SZTE Info

aventics_pneumobil_kiemelt

Az SZTE Mérnöki Kar sikeres a sűrített levegővel hajtott járművek gálafutamán

3 csapattal jelentkezett és 2 díjat is nyert a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az Aventics Pneumobil Gálafutamon. A levegővel hajtott járművek kecskeméti seregszemléjén a gyorsulási verseny 2. és 3. helye mutatja az SZTE műszaki képzésének színvonalasságát is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatóiból verbuválódott Diff-Air ezüst, míg a Pepp-Air csapat bronzérmes lett a Kecskeméten második alkalommal megrendezett Aventics Pneumobil Gálafutamon.

 


A MKLarentől a Diff-Air, Pepp-Air, Pneugot hármasáig


aventics pneumobilA Kecskeméti Főiskola GAMF Kara 2014. szeptember 6-án hívta életre az idei pneumobil gálafutamot, amelyre az SZTE Mérnöki Kar három csapatot nevezett. A Diff-Air, a Pepp-Air és a sok versenyt megjárt Pneugeot képviselte a szegedi műszaki képzést. A mezőny 16 csapatból állt – tudtuk meg Péter Szabó Istvántól. Az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézetének az adjunktusa ötlete nyomán és ösztönzésére 2009-ben indult először az intézmény hallgatói által elkészített léghajtány az akkor Magyarországon második alkalommal meghirdetett pneumobil versenyen.

 

Az SZTE MK első győzelmét 2011-ben a MKLaren csapat hozta: a fiatalok szerkezetükkel Kecskeméten nyerték meg a gyorsulási versenyt. A legendás MKLaren csapat és léghajtánya 2012-ben abszolút győztes lett Egerben, ugyanott 2013-ban és 2014-ben Senior bajnok. Az idén visszavonult csapatnak azonban akadt követője. Például a sokat látott Pneugeot, vagy a 2012-ben alakult Pepp-Air és a Diff-Air formáció. E két utóbbi csapathoz kötődik az idei kecskeméti Aventics Pneumobil Gálafutamon elért siker.

 


A 16 között 3 SZTE-gép


Kecskemét főterén az SZTE MK 3 léghajtányán kívül versenybe szállt további 13 jármű. 2014. szeptember 6-án a BME részéről a Kakukktojás és a Műszaki Pneumobil Team; a Kecskeméti Főiskoláról a Tandofer és a Messerschmitt; a Miskolci Egyetemről a MEkk MestAir és a Dairp; a Nyugat-magyarországi Egyetem színeiben a Fair Play Racing; az Óbudai Egyetem képviseletében a Flux-Gate, a The Longhorns és a Lezs-Air; a PTE emblémájával a Pollroth, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről a 4GO Team és a TechAirGo formáció.

„A teljes napi programot minden csapatnak 5 darab, 10 literes, 200 bar-os nitrogén palackkal kellett teljesítenie. A technikás vonalvezetésű pálya a 0 kilométerkő köré épült, esetenként ennek csúszós felületét mászták meg a gépek. A körversenyen egyszerre két autó volt a pályán, a Q1 versenyből a legjobb tíz jutott tovább a Q2-be, majd a Q3 döntötte el a végső sorrendet – jellemezte a léghajtányok „vágtáját” Péter Szabó István. – Az SZTE MK mindhárom gépe helytállt, műszaki hiba nélkül teljesítették a feladatot, bár itt még csak a középmezőnyben sikerült kikötnünk. A Pneugeot és a Diff-Air a Q1-ben kiesett, a Diff-Air 11., a Q2-be továbbjutó Pepp-Air 8. helyen végzett.”

 


Különleges gyorsulási verseny


„Az SZTE Mérnöki Kar erős szereplése hagyományosnak mondható a gyorsulási versenyszámban, így a csapataink izgatottan várták a számukra érdekesebb versenyszámot, mely különleges volt két szempontból is. Az egri pneumobil versenyektől eltérően a kecskeméti pálya hossza csupán 50 méter, így az egri 220 méteres mért adatokhoz képest eltérő sorrend alakulhatott ki. A másik eltérés: a csapatok az összes maradék üzemanyagukat elhasználhatták, így a startvonal előtt versenyautók állandó kígyózó sora várakozott, hogy ismét megpróbáljon faragni az időeredményén” – magyarázta Péter Szabó István.

A gyorsulási versenyben a győztes Kakukktojás (BME) csapat mögött a második helyet szerezte meg a Diff-Air, harmadik helyet a Pepp-Air. Ezzel a szegedi csapatok régi álma vált valóra: kettős dobogós helyezést szereztek az egyetemüknek.


Mernoki_Kar_sikere_az_Aventics_Pneumobil_Galafutamon_galeria
Az SZTE Mérnöki Kar sikeres a sűrített levegővel hajtott járművek gálafutamán - GALÉRIA

 


Léghajtányosok klubja alakult


„Nem szabad megfeledkeznünk a Pneugeot csapatról, mert a gárda hiba nélkül teljesítette a versenyt. Senior csapatról lévén szó a dinamikusan fejlődő mezőnyben nem érhetett el kiemelkedő eredményt a több éve változatlan gép. Nem is ez volt a csapat célja, hanem az, hogy ismét részese lehessen egy rendkívül jó hangulatú versenynek, együtt a pneumobilosok baráti közösségével” – fűzte hozzá a tanár úr.

A léghajtányosok közössége további épülését szolgálandó megalakul a Pneumobil Klub. Az Aventics Hungary Kft. kihirdette: a VIII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt 2015. május 8-9. között Egerben szervezi

 


A szegedi csapatok sportszerűsége


Az idei szeptemberi hétvége eredményeit tekintve elmondható, hogy van élet a MKLaren csapatunk sikerei után: a szegedi csapatok erős szereplése immár hagyományos a pneumobil versenyeken.

„Rendkívül elégedettek vagyunk a hétvégi eredményeinkkel. Köszönjük a három csapat munkáját, köszönet mindenkinek, aki ott volt, és jelenlétével támogatta a csapatokat, vagy épp itthon gondolt ránk!” – mosolyodott el Péter Szabó István. „Köszönjük Babarciné Zelenka Editnek az SZTE MK képviseletét, Szabó Zénó kollégánknak a képeket és filmfelvételeket, minden kedves rokonnak és barátnak, barátnőnek a szurkolást, a pneumobil mezőnynek a most is sportszerű küzdelmet, a szponzoroknak a támogatást, és a legfontosabb: köszönet a gálafutam szervezőinek a kitartó és profi munkájukért” – összegzett az SZTE MK oktatója.

 

A Gálafutamon részt vett SZTE MK csapatok:

Diff-Air: Asztalos Tamás, Kéri Tamás, Purcsi Tamás. Támogató oktató: Péter Szabó István.

Pepp-Air: Ádám László, Bene Sándor, Csamangó Dávid, Dobos Péter Levente. Támogató oktató: Dr. Tóth István Tibor.

Pneugeot: Mityók Mónika, Rózsa Csaba, Szarka Richárd, Virág Árpád. Támogató oktató: Csikós Sándor.

 

További információk a csapatok Facebook oldalain:

Diff-Air: https://www.facebook.com/DiffairSzeged?fref=ts

Pepp-Air: https://www.facebook.com/PeppAirTeamSzeged?fref=ts

Pneugeot: https://www.facebook.com/PneugeotTeam?fref=ts

A Diff-Air csapat legjobb gyorsulási eredménye:

https://www.facebook.com/video.php?v=786032618106174

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.