SZTE Info

kiemelt-melegito

Modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal az SZTE klinikáján

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályát egy közel két és fél millió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztal megvásárlásával támogatta a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány és a MEDICOR Elektronika Zrt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában kezelt koraszülöttek, újszülöttek ellátását 2003 óta támogatja a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány. Az Alapítvány jóvoltából 2015. december 4-én az újszülött osztály egy közel kétmillió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztallal gazdagodott. A jótékonysági akcióhoz csatlakozva a MEDICOR Elektronika Zrt. az újraélesztő asztalt egy több mint fél millió forint értékű integrált pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközzel – pulzoximéterrel – egészítette ki. A műtőben elhelyezett újraélesztő asztal, megfelelően megvilágított, kontrollálhatóan melegített felületet teremt az újszülöttek ellátására, szükség esetén újraélesztésére közvetlenül a megszületés után.

 

melegito_agy
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.


- Számunkra rendkívül fontos ez az eszköz, szerencsére már két ilyen modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal van a klinikán. A most lecserélt eszköz 18 éves volt. Az asztal különösen a császármetszés kapcsán, a koraszülöttek ellátásánál játszik nagy szerepet, hiszen nagyon fontos hogy az első néhány percben hogyan történik az újszülöttek ellátása – mondta Dr. Németh Gábor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi docense a műszert bemutató sajtótájékoztatón.

Dr. Orvos Hajnalka, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense kiemelte: a szegedi klinikán évente körülbelül 2500 újszülött jön világra, 45%-uk császármetszéssel. Az újszülöttek első ellátása ezeken a melegítőasztalokon történik, a berendezések az élet első pillanatát, a koraszülöttek sorsát is meghatározzák. A korszerű asztal pulzoximéterrel is rendelkezik, ami szintén nagy segítség az újszülöttek ellátásánál – tette hozzá.


Dr. Rádi Katalin, a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a klinika orvosai, ápolói nagyon fontos feladatot végeznek: gyerekeket segítenek világra, ezért is nagy öröm az Alapítvány számára, hogy támogathatja a szegedi klinikát.

- Olyan eszközt hoztunk, amely megkönnyíti, segíti az orvosok, ápolók mindennapi munkáját – mondta. Hozzátette: az alapítvány a jövőben is támogatja a szegedi klinikát, januárban elkezdik kiépíteni a Richter anyaszobát, melyet a tervek szerint 2016. tavaszán adnak át.

A MEDICOR Elektornikai Zrt. kifejezetten az újszülött gyógyászatban használt műszereket gyárt, így például inkubátorokat, reanimációs asztalt, újszülött kékfény lámpát, őrző monitort – tájékoztatott Steiner András ügyvezető igazgató. Elmondta: a válallat az Alapítvány munkáját támogatta: a szegedi klinika melegítő- és újraélesztő asztalát egy pulzoximéterrel egészítette ki.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.