SZTE Info

fok_konferencia_kiemelt_nagy

Kommunikáció és interakció a fogászatban – Nemzetközi konferencia Szegeden

A kommunikáció a kulcstémája a 2015. augusztus 26-29. között rendezett Association for Dental Education in Europe (ADEE) nemzetközi fogorvos-képzési szervezet 2015. évi nemzetközi konferenciájának. A világ csaknem 50 országából érkező mintegy 340 szakember tanácskozik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara 2011-ben nagyon szigorú elbírálási folyamatot követően nyerte el az Association for Dental Education in Europe (ADEE) nemzetközi konferencia szervezési jogát.

 


Európai színvonalú fogorvosképzés Szegeden


A 2015-ös tanácskozást megelőzően, 25 évvel korábban Budapesten tartották az ADEE éves konferenciáját, Szegeden kívül más vidéki város még nem adott otthont a világszínvonalú tanácskozásnak. „Számunkra nagyon nagy megtiszteltetés a szervezés joga, ez is kifejezi,, hogy a fogorvos oktatás Szegeden európai színvonalú” – fogalmazott Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar professzora, korábbi dékánja mint a szervezőbizottság vezetője hangsúlyozta: a konferencia témájának meghatározása a szegedi fogorvoskar feladat volt. Nem véletlen, hogy a fogászatban megjelenő kommunikáció és interakció került a tanácskozás fókuszába. Hazánkban a szegedi fogorvostudományi karon építették be először az úgynevezett fogászati kommunikációs előadásokat és gyakorlatokat a tananyagba, mely a fogászatban előforduló kommunikációs csatornák megfelelő működését segíti elő.

 

fok_konferencia_galeria
Kommunikáció és interakció a fogászatban – Nemzetközi konferencia Szegeden - GALÉRIA


Központi téma a kommunikáció


A konferencia előadások témái érintik majd a kommunikációt a fogorvos és az asszisztensek, dentálhigiénikusok, technikusok, a fogorvos és a páciensek között, valamint – ehhez szorosan kapcsolódva – szó lesz etikai és panaszkezelési kérdésekről is. „Talán szokatlan, hogy egy fogászati konferencia nem az egyes terápiás lehetőségekkel foglalkozik, de a gyakorlati tapasztalat és megfigyelés az, hogy a terápia kimenetele és a páciensek későbbi reklamációi is nagyban függnek a kommunikációtól, a beteg tájékoztatásától”– mondta Nagy Katalin.

 


Összekapcsolódik elmélet és gyakorlat


Az SZTE FOK által szervezett nemzetközi konferencián Németországból, Magyarországról, Angliából, Írországból, Izraelből, az USA-ból és Ausztráliából érkező elismert szakemberek tartanak előadást. A 2015-ös konferencia újdonsága, hogy a fő előadásokat a világ bármely pontján online streamen követhetik a jelen nem lévő érdeklődők.


A plenáris előadásokat követően, délutánonként 5-6 párhuzamos tematikus csoport tanácskozik egy-egy a fogorvosképzést érintő témáról.


Új fórum idén az úgynevezett „Szabad Színpad”, ahol minden résztvevő bemutathatja saját szakterületét, fogorvosképzési témájú kutatási ötleteit.


Az előadások mellett gyakorlati tréningek is szerepelnek a programban, melyek a fogászatban szükséges megfelelő viselkedésformákra fókuszálnak – tudtuk meg.


Ezen túl közel 100 posztert mutatnak be az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ tereiben. A kiállított munkák hangsúlyozzák a kommunikációs témát, de a fogászati oktatással kapcsolatos egyéb témájú poszterek is megjelennek.

 

A konferencia hivatalos honlapja és részletes program: ADEE 2015

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.