SZTE Info

eletvezetes_online_kiemelt_nagy

Online pszichológiai tanácsadás szegedi egyetemistáknak

Ingyenes online tanácsadást nyújt a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ. A LélekNavigátor oldal online tanácsadásán bármilyen életvezetési és lelki problémában segítenek a szakemberek. Az online segítségnyújtásról Dr. Szenes Mártát, az Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetőjét kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Magyarországi viszonylatban kiemelkedő jelentőségű a Szegedi Tudományegyetem hallgatóinak nyújtott online pszichológiai tanácsadó rendszer működtetése. A szegedi egyetemisták lelki és életvezetési problémáikon a LélekNavigátor oldal online tanácsadói segítenek a vizsgaidőszakban is.eletvezetesSzemélyre szabott, gyors és anonim segítség

 

A világ számtalan pontján már legalább 20 éve jól ismert módja a segítségkérésnek és segítségnyújtásnak az online forma. Ennek számtalan változata létezik a skype-tól kezdve a chaten át a klasszikus levelezésig. Az egyetemisták tanulmányaik és egyéb társas kapcsolati szokásaik miatt sok időt töltenek a számítógépnél, ezért kézenfekvő, hogy így kérjenek tanácsot életvezetési kérdésekben is – magyarázta Dr. Szenes Márta, az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakmai vezetője. Hozzátette: a LélekNavigátor oldalon nyújtott segítség gyors, személyre szabott, s mert anonim, a segítségkérő megőrizheti inkognitóját, autonómiáját. A honlapról elküldött e-mail-eket képzett szakemberek fogadják, akikhez bármilyen lelki, életvezetési problémával lehet fordulni. Így például párkapcsolati, tanulmányokhoz fűződő, családi, esélyegyenlőségi, vagy akár állásinterjúval kapcsolatban is. Jelenleg 8 szakember látja el az online tanácsadást, akik mind speciális képzésben részesültek. A stáb minden tagja a speciális felkészülésen túl valamilyen segítő szakmában dolgozik hivatásszerűen. A felkészült tanácsadók a fogyatékossággal élő hallgatók mentálhigiénés problémáinak megoldásában is segítenek.

 


Jelentős igény az online segítségnyújtás iránt

 

- Tudomásunk szerint az országban a Károli Gáspár Református Egyetemen működik közel egy éve hasonló szolgáltatás, ám az a mi online tanácsadásunkkal összevetve lényegesen kisebb forgalmat bonyolít le, tapasztalataik még szerényebbek – mondta Dr. Szenes Márta. Elárulta: az SZTE online rendszerében minden héten érkezik segítségkérő levél. Idén február óta 80 új egyetemista levélíró kereste meg a központot, ugyanakkor 2012 óta már több mint 650 fiatal felnőtt kért ezen a csatornán segítséget. Vannak visszatérő levelezőpartnerek is, akik esetlegesen hosszabb időkihagyás után ismét felveszik a kapcsolatot a szakemberrel. Érdekes adat, hogy 2015 február elejétől számítva több, mint 600 levél fogalmazódott meg, de ez nem azonos a segítséget kérők számával. Ez a szám jól mutatja az aktivitást és az igényt a segítségnyújtás ilyen formájára.

 


eletvezetes1Változó problémák: a partnerkapcsolati konfliktusoktól a szexualitásig

 

- A legváltozóbb problémákkal fordulnak hozzánk, sőt, olykor a levélíró sem tudja pontosan meghatározni a nehézségét, inkább adott élethelyzetet oszt meg a szakemberrel. Felsorolni sem lehetne a problémákat, de azt fontos hangsúlyozni, hogy minden levelezés egyediségéből fakadóan maximálisan a levélíróra fókuszál, és közös gondolkodásra hívja meg a segítségkérőt. A levélíró dönt arról, mit oszt meg velünk, és milyen mélységben teszi ezt – mondta Dr. Szenes Márta. Hozzátette: a középpontban lévő problémák nagyon hasonlóak a személyes tanácsadásban felbukkanó kérdésekkel, így partnerkapcsolati konfliktusok, családról való leválás, identitás keresés, tanulmányokkal összefüggő kérdések, pályaválasztás, pszichoszomatikus tünetek.

- A személyes tanácskéréssel összevetve azt mondhatjuk, hogy több olyan hallgató van, aki a szexualitással kapcsolatban osztja meg gondolatait, érzéseit. Továbbá észre kell vennünk, hogy a férfi levélírók könnyebben kérnek tanácsot levélben, mint személyesen, amelynek kultúránkba ágyazott okai lehetnek. Mindkét jellegzetes eltérést magyarázhatjuk az anonimitás személyiséget védelmező szerepével – fogalmazott.

 

SZTEinfo

fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."