Bezár

Hírarchívum

pek_konf_kiemelt_nagy

Megkezdte munkáját a XIII. Pedagógiai Értékelési Konferencia

Megkezdte munkáját a XIII. Pedagógiai Értékelési Konferencia

2015. április 23.
3 perc

A pedagógiai értékeléshez kapcsolódó empirikus kutatások, innovatív értékelési és oktatási módszerek, vizsgálatok eredményeit mutatják be a 13. alkalommal megrendezett Pedagógiai Értékelési Konferencián. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban 2015. április 23-25. között a hazai és nemzetközi élet elismert képviselői tartanak előadásokat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézete és Neveléstudományi Doktori Iskolája, az MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottsága „XIII. Pedagógiai Értékelési Konferencia - PÉK 2015" címmel tart tudományos konferenciát 2015. április 23-án és 25-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban.



Nemzetközileg elismert szakemberek tartanak plenáris előadásokat


A konferenciasorozatot 2002-ben Csapó Benő, az SZTE Neveléstudományi Intézet egyetemi tanára indította útjára. Az immár 13. alkalommal megrendezett konferencián összesen 102 előadás; 99 prezentáció és három plenáris előadás hangzik el. Az előadások mellett 6 magyar és 4 angol nyelvű posztert is kiállítanak – tájékoztatott Csíkos Csaba. A konferencia elnöke elmondta: a három napos rendezvényen nemzetközileg elismert szakemberek mutatják be kutatási témájukat; a konferencia megnyitóját követően Markku Hannula, a Helsinki Egyetem oktatója beszélt a szemmozgás-vizsgálatok legújabb generációs lehetőségeinek felhasználásról. A természettudományos tanulók kutatási készségeinek értékeléséről Odilla Finlaysont, a Dublini Egyetem kutatóját hallgathatják meg a résztvevők 2015. április 24-én, pénteken 11 óra 15 perctől. Április 25-én, szombaton 10 óra 45 perctől Csépe Valéria akadémikus a kisiskoláskori olvasásfejlődés mérésének kihívásairól, problémáiról tart előadást. A vendégek között 15 határon túli résztvevői is bekapcsolódik a tudományos konferenciába.


PEK_konferencia_galeria
Megkezdte munkáját a XIII. Pedagógiai Értékelési Konferencia - GALÉRIA


A szakma sikeres seregszemléje


A tanácskozás megnyitóján Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese köszönte meg Csapó Benő és tudományos csapatának munkáját, hogy 13 évvel ezelőtt életre hívta az első pedagógiai értékelési konferenciát. „Tudományos műhelyének köszönhetően ez a kezdeményezés, ez a sikeres innováció mára már tradícióvá vált, és kiváló seregszemléje a szakmának” – fogalmazott a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese. Hozzátette: a szegedi egyetem nemzetközileg elismert intézmény, mely a tudomány világában komoly helyet foglal el. Az egyetem intézményeiben folyó kutatási munka tematikus portfóliója óriási, az elért tudományos eredmények tették lehetővé, hogy a szegedi egyetemen kiváló kutatóegyetemi címet kapjon. „A mai világ kihívásai közepette az is világos számunkra, hogy a posztmodern társadalmi valóságot megérteni csakis minőségi felkészülés, azaz minőségi iskola után lehet. Az pedig, hogy mit lehet minőségi iskolának tekinteni, éppen a pedagógiai mérések, kutatások mutatják meg. Fontos, hogy a konferencia eredményei ne maradjanak ezen falak között, a döntéshozók használják fel a bemutatott eredményeket reformok, innovatív módszerek tényleges bevezetésre, hogy értéke legyen a mérés, a mérés értéke pedig maga a felhasználás legyen” – mondta Karsai Krisztina.



A pedagógiai értékelés minden területe megjelenik


A három napos szakmai tanácskozás a pedagógiai értékelés minden területét felöli. Előadások hangzanak el – többek között – a természettudomány tanításában használt oktatási módszerek, a sajátos nevelési igényű tanulók hatékony integrációjának szolgálatában használt pedagógiai értékelés, az olvasáskultúra területén alkalmazott mérés-értékelés, az oktatási rendszerek mérési-értékelési folyamat kihívásai témakörben. Szó esik a különleges bánásmódot igénylő gyermekek körében használt mérés-értékelés, a matematikai és természettudományos gondolkodási folyamatok értékelésének kérdéseiről, az olvasásfejlődés „univerzális” indikátorairól. A konferenciához kétnapos nemzetközi workshop is kapcsolódik. 2015. április 27-én és 28-án az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság épületében a „Szeged Workshop on Educational Evaluation – SWEE” tanácskozás középpontjában a mérés-alapú fejlesztőprogramok állnak.


A konferencia hivatalos honlapja

A PÉK programja itt elérhető.

A workshop hivatalos honlapja


A konferenciát a TÁMOP 3.1.9-11/1-2012-0001 azonosító jelű "Diagnosztikus mérések fejlesztése" című pályázat keretében az Európai Unió támogatja.

 

SZTEinfo – Szöveg és fotó: Gajzer Erzsébet


Korábban írtuk:

Tavaszi konferenciák a pedagógiai mérés-értékelés jegyében

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek