SZTE Info

Telemedicina és FuturICT a TIK-ben

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában két nagyszabású, európai uniós támogatású projekt eredményeit bemutató kiállítás nyílt, a megnyitó napján, 2014. szeptember 4-én konferenciát is szerveztek. A Telemedicina kutatói több egészségügyi eszközt fejlesztettek ki, míg a FuturICT projektben dolgozók a mesterséges intelligencia területével foglalkoztak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 857 millió forint a Szegedi Tudományegyetem Telemedicina projektjének uniós támogatása, a projekt során informatikai alkalmazásokat és eszközöket fejlesztenek az egyetem munkatársai. A Telemedicina fókuszú kutatások orvosi, matematikai és informatikai tudományterületeken projekt során kifejlesztett eszközök a stroke-betegek rehabilitációjában, a Parkinson-kór észlelésében, a hirtelen csecsemőhalál miatt oly fontos csecsemő légzésfigyelésben, valamint a női meddőség kezelésében is támogathatják a gyógyítást és a megelőzést. Az okostelefonok robbanásszerű elterjedésével egyre keresettebbek lesznek azok az alkalmazások és eszközök, amelyeket a páciensek használni tudnak a mindennapi életükben,


Gyimóthy Tibor professzor, a Telemedicina projekt szakmai vezetője elmondta: a Telemedicina program 2015 áprilisában zárul, addig remélik, hogy nagyon sok feladatot szeretnének megoldani.


infokommunikci
Telemedicina és FuturICT a TIK-ben - GALÉRIA


– Az itt bemutatott termékgyanús alkalmazások közül szeretnénk többet elvinni a klinikai kísérletekig – mondta a professzor. – Ezek a TÁMOP-projektek – a Telemedicina és a FuturICT – alapvetően az alapkutatások és alkalmazott kutatások támogatására születtek, de mi a Telemedicina pályázat beadásakor nagyon tudatosan felvállaltuk azt, hogy azokkal az orvos csoportokkal, akiknek erre van lehetőségük és idejük, olyan alkalmazásokat és prototípusokat hozunk létre, amelyek a gyakorlatban is használhatók. Mi ennek az IT-támogatását adjuk meg, és ilyen berendezések csak jó orvosi és IT-s együttműködéssel születhetnek.


A professzor hozzátette: mintegy tíz termékgyanús alkalmazást ismerhetnek meg a kiállítás látogatói. Úgy gondolja, hogy ezek mindegyike nagyon hasznos, a szívhang- vagy légzésmonitorozó alkalmazástól kezdve a gyermekkori magas vérnyomás kiszűrésére vagy az Alzheimer-kór korai felismerésére alkalmas eszközig.


– Egyelőre nem lehet tudni, hogy ezek közül melyik lesz az, amelyik átütő sikert hoz, ez függ a piactól és számos egyébtől. De mindegyik izgalmas, és ez még csak a jéghegy csúcsa, mert az orvosainknak még nagyon sok ötletük van. Az elkövetkezendő időszak feladata biztosítani azt a hátteret, hogy az eszközök eljuthassanak a klinikai kísérletek fázisába, hogy kipróbálják őket, hogy meglegyen az üzleti modell, a piaci háttér, és az orvosnak már csak a szakmai részre kelljen koncentrálni.


A Telemedicina megoldásainak valamilyen módon önmagukat finanszírozóvá kell válniuk, tette hozzá Gyimóthy Tibor, aki szerint a TÁMOP-projekt csak az első lépés. Megemlítette azt is: rendkívül fontos, hogy a közös munka során egymásra talált az ÁOK és a TTIK, és úgy látja, a fejlesztések folytatására jó esély van, mert komoly ipari szereplők is érdeklődnek a fejlesztett alkalmazások és berendezések iránt.


A kiállításon és konferencián bemutatkozott a FuturICT projekt is, amelynek célja, hogy a tudósok az informatika és más tudományterületek eszközeivel is megvizsgálhassák világszerte a társadalmi- és gazdasági élet egyes aspektusait, ezzel lehetőségeket nyitva a fenntartható jövő számára.

A konferencián egyebek mellett az orvosinformatika tudományterületen meglévő hálózatos útvonalakról, az orvosi és informatikai tudományterületeken végzett adatvédelmi kutatásokról, a szervezeti működés hálózatelemzés szemlélettel, valamint a telemedicina fókuszú kutatások témájában hangzottak el előadások.

A kiállítás, amely prezentációba ágyazott kisfilmekkel is beszámol az egyes alprojektekről és az eredményekről, 2014. szeptember 11-ig tekinthető meg a TIK-ben.

 

SZTEinfo - Nyemcsok Éva Eső

fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.