SZTE Info

Gyógynövénykutatók nemzetközi konferenciája: szervező és szereplő az SZTE GYTK

60 országból mintegy 700 kutató 11 témakörben, 9 plenáris és 80 szekció előadáson, 600 poszteren ismertette a gyógynövény és természetes anyagkutatás legújabb eredményeit a gyógynövénykutatók 63. nemzetközi kongresszusán. A 2015. augusztus 23-27. közötti nemzetközi programot a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognózai Intézete szervezte meg a Budapest Kongresszusi Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az MTA nevében Freund Tamás akadémikus, míg a szervezők nevében a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor akadémikus köszöntötte 2015. augusztus 24-én a gyógynövénykutatók 63. nemzetközi kongresszusát. A konferencia elnöke Hohmann Judit, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja volt, a szervezőbizottságban az SZTE több munkatársa is dolgozott.

 

 

Középpontban a gyógyszerkutatás


A gyógynövényalapú gyógyszerkutatásra irányította a figyelmet az SZTE GYTK által szervezett 63rd International Congress and Annual Meeting of the Society for Medicinal Plant and Natural Product Research (GA2015)” című nemzetközi konferencia.


60 országból mintegy 700 kutató 11 témakörben, 9 plenáris és 80 szekció előadáson, 600 poszteren ismertette a gyógynövény és természetes anyagkutatás legújabb eredményeit a gyógynövénykutatók 63. nemzetközi kongresszusán.


A magyarországi kutatók közül plenáris előadást Katona István agykutató (MTA KOKI) tartott a gyógyszerek központi idegrendszerre gyakorolt hatásáról


A 2015. augusztus 23-27. közötti, nemzetközi rangú konferencia megszervezésére felkért SZTE GYTK Farmakognózai Intézete 3 szóbeli előadással és 20 poszterrel is hozzájárult a tanácskozás sikeréhez. A szegedi kutatók – többek között – a daganatellenes hatású növényekkel, valamint a növényi szteroidokkal kapcsolatos eredményeikről számolnak be – tudtuk meg Csupor Dezsőtől, az SZTE GYTK Farmakognózai Intézet adjunktusától, a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztály elnökétől.

 

 

Szegedi jelenlét


Számos reményteli, a gyógyíthatatlan betegségek szempontjából biztató kutatást végeznek az SZTE Gyógyszertudományi Karán.


Az antioxidáns vegyületek hatásának hátterében egy korábban nem feltételezett mechanizmust valószínűsít Hunyadi Attila. Az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézetének adjunktusa ezekről a kutatási eredményeiről számolt be szóbeli előadásában.


A daganatellenes ekdiszteroid-származékokkal kapcsolatos kutatási eredményeiket mutatta be Hunyadi Attila munkacsoportja. A szegedi tudósok eredményeit Vágvölgyi Máté és Csábi József prezentálta a gyógynövénykutatók 63. nemzetközi kongresszusán.


Az előadások és a poszterek révén az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet összes kutatócsoportja és jelenleg futó kutatási témája bemutatkozott a konferencia nemzetközi közönsége előtt.

 

 

„Beszélő” poszterek


A 600 poszter közül 20 a szegedi eredményeket reprezentálta a gyógynövénykutatók nemzetközi találkozóján.


A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar munkatársai közül a Rumex fajok antibakteriális hatású vegyületéről mutatott be posztert Orbán-Gyapai Orsolya. Kiss Tivadar a Spiraea és Aconitum fajok alkaloidjaival vizsgálatával kapcsolatos, Lajter Ildikó a Neurolaena lobata és Polygonum persicaria növényekkel végzett, Hajdú Zsuzsanna az Artemisia asiatica növény gyökerével folytatott eredményeket vázolta. Liktor-Busa Erika a mohafajok antibakteriális és daganatellenes aktivitásaira irányuló, Rédei Dóra az Euphorbia guyoniana diterpénjeinek azonosításáról készített beszámolót. Kúsz Norbert az Euphorbia dulcis diterpénjeinek ioncsatorna-hatásairól szóló, Roza Orsolya a Cyclopia genistoides polifenoljainak köszvényellenes hatását vizsgáló, Tóth Barbara a Juncaceae család fajainak antibakteriális aktivitását elemző poszterrel volt jelen. Vasas Andrea az Euphorbia falcata káliumcsatornákra ható diterpénjeivel kapcsolatos, Ványolós Attila a Tricholoma populinum gombával végzett, Zomborszki Zoltán a gombaellenes hatású, növényi eredetű élelmiszer-adalékokkal végzett kutatásairól mutatott be posztert.


Háznagyné Radnai Erzsébet a Melampyrum barbatum flavonoidjairól és iridoidjairól, Takács István amilázgátló növényi anyagokról adott így információt. Jedlinszki Nikoletta a fekete nadálytő mérgező anyagainak bőrön át történő felszívódásáról, Máthé Imre az Artemisia asiatica illóolajáról, Csupor Dezső a máriatövis réztartalmából adódó gyógyszerbiztonsági kérdésekről tartott poszterprezentációt.


A szegedi egyetemi intézet több mint 20 munkatársa szerepelt az előadások és poszterek társszerzőjeként. Az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet kooperációs potenciálját jól tükrözi, hogy 8, külföldi kutatók által tartott prezentációban is társszerzőként szerepeltek.

 


Kutyatej, feketenadálytő, máriatövis


Az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet növényi hatóanyagok kinyerésével és azonosításával is foglalkozik. A magyarországi növényi flóra fajaiból végzik növényi anyagok izolálását, szerkezet-meghatározását és tumorellenes, valamint rákos sejtek gyógyszerfelhalmozását elősegítő hatásuk vizsgálatát.


Hogy csak néhány jelentős eredményt említsünk: a kutyatej vizsgálatával olyan anyagokat azonosítottak, amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedésekben szenvedők gyógyításához járulhatnak hozzá.


A feketenadálytő vizsgálata során is eredményt mutathatnak fel. Köztudottan ez a növény májkárosító vegyületeket is termel, ezért szájon át nem alkalmazható. Kételyek merültek fel a bőrön át való használatával kapcsolatban. Az SZTE Farmakognóziai Intézetének munkatársai által kidolgozott analitikai módszer és az emberi bőrön alkalmazott felszívódási vizsgálatok viszont tisztázták, hogy rendeltetésszerű használat esetén nem jelentenek veszélyt a fogyasztóra a fekete nadálytőből előállított, ellenőrzött minőségű készítmények.


A máriatövis és annak hatóanyaga, a szilimarin a rézanyagcsere-zavarral járó Wilson-kórban szenvedők számára is biztonságos termékek előállítását teszi lehetővé.


A szegedi kutatók eddig mintegy 200 új természetes vegyületet fedeztek fel. Ezek között van olyan is, amely ma már törzskönyvezett gyógyszer előállítását alapozta meg a keratózis, vagyis a bőr tumoros elváltozását megelőző állapot kezelésére.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.
 • február 28.
  17:55 - 19:30
  Szalai Anikó, az SZTE ÁJTK adjunktusa Hétköznapi nemzetközi jog című előadásában kifejti: általában az emberek úgy gondolják, hogy a nemzetközi jog egy elvont szelete a jognak, amely a külföldiekre, másokra vonatkozik, de a mi hétköznapjainkat biztosan nem érinti. A nemzetközi jog azóta létezik, amióta államok vannak. Ez a jogterület eredetileg az államok közötti kapcsolatok rendezését szolgálta, azonban a technikai és társadalmi fejlődés elvezetett a nemzetközi jog kiszélesedéséhez. Kibővült a nemzetközi jog alanyainak köre, így az államok és nemzetközi szervezetek mellett ide soroljuk az embereket, sőt mostanában már a gazdasági társaságokat is. A nemzetközi jog áthatja a mindennapi életünket, onnantól kezdve, hogy bekapcsoljuk reggel a telefonunkat, megesszük a banánunkat és munkába megyünk, odáig, hogy este megnézzük a híreket.