SZTE Info

angela_merkel_kiemelt

Egyetemistákkal találkozott Angela Merkel, az SZTE díszdoktora

Külön kérése teljesült Angela Merkelnek, amikor egyetemistákkal – köztük szegediekkel és az SZTE hallgatóval – beszélgethetett. Mi azokat a fiatalokat kérdeztük benyomásaikról, akiknek az az óhaja vált valóra, hogy a világ egyik legbefolyásosabb politikusával találkozhattak az SZTE díszdoktoravató ünnepségét követően, az Andrássy Egyetemen.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világsajtót is bejárta a hír: Angela Merkel, Németország szövetségi kancellárja átvette a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori kitüntetését. Az ünnepséget 2015. február 2-án a budapesti Andrássy Egyetemen tartották, ahol a politikus előadást tartott, majd egyetemi hallgatókkal találkozott.

 


szte delegáció  Delegáció a Tisza-parti városból


Az SZTE díszdoktoravató rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit képviselte: Gazdik Ágnes német nemzetiség- német tanárszakos hallgató; Gules Christiana német nyelv és irodalom mesterszakos hallgató; Hómann Márta német szakos fordító-tolmács; Orha Viktor Réka német nyelvészet Phd hallgató, Amelie Staudacher német orvostanhallgató; Dr. Szabóné Dr. Margit Ágota német jogi és szakfordító postgraduális képzésben résztvevő hallgató, és Zölei-Szénási Dániel, aki informatika-fizika szakos hallgatóként végzett, de immár német orvostanhallgatóknak tanít fizikát.

Kivételes alkalomként minősítette az SZTE 7 fiatal polgára az Anglea Merekellel való találkozás lehetőségét. Az SZTE küldöttség diák tagjai nem kaptak szót a hallgatói fórumon, ezért tőlük utólag egy-egy mondatos véleményt, várakozásaik és kérdéseik megfogalmazását kértünk.

Gazdik Ágnes szerint a legnagyobb létszámú nemzetiség, a németség számára is nagy megtiszteltetés a Merkel-látogatás.

A Temesvárról családjával Szegedre települt Gules Christiana példaképként tekint Merkelre, akit a nyugodt stílusú politizálásért külön is tisztel.

„Ki az Ön példaképe?” – kérdezte volna Hómann Judit a világ legbefolyásosabb asszonyától, de nem kapott szót a fórumon.

A német nyelvű oktatást nagyra tartja Orha Viktória Réka, akinek egykori tanárai közül többen is Németországból érkeztek. Szerinte jól lehet boldogulni a német nyelvismerettel Magyarországon is.

Németországból, Schönwaldból érkezett Szegedre tanulni Amelie Staudacher. A másodéves medikushallgató örül annak, hogy színvonalas a szegedi oktatás, örülne a hallgatócserének.

„A hazai idegen nyelvű oktatásról is összképet kap a kancellár” – vélekedett Dr. Szabóné Dr. Margit Ágota.

Fizikusként a fizikust kérdezte volna Zölei-Szénási Dániel. Az SZTE orvostanhallgatóinak német nyelven fizikát oktató fiatal szerint Szegeden kiváló a fizikus képzés. Ezt örömmel elmondta volna a fizikus végzettségű Angela Merkelnek is. Szívesen beszélgetett volna a mai politikussal a fizikáról, az oktatás és a tudomány támogatottságáról.

 


  Szegedi kérdés a sajtószabadságról


Besuch_Merkel_1„Jó napot kívánok. Borek Flóra vagyok, német és magyar és Szegedről érkeztem” – mutatkozott be az Angela Merkel jobbján ülő fiatalok csoportjában a legnémetesebb kiejtéssel beszélő lány. – „Ön is említette beszédében, hogy a sajtószabadság milyen fontos és milyen fontos a civil társadalom” – folytatta, majd a Merkel – Orbán találkozón elhangzottakról kérdezett.

Sokan és sokszor idézték később a sajtóorgánumokban a szegedi lánynak adott választ.

„Először is ő egy kolléga és számos olyan kérdésben közös álláspontokra jutottunk, amelyeket európai szinten kell eldöntenünk és ez a lényeg” – mondta a német szövetségi kancellár a magyar miniszterelnökről. „Másrészt ő egy olyan tárgyalópartner, akivel mindent meg lehet beszélni” – fogalmazott. A sajtószabadsággal kapcsolatban pedig kijelentette, „hogy nem kell aggódni a civil társadalom miatt, nem kell aggódni a pluralizmus miatt, hiszen ebből a vélemények versenyében mindig értéktöbblet adódik a felismerések tekintetében és előre lépés az eredmény.”

A szólásszabadság alapvető fontosságú számomra. Erről írtam az egyetemi alapszakot lezáró dolgozatomat is, magyarországi újságok híranyagát összehasonlítva – magyarázza Borek Flóra, akitől Merkel kancellár magyarországi látogatását követően kértünk találkozót. – Németországban nagyon erős és független civil szervezetek ellenőrzik a sajtószabadság érvényesülését.


 

  Magyar-német családból


A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárában beszélgetve kiderült: e bibliotékában gyűjtött alapanyagot, nézett át magyarországi napilapokat, cikkeket a szakdolgozatához Flóra. Elmesélte, hogy az újszegedi Fő fasori általános iskolában kezdte tanulmányait. 8 évesen költözött családjával édesapja szülőföldjére, Németországba. A stuttgarti egyetem kommunikáció alapszakos diplomájának a megszerzését követően immár második tanéve az Andrássy Egyetem nemzetközi tanulmányok mesterszakjának hallgatója. Sőt: az intézmény hallgatói önkormányzatának az elnöke.

– Egy szót sem tudtam németül, mikor megérkeztünk Németországba, majd 7 hónap után már jól érvényesültem az iskolában – álltja Flóra. Miután kimerítette a németországi iskolarendszer előnyeit, megtanulta a kritikai gondolkodást, hazatért Magyarországra, befejezni felsőfokú tanulmányait. Az SZTE-re is jelentkezett, végül a hazai németnyelvű egyetem mellett döntött. Úgy véli, HÖK-elnökként az a dolga, hogy kapocs legyen a magyarok és a németek között.


 

  A világ legbefolyásosabb nő politikusa


– Rendkívüli élményt jelentett a találkozás Angela Merkellel. – idézte föl a világ legbefolyásosabb nő politikusával való beszélgetés emlékképeit Borek Flóra. Szerinte ez a találkozó bizonyította a mai fiatalok számára, hogy nem kell félni a kényes kérdésektől. Flóra büszke arra, hogy a díszdoktoravató ünnepségen Szeged mint a tudomány városa jelenítődött meg, és ezzel egész Magyarország képviseletet kapott a diplomáciai szempontból is kivételes rendezvényen.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 23.
  10:00 - 12:30
  Prof. Dr. Borbás Anikó (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) Gyökös tioladdíciók telítetlen szénhidrátokon címmel és Prof. Dr. Herczegh Pál (DE GYTK Gyógyszerészi Kémiai Tanszék) előadása A teikoplanin származékoktól a triciklánókig: a közelmúlt terméséből címmel a SZAB Gyógyszerésztudományi Szakbizottság Gyógyszerkémiai és Gyógyszeranalitikai Munkabizottság, valamint az SZTE Gyógyszerkémiai Intézet programja.
 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/