SZTE Info

sajtoreggeli_kiemelt

A legmodernebb szívsebészeti terápiás eszközök szolgálják a betegellátást az SZTE-n

A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtőfelszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárul az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 projektjének orvostechnológiai eszközbeszerzése – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptember 30-i sajtóreggelijén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Folyamatosan zajlik az orvostechnológiai eszközök beszerzése a Szegedi Tudományegyetem klinikai nagyprojektjében (TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008; Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban), hiszen ezek nélkül az épületek nem működhetnének. Mérföldkő a beruházásban, hogy 2014. október 1-jén aláírják az utolsó orvostechnológiai eszközbeszerzési szerződést – kezdte a sajtóreggelit Tapasztó Sándor projektvezető.

 

Úgy folytatta: tizennégy közbeszerzési eljárást bonyolítottak le az elmúlt két évben az orvostechnológiai eszközpark fejlesztésére, összességében több mint húsz céggel között szerződést az egyetem. – Orvostechnológiai eszközök beszerzésére 4 milliárd 98 millió forintot értékben kötött szerződéseket az SZTE. Ezek az eljárások gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlottak. Két esetben (ápolási, illetve sterilizáló eszközök) került az ügy döntőbíróság elé, mivel a közbeszerzésen vesztes cég megkérdőjelezte az eredményt, de mindkét esetben az egyetem álláspontja érvényesült végül – tájékoztatott.


 

Megfiatalodott a klinikai eszközpark

 

A panelműtőket 1,3 milliárd forintból alakítják ki, ezek közül nyolc műtő a 265 ágyas új tömbben van, míg hat régi 410 ágyas klinikán lesz. – A legnagyobb értékű eszközbeszerzés az invazív kardiológiai és elektrofiziológiai laborrészleg képalkotó berendezéseit érintette. Egy szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezést szereztünk be 266 millió 700 ezer forintért, és egy elektrofiziológiai labort 144 millió 780 ezer forintért – sorolta a projektvezető. Úgy összegzett, az eszközbeszerzések révén a klinika nagyértékű műszerparkjának életkora „megfeleződött”, átlagosan öt évre. Tapasztó Sándor arról is tájékoztatott, hogy a nyolcvanas években épült 410 ágyas klinikán októberben kezdődnek a felújítási munkálatok, az intenzív osztály korszerűsítése mellett a panelműtők és a központi sterilizáló kiépítése lesz a kivitelező Ferroép-Aktív konzorcium feladata.


 

Költözik a kardiológia

 

Forster Tamás, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető professzora a kardiológia költözéséről szólt. – Megkezdtük belakni az új épületet. Először a sürgősségi osztály háttérrészlege, majd a hematológiai osztály, legutóbb pedig az elektrofizológiai és az invazív kardiológiai részlegek kerültek az új helyükre – mondta. A kardiológiai osztály egyik része is az új tömb II. emeletén működik már, de a költözés most a 410 ágyas klinika felújítása miatt leáll egy időre, minimum egy hónapra. A tanszékvezető reméli, hogy év végére már át tudnak költözni a 265 ágyas épületbe, de a pontos időpontot a 410 ágyas klinika felújítása befolyásolja. Hozzátette, a szívsebészet csak azután kerülhet új helyére, ha az említett felújítás lezárul, vagyis a sebészeti részleg csak körülbelül egy év múlva üzemelhet az új tömbben.


 

Elindul a műszívkezelés Szegeden

 

Húsz modern szívsebészeti eszközzel gazdagodott a klinikai központ – derült ki a sajtóreggeli folytatásában. Bogáts Gábor, a Szívsebészeti Osztályt vezető egyetemi docens elmondta, hogy három intraaortikus ballonpumát kapnak a jövő héten, melyek a beteg vérkeringését támogató mechanikus szerkezetek. Általában súlyos állapotú betegeknél alkalmazzák ezeket szívműtétek előtt és után vagy szívkatéterezések szövődményeinek bizonyos esetében. Bogáts Gábor elmondta, jelenleg két szív-tüdő motorral rendelkeznek, ezek egyike 16, a másik 8 éves, most azonban három újat kapnak. – Ez a szerkezet a nyitott szívműtétek során a keringés leállásakor a szív és tüdő munkáját helyettesíti – tette hozzá. Egy számítógéppel irányított biopumpát is kap a klinika, a modern, számítógéppel vezérelt berendezéssel a teljes keringésasszisztálást is végre lehet hajtani. Bogáts Gábortól megtudtuk, ez gyakorlatilag egy szív-tüdő gépként működik, akár heteken keresztül is. – Ezáltal elindulhat a műszívkezelés Szegeden is – hangsúlyozta az egyetemi docens. Hat operációs nagyító szemüveg is szerepelt a közbeszerzésben, így minden sebésznek lesz sajátja. Ezeken felül három, a műtétek során használt hűtő-melegítő készülékkel, vérmentő autotranszfúziós készülékkel és három alvadékonyság-vizsgálóval is gyarapodik a szívsebészeti eszközpark.

 


71 százalékos készültségi szinten

 

Ami a folytatást illeti, Tapasztó Sándor elárulta, hogy az infrastrukturális beruházás harmadik ütemének előkészítésén dolgoznak jelenleg, ami a 410 ágyas épület komplex átépítésére vonatkozik. Elkészültek az engedélyes és tenderszintű tervek, most folyik a kivitelezési közbeszerzési eljárás előkészítése. A 265 ágyas új épület bebútorozására vonatkozó közbeszerzést már kiírta az egyetem, ha minden jól megy, az év végére új bútorokkal gazdagodhat a modern tömb. A következő ütemben csőpostarendszer kiépítését is tervezik a központi laboratórium, illetve a 410 ágyas, a 265 ágyas épület és a sürgősségi osztály között. A több mint 14,5 milliárdos projekt 71 százalékos kifizetési és készültségi szinten tart, összesen 10,3 milliárd forintot fizetett ki eddig az universitas.

 

SZTEinfo – P. M. L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 25.
  10:00 - 11:00
  “This talk first reviews important observational characteristics of the body image on the Shroud of Turin, some of which come from the 1978 STURP expedition to examine the Shroud directly in Turin, for which Dr. Jackson was its team leader. Following this, several examples will be presented to demonstrate how various image formation hypotheses can be rejected by testing against the available observational data, according to the Scientific Method. Next, a subset of the observational data is used to formulate the presenter’s hypothesis of image formation involving radiation and gravity. The remainder of the observational data of the Shroud image, which were not used to construct the hypothesis, are then used to test the hypothesis. The talk concludes with a summary and significance of the above analysis.”
 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.