SZTE Info

Megújult a szegedi Dialízis Központ és a képalkotó diagnosztika

2,6 milliárd forintból újult meg a Dialízis Központ és a képalkotó diagnosztika az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. A járó és fekvőbeteg ellátás javítását célzó uniós projektből a Dialízis Központot korszerű, saját tulajdonú gépekkel szerelték fel, továbbfejlesztették a klinika képalkotó diagnosztikai osztályainak gépparkját és távdiagnosztikai rendszerét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felsoSajtónyilvános rendezvénnyel zárult 2015. december 17-én a Szegedi Tudományegyetem TIOP-2.2.6-12/1B-2013-0044 számú „Struktúraváltás támogatása a járó- és fekvőbeteg ellátás fejlesztésével a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban” című pályázata. A projekt szakmai eredményeit Prof. Dr. Pávics László, az SZTE Nukleáris Medicina Intézet Tanszékvezető egyetemi tanára ismertette.Korszerű, takarékos, teljes körű kezelést biztosító és környezetbarát a szegedi klinika Dialízis Központja


Az uniós projektnek köszönhetően az intézmény a vesebetegségben szenvedő betegek életmentő kezeléséhez biztosít korszerű feltételeket. A most lezárult eszközbeszerzésben a korábban bérelt eszközöket saját tulajdonú, a kor követelményeinek mindenben megfelelő gépparkra cserélték. Néggyelbővült a krónikus kezelőhelyek száma, amely összesen 21 állandó használatra beszerzett géppel valósult meg. További 4 gépet a fertőző, hármat az akut, kettőt pedig gyermekek kezelésére használnak majd. Emellett több irányba állítható, szabályozható kezelőszékekkel, súlyosabb állapotú betegeknek kezelőágyakkal és az ezekhez tartozó asztalokkal is felszerelték a központot. Négy mobil eszköz biztosítja a nem szállítható betegek ellátását, de az új központba májpótló berendezés, APD (automata peritoneális dialízis) automata, plazmaferezis készülék, testösszetétel monitorok, komplett vízelőkészítő rendszer és újraélesztő-felszerelés is került. A szakszemélyzet adminisztratív teendőit egy terápiás adatkezelő rendszerrel optimalizálták. A több mint 100 korszerű gép beszerzésével az intézmény megteremtette egy minden szervpótlási típusra – művese, plazmaferezis, májpótlás – kiterjedő korszerű dialízis centrum műszaki feltételeit. Így jobb ellátást biztosít a betegeknek és növeli az ellátó helyek számát: a kapacitásbővítés évente 15 új beteg fogadását teszi lehetővé.


Projektzaro_2015._december_17
Megújult a szegedi Dialízis Központ és a képalkotó diagnosztika - GALÉRIA


Modern képalkotó technikák és korszerű eszközök

A hatékony gyógyításhoz a korszerű és mindenki számára elérhető terápiás lehetőségek mellett nélkülözhetetlen a modern diagnosztikai háttérfeltételek megteremtése is. A képalkotó technikáknak a diagnosztikán belül is kiemelt szerepük van. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjában naponta csaknem ezer vizsgálat több tízezer képe készül el. Ezért a képalkotó berendezések egy részét szintén a legmodernebb eszközökkel váltották ki, így lehetővé téve, hogy már korai szakaszban felismerhetőek legyenek az érrendszeri, a daganatos és az emésztőrendszeri betegségek. Az 5 helyszínen megvalósult fejlesztésnek köszönhetően a 410 ágyas klinika többek között egy 3 Teslás MR készüléket és egy 256 szeletes CT-t kapott. A Nukleáris Medicina Intézetben kapott helyet többek között egy alap UH berendezés, egy felső kategóriás UH berendezés és egy multimodális SPECT-CT is. A gyors, több funkcióra is alkalmas, energiatakarékos, kis helyigényű berendezéssel gyakorlatilag minden izotóp-diagnosztikai vizsgálat végrehajtható. A Családorvostani Intézet és a Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika is ultrahang berendezésekkel gazdagodott. A klinika távdiagnosztikai rendszeréhez új szoftvereket szereztek be, a hálózati és tároló kapacitásokat bővítették. A nagy összegű eszközbeszerzésnek köszönhetően az időben elvégzett magas színvonalú vizsgálatok hozzájárulhatnak a gyógyulási idő csökkentéséhez és a gyógyulási esélyek növeléséhez. A projekt során kialakított diagnosztikai és terápiás feltételeknek köszönhetően a klinika a jövőben maximálisan meg tud felelni a régiós központtal szemben támasztott szakmai elvárásoknak.

 


Hatékonyabb és gyorsabb lesz a betegellátás


A projekt záró rendezvényen Prof. Dr. Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem közkapcsolati rektorhelyettese elmondta: a 2,6 milliárd forintos projektnek nincs olyan vetülete, amely ne érintené a Szegedi Tudományegyetem valamennyi misszióját. Hozzátette: olyan műszereket tudtak beszerezni, amelyek minőségi ugrást jelentenek az eddigi eszközökhöz képest. A beruházások a betegellátás mellett az oktatás színvonalát is javítani fogják, pozitívan befolyásolják az egyetem kutatási tevékenységét. Hangsúlyozta: a projekt minden elemében a szegedi egyetem zöld filozófiáját követte, például a zárt rendszerű vízkezelő rendszer beszerzésével.

Dr. Lénárt Endre az Állami Egészségügyi Ellátó Központ térségi igazgatójától megtudtuk: csaknem 500 milliárd forinttal támogatta az Új Széchenyi Terv a 2007-2013 közötti időszakban az egészségügyi ellátórendszer modernizációját, az újonnan létrejövő struktúra fejlesztését és a lakosság egészségi állapotának javítását. Ezen belül a kórházi infrastruktúra több mint 322 milliárd forintból újult meg, a dél-alföldi térségben közel 44 milliárd forintot fordítottak egészségügyi beruházásokra. Kiemelte: a projekt a járó és fekvőbeteg ellátást javítását célozta, a Szegedi Tudományegyetem mindkét komponenst tekintve sikeresen pályázott és a tervekből valóság lett.

- A közel 2,6 milliárdos, a szegedi klinikai központban megvalósuló orvosi műszer és eszközbeszerzés révén reményeink szerint nem csak a város és környéke, hanem a dél-alföldi régió betegeinek gyógyulást is szolgálja az intézmény, mint ahogy az elmúlt évtizedekben eddig is tette – fogalmazott.

Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke azt hangsúlyozta: a projektnek köszönhetően a klinikai központ egy olyan lehetőséget kapott, amelynek révén 2,6 milliárd forint értékben tudtak eszközöket beszerezni. Ezzel egy olyan lehetőséget adtak a betegellátásnak, az oktatásnak és a kutatásoknak, amely elősegíti a művese kezelést, a különböző akut és krónikus betegek gyorsabb és hatékonyabb ellátását. A beruházás haszna a várólisták csökkentésében, a komfortosabb terápiás és diagnosztikai lehetőségekben nyilvánul meg – összegezte.

 

SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.