SZTE Info

kiemelt-melegito

Modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal az SZTE klinikáján

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika újszülött osztályát egy közel két és fél millió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztal megvásárlásával támogatta a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány és a MEDICOR Elektronika Zrt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Klinikai Központjában kezelt koraszülöttek, újszülöttek ellátását 2003 óta támogatja a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány. Az Alapítvány jóvoltából 2015. december 4-én az újszülött osztály egy közel kétmillió forint értékű Babylife BLR-2100 típusú melegítő- és újraélesztő asztallal gazdagodott. A jótékonysági akcióhoz csatlakozva a MEDICOR Elektronika Zrt. az újraélesztő asztalt egy több mint fél millió forint értékű integrált pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközzel – pulzoximéterrel – egészítette ki. A műtőben elhelyezett újraélesztő asztal, megfelelően megvilágított, kontrollálhatóan melegített felületet teremt az újszülöttek ellátására, szükség esetén újraélesztésére közvetlenül a megszületés után.

 

melegito_agy
Az eseményen készült képek itt megtekinthetők.


- Számunkra rendkívül fontos ez az eszköz, szerencsére már két ilyen modern újszülött melegítő- és újraélesztő asztal van a klinikán. A most lecserélt eszköz 18 éves volt. Az asztal különösen a császármetszés kapcsán, a koraszülöttek ellátásánál játszik nagy szerepet, hiszen nagyon fontos hogy az első néhány percben hogyan történik az újszülöttek ellátása – mondta Dr. Németh Gábor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi docense a műszert bemutató sajtótájékoztatón.

Dr. Orvos Hajnalka, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika egyetemi docense kiemelte: a szegedi klinikán évente körülbelül 2500 újszülött jön világra, 45%-uk császármetszéssel. Az újszülöttek első ellátása ezeken a melegítőasztalokon történik, a berendezések az élet első pillanatát, a koraszülöttek sorsát is meghatározzák. A korszerű asztal pulzoximéterrel is rendelkezik, ami szintén nagy segítség az újszülöttek ellátásánál – tette hozzá.


Dr. Rádi Katalin, a Korábban érkeztem Dél-Alföldi Regionális Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány munkatársa azt hangsúlyozta, hogy a klinika orvosai, ápolói nagyon fontos feladatot végeznek: gyerekeket segítenek világra, ezért is nagy öröm az Alapítvány számára, hogy támogathatja a szegedi klinikát.

- Olyan eszközt hoztunk, amely megkönnyíti, segíti az orvosok, ápolók mindennapi munkáját – mondta. Hozzátette: az alapítvány a jövőben is támogatja a szegedi klinikát, januárban elkezdik kiépíteni a Richter anyaszobát, melyet a tervek szerint 2016. tavaszán adnak át.

A MEDICOR Elektornikai Zrt. kifejezetten az újszülött gyógyászatban használt műszereket gyárt, így például inkubátorokat, reanimációs asztalt, újszülött kékfény lámpát, őrző monitort – tájékoztatott Steiner András ügyvezető igazgató. Elmondta: a válallat az Alapítvány munkáját támogatta: a szegedi klinika melegítő- és újraélesztő asztalát egy pulzoximéterrel egészítette ki.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/