Bezár

Hírarchívum

aventics_pneumobil_kiemelt

Az SZTE Mérnöki Kar sikeres a sűrített levegővel hajtott járművek gálafutamán

Az SZTE Mérnöki Kar sikeres a sűrített levegővel hajtott járművek gálafutamán

2014. szeptember 08.
5 perc

3 csapattal jelentkezett és 2 díjat is nyert a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara az Aventics Pneumobil Gálafutamon. A levegővel hajtott járművek kecskeméti seregszemléjén a gyorsulási verseny 2. és 3. helye mutatja az SZTE műszaki képzésének színvonalasságát is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar hallgatóiból verbuválódott Diff-Air ezüst, míg a Pepp-Air csapat bronzérmes lett a Kecskeméten második alkalommal megrendezett Aventics Pneumobil Gálafutamon.

 


A MKLarentől a Diff-Air, Pepp-Air, Pneugot hármasáig


aventics pneumobilA Kecskeméti Főiskola GAMF Kara 2014. szeptember 6-án hívta életre az idei pneumobil gálafutamot, amelyre az SZTE Mérnöki Kar három csapatot nevezett. A Diff-Air, a Pepp-Air és a sok versenyt megjárt Pneugeot képviselte a szegedi műszaki képzést. A mezőny 16 csapatból állt – tudtuk meg Péter Szabó Istvántól. Az SZTE Mérnöki Kar Folyamatmérnöki Intézetének az adjunktusa ötlete nyomán és ösztönzésére 2009-ben indult először az intézmény hallgatói által elkészített léghajtány az akkor Magyarországon második alkalommal meghirdetett pneumobil versenyen.

 

Az SZTE MK első győzelmét 2011-ben a MKLaren csapat hozta: a fiatalok szerkezetükkel Kecskeméten nyerték meg a gyorsulási versenyt. A legendás MKLaren csapat és léghajtánya 2012-ben abszolút győztes lett Egerben, ugyanott 2013-ban és 2014-ben Senior bajnok. Az idén visszavonult csapatnak azonban akadt követője. Például a sokat látott Pneugeot, vagy a 2012-ben alakult Pepp-Air és a Diff-Air formáció. E két utóbbi csapathoz kötődik az idei kecskeméti Aventics Pneumobil Gálafutamon elért siker.

 


A 16 között 3 SZTE-gép


Kecskemét főterén az SZTE MK 3 léghajtányán kívül versenybe szállt további 13 jármű. 2014. szeptember 6-án a BME részéről a Kakukktojás és a Műszaki Pneumobil Team; a Kecskeméti Főiskoláról a Tandofer és a Messerschmitt; a Miskolci Egyetemről a MEkk MestAir és a Dairp; a Nyugat-magyarországi Egyetem színeiben a Fair Play Racing; az Óbudai Egyetem képviseletében a Flux-Gate, a The Longhorns és a Lezs-Air; a PTE emblémájával a Pollroth, valamint a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemről a 4GO Team és a TechAirGo formáció.

„A teljes napi programot minden csapatnak 5 darab, 10 literes, 200 bar-os nitrogén palackkal kellett teljesítenie. A technikás vonalvezetésű pálya a 0 kilométerkő köré épült, esetenként ennek csúszós felületét mászták meg a gépek. A körversenyen egyszerre két autó volt a pályán, a Q1 versenyből a legjobb tíz jutott tovább a Q2-be, majd a Q3 döntötte el a végső sorrendet – jellemezte a léghajtányok „vágtáját” Péter Szabó István. – Az SZTE MK mindhárom gépe helytállt, műszaki hiba nélkül teljesítették a feladatot, bár itt még csak a középmezőnyben sikerült kikötnünk. A Pneugeot és a Diff-Air a Q1-ben kiesett, a Diff-Air 11., a Q2-be továbbjutó Pepp-Air 8. helyen végzett.”

 


Különleges gyorsulási verseny


„Az SZTE Mérnöki Kar erős szereplése hagyományosnak mondható a gyorsulási versenyszámban, így a csapataink izgatottan várták a számukra érdekesebb versenyszámot, mely különleges volt két szempontból is. Az egri pneumobil versenyektől eltérően a kecskeméti pálya hossza csupán 50 méter, így az egri 220 méteres mért adatokhoz képest eltérő sorrend alakulhatott ki. A másik eltérés: a csapatok az összes maradék üzemanyagukat elhasználhatták, így a startvonal előtt versenyautók állandó kígyózó sora várakozott, hogy ismét megpróbáljon faragni az időeredményén” – magyarázta Péter Szabó István.

A gyorsulási versenyben a győztes Kakukktojás (BME) csapat mögött a második helyet szerezte meg a Diff-Air, harmadik helyet a Pepp-Air. Ezzel a szegedi csapatok régi álma vált valóra: kettős dobogós helyezést szereztek az egyetemüknek.


Mernoki_Kar_sikere_az_Aventics_Pneumobil_Galafutamon_galeria
Az SZTE Mérnöki Kar sikeres a sűrített levegővel hajtott járművek gálafutamán - GALÉRIA

 


Léghajtányosok klubja alakult


„Nem szabad megfeledkeznünk a Pneugeot csapatról, mert a gárda hiba nélkül teljesítette a versenyt. Senior csapatról lévén szó a dinamikusan fejlődő mezőnyben nem érhetett el kiemelkedő eredményt a több éve változatlan gép. Nem is ez volt a csapat célja, hanem az, hogy ismét részese lehessen egy rendkívül jó hangulatú versenynek, együtt a pneumobilosok baráti közösségével” – fűzte hozzá a tanár úr.

A léghajtányosok közössége további épülését szolgálandó megalakul a Pneumobil Klub. Az Aventics Hungary Kft. kihirdette: a VIII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Versenyt 2015. május 8-9. között Egerben szervezi

 


A szegedi csapatok sportszerűsége


Az idei szeptemberi hétvége eredményeit tekintve elmondható, hogy van élet a MKLaren csapatunk sikerei után: a szegedi csapatok erős szereplése immár hagyományos a pneumobil versenyeken.

„Rendkívül elégedettek vagyunk a hétvégi eredményeinkkel. Köszönjük a három csapat munkáját, köszönet mindenkinek, aki ott volt, és jelenlétével támogatta a csapatokat, vagy épp itthon gondolt ránk!” – mosolyodott el Péter Szabó István. „Köszönjük Babarciné Zelenka Editnek az SZTE MK képviseletét, Szabó Zénó kollégánknak a képeket és filmfelvételeket, minden kedves rokonnak és barátnak, barátnőnek a szurkolást, a pneumobil mezőnynek a most is sportszerű küzdelmet, a szponzoroknak a támogatást, és a legfontosabb: köszönet a gálafutam szervezőinek a kitartó és profi munkájukért” – összegzett az SZTE MK oktatója.

 

A Gálafutamon részt vett SZTE MK csapatok:

Diff-Air: Asztalos Tamás, Kéri Tamás, Purcsi Tamás. Támogató oktató: Péter Szabó István.

Pepp-Air: Ádám László, Bene Sándor, Csamangó Dávid, Dobos Péter Levente. Támogató oktató: Dr. Tóth István Tibor.

Pneugeot: Mityók Mónika, Rózsa Csaba, Szarka Richárd, Virág Árpád. Támogató oktató: Csikós Sándor.

 

További információk a csapatok Facebook oldalain:

Diff-Air: https://www.facebook.com/DiffairSzeged?fref=ts

Pepp-Air: https://www.facebook.com/PeppAirTeamSzeged?fref=ts

Pneugeot: https://www.facebook.com/PneugeotTeam?fref=ts

A Diff-Air csapat legjobb gyorsulási eredménye:

https://www.facebook.com/video.php?v=786032618106174

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek