SZTE Info

biomed_kiemelt_nagy

Az Allimed titkai: piacon az SZTE GYTK és a Biomed Kft. közös étrend-kiegészítője

Növényi alapú étrend-kiegészítőt fejlesztett ki közösen a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognózai Intézete és a Biomed Kft. Az Allimed, a szív- és érrendszeri problémák megelőzését szolgálja. Az SZTE és a magyar tulajdonú családi vállalkozás együttműködése folytatódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szép történetnek, az innováció példás esetének nevezte a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognóziai Intézete és a Biomed Kft. együttműködését Kemény Lajos professzor, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese. A magyar tulajdonú cég, a Biomed Kft. eleinte kisebb kutatási megbízásokat adott az SZTE GYTK tudósainak, majd közösen fejlesztették ki és vitték piacra az Allimed étrend-kiegészítő kapszulát. Az eddigi együttműködést értékelő 2015. augusztus 4-i, sajtónyilvános programot követően pedig újabb, pályázati alapú fejlesztések részleteiről tárgyaltak a partnerek.

 


Mire jó az Allimed?


Medvehagyma, fokhagyma és galagonya. Ezeknek a gyógynövényeknek a szív- és érrendszeri védő hatása ismert – magyarázta kérdésünkre válaszolva az Allimed összetevőiről Csupor Dezső, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet adjunktusa. A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály elnökeként ugyancsak ismert szakember hangsúlyozta: – Az étrend kiegészítő nem gyógyszer, vagyis gyógy céllal nem lehet felhasználni. – De a növényekről egyenként tudjuk, milyen védő hatásúak, s úgy állítottuk össze az étrend-kiegészítőt, hogy a dózis, az adag megfelelő legyen ahhoz, hogy a fogyasztója szempontjából óhajtott változás kialakuljon.


Érték az SZTE és az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet – mutatta az Allimed kapszulát rejtő doboz feliratát. Az alapkutatásban megszerzett tudást így fordíthatja át az egyetem termékké. – Az ilyen együttműködés a kutatásra is termékenyítően hat – jelentette ki az adjunktus. Szerinte az együttműködés révén olyan problémák adódnak, melyek növelik az egyetem produktivitását.


A minőség garantálása és ellenőrzése. Ez az egyik fontos elem, amit egyetemi kutatóhelyként hozzátett az SZTE GYTK a termékhez – hozott újabb példát Csupor Dezső. – Ugyanis nagyon sok fokhagyma- és medvehagyma-kivonat található a piacon. Ha ezek közül a jó minőségűeket választja ki a fogyasztó, akkor garantált, hogy eléri a vágyott célját.


Az Allimedről azt is megtudtuk: az étrend-kiegészítő neve tartalmazza a fokhagyma, az egyik összetevő latin megfelelőjének az első betűit, míg a vége a gyártóra, a Biomed Kft.-re utal.

 

Biomed_Kft__SZTE
Az Allimed titkai: piacon az SZTE GYTK és a Biomed Kft. közös étrend-kiegészítője - GALÉRIA

 

Kutatás és gyakorlat


Az egyetem ipari kapcsolatainak ösztönzőjeként vállal szerepet a partnerek közötti egyeztetésben az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság.


– Teljes egyetemi lefedettséget biztosítva segítjük az SZTE és partnerei együttműködését – hangsúlyozta a találkozón az egyetemi transzfer iroda munkáját ismertetve Pitó Enikő, az SZTE kutatás-fejlesztési és innovációs igazgatója.


2011-ben került kapcsolatba az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet és a Biomed Kft. – tudatta Hohmann Judit professzor. Az intézetvezető, az SZTE GYTK dékánja hozzátette: – Először analitikai méréseket, hatóanyag bevizsgálást végeztünk, majd felszívódást és helyettesíthetőséget elemeztünk. Időközben fogalmazódott meg, hogy közösen fejlesszünk terméket.


– A gyakorlatból, a Biomed Kft. részéről érkező felvetések tudományos vizsgálata vezetett el új eredményekhez, nemzetközi projektekhez is – értékelt az intézetvezető professzor. – Viszont is működött az ötletátadás: a kutatási témáinkat ajánlottuk fejlesztésekhez.


A közös termék, az Allimed kifejlesztése másfél évet vett igénybe, ami rövidnek mondható – vélekedett újságírói kérdésre válaszolva Csupor Dezső. A szakember hozzátette: egy új gyógyszer kifejlesztése körülbelül tíz évet vesz igénybe, rendkívüli összegbe kerül, így nem lenne reális cél egy magyar családi vállalkozás számára. Ugyanakkor a jó minőségű étrend-kiegészítő előállítása megvalósítható.


– Évente tízezer termék kerül a gyógyszerpiacra, de ezek 70-80 százaléka import – tette hozzá a Biomed Kft. ügyvezetője. Medgyesi Bálint szerint az újdonsága és kiváló minősége miatt sem hosszú az az idő, amíg az ötletből megszületett az Allimed.

 

 

Gyógynövény kivonatok gyártója


Étrend-kiegészítőkkel és kozmetikumokkal van jelen a piacon a Biomed Kft. A cég alapítója, Medgyesi József Miklós elmondta: megtisztelő, hogy együttműködhetnek a szegedi egyetemmel. Három évtizedes tapasztalatára hivatkozva hangsúlyozta: az SZTE GYTK a legkitűnőbb partner. Példaként említette korábbi, az árnika védett növény kiváltását szolgáló közös kutatási projektjüket.


A 15 éve működő családi vállalkozást irányító Medgyesi Bálint kiemelte: 19 embernek adnak munkát. Telephelyükön, a Nógrád megyei Egyházasdengelegen készítik 2000 óta a Biomed márkanevet ismertté tevő termékeket. A magas hatóanyag tartalmú gyógynövény kivonatokat, illóolajokat tartalmazó „gyógykrémeiről” ismert cég piacvezetővé vált: a Biomed Kft. tavaly több mint 1 millió tubussal értékesített termékeiből.


Étrend-kiegészítőkkel 2009 óta foglalkozik a magyar tulajdonú vállalkozás. Az ügyvezető kiemelte: szakmai szempontok alapján biztonságos, ugyanakkor magas hatóanyag tartalmú termékek fejlesztésére törekszenek.


– Konzervatív szemléletű gazdálkodást folytat a kisvállalkozásunk – hangsúlyozta Medgyesi Bálint.A nyereségünk 80-90 százalékát visszaforgatjuk beruházásokra. Az utóbbi 4 évben 300 millió forintot fordítottunk fejlesztésre. A minőség érdekében folyamatosan együttműködünk hazai kutató intézetekkel, egyetemekkel. Az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet részére adott eseti megbízásokból közös gondolkodás lett, amelynek itt az eredménye – mutatott az Allimed kapszulákat rejtő dobozra. Két hónapja került forgalomba az Allimed, amely hamarosan elérhető lesz az ország összes patikájában.


Az eddigi tapasztalatok alapján nyitott az SZTE GYTK és a Biomed Kft. is a további együttműködésre, közös új fejlesztésekről gondolkodnak.

 

SZTEinfo – Szöveg és kép: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • február 21.
    17:55 - 19:00
    Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
  • február 21.
    18:00 - 19:30
    Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
  • február 23.
    10:00 - 14:00
    A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
  • február 26.
    18:00 - 19:30
    Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
  • február 28.
    17:55 - 19:30
    Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.