Bezár

Hírarchívum

Megérkeztek a 2014/2015-ös tanév első Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatói

Megérkeztek a 2014/2015-ös tanév első Stipendium Hungaricum ösztöndíjas hallgatói

2014. szeptember 21.
2 perc

A keleti nyitás stratégia keretében a magyar kormány a felsőoktatás külföldi hallgatóinak Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramot hirdetett. A programnak köszönhetően az idei tanévben a világ több országából 60 diák kezdheti meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetemre az első Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok a 2013/2014-es tanévben érkeztek; az Általános Orvostudományi Karra 8 fő Jordániából, a Természettudományi és Informatikai Kar Kémia mesterszakára 1 fő Vietnamból. Egyre több külföldi hallgató jön a program keretében a Tisza-parti universitas valamely karára, a 2014/2015-ös tanévben 60 hallgatót várnak, Algériából, Bosznia-Hercegovinából, Irakból, Japánból, Jordániából, Kazahsztánból, Kínából, Laoszból, Marokkóból, Moldáviából, Mongóliából, Palesztinából, Törökországból, Tunéziából és Vietnamból. A diákok közül néhányan már meg is érkeztek Szegedre, őket az Általános Orvostudományi Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, az Állam és Jogtudományi Kar, a Természettudomány és Informatikai Kar, a Mérnöki Kar, a Bölcsészettudományi Kar, valamint a Gazdaságtudományi Kar fogadta. A legtöbb hallgató angol nyelvű képzésre érkezik, de sokan választják az SZTE francia nyelvű képzéseit. Azok a külföldi diákok pedig, akik korábban már egy évet eltöltöttek Budapesten a Balassi Intézetben magyarnyelv-tanulással, a magyar hallgatókkal együtt, magyar nyelvű képzésben vesznek részt.

A programot az SZTE-n a Nemzetközi Koordinációs Iroda menedzseli. A folyamatok még kialakulóban vannak, de a hosszú távú cél, hogy a következő években egyre több Stipendium Hungaricum ösztöndíjas érkezzen az SZTE egyre bővülő idegen nyelvű képzéseikre, és hogy egy olyan rendszerben működjön a hallgatók fogadása, melyben tisztán látszik, mi tartozik kari és központi hatáskörbe – tudtuk meg az iroda munkatársától.

A Stipendium Hungaricum program kormányközi megállapodásokat fed, melyeket Magyarország a keleti nyitás jegyében köt számos országgal bilaterális egyezmények formájában. Az országok köre folyamatosan bővül. Az ösztöndíjra az érdeklődők a saját országukban pályázhatnak, ahonnan az elbírálást követően a jelöltek anyaga a magyar Emberi Erőforrások Minisztériuma elé kerül. A minisztérium a Balassi Intézettel szorosan együttműködve a pályázatokat az egyes magyar felsőoktatási intézményekhez rendelik, és a Balassi Intézet eljuttatja azokat az SZTE központi egységéhez, az Nemzetközi Koordinációs Irodához. Innen kerülnek a pályázatok a karokra. Amennyiben az érintett karok a pályázó felvétele mellett döntenek, felvételi határozatot állítanak ki. A teljes képzési időre szóló ösztöndíj odaítéléséről a Magyar Ösztöndíj Bizottság dönt. Az ösztöndíjat elnyerő hallgató tandíjmentességben, havi ösztöndíjban, lakhatási támogatásban vagy kollégiumi férőhelyben és egészségügyi biztosításban részesül.

Jelenleg a következő országok állampolgárai pályázhatnak a Stipendium Hungaricum ösztöndíjra: Algéria, Angola, Argentína, Bosznia-Hercegovina, Grúzia, Irak, Japán, Jemen, Jordánia, Kazahsztán, Kína, Kolumbia, Kurdisztán Regionális Kormány/Irak, Laosz, Libanon, Macedónia, Marokkó, Mianmar, Moldova, Mongólia, Palesztin Nemzeti Hatóság, Törökország, Tunézia, Uruguay, Vietnam.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek