Bezár

Hírarchívum

A hazai védőnőképző intézmények hallgatói találkoznak Szegeden

A hazai védőnőképző intézmények hallgatói találkoznak Szegeden

2015. április 20.
2 perc

A Magyarországon védőnőképzést folytató intézményeknek 2015. április 22-én és 23-án közös programot szervez a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar. A hallgatók tudományos ülésen mutatják be munkájukat, kutatási eredményeiket. A rendezvényt akadályverseny és kulturális program színesíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a Szegedi Tudományegyetem csapatai vesznek részt a 2015. április 22-én és 23-án a védőnőképzés jubileumát ünneplő szegedi programokon.

 


5 egyetem 6 képzőhely


Öt hazai egyetem hat képzőhelyéről érkeznek vendégek, hallgatók és oktatók a Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Karra.


Az SZTE ETSZK „A” épületében (Újszeged, Temesvári krt. 31.) 2015. április 22-én, szerdán 12 órától a képzőintézmények vetélkedőn mérik össze tudásukat, majd április 23-án 10 órától karonként 2-2 hallgató tudományos ülésen mutatja be kutatási témáját.

 


Stefánia Szövetség és Zöldkeresztes szolgálat


Heim Pál, Bókay János, Berend Miklós és Tauffer Vilmos 1915. június 13-ára tűzték ki az országos anya- és csecsemővédő szervezet alakuló ülését. A Stefánia Szövetség elsődleges munkaterületei között a terhes nők, a szülő nők, a gyermekágyas nők és a szoptató nők védelmét (anyavédelem), valamint az újszülöttek, csecsemők és kisgyermekek védelmét jelölte meg.


Az 1932-ben alakult Zöldkeresztes Egészségvédelmi Szolgálat legfőbb célkitűzése a csecsemőhalálozás elleni küzdelem, az anyák és csecsemők egészségvédelme volt.



Az OKI és a szegedi képzés


Hazánkban a védőnőképzés 1930-ban indult meg Budapesten a Rockefeller Alapítvány segítségével 1925-ben megalapított Országos Közegészségügyi Intézet (OKI) keretein belül. A későbbiekben az OKI feladata a megelőző egészségvédelem szervezése és irányítása, a közegészségügyi tudomány gyakorlati előmozdítása volt. Feladataik kiterjedtek az iskolai egészségügyre, a nemi betegségek és tuberculosis elleni küzdelemre, a szegény betegek otthoni ápolására és a családok szociális gondozására. Az általános egészségvédelmi munka fejlődése több védőnő képzését tette szükségessé, ezért 1938-ban megalapították a szegedi intézetet, szintén az OKI keretein belül.


A védőnő képzés jubileumára emlékező találkozó részletes programja itt elérhető: program


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek