SZTE Info

Magyarországról külföldnek – ismét Hungarológiai Nyári Egyetem az SZTE-n

Immár tizenötödik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Központja. Idén mintegy 50 diák érkezett 25 különböző országból Szegedre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Japánból, Németországból, Csehországból, Franciaországból, Angliából, az Amerikai Egyesült Államokból, Brazíliából, Bulgáriából, Olaszországból, Spanyolországból, Dél-Koreából, Malajziából, Horvátországból, Svédországból, Szlovákiából, Szerbiából, Svájcból, Törökországból, Nigériából, Németországból, Egyiptomból, Oroszországból, Portugáliából, Tajvanból és Dél-Afrikából érkeztek diákok a 2015. július 26-án kezdődött és augusztus 22-én záruló 15. SZTE Hungarológiai Nyári Egyetemre.

 

 

Sikeres kurzus


Az első Hungarológiai Nyári Egyetemet Szegeden 2001-ben tartották. Akkor a programmal a szervezők nem titkolt célja volt, hogy megismertessék más országok polgáraival a magyar kultúrát, és nyelvtanulási lehetőséget biztosítsanak számukra.


Az ilyen lehetőségek komoly országimázs értékkel bírnak, és maradandó élményt jelentenek a részvevők számára, amelyet a visszatérő hallgatók száma is bizonyít. A kurzus tehát sikeresnek bizonyult, így egy új hagyomány született – tudtuk meg Bata Ágnestől, az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Tanszékközi Program programmenedzserétől.

Idén mintegy 50 diák érkezett 25 különböző országból Szegedre.

 

Hungarologia_-_Nyari_egyetem_2015._augusztus
Magyarországról külföldnek – ismét Hungarológiai Nyári Egyetem az SZTE-n - GALÉRIA

 

Öt nyelvi szinten


A 2015. évi szegedi Hungarológiai Nyári Egyetem július 26-i, jó hangulatú nyitó estjén a Szeged Táncegyüttes kápráztatta el a résztvevőket, akik lelkesen álltak be a tánctanulásba.

A nyári egyetem négy hete időszakában a diákok az SZTE Aradi téri Irinyi épületében vesznek részt a délelőttől délutánig tartó órákon.


Öt különböző nyelvi szinten folyik az oktatás, délelőtt új anyagot sajátítanak el a résztvevők, délután pedig játékos formában rögzítik és gyakorolják a délelőtti anyagot. Azonban nem csak az iskolapadban kell görnyedniük a diákoknak, kirándulásokra utaznak Budapestre, Ópusztaszerre, esténként pedig megismerkedhetnek a magyar filmművészet olyan remekeivel, mint a Tanú, a Szabadság szerelem, Napfény íze, vagy a Kontroll – sorolta Bata Ágnes.


A félszáz szegedi diák délutánonként előadásokat hallgat – többek között – a magyar történelemről, irodalomról, filmről, művészettörténetről, de eljutnak a Szegedi Ferences Templomba és Kolostorba is, meglátogatják a szegedi zsinagógát, felmennek a Szent István téri Víztoronyba, illetve megnézik, hogyan készül a Pick szalámi.

 

 

Kihívás és öröm magyarul tanulni


– A tanfolyamon részt vevő diákok kora és motivációi igen eltérőek. Vannak, akik kihívást látnak a magyar nyelvtanulásában, mások egyedi tapasztalatként fogják fel az itt eltöltött időt. Megint mások egy magyar ismerősük vagy szerettük miatt vágtak bele a nyelvtanulásba – mondott néhány példát Bata Ágnes.


A művészettörténet szakos, cseh Barbara PhD dolgozatát a cseh-magyar művészeti kapcsolatokból írja, amelyhez fontos a magyar kultúra és nyelv alapos ismerete.


A haladó csoport tagjai már nem először jártak Magyarországon, és a nyelvvel is könnyebben boldogulnak. Az ebédlőben végig magyarul folyt a társalgás, és gond nélkül megértették egymást. A horvát származású Catharina dicsérte a magyar nyelv szépségét, és hasznosnak érzi a nyelvtudását, mivel gyakran tudja használni a földrajzi közelség miatt. Az amerikai Csaba, ahogy neve is mutatja, magyar emigráns szülők gyereke, és bár folyékonyan beszél magyarul, szeretne még több új szót elsajátítani és megtanulni helyesen írni.

 

 

Közös népdaluk a Tavaszi szél…


– Örömmel tapasztaltuk, hogy a magasabb nyelvi szinten álló diákok szívesen hallgatnak magyar zenét, olvasnak magyar szépirodalmat, amelyre a nyári egyetemen bőven van lehetőségük – összegzett az SZTE Hungarológia és Közép-Európa Tanulmányok Tanszékközi Program programmenedzsere.


Az első két hét után Nemzetközi estet rendeznek, amelyen a diákok bemutatják a saját országukat: népdalokat énekelnek, főznek vagy mesélnek. Az idei szegedi nyári egyetem közös népdala a Tavaszi szél című dal, amelyet már a kezdők is kívülről tudnak a sok gyakorlás után. A záró esten a reggeli teszt és szóbeli vizsga után már felszabadultan szoktak ünnepelni a hallgatók, akik közül sokan visszajönnek, vagy itt maradnak egész évre, hogy tovább tanulhassák a magyar nyelvet.


SZTEinfo

Fotók: B. Á.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.