SZTE Info

Magyarországról külföldnek – ismét Hungarológiai Nyári Egyetem az SZTE-n

Immár tizenötödik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központja. Idén mintegy 50 diák érkezett 25 különböző országból Szegedre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Japánból, Németországból, Csehországból, Franciaországból, Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, Bulgáriából, Olaszországból, Spanyolországból, Dél-Koreából, Malajziából, Horvátországból, Svédországból, Szlovákiából, Szerbiából, Svájcból, Törökországból, Nigériából, Németországból, Egyiptomból, Oroszországból, Portugáliából, Tajvanból és Dél-Afrikából érkeztek diákok a 2015. július 26-án kezdődött és augusztus 22-én záruló 15. SZTE Hungarológiai Nyári Egyetemre.

 

 

Sikeres kurzus


Az első Hungarológiai Nyári Egyetemet Szegeden 2001-ben tartották. Akkor a programmal a szervezők nem titkolt célja volt, hogy megismertessék más országok polgáraival a magyar kultúrát, és nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak számukra.


Az ilyen lehetőségek komoly országimázs értékkel bírnak, és maradandó élményt jelentenek a részvevők számára, amelyet a visszatérő hallgatók száma is bizonyít. A kurzus tehát sikeresnek bizonyult, így egy új hagyomány született – tudtuk meg Bata Ágnestől, az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Tanszékközi Program programmenedzserétől.

Idén mintegy 50 diák érkezett 25 különböző országból Szegedre.

 

Hungarologia_-_Nyari_egyetem_2015._augusztus
Magyarországról külföldnek – ismét Hungarológiai Nyári Egyetem az SZTE-n - GALÉRIA

 

Öt nyelvi szinten


A 2015. évi szegedi Hungarológiai Nyári Egyetem július 26-i, jó hangulatú nyitó estjén a Szeged Táncegyüttes kápráztatta el a résztvevőket, akik lelkesen álltak be a tánctanulásba.

A nyári egyetem négy hete időszakában a diákok az SZTE Aradi téri Irinyi épületében vesznek részt a délelőttől délutánig tartó órákon.


Öt különböző nyelvi szinten folyik az oktatás, délelőtt új anyagot sajátítanak el a résztvevők, délután pedig játékos formában rögzítik és gyakorolják a délelőtti anyagot. Azonban nem csak az iskolapadban kell görnyedniük a diákoknak, kirándulásokra utaznak Budapestre, Ópusztaszerre, esténként pedig megismerkedhetnek a magyar filmművészet olyan remekeivel, mint a Tanú, a Szabadság szerelem, Napfény íze, vagy a Kontroll – sorolta Bata Ágnes.


A félszáz szegedi diák délutánonként előadásokat hallgat – többek között – a magyar történelemről, irodalomról, filmről, művészettörténetről, de eljutnak a Szegedi Ferences Templomba és Kolostorba is, meglátogatják a szegedi zsinagógát, felmennek a Szent István téri Víztoronyba, illetve megnézik, hogyan készül a Pick szalámi.

 

 

Kihívás és öröm magyarul tanulni


– A tanfolyamon részt vevő diákok kora és motivációi igen eltérőek. Vannak, akik kihívást látnak a magyar nyelvtanulásában, mások egyedi tapasztalatként fogják fel az itt eltöltött időt. Megint mások egy magyar ismerősük vagy szerettük miatt vágtak bele a nyelvtanulásba – mondott néhány példát Bata Ágnes.


A művészettörténet szakos, cseh Barbara PhD dolgozatát a cseh-magyar művészeti kapcsolatokból írja, amelyhez fontos a magyar kultúra és nyelv alapos ismerete.


A haladó csoport tagjai már nem először jártak Magyarországon, és a nyelvvel is könnyebben boldogulnak. Az ebédlőben végig magyarul folyt a társalgás, és gond nélkül megértették egymást. A horvát származású Catharina dicsérte a magyar nyelv szépségét, és hasznosnak érzi a nyelvtudását, mivel gyakran tudja használni a földrajzi közelség miatt. Az amerikai Csaba, ahogy neve is mutatja, magyar emigráns szülők gyereke, és bár folyékonyan beszél magyarul, szeretne még több új szót elsajátítani és megtanulni helyesen írni.

 

 

Közös népdaluk a Tavaszi szél…


– Örömmel tapasztaltuk, hogy a magasabb nyelvi szinten álló diákok szívesen hallgatnak magyar zenét, olvasnak magyar szépirodalmat, amelyre a nyári egyetemen bőven van lehetőségük – összegzett az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Tanszékközi Program programmenedzsere.


Az első két hét után Nemzetközi estet rendeznek, amelyen a diákok bemutatják a saját országukat: népdalokat énekelnek, főznek vagy mesélnek. Az idei szegedi nyári egyetem közös népdala a Tavaszi szél című dal, amelyet már a kezdők is kívülről tudnak a sok gyakorlás után. A záró esten a reggeli teszt és szóbeli vizsga után már felszabadultan szoktak ünnepelni a hallgatók, akik közül sokan visszajönnek, vagy itt maradnak egész évre, hogy tovább tanulhassák a magyar nyelvet.


SZTEinfo

Fotók: B. Á.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform