SZTE Info

Magyarországról külföldnek – ismét Hungarológiai Nyári Egyetem az SZTE-n

Immár tizenötödik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központja. Idén mintegy 50 diák érkezett 25 különböző országból Szegedre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Japánból, Németországból, Csehországból, Franciaországból, Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, Bulgáriából, Olaszországból, Spanyolországból, Dél-Koreából, Malajziából, Horvátországból, Svédországból, Szlovákiából, Szerbiából, Svájcból, Törökországból, Nigériából, Németországból, Egyiptomból, Oroszországból, Portugáliából, Tajvanból és Dél-Afrikából érkeztek diákok a 2015. július 26-án kezdődött és augusztus 22-én záruló 15. SZTE Hungarológiai Nyári Egyetemre.

 

 

Sikeres kurzus


Az első Hungarológiai Nyári Egyetemet Szegeden 2001-ben tartották. Akkor a programmal a szervezők nem titkolt célja volt, hogy megismertessék más országok polgáraival a magyar kultúrát, és nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak számukra.


Az ilyen lehetőségek komoly országimázs értékkel bírnak, és maradandó élményt jelentenek a részvevők számára, amelyet a visszatérő hallgatók száma is bizonyít. A kurzus tehát sikeresnek bizonyult, így egy új hagyomány született – tudtuk meg Bata Ágnestől, az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Tanszékközi Program programmenedzserétől.

Idén mintegy 50 diák érkezett 25 különböző országból Szegedre.

 

Hungarologia_-_Nyari_egyetem_2015._augusztus
Magyarországról külföldnek – ismét Hungarológiai Nyári Egyetem az SZTE-n - GALÉRIA

 

Öt nyelvi szinten


A 2015. évi szegedi Hungarológiai Nyári Egyetem július 26-i, jó hangulatú nyitó estjén a Szeged Táncegyüttes kápráztatta el a résztvevőket, akik lelkesen álltak be a tánctanulásba.

A nyári egyetem négy hete időszakában a diákok az SZTE Aradi téri Irinyi épületében vesznek részt a délelőttől délutánig tartó órákon.


Öt különböző nyelvi szinten folyik az oktatás, délelőtt új anyagot sajátítanak el a résztvevők, délután pedig játékos formában rögzítik és gyakorolják a délelőtti anyagot. Azonban nem csak az iskolapadban kell görnyedniük a diákoknak, kirándulásokra utaznak Budapestre, Ópusztaszerre, esténként pedig megismerkedhetnek a magyar filmművészet olyan remekeivel, mint a Tanú, a Szabadság szerelem, Napfény íze, vagy a Kontroll – sorolta Bata Ágnes.


A félszáz szegedi diák délutánonként előadásokat hallgat – többek között – a magyar történelemről, irodalomról, filmről, művészettörténetről, de eljutnak a Szegedi Ferences Templomba és Kolostorba is, meglátogatják a szegedi zsinagógát, felmennek a Szent István téri Víztoronyba, illetve megnézik, hogyan készül a Pick szalámi.

 

 

Kihívás és öröm magyarul tanulni


– A tanfolyamon részt vevő diákok kora és motivációi igen eltérőek. Vannak, akik kihívást látnak a magyar nyelvtanulásában, mások egyedi tapasztalatként fogják fel az itt eltöltött időt. Megint mások egy magyar ismerősük vagy szerettük miatt vágtak bele a nyelvtanulásba – mondott néhány példát Bata Ágnes.


A művészettörténet szakos, cseh Barbara PhD dolgozatát a cseh-magyar művészeti kapcsolatokból írja, amelyhez fontos a magyar kultúra és nyelv alapos ismerete.


A haladó csoport tagjai már nem először jártak Magyarországon, és a nyelvvel is könnyebben boldogulnak. Az ebédlőben végig magyarul folyt a társalgás, és gond nélkül megértették egymást. A horvát származású Catharina dicsérte a magyar nyelv szépségét, és hasznosnak érzi a nyelvtudását, mivel gyakran tudja használni a földrajzi közelség miatt. Az amerikai Csaba, ahogy neve is mutatja, magyar emigráns szülők gyereke, és bár folyékonyan beszél magyarul, szeretne még több új szót elsajátítani és megtanulni helyesen írni.

 

 

Közös népdaluk a Tavaszi szél…


– Örömmel tapasztaltuk, hogy a magasabb nyelvi szinten álló diákok szívesen hallgatnak magyar zenét, olvasnak magyar szépirodalmat, amelyre a nyári egyetemen bőven van lehetőségük – összegzett az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Tanszékközi Program programmenedzsere.


Az első két hét után Nemzetközi estet rendeznek, amelyen a diákok bemutatják a saját országukat: népdalokat énekelnek, főznek vagy mesélnek. Az idei szegedi nyári egyetem közös népdala a Tavaszi szél című dal, amelyet már a kezdők is kívülről tudnak a sok gyakorlás után. A záró esten a reggeli teszt és szóbeli vizsga után már felszabadultan szoktak ünnepelni a hallgatók, akik közül sokan visszajönnek, vagy itt maradnak egész évre, hogy tovább tanulhassák a magyar nyelvet.


SZTEinfo

Fotók: B. Á.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.