SZTE Info

sajtoreggeli_kiemelt

A legmodernebb szívsebészeti terápiás eszközök szolgálják a betegellátást az SZTE-n

A legkorszerűbb szívsebészeti terápiás eszközök, műtőfelszerelések és diagnosztikai eszközök beszerzésével zárul az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008 projektjének orvostechnológiai eszközbeszerzése – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem 2014. szeptember 30-i sajtóreggelijén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Folyamatosan zajlik az orvostechnológiai eszközök beszerzése a Szegedi Tudományegyetem klinikai nagyprojektjében (TIOP-2.2.7-07/2F/2-2009-0008; Infrastruktúra-fejlesztés a szegedi egészségpólusban), hiszen ezek nélkül az épületek nem működhetnének. Mérföldkő a beruházásban, hogy 2014. október 1-jén aláírják az utolsó orvostechnológiai eszközbeszerzési szerződést – kezdte a sajtóreggelit Tapasztó Sándor projektvezető.

 

Úgy folytatta: tizennégy közbeszerzési eljárást bonyolítottak le az elmúlt két évben az orvostechnológiai eszközpark fejlesztésére, összességében több mint húsz céggel között szerződést az egyetem. – Orvostechnológiai eszközök beszerzésére 4 milliárd 98 millió forintot értékben kötött szerződéseket az SZTE. Ezek az eljárások gyakorlatilag zökkenőmentesen zajlottak. Két esetben (ápolási, illetve sterilizáló eszközök) került az ügy döntőbíróság elé, mivel a közbeszerzésen vesztes cég megkérdőjelezte az eredményt, de mindkét esetben az egyetem álláspontja érvényesült végül – tájékoztatott.


 

Megfiatalodott a klinikai eszközpark

 

A panelműtőket 1,3 milliárd forintból alakítják ki, ezek közül nyolc műtő a 265 ágyas új tömbben van, míg hat régi 410 ágyas klinikán lesz. – A legnagyobb értékű eszközbeszerzés az invazív kardiológiai és elektrofiziológiai laborrészleg képalkotó berendezéseit érintette. Egy szívkatéteres angiográfiás röntgenberendezést szereztünk be 266 millió 700 ezer forintért, és egy elektrofiziológiai labort 144 millió 780 ezer forintért – sorolta a projektvezető. Úgy összegzett, az eszközbeszerzések révén a klinika nagyértékű műszerparkjának életkora „megfeleződött”, átlagosan öt évre. Tapasztó Sándor arról is tájékoztatott, hogy a nyolcvanas években épült 410 ágyas klinikán októberben kezdődnek a felújítási munkálatok, az intenzív osztály korszerűsítése mellett a panelműtők és a központi sterilizáló kiépítése lesz a kivitelező Ferroép-Aktív konzorcium feladata.


 

Költözik a kardiológia

 

Forster Tamás, a II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ tanszékvezető professzora a kardiológia költözéséről szólt. – Megkezdtük belakni az új épületet. Először a sürgősségi osztály háttérrészlege, majd a hematológiai osztály, legutóbb pedig az elektrofizológiai és az invazív kardiológiai részlegek kerültek az új helyükre – mondta. A kardiológiai osztály egyik része is az új tömb II. emeletén működik már, de a költözés most a 410 ágyas klinika felújítása miatt leáll egy időre, minimum egy hónapra. A tanszékvezető reméli, hogy év végére már át tudnak költözni a 265 ágyas épületbe, de a pontos időpontot a 410 ágyas klinika felújítása befolyásolja. Hozzátette, a szívsebészet csak azután kerülhet új helyére, ha az említett felújítás lezárul, vagyis a sebészeti részleg csak körülbelül egy év múlva üzemelhet az új tömbben.


 

Elindul a műszívkezelés Szegeden

 

Húsz modern szívsebészeti eszközzel gazdagodott a klinikai központ – derült ki a sajtóreggeli folytatásában. Bogáts Gábor, a Szívsebészeti Osztályt vezető egyetemi docens elmondta, hogy három intraaortikus ballonpumát kapnak a jövő héten, melyek a beteg vérkeringését támogató mechanikus szerkezetek. Általában súlyos állapotú betegeknél alkalmazzák ezeket szívműtétek előtt és után vagy szívkatéterezések szövődményeinek bizonyos esetében. Bogáts Gábor elmondta, jelenleg két szív-tüdő motorral rendelkeznek, ezek egyike 16, a másik 8 éves, most azonban három újat kapnak. – Ez a szerkezet a nyitott szívműtétek során a keringés leállásakor a szív és tüdő munkáját helyettesíti – tette hozzá. Egy számítógéppel irányított biopumpát is kap a klinika, a modern, számítógéppel vezérelt berendezéssel a teljes keringésasszisztálást is végre lehet hajtani. Bogáts Gábortól megtudtuk, ez gyakorlatilag egy szív-tüdő gépként működik, akár heteken keresztül is. – Ezáltal elindulhat a műszívkezelés Szegeden is – hangsúlyozta az egyetemi docens. Hat operációs nagyító szemüveg is szerepelt a közbeszerzésben, így minden sebésznek lesz sajátja. Ezeken felül három, a műtétek során használt hűtő-melegítő készülékkel, vérmentő autotranszfúziós készülékkel és három alvadékonyság-vizsgálóval is gyarapodik a szívsebészeti eszközpark.

 


71 százalékos készültségi szinten

 

Ami a folytatást illeti, Tapasztó Sándor elárulta, hogy az infrastrukturális beruházás harmadik ütemének előkészítésén dolgoznak jelenleg, ami a 410 ágyas épület komplex átépítésére vonatkozik. Elkészültek az engedélyes és tenderszintű tervek, most folyik a kivitelezési közbeszerzési eljárás előkészítése. A 265 ágyas új épület bebútorozására vonatkozó közbeszerzést már kiírta az egyetem, ha minden jól megy, az év végére új bútorokkal gazdagodhat a modern tömb. A következő ütemben csőpostarendszer kiépítését is tervezik a központi laboratórium, illetve a 410 ágyas, a 265 ágyas épület és a sürgősségi osztály között. A több mint 14,5 milliárdos projekt 71 százalékos kifizetési és készültségi szinten tart, összesen 10,3 milliárd forintot fizetett ki eddig az universitas.

 

SZTEinfo – P. M. L.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.