SZTE Info

sajtoreggeli_kiemelt

A legmodernebb szívsebészeti terápiás eszközök szolgálják a betegellátást az SZTE-n

A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtőfelszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárul az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 projektjének orvostechnológiai eszközbeszerzése – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptember 30-i sajtóreggelijén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Folyamatosan zajlik az orvostechnológiai eszközök beszerzése a Szegedi Tudományegyetem klinikai nagyprojektjében (TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008; Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban), hiszen ezek nélkül az épületek nem működhetnének. Mérföldkő a beruházásban, hogy 2014. október 1-jén aláírják az utolsó orvostechnológiai eszközbeszerzési szerződést – kezdte a sajtóreggelit Tapasztó Sándor projektvezető.

 

Úgy folytatta: tizennégy közbeszerzési eljárást bonyolítottak le az elmúlt két évben az orvostechnológiai eszközpark fejlesztésére, összességében több mint húsz céggel között szerződést az egyetem. – Orvostechnológiai eszközök beszerzésére 4 milliárd 98 millió forintot értékben kötött szerződéseket az SZTE. Ezek az eljárások gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlottak. Két esetben (ápolási, illetve sterilizáló eszközök) került az ügy döntőbíróság elé, mivel a közbeszerzésen vesztes cég megkérdőjelezte az eredményt, de mindkét esetben az egyetem álláspontja érvényesült végül – tájékoztatott.


 

Megfiatalodott a klinikai eszközpark

 

A panelműtőket 1,3 milliárd forintból alakítják ki, ezek közül nyolc műtő a 265 ágyas új tömbben van, míg hat régi 410 ágyas klinikán lesz. – A legnagyobb értékű eszközbeszerzés az invazív kardiológiai és elektrofiziológiai laborrészleg képalkotó berendezéseit érintette. Egy szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezést szereztünk be 266 millió 700 ezer forintért, és egy elektrofiziológiai labort 144 millió 780 ezer forintért – sorolta a projektvezető. Úgy összegzett, az eszközbeszerzések révén a klinika nagyértékű műszerparkjának életkora „megfeleződött”, átlagosan öt évre. Tapasztó Sándor arról is tájékoztatott, hogy a nyolcvanas években épült 410 ágyas klinikán októberben kezdődnek a felújítási munkálatok, az intenzív osztály korszerűsítése mellett a panelműtők és a központi sterilizáló kiépítése lesz a kivitelező Ferroép-Aktív konzorcium feladata.


 

Költözik a kardiológia

 

Forster Tamás, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető professzora a kardiológia költözéséről szólt. – Megkezdtük belakni az új épületet. Először a sürgősségi osztály háttérrészlege, majd a hematológiai osztály, legutóbb pedig az elektrofizológiai és az invazív kardiológiai részlegek kerültek az új helyükre – mondta. A kardiológiai osztály egyik része is az új tömb II. emeletén működik már, de a költözés most a 410 ágyas klinika felújítása miatt leáll egy időre, minimum egy hónapra. A tanszékvezető reméli, hogy év végére már át tudnak költözni a 265 ágyas épületbe, de a pontos időpontot a 410 ágyas klinika felújítása befolyásolja. Hozzátette, a szívsebészet csak azután kerülhet új helyére, ha az említett felújítás lezárul, vagyis a sebészeti részleg csak körülbelül egy év múlva üzemelhet az új tömbben.


 

Elindul a műszívkezelés Szegeden

 

Húsz modern szívsebészeti eszközzel gazdagodott a klinikai központ – derült ki a sajtóreggeli folytatásában. Bogáts Gábor, a Szívsebészeti Osztályt vezető egyetemi docens elmondta, hogy három intraaortikus ballonpumát kapnak a jövő héten, melyek a beteg vérkeringését támogató mechanikus szerkezetek. Általában súlyos állapotú betegeknél alkalmazzák ezeket szívműtétek előtt és után vagy szívkatéterezések szövődményeinek bizonyos esetében. Bogáts Gábor elmondta, jelenleg két szív-tüdő motorral rendelkeznek, ezek egyike 16, a másik 8 éves, most azonban három újat kapnak. – Ez a szerkezet a nyitott szívműtétek során a keringés leállásakor a szív és tüdő munkáját helyettesíti – tette hozzá. Egy számítógéppel irányított biopumpát is kap a klinika, a modern, számítógéppel vezérelt berendezéssel a teljes keringésasszisztálást is végre lehet hajtani. Bogáts Gábortól megtudtuk, ez gyakorlatilag egy szív-tüdő gépként működik, akár heteken keresztül is. – Ezáltal elindulhat a műszívkezelés Szegeden is – hangsúlyozta az egyetemi docens. Hat operációs nagyító szemüveg is szerepelt a közbeszerzésben, így minden sebésznek lesz sajátja. Ezeken felül három, a műtétek során használt hűtő-melegítő készülékkel, vérmentő autotranszfúziós készülékkel és három alvadékonyság-vizsgálóval is gyarapodik a szívsebészeti eszközpark.

 


71 százalékos készültségi szinten

 

Ami a folytatást illeti, Tapasztó Sándor elárulta, hogy az infrastrukturális beruházás harmadik ütemének előkészítésén dolgoznak jelenleg, ami a 410 ágyas épület komplex átépítésére vonatkozik. Elkészültek az engedélyes és tenderszintű tervek, most folyik a kivitelezési közbeszerzési eljárás előkészítése. A 265 ágyas új épület bebútorozására vonatkozó közbeszerzést már kiírta az egyetem, ha minden jól megy, az év végére új bútorokkal gazdagodhat a modern tömb. A következő ütemben csőpostarendszer kiépítését is tervezik a központi laboratórium, illetve a 410 ágyas, a 265 ágyas épület és a sürgősségi osztály között. A több mint 14,5 milliárdos projekt 71 százalékos kifizetési és készültségi szinten tart, összesen 10,3 milliárd forintot fizetett ki eddig az universitas.

 

SZTEinfo – P. M. L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 14.
  13:00 - 17:00
  Konferencia a Reformáció Emlékévére. A program: Nóbik Attila (SZTE JGYPK) – Reformáció-recepció a dualizmus kori neveléstörténet tankönyveinkben. Vajda Tamás (SZTE Egyetemi Levéltár) – 1872-1919 között egyetemi órai jegyzetek a román akadémia kolozsvári könyvtárában. Babits Edit (EJTF) - Türelem. Nevelés. Pedagógusképzés a bajai képezde első évtizedében. Presztóczki Zoltán (MNL CSML Hódmezővásárhelyi Levéltára) – Régimódi történet apai ágon. Szabó Magda személyes és családi kötődése Hódmezővásárhelyhez. Miklós Péter (SZTE JGYPK, Emlékpont, Hódmezővásárhely) – Protestanizmus és katolicizmus között. A szegedi egyetem és a csanádi püspökség. Dudok Fanni (SZTE BTK) – A szegedi Bölcsészettudományi Kar és a szegedi Szeminárium hallgatói összetétele (1930-1939). Fizel Natasa (SZTE JGYPK) – Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola hallgatóinak konfesszionális összetétele. A program szervezője: MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Neveléstörténeti Munkabizottság.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.