SZTE Info

eletvezetes_online_kiemelt_nagy

Online pszichológiai tanácsadás szegedi egyetemistáknak

Ingyenes online tanácsadást nyújt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. A LélekNavigátor oldal online tanácsadásán bármilyen életvezetési és lelki problémában segítenek a szakemberek. Az online segítségnyújtásról Dr. Szenes Mártát, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországi viszonylatban kiemelkedő jelentőségű a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak nyújtott online pszichológiai tanácsadó rendszer működtetése. A szegedi egyetemisták lelki és életvezetési problémáikon a LélekNavigátor oldal online tanácsadói segítenek a vizsgaidőszakban is.eletvezetesSzemélyre szabott, gyors és anonim segítség

 

A világ számtalan pontján már legalább 20 éve jól ismert módja a segítségkérésnek és segítségnyújtásnak az online forma. Ennek számtalan változata létezik a skype-tól kezdve a chaten át a klasszikus levelezésig. Az egyetemisták tanulmányaik és egyéb társas kapcsolati szokásaik miatt sok időt töltenek a számítógépnél, ezért kézenfekvő, hogy így kérjenek tanácsot életvezetési kérdésekben is – magyarázta Dr. Szenes Márta, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetője. Hozzátette: a LélekNavigátor oldalon nyújtott segítség gyors, személyre szabott, s mert anonim, a segítségkérő megőrizheti inkognitóját, autonómiáját. A honlapról elküldött e-mail-eket képzett szakemberek fogadják, akikhez bármilyen lelki, életvezetési problémával lehet fordulni. Így például párkapcsolati, tanulmányokhoz fűződő, családi, esélyegyenlőségi, vagy akár állásinterjúval kapcsolatban is. Jelenleg 8 szakember látja el az online tanácsadást, akik mind speciális képzésben részesültek. A stáb minden tagja a speciális felkészülésen túl valamilyen segítő szakmában dolgozik hivatásszerűen. A felkészült tanácsadók a fogyatékossággal élő hallgatók mentálhigiénés problémáinak megoldásában is segítenek.

 


Jelentős igény az online segítségnyújtás iránt

 

- Tudomásunk szerint az országban a Károli Gáspár Református Egyetemen működik közel egy éve hasonló szolgáltatás, ám az a mi online tanácsadásunkkal összevetve lényegesen kisebb forgalmat bonyolít le, tapasztalataik még szerényebbek – mondta Dr. Szenes Márta. Elárulta: az SZTE online rendszerében minden héten érkezik segítségkérő levél. Idén február óta 80 új egyetemista levélíró kereste meg a központot, ugyanakkor 2012 óta már több mint 650 fiatal felnőtt kért ezen a csatornán segítséget. Vannak visszatérő levelezőpartnerek is, akik esetlegesen hosszabb időkihagyás után ismét felveszik a kapcsolatot a szakemberrel. Érdekes adat, hogy 2015 február elejétől számítva több, mint 600 levél fogalmazódott meg, de ez nem azonos a segítséget kérők számával. Ez a szám jól mutatja az aktivitást és az igényt a segítségnyújtás ilyen formájára.

 


eletvezetes1Változó problémák: a partnerkapcsolati konfliktusoktól a szexualitásig

 

- A legváltozóbb problémákkal fordulnak hozzánk, sőt, olykor a levélíró sem tudja pontosan meghatározni a nehézségét, inkább adott élethelyzetet oszt meg a szakemberrel. Felsorolni sem lehetne a problémákat, de azt fontos hangsúlyozni, hogy minden levelezés egyediségéből fakadóan maximálisan a levélíróra fókuszál, és közös gondolkodásra hívja meg a segítségkérőt. A levélíró dönt arról, mit oszt meg velünk, és milyen mélységben teszi ezt – mondta Dr. Szenes Márta. Hozzátette: a középpontban lévő problémák nagyon hasonlóak a személyes tanácsadásban felbukkanó kérdésekkel, így partnerkapcsolati konfliktusok, családról való leválás, identitás keresés, tanulmányokkal összefüggő kérdések, pályaválasztás, pszichoszomatikus tünetek.

- A személyes tanácskéréssel összevetve azt mondhatjuk, hogy több olyan hallgató van, aki a szexualitással kapcsolatban osztja meg gondolatait, érzéseit. Továbbá észre kell vennünk, hogy a férfi levélírók könnyebben kérnek tanácsot levélben, mint személyesen, amelynek kultúránkba ágyazott okai lehetnek. Mindkét jellegzetes eltérést magyarázhatjuk az anonimitás személyiséget védelmező szerepével – fogalmazott.

 

SZTEinfo

fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.