SZTE Info

2040 napelem 18 egyetemi épületen – még „zöldebb” az SZTE

Tovább „zöldül” a Szegedi Tudományegyetem: 18 helyszínes 2040 újabb napelemet telepítettek. Lezárult a Fotovoltaikus rendszerek kialakulása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen forrásból fejleszti napelem-parkját a Szegedi Tudományegyetem?


297,71 millió forint támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt megvalósításához. A KEOP-4.10.0/K/14-2014-0045 azonosító számú projekt 2015. február 1-jén kezdődött és augusztus 31-én fejeződött be, a záró rendezvényt 2015. augusztus 27-én tartották az SZTE Dugonics téri épületében.


– Nem egzotikus és nem presztízsberuházás a napelem telepítés. A technológia immár akkorát fejlődött és annyira olcsó, hogy belátható időn belül megtérül a beruházás. Ez ügyben jókor voltunk jó helyen – vélekedett Szabó Gábor. Az SZTE rendtora köszöntötte a sajtónyilvános projektzáró rendezvény résztvevőit.

 

 

Mekkora felületen mi a haszon?


Hol „dolgoznak” már napelemek az SZTE területén?


Az SZTE összes olyan épületének a tetőszerkezetén, ahova telepíteni lehetett és érdemes volt fölszerelni napelemet. A legutóbbi fordulóban 18 helyszínen összesen 2040 áramot termelő napelemet telepítettek a szegedi egyetem épületeinek tetejére. A napelemek elhelyezésére ugyan a lapos tetős épületek a legalkalmasabbak, de a hagyományos tetőre is el lehet helyezni napelemeket, így a régebbi egyetemi épületek sem maradnak ki az alternatív energia termeléséből.


– Ezzel a beruházással elértük, hogy nekünk van Magyarországon a legnagyobb napelem kapacitásunk – rögzítette az SZTE rektora.


Mi a haszna az egyetemi napelem-parknak?


A korábbi napelemek termelésével együtt összesen évi 40 millió forint villanyszámlát takarít meg az egyetem.

– Ez az összeg már szabad szemmel is látható – fogalmazott Szabó Gábor.

 

projektzaro_galeria
2040 napelem 18 egyetemi épületen – még „zöldebb” az SZTE - GALÉRIA

 


Mi történt 2015 február és augusztus között?


– 2014 augusztusában kezdődött a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt előkészítése – árulta el a záró rendezvényen a projektmenedzser. Csiszár József példaként említette, hogy napelem került a Füvészkert, az SZTE Mérnöki Kar Mars téri oktatási épülete, a Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete, a Béke utcai Kollégium és az „egyetem zöld szíve”, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ tetejére.


Mi az SZTE célja a „zöldüléssel”?


Az SZTE több módszerrel is minimalizálni igyekszik az irodaépületek üzemeltetési- és azon belül energiaköltségeit. Ezzel ellensúlyozza a klímaváltozás okozta nyári kánikulai időszakban megugró, mert a hosszú és forró nyarakat elviselhetővé tevő légkondicionáló technológia üzemeltetési költségeinek a növekedését.


Melyek a napelem telepítés előnyei?


A csúcsigényeket adó klimatizálási időszak villamosenergiai felhasználása egybeesik a napelemek maximális termelésének időszakával. A napelemek árnyékolják a tetőt, így az elvonandó hőenergiát ezen a felületen a felére, harmadára csökkentik.

Mekkora az egyetemi épületekre telepített legújabb napelemek teljesítménye?

Összesen 510 kW beépített teljesítményt jelentenek. Ezek összes energiatermelése évente várhatóan 626.513 kWh/év, ami évi 22,44 millió forint villamos energia megtakarítást jelent az egyetem részére.


Meddig „bírja” egy napelem?


Az új technológia előnye, hogy az üzemelési ideje hosszú: 35 év. Ráadásul karbantartást, kezelő személyzetet szinte nem is igényel.

 

 

A ranglista élmezőnyében


Hogyan került a Tisza-parti universitas a világ zöld egyetemei közé?


2014. évi világrangsorában a 360 pályázó intézmény közül a top 20 közé emelkedett, Európában az előkelő 11. helyen áll, Magyarországon pedig változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézménynek számít a Szegedi Tudományegyetem. Az ehhez az eredményhez vezető utat Gyarmati László, az SZTE József Attila tanulmányi és Információs Központ intézmény igazgatója foglalta össze a projektzáró rendezvényen.

Ám a napelemek csak egy részt jelentenek a zöld egyetem stratégiában, más fejlesztések is szükségesek, hogy továbbra is a világ élbolyához tartozzon az SZTE.


Milyen részekből álló az SZTE zöld egyetem projektje?


– Két pillérre épül a zöld egyetem projektje. Az első pillér: a műszaki beruházásoké. Ide tartoznak nemcsak a napelemek, napkollektorok, hanem a hőtechnikai rekonstrukciók, a szürkevíz hasznosítása, vagy éppen a LED világítás – sorolta Gyarmati László.


Milyen élmények szükségesek a „zöldüléshez”?


– A zöld egyetem projekt a másik pillére a társadalmi felelősségvállalás megjelenése – jelentette ki a TIK-igazgató.

Prezentációjában példaként említette a különböző rendezvények közül a Föld Óráját, a Föld Napját, a kazántúrákat. Szerinte az egyetem polgárai érdeklődőek még a műszaki kérdések iránt is, a napelemek megtekintése pedig a laikusok számára is élményt ad. Kiemelte az elismerések közül az SZTE „zöld díjait”, így például „a legtöbbet zöldült irodai” díjat és a kétszer odaítélt „kerékpárosbarát munkahely” címet. Népszerűnek mondta az SZTE TIK „Zöld Hírlevelét”. Tapasztalata szerint az egyetemi hallgatók a környezeti értékek megőrzéséért tenni akarnak és tudnak.


Milyen új „zöld megoldások” szolgálják a TIK-be betérőket?


A szennyvízhő energia fűtésre és hűtésre történő hasznosítása igazi újdonság. Már csak a szélenergia maradt ki az egyetem által alkalmazott megújuló energiaforrások közül – fogalmazott Gyarmati László. Elárulta: a zöld egyetemi rangsorban való részvétel következő évi kérdőíve már megérkezett Szegedre. Ez a korábbiaknál több, pontosabb válaszokat vár el, mert egyre nagyobb a verseny. A szakember szerint újabb beruházások nélkül nem őrizheti meg előkelő helyezését az SZTE a „zöld egyetemek” ranglistáján.

 

Az SZTE „zöld stratégiáját” bemutató „prezi” itt megtekinthető

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.