SZTE Info

fok_konferencia_kiemelt_nagy

Kommunikáció és interakció a fogászatban – Nemzetközi konferencia Szegeden

A kommunikáció a kulcstémája a 2015. augusztus 26-29. között rendezett Association for Dental Education in Europe (ADEE) nemzetközi fogorvos-képzési szervezet 2015. évi nemzetközi konferenciájának. A világ csaknem 50 országából érkező mintegy 340 szakember tanácskozik az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kara 2011-ben nagyon szigorú elbírálási folyamatot követően nyerte el az Association for Dental Education in Europe (ADEE) nemzetközi konferencia szervezési jogát.

 


Európai színvonalú fogorvosképzés Szegeden


A 2015-ös tanácskozást megelőzően, 25 évvel korábban Budapesten tartották az ADEE éves konferenciáját, Szegeden kívül más vidéki város még nem adott otthont a világszínvonalú tanácskozásnak. „Számunkra nagyon nagy megtiszteltetés a szervezés joga, ez is kifejezi,, hogy a fogorvos oktatás Szegeden európai színvonalú” – fogalmazott Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar professzora, korábbi dékánja mint a szervezőbizottság vezetője hangsúlyozta: a konferencia témájának meghatározása a szegedi fogorvoskar feladat volt. Nem véletlen, hogy a fogászatban megjelenő kommunikáció és interakció került a tanácskozás fókuszába. Hazánkban a szegedi fogorvostudományi karon építették be először az úgynevezett fogászati kommunikációs előadásokat és gyakorlatokat a tananyagba, mely a fogászatban előforduló kommunikációs csatornák megfelelő működését segíti elő.

 

fok_konferencia_galeria
Kommunikáció és interakció a fogászatban – Nemzetközi konferencia Szegeden - GALÉRIA


Központi téma a kommunikáció


A konferencia előadások témái érintik majd a kommunikációt a fogorvos és az asszisztensek, dentálhigiénikusok, technikusok, a fogorvos és a páciensek között, valamint – ehhez szorosan kapcsolódva – szó lesz etikai és panaszkezelési kérdésekről is. „Talán szokatlan, hogy egy fogászati konferencia nem az egyes terápiás lehetőségekkel foglalkozik, de a gyakorlati tapasztalat és megfigyelés az, hogy a terápia kimenetele és a páciensek későbbi reklamációi is nagyban függnek a kommunikációtól, a beteg tájékoztatásától”– mondta Nagy Katalin.

 


Összekapcsolódik elmélet és gyakorlat


Az SZTE FOK által szervezett nemzetközi konferencián Németországból, Magyarországról, Angliából, Írországból, Izraelből, az USA-ból és Ausztráliából érkező elismert szakemberek tartanak előadást. A 2015-ös konferencia újdonsága, hogy a fő előadásokat a világ bármely pontján online streamen követhetik a jelen nem lévő érdeklődők.


A plenáris előadásokat követően, délutánonként 5-6 párhuzamos tematikus csoport tanácskozik egy-egy a fogorvosképzést érintő témáról.


Új fórum idén az úgynevezett „Szabad Színpad”, ahol minden résztvevő bemutathatja saját szakterületét, fogorvosképzési témájú kutatási ötleteit.


Az előadások mellett gyakorlati tréningek is szerepelnek a programban, melyek a fogászatban szükséges megfelelő viselkedésformákra fókuszálnak – tudtuk meg.


Ezen túl közel 100 posztert mutatnak be az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ tereiben. A kiállított munkák hangsúlyozzák a kommunikációs témát, de a fogászati oktatással kapcsolatos egyéb témájú poszterek is megjelennek.

 

A konferencia hivatalos honlapja és részletes program: ADEE 2015

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 19.
  14:00 - 16:00
  Az MTA SZAB közgyűlés programja: Köszöntő - Lovász László, az MTA elnöke. Beszámoló a SZAB 2017. évi munkájáról, tájékoztatás a SZAB 2018. évi terveiről – Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke. A SZAB szakbizottságainak 2017. évi munkájának összegzése – Görög Márta, a SZAB tudományos titkára. Jókai pozíciója kora kulturális térképén című tudományos előadás – Szajbély Mihály, az MTA doktora, SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Magyar Irodalmi Tanszék intézetvezető egyetemi tanára. A SZAB 2017. évi Média pályázat díjkiosztó ünnepsége – Csernus Sándor, a Bírálóbizottság elnöke.
 • február 21.
  17:55 - 19:00
  Mohr Richárd, az SZTE Konfuciusz Intézet igazgatója "Megérteni Kínát – a kulturális különbségek kezelése a mindennapi élet során" című előadásában arra a kérdésre is válaszol, hogy Mindenki számára ismert, hogy Kína „más”, eltérő a kultúra, különböznek a szokások, de vajon mi ennek az oka? Honnan erednek a különbségek, mi a történelmi hátterük és hogyan hatnak a mindennapjainkra? Mai világunkban ezer szállal kötődünk Kínához, és a kapcsolódásunk során elengedhetetlen, hogy jobban megismerjük és ezáltal jobban elfogadjuk kulturális különbözőségünk okait. Az előadás a kínai és magyar gondolkodás hátterének elemzésén és különböző magyar-kínai együttműködések konkrét történetein keresztül mutat rá a kulturális különbségek okaira, ezáltal segítséget nyújt az eltérő viselkedés megértéséhez és elfogadásához.
 • február 21.
  18:00 - 19:30
  Jegyet vagy bérletet kell váltani az SZTE BTK AudMax Estekre. Vígh Éva irodalomtörténész professzor előadásának tartalma: Az olasz reneszánsz kor irodalom- és művelődéstörténetének nem szokványos megközelítésére vállalkozik az előadás, amikor az ember morális képét a szamár – irodalomban és festészetben megjelenő, szimbolikáját tekintve többértékű – alakján keresztül vázolja fel. Különböző műfajokban, Boccacciótól a barokk korig néhány érdekes példán keresztül láthatjuk az állatszimbolika szerepét a művelődésben. Az olasz reneszánsz egyik legismertebb képviselője, Niccolò Machiavelli kevéssé ismert, A szamár című szatirikus költeményének bemutatása az állatszimbolika szempontjából is igen tanulságosnak ígérkezik.
 • február 23.
  10:00 - 14:00
  A mindennapi oktató-nevelő munkában is hasznosítható, gyakorlatias témájú előadásokat és interaktív foglalkozásokat foglal magába az a pedagógus workshop, amelynek részletes programja itt olvasható: http://www.geosci.u-szeged.hu/hirek/2018/meghivo-pedagogus?objectParentFolderId=41274 A rendezvényen a részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött, jelentkezni 2018. február 22-ig az alábbi linkről elérhető lapon lehet: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc-zUzsY7fp0T8R4zE3LV__Lr5-bN80GtjALDSOUZhjFKdu1Q/viewform
 • február 26.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt Pedagógiai Esték sorozatának visszatérő vendége: dr. Boldizsár Ildikó mesekutató-meseterapeuta, aki előadásában a felnőtté válással kapcsolatos mesék tanulságait összegzi.