SZTE Info

angela_merkel_kiemelt

Egyetemistákkal találkozott Angela Merkel, az SZTE díszdoktora

Külön kérése teljesült Angela Merkelnek, amikor egyetemistákkal – köztük szegediekkel és az SZTE hallgatóval – beszélgethetett. Mi azokat a fiatalokat kérdeztük benyomásaikról, akiknek az az óhaja vált valóra, hogy a világ egyik legbefolyásosabb politikusával találkozhattak az SZTE díszdoktoravató ünnepségét követően, az Andrássy Egyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világsajtót is bejárta a hír: Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori kitüntetését. Az ünnepséget 2015. február 2-án a budapesti Andrássy Egyetemen tartották, ahol a politikus előadást tartott, majd egyetemi hallgatókkal találkozott.

 


szte delegáció  Delegáció a Tisza-parti városból


Az SZTE díszdoktoravató rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit képviselte: Gazdik Ágnes német nemzetiség- német tanárszakos hallgató; Gules Christiana német nyelv és irodalom mesterszakos hallgató; Hómann Márta német szakos fordító-tolmács; Orha Viktor Réka német nyelvészet Phd hallgató, Amelie Staudacher német orvostanhallgató; Dr. Szabóné Dr. Margit Ágota német jogi és szakfordító postgraduális képzésben résztvevő hallgató, és Zölei-Szénási Dániel, aki informatika-fizika szakos hallgatóként végzett, de immár német orvostanhallgatóknak tanít fizikát.

Kivételes alkalomként minősítette az SZTE 7 fiatal polgára az Anglea Merekellel való találkozás lehetőségét. Az SZTE küldöttség diák tagjai nem kaptak szót a hallgatói fórumon, ezért tőlük utólag egy-egy mondatos véleményt, várakozásaik és kérdéseik megfogalmazását kértünk.

Gazdik Ágnes szerint a legnagyobb létszámú nemzetiség, a németség számára is nagy megtiszteltetés a Merkel-látogatás.

A Temesvárról családjával Szegedre települt Gules Christiana példaképként tekint Merkelre, akit a nyugodt stílusú politizálásért külön is tisztel.

„Ki az Ön példaképe?” – kérdezte volna Hómann Judit a világ legbefolyásosabb asszonyától, de nem kapott szót a fórumon.

A német nyelvű oktatást nagyra tartja Orha Viktória Réka, akinek egykori tanárai közül többen is Németországból érkeztek. Szerinte jól lehet boldogulni a német nyelvismerettel Magyarországon is.

Németországból, Schönwaldból érkezett Szegedre tanulni Amelie Staudacher. A másodéves medikushallgató örül annak, hogy színvonalas a szegedi oktatás, örülne a hallgatócserének.

„A hazai idegen nyelvű oktatásról is összképet kap a kancellár” – vélekedett Dr. Szabóné Dr. Margit Ágota.

Fizikusként a fizikust kérdezte volna Zölei-Szénási Dániel. Az SZTE orvostanhallgatóinak német nyelven fizikát oktató fiatal szerint Szegeden kiváló a fizikus képzés. Ezt örömmel elmondta volna a fizikus végzettségű Angela Merkelnek is. Szívesen beszélgetett volna a mai politikussal a fizikáról, az oktatás és a tudomány támogatottságáról.

 


  Szegedi kérdés a sajtószabadságról


Besuch_Merkel_1„Jó napot kívánok. Borek Flóra vagyok, német és magyar és Szegedről érkeztem” – mutatkozott be az Angela Merkel jobbján ülő fiatalok csoportjában a legnémetesebb kiejtéssel beszélő lány. – „Ön is említette beszédében, hogy a sajtószabadság milyen fontos és milyen fontos a civil társadalom” – folytatta, majd a Merkel – Orbán találkozón elhangzottakról kérdezett.

Sokan és sokszor idézték később a sajtóorgánumokban a szegedi lánynak adott választ.

„Először is ő egy kolléga és számos olyan kérdésben közös álláspontokra jutottunk, amelyeket európai szinten kell eldöntenünk és ez a lényeg” – mondta a német szövetségi kancellár a magyar miniszterelnökről. „Másrészt ő egy olyan tárgyalópartner, akivel mindent meg lehet beszélni” – fogalmazott. A sajtószabadsággal kapcsolatban pedig kijelentette, „hogy nem kell aggódni a civil társadalom miatt, nem kell aggódni a pluralizmus miatt, hiszen ebből a vélemények versenyében mindig értéktöbblet adódik a felismerések tekintetében és előre lépés az eredmény.”

A szólásszabadság alapvető fontosságú számomra. Erről írtam az egyetemi alapszakot lezáró dolgozatomat is, magyarországi újságok híranyagát összehasonlítva – magyarázza Borek Flóra, akitől Merkel kancellár magyarországi látogatását követően kértünk találkozót. – Németországban nagyon erős és független civil szervezetek ellenőrzik a sajtószabadság érvényesülését.


 

  Magyar-német családból


A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában beszélgetve kiderült: e bibliotékában gyűjtött alapanyagot, nézett át magyarországi napilapokat, cikkeket a szakdolgozatához Flóra. Elmesélte, hogy az újszegedi Fő fasori általános iskolában kezdte tanulmányait. 8 évesen költözött családjával édesapja szülőföldjére, Németországba. A stuttgarti egyetem kommunikáció alapszakos diplomájának a megszerzését követően immár második tanéve az Andrássy Egyetem nemzetközi tanulmányok mesterszakjának hallgatója. Sőt: az intézmény hallgatói önkormányzatának az elnöke.

– Egy szót sem tudtam németül, mikor megérkeztünk Németországba, majd 7 hónap után már jól érvényesültem az iskolában – álltja Flóra. Miután kimerítette a németországi iskolarendszer előnyeit, megtanulta a kritikai gondolkodást, hazatért Magyarországra, befejezni felsőfokú tanulmányait. Az SZTE-re is jelentkezett, végül a hazai németnyelvű egyetem mellett döntött. Úgy véli, HÖK-elnökként az a dolga, hogy kapocs legyen a magyarok és a németek között.


 

  A világ legbefolyásosabb nő politikusa


– Rendkívüli élményt jelentett a találkozás Angela Merkellel. – idézte föl a világ legbefolyásosabb nő politikusával való beszélgetés emlékképeit Borek Flóra. Szerinte ez a találkozó bizonyította a mai fiatalok számára, hogy nem kell félni a kényes kérdésektől. Flóra büszke arra, hogy a díszdoktoravató ünnepségen Szeged mint a tudomány városa jelenítődött meg, és ezzel egész Magyarország képviseletet kapott a diplomáciai szempontból is kivételes rendezvényen.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.