SZTE Info

kiemelt-melegito

Modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal az SZTE klinikáján

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályát egy közel két és fél millió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztal megvásárlásával támogatta a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány és a MEDICOR Elektronika Zrt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában kezelt koraszülöttek, újszülöttek ellátását 2003 óta támogatja a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány. Az Alapítvány jóvoltából 2015. december 4-én az újszülött osztály egy közel kétmillió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztallal gazdagodott. A jótékonysági akcióhoz csatlakozva a MEDICOR Elektronika Zrt. az újraélesztő asztalt egy több mint fél millió forint értékű integrált pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközzel – pulzoximéterrel – egészítette ki. A műtőben elhelyezett újraélesztő asztal, megfelelően megvilágított, kontrollálhatóan melegített felületet teremt az újszülöttek ellátására, szükség esetén újraélesztésére közvetlenül a megszületés után.

 

melegito_agy
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.


- Számunkra rendkívül fontos ez az eszköz, szerencsére már két ilyen modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal van a klinikán. A most lecserélt eszköz 18 éves volt. Az asztal különösen a császármetszés kapcsán, a koraszülöttek ellátásánál játszik nagy szerepet, hiszen nagyon fontos hogy az első néhány percben hogyan történik az újszülöttek ellátása – mondta Dr. Németh Gábor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi docense a műszert bemutató sajtótájékoztatón.

Dr. Orvos Hajnalka, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense kiemelte: a szegedi klinikán évente körülbelül 2500 újszülött jön világra, 45%-uk császármetszéssel. Az újszülöttek első ellátása ezeken a melegítőasztalokon történik, a berendezések az élet első pillanatát, a koraszülöttek sorsát is meghatározzák. A korszerű asztal pulzoximéterrel is rendelkezik, ami szintén nagy segítség az újszülöttek ellátásánál – tette hozzá.


Dr. Rádi Katalin, a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a klinika orvosai, ápolói nagyon fontos feladatot végeznek: gyerekeket segítenek világra, ezért is nagy öröm az Alapítvány számára, hogy támogathatja a szegedi klinikát.

- Olyan eszközt hoztunk, amely megkönnyíti, segíti az orvosok, ápolók mindennapi munkáját – mondta. Hozzátette: az alapítvány a jövőben is támogatja a szegedi klinikát, januárban elkezdik kiépíteni a Richter anyaszobát, melyet a tervek szerint 2016. tavaszán adnak át.

A MEDICOR Elektornikai Zrt. kifejezetten az újszülött gyógyászatban használt műszereket gyárt, így például inkubátorokat, reanimációs asztalt, újszülött kékfény lámpát, őrző monitort – tájékoztatott Steiner András ügyvezető igazgató. Elmondta: a válallat az Alapítvány munkáját támogatta: a szegedi klinika melegítő- és újraélesztő asztalát egy pulzoximéterrel egészítette ki.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.