SZTE Info

fok_konferencia_kiemelt_nagy

Kommunikáció és interakció a fogászatban – Nemzetközi konferencia Szegeden

A kommunikáció a kulcstémája a 2015. augusztus 26-29. között rendezett Association for Dental Education in Europe (ADEE) nemzetközi fogorvos-képzési szervezet 2015. évi nemzetközi konferenciájának. A világ csaknem 50 országából érkező mintegy 340 szakember tanácskozik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara 2011-ben nagyon szigorú elbírálási folyamatot követően nyerte el az Association for Dental Education in Europe (ADEE) nemzetközi konferencia szervezési jogát.

 


Európai színvonalú fogorvosképzés Szegeden


A 2015-ös tanácskozást megelőzően, 25 évvel korábban Budapesten tartották az ADEE éves konferenciáját, Szegeden kívül más vidéki város még nem adott otthont a világszínvonalú tanácskozásnak. „Számunkra nagyon nagy megtiszteltetés a szervezés joga, ez is kifejezi,, hogy a fogorvos oktatás Szegeden európai színvonalú” – fogalmazott Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar professzora, korábbi dékánja mint a szervezőbizottság vezetője hangsúlyozta: a konferencia témájának meghatározása a szegedi fogorvoskar feladat volt. Nem véletlen, hogy a fogászatban megjelenő kommunikáció és interakció került a tanácskozás fókuszába. Hazánkban a szegedi fogorvostudományi karon építették be először az úgynevezett fogászati kommunikációs előadásokat és gyakorlatokat a tananyagba, mely a fogászatban előforduló kommunikációs csatornák megfelelő működését segíti elő.

 

fok_konferencia_galeria
Kommunikáció és interakció a fogászatban – Nemzetközi konferencia Szegeden - GALÉRIA


Központi téma a kommunikáció


A konferencia előadások témái érintik majd a kommunikációt a fogorvos és az asszisztensek, dentálhigiénikusok, technikusok, a fogorvos és a páciensek között, valamint – ehhez szorosan kapcsolódva – szó lesz etikai és panaszkezelési kérdésekről is. „Talán szokatlan, hogy egy fogászati konferencia nem az egyes terápiás lehetőségekkel foglalkozik, de a gyakorlati tapasztalat és megfigyelés az, hogy a terápia kimenetele és a páciensek későbbi reklamációi is nagyban függnek a kommunikációtól, a beteg tájékoztatásától”– mondta Nagy Katalin.

 


Összekapcsolódik elmélet és gyakorlat


Az SZTE FOK által szervezett nemzetközi konferencián Németországból, Magyarországról, Angliából, Írországból, Izraelből, az USA-ból és Ausztráliából érkező elismert szakemberek tartanak előadást. A 2015-ös konferencia újdonsága, hogy a fő előadásokat a világ bármely pontján online streamen követhetik a jelen nem lévő érdeklődők.


A plenáris előadásokat követően, délutánonként 5-6 párhuzamos tematikus csoport tanácskozik egy-egy a fogorvosképzést érintő témáról.


Új fórum idén az úgynevezett „Szabad Színpad”, ahol minden résztvevő bemutathatja saját szakterületét, fogorvosképzési témájú kutatási ötleteit.


Az előadások mellett gyakorlati tréningek is szerepelnek a programban, melyek a fogászatban szükséges megfelelő viselkedésformákra fókuszálnak – tudtuk meg.


Ezen túl közel 100 posztert mutatnak be az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ tereiben. A kiállított munkák hangsúlyozzák a kommunikációs témát, de a fogászati oktatással kapcsolatos egyéb témájú poszterek is megjelennek.

 

A konferencia hivatalos honlapja és részletes program: ADEE 2015

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

  • december 5. 17:00 - 15. 20:00
    Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
  • december 15.
    06:16 - 06:16
    Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.