SZTE Info

Telemedicina és FuturICT a TIK-ben

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában két nagyszabású, európai uniós támogatású projekt eredményeit bemutató kiállítás nyílt, a megnyitó napján, 2014. szeptember 4-én konferenciát is szerveztek. A Telemedicina kutatói több egészségügyi eszközt fejlesztettek ki, míg a FuturICT projektben dolgozók a mesterséges intelligencia területével foglalkoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 857 millió forint a Szegedi Tudományegyetem Telemedicina projektjének uniós támogatása, a projekt során informatikai alkalmazásokat és eszközöket fejlesztenek az egyetem munkatársai. A Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken projekt során kifejlesztett eszközök a stroke-betegek rehabilitációjában, a Parkinson-kór észlelésében, a hirtelen csecsemőhalál miatt oly fontos csecsemő légzésfigyelésben, valamint a női meddőség kezelésében is támogathatják a gyógyítást és a megelőzést. Az okostelefonok robbanásszerű elterjedésével egyre keresettebbek lesznek azok az alkalmazások és eszközök, amelyeket a páciensek használni tudnak a mindennapi életükben,


Gyimóthy Tibor professzor, a Telemedicina projekt szakmai vezetője elmondta: a Telemedicina program 2015 áprilisában zárul, addig remélik, hogy nagyon sok feladatot szeretnének megoldani.


infokommunikci
Telemedicina és FuturICT a TIK-ben - GALÉRIA


– Az itt bemutatott termékgyanús alkalmazások közül szeretnénk többet elvinni a klinikai kísérletekig – mondta a professzor. – Ezek a TÁMOP-projektek – a Telemedicina és a FuturICT – alapvetően az alapkutatások és alkalmazott kutatások támogatására születtek, de mi a Telemedicina pályázat beadásakor nagyon tudatosan felvállaltuk azt, hogy azokkal az orvos csoportokkal, akiknek erre van lehetőségük és idejük, olyan alkalmazásokat és prototípusokat hozunk létre, amelyek a gyakorlatban is használhatók. Mi ennek az IT-támogatását adjuk meg, és ilyen berendezések csak jó orvosi és IT-s együttműködéssel születhetnek.


A professzor hozzátette: mintegy tíz termékgyanús alkalmazást ismerhetnek meg a kiállítás látogatói. Úgy gondolja, hogy ezek mindegyike nagyon hasznos, a szívhang- vagy légzésmonitorozó alkalmazástól kezdve a gyermekkori magas vérnyomás kiszűrésére vagy az Alzheimer-kór korai felismerésére alkalmas eszközig.


– Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek közül melyik lesz az, amelyik átütő sikert hoz, ez függ a piactól és számos egyébtől. De mindegyik izgalmas, és ez még csak a jéghegy csúcsa, mert az orvosainknak még nagyon sok ötletük van. Az elkövetkezendő időszak feladata biztosítani azt a hátteret, hogy az eszközök eljuthassanak a klinikai kísérletek fázisába, hogy kipróbálják őket, hogy meglegyen az üzleti modell, a piaci háttér, és az orvosnak már csak a szakmai részre kelljen koncentrálni.


A Telemedicina megoldásainak valamilyen módon önmagukat finanszírozóvá kell válniuk, tette hozzá Gyimóthy Tibor, aki szerint a TÁMOP-projekt csak az első lépés. Megemlítette azt is: rendkívül fontos, hogy a közös munka során egymásra talált az ÁOK és a TTIK, és úgy látja, a fejlesztések folytatására jó esély van, mert komoly ipari szereplők is érdeklődnek a fejlesztett alkalmazások és berendezések iránt.


A kiállításon és konferencián bemutatkozott a FuturICT projekt is, amelynek célja, hogy a tudósok az informatika és más tudományterületek eszközeivel is megvizsgálhassák világszerte a társadalmi- és gazdasági élet egyes aspektusait, ezzel lehetőségeket nyitva a fenntartható jövő számára.

A konferencián egyebek mellett az orvosinformatika tudományterületen meglévő hálózatos útvonalakról, az orvosi és informatikai tudományterületeken végzett adatvédelmi kutatásokról, a szervezeti működés hálózatelemzés szemlélettel, valamint a telemedicina fókuszú kutatások témájában hangzottak el előadások.

A kiállítás, amely prezentációba ágyazott kisfilmekkel is beszámol az egyes alprojektekről és az eredményekről, 2014. szeptember 11-ig tekinthető meg a TIK-ben.

 

SZTEinfo - Nyemcsok Éva Eső

fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."