SZTE Info

2040 napelem 18 egyetemi épületen – még „zöldebb” az SZTE

Tovább „zöldül” a Szegedi Tudományegyetem: 18 helyszínes 2040 újabb napelemet telepítettek. Lezárult a Fotovoltaikus rendszerek kialakulása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Milyen forrásból fejleszti napelem-parkját a Szegedi Tudományegyetem?


297,71 millió forint támogatást nyert a Szegedi Tudományegyetem a Széchenyi 2020, Környezet és Energia Operatív Program (KEOP) pályázatán a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt megvalósításához. A KEOP-4.10.0/K/14-2014-0045 azonosító számú projekt 2015. február 1-jén kezdődött és augusztus 31-én fejeződött be, a záró rendezvényt 2015. augusztus 27-én tartották az SZTE Dugonics téri épületében.


– Nem egzotikus és nem presztízsberuházás a napelem telepítés. A technológia immár akkorát fejlődött és annyira olcsó, hogy belátható időn belül megtérül a beruházás. Ez ügyben jókor voltunk jó helyen – vélekedett Szabó Gábor. Az SZTE rendtora köszöntötte a sajtónyilvános projektzáró rendezvény résztvevőit.

 

 

Mekkora felületen mi a haszon?


Hol „dolgoznak” már napelemek az SZTE területén?


Az SZTE összes olyan épületének a tetőszerkezetén, ahova telepíteni lehetett és érdemes volt fölszerelni napelemet. A legutóbbi fordulóban 18 helyszínen összesen 2040 áramot termelő napelemet telepítettek a szegedi egyetem épületeinek tetejére. A napelemek elhelyezésére ugyan a lapos tetős épületek a legalkalmasabbak, de a hagyományos tetőre is el lehet helyezni napelemeket, így a régebbi egyetemi épületek sem maradnak ki az alternatív energia termeléséből.


– Ezzel a beruházással elértük, hogy nekünk van Magyarországon a legnagyobb napelem kapacitásunk – rögzítette az SZTE rektora.


Mi a haszna az egyetemi napelem-parknak?


A korábbi napelemek termelésével együtt összesen évi 40 millió forint villanyszámlát takarít meg az egyetem.

– Ez az összeg már szabad szemmel is látható – fogalmazott Szabó Gábor.

 

projektzaro_galeria
2040 napelem 18 egyetemi épületen – még „zöldebb” az SZTE - GALÉRIA

 


Mi történt 2015 február és augusztus között?


– 2014 augusztusában kezdődött a Fotovoltaikus rendszerek kialakítása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt előkészítése – árulta el a záró rendezvényen a projektmenedzser. Csiszár József példaként említette, hogy napelem került a Füvészkert, az SZTE Mérnöki Kar Mars téri oktatási épülete, a Bölcsészettudományi Kar Egyetem utcai épülete, a Béke utcai Kollégium és az „egyetem zöld szíve”, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ tetejére.


Mi az SZTE célja a „zöldüléssel”?


Az SZTE több módszerrel is minimalizálni igyekszik az irodaépületek üzemeltetési- és azon belül energiaköltségeit. Ezzel ellensúlyozza a klímaváltozás okozta nyári kánikulai időszakban megugró, mert a hosszú és forró nyarakat elviselhetővé tevő légkondicionáló technológia üzemeltetési költségeinek a növekedését.


Melyek a napelem telepítés előnyei?


A csúcsigényeket adó klimatizálási időszak villamosenergiai felhasználása egybeesik a napelemek maximális termelésének időszakával. A napelemek árnyékolják a tetőt, így az elvonandó hőenergiát ezen a felületen a felére, harmadára csökkentik.

Mekkora az egyetemi épületekre telepített legújabb napelemek teljesítménye?

Összesen 510 kW beépített teljesítményt jelentenek. Ezek összes energiatermelése évente várhatóan 626.513 kWh/év, ami évi 22,44 millió forint villamos energia megtakarítást jelent az egyetem részére.


Meddig „bírja” egy napelem?


Az új technológia előnye, hogy az üzemelési ideje hosszú: 35 év. Ráadásul karbantartást, kezelő személyzetet szinte nem is igényel.

 

 

A ranglista élmezőnyében


Hogyan került a Tisza-parti universitas a világ zöld egyetemei közé?


2014. évi világrangsorában a 360 pályázó intézmény közül a top 20 közé emelkedett, Európában az előkelő 11. helyen áll, Magyarországon pedig változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézménynek számít a Szegedi Tudományegyetem. Az ehhez az eredményhez vezető utat Gyarmati László, az SZTE József Attila tanulmányi és Információs Központ intézmény igazgatója foglalta össze a projektzáró rendezvényen.

Ám a napelemek csak egy részt jelentenek a zöld egyetem stratégiában, más fejlesztések is szükségesek, hogy továbbra is a világ élbolyához tartozzon az SZTE.


Milyen részekből álló az SZTE zöld egyetem projektje?


– Két pillérre épül a zöld egyetem projektje. Az első pillér: a műszaki beruházásoké. Ide tartoznak nemcsak a napelemek, napkollektorok, hanem a hőtechnikai rekonstrukciók, a szürkevíz hasznosítása, vagy éppen a LED világítás – sorolta Gyarmati László.


Milyen élmények szükségesek a „zöldüléshez”?


– A zöld egyetem projekt a másik pillére a társadalmi felelősségvállalás megjelenése – jelentette ki a TIK-igazgató.

Prezentációjában példaként említette a különböző rendezvények közül a Föld Óráját, a Föld Napját, a kazántúrákat. Szerinte az egyetem polgárai érdeklődőek még a műszaki kérdések iránt is, a napelemek megtekintése pedig a laikusok számára is élményt ad. Kiemelte az elismerések közül az SZTE „zöld díjait”, így például „a legtöbbet zöldült irodai” díjat és a kétszer odaítélt „kerékpárosbarát munkahely” címet. Népszerűnek mondta az SZTE TIK „Zöld Hírlevelét”. Tapasztalata szerint az egyetemi hallgatók a környezeti értékek megőrzéséért tenni akarnak és tudnak.


Milyen új „zöld megoldások” szolgálják a TIK-be betérőket?


A szennyvízhő energia fűtésre és hűtésre történő hasznosítása igazi újdonság. Már csak a szélenergia maradt ki az egyetem által alkalmazott megújuló energiaforrások közül – fogalmazott Gyarmati László. Elárulta: a zöld egyetemi rangsorban való részvétel következő évi kérdőíve már megérkezett Szegedre. Ez a korábbiaknál több, pontosabb válaszokat vár el, mert egyre nagyobb a verseny. A szakember szerint újabb beruházások nélkül nem őrizheti meg előkelő helyezését az SZTE a „zöld egyetemek” ranglistáján.

 

Az SZTE „zöld stratégiáját” bemutató „prezi” itt megtekinthető

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.