak azután kerülhet új helyére, ha az említett felújítás lezárul, vagyis a sebészeti részleg csak körülbelül egy év múlva üzemelhet az új tömbben.


 

Elindul a műszívkezelés Szegeden

 

Húsz modern szívsebészeti eszközzel gazdagodott a klinikai központ – derült ki a sajtóreggeli folytatásában. Bogáts Gábor, a Szívsebészeti Osztályt vezető egyetemi docens elmondta, hogy három intraaortikus ballonpumát kapnak a jövő héten, melyek a beteg vérkeringését támogató mechanikus szerkezetek. Általában súlyos állapotú betegeknél alkalmazzák ezeket szívműtétek előtt és után vagy szívkatéterezések szövődményeinek bizonyos esetében. Bogáts Gábor elmondta, jelenleg két szív-tüdő motorral rendelkeznek, ezek egyike 16, a másik 8 éves, most azonban három újat kapnak. – Ez a szerkezet a nyitott szívműtétek során a keringés leállásakor a szív és tüdő munkáját helyettesíti – tette hozzá. Egy számítógéppel irányított biopumpát is kap a klinika, a modern, számítógéppel vezérelt berendezéssel a teljes keringésasszisztálást is végre lehet hajtani. Bogáts Gábortól megtudtuk, ez gyakorlatilag egy szív-tüdő gépként működik, akár heteken keresztül is. – Ezáltal elindulhat a műszívkezelés Szegeden is – hangsúlyozta az egyetemi docens. Hat operációs nagyító szemüveg is szerepelt a közbeszerzésben, így minden sebésznek lesz sajátja. Ezeken felül három, a műtétek során használt hűtő-melegítő készülékkel, vérmentő autotranszfúziós készülékkel és három alvadékonyság-vizsgálóval is gyarapodik a szívsebészeti eszközpark.

 


71 százalékos készültségi szinten

 

Ami a folytatást illeti, Tapasztó Sándor elárulta, hogy az infrastrukturális beruházás harmadik ütemének előkészítésén dolgoznak jelenleg, ami a 410 ágyas épület komplex átépítésére vonatkozik. Elkészültek az engedélyes és tenderszintű tervek, most folyik a kivitelezési közbeszerzési eljárás előkészítése. A 265 ágyas új épület bebútorozására vonatkozó közbeszerzést már kiírta az egyetem, ha minden jól megy, az év végére új bútorokkal gazdagodhat a modern tömb. A következő ütemben csőpostarendszer kiépítését is tervezik a központi laboratórium, illetve a 410 ágyas, a 265 ágyas épület és a sürgősségi osztály között. A több mint 14,5 milliárdos projekt 71 százalékos kifizetési és készültségi szinten tart, összesen 10,3 milliárd forintot fizetett ki eddig az universitas.

 

SZTEinfo – P. M. L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.