SZTE Info

eletvezetes_online_kiemelt_nagy

Online pszichológiai tanácsadás szegedi egyetemistáknak

Ingyenes online tanácsadást nyújt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. A LélekNavigátor oldal online tanácsadásán bármilyen életvezetési és lelki problémában segítenek a szakemberek. Az online segítségnyújtásról Dr. Szenes Mártát, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországi viszonylatban kiemelkedő jelentőségű a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak nyújtott online pszichológiai tanácsadó rendszer működtetése. A szegedi egyetemisták lelki és életvezetési problémáikon a LélekNavigátor oldal online tanácsadói segítenek a vizsgaidőszakban is.eletvezetesSzemélyre szabott, gyors és anonim segítség

 

A világ számtalan pontján már legalább 20 éve jól ismert módja a segítségkérésnek és segítségnyújtásnak az online forma. Ennek számtalan változata létezik a skype-tól kezdve a chaten át a klasszikus levelezésig. Az egyetemisták tanulmányaik és egyéb társas kapcsolati szokásaik miatt sok időt töltenek a számítógépnél, ezért kézenfekvő, hogy így kérjenek tanácsot életvezetési kérdésekben is – magyarázta Dr. Szenes Márta, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetője. Hozzátette: a LélekNavigátor oldalon nyújtott segítség gyors, személyre szabott, s mert anonim, a segítségkérő megőrizheti inkognitóját, autonómiáját. A honlapról elküldött e-mail-eket képzett szakemberek fogadják, akikhez bármilyen lelki, életvezetési problémával lehet fordulni. Így például párkapcsolati, tanulmányokhoz fűződő, családi, esélyegyenlőségi, vagy akár állásinterjúval kapcsolatban is. Jelenleg 8 szakember látja el az online tanácsadást, akik mind speciális képzésben részesültek. A stáb minden tagja a speciális felkészülésen túl valamilyen segítő szakmában dolgozik hivatásszerűen. A felkészült tanácsadók a fogyatékossággal élő hallgatók mentálhigiénés problémáinak megoldásában is segítenek.

 


Jelentős igény az online segítségnyújtás iránt

 

- Tudomásunk szerint az országban a Károli Gáspár Református Egyetemen működik közel egy éve hasonló szolgáltatás, ám az a mi online tanácsadásunkkal összevetve lényegesen kisebb forgalmat bonyolít le, tapasztalataik még szerényebbek – mondta Dr. Szenes Márta. Elárulta: az SZTE online rendszerében minden héten érkezik segítségkérő levél. Idén február óta 80 új egyetemista levélíró kereste meg a központot, ugyanakkor 2012 óta már több mint 650 fiatal felnőtt kért ezen a csatornán segítséget. Vannak visszatérő levelezőpartnerek is, akik esetlegesen hosszabb időkihagyás után ismét felveszik a kapcsolatot a szakemberrel. Érdekes adat, hogy 2015 február elejétől számítva több, mint 600 levél fogalmazódott meg, de ez nem azonos a segítséget kérők számával. Ez a szám jól mutatja az aktivitást és az igényt a segítségnyújtás ilyen formájára.

 


eletvezetes1Változó problémák: a partnerkapcsolati konfliktusoktól a szexualitásig

 

- A legváltozóbb problémákkal fordulnak hozzánk, sőt, olykor a levélíró sem tudja pontosan meghatározni a nehézségét, inkább adott élethelyzetet oszt meg a szakemberrel. Felsorolni sem lehetne a problémákat, de azt fontos hangsúlyozni, hogy minden levelezés egyediségéből fakadóan maximálisan a levélíróra fókuszál, és közös gondolkodásra hívja meg a segítségkérőt. A levélíró dönt arról, mit oszt meg velünk, és milyen mélységben teszi ezt – mondta Dr. Szenes Márta. Hozzátette: a középpontban lévő problémák nagyon hasonlóak a személyes tanácsadásban felbukkanó kérdésekkel, így partnerkapcsolati konfliktusok, családról való leválás, identitás keresés, tanulmányokkal összefüggő kérdések, pályaválasztás, pszichoszomatikus tünetek.

- A személyes tanácskéréssel összevetve azt mondhatjuk, hogy több olyan hallgató van, aki a szexualitással kapcsolatban osztja meg gondolatait, érzéseit. Továbbá észre kell vennünk, hogy a férfi levélírók könnyebben kérnek tanácsot levélben, mint személyesen, amelynek kultúránkba ágyazott okai lehetnek. Mindkét jellegzetes eltérést magyarázhatjuk az anonimitás személyiséget védelmező szerepével – fogalmazott.

 

SZTEinfo

fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.