SZTE Info

Közgazdaságtudományi előadás az új paradigmákról

A Szegedi Tudósklubban járt Mellár Tamás. A Pécsi Tudományegyetem professzora 2015. február 19-én a közgazdaságtudomány hagyományos megközelítésének megkérdőjelezéséről tartott előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Új paradigma felé?” címmel a mainstream közgazdaságtudománnyal szemben felmerült kérdéseket taglalta a Szegedi Tudósklub idei második előadásán Mellár Tamás. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézetének professzora szerint "a 2008-as válság után felmerült a kérdés: vajon ismét paradigmaváltásra kerül sor, ahogy az az 1923-33 közötti válság után történt?"


  Kritikák kereszttüzében

Az elmúlt időben sokan kritikával illették a közgazdaságtudományt, mert nem tudott kimerítő válasszal és megoldással szolgálni az elmúlt évek válságára. "Ma ebből szempontból még nincs krízishelyzet, és nincs itt az ideje a váltásnak. Ám az erjedés elindult, az alternatív irányzatok megerősödtek" – jelentette ki Mellár Tamás.

A mainstream közgazdaságtudományi irányzat igaz, erősen tartja magát, ám ettől függetlenül nem tökéletes. Az előadó emellett azt is leszögezte, hogy témájával mellőzni szeretné az ortodox-unortodox vitát.


  Tudományok keresztútján

"A közgazdaságtant a fő áram a természettudományok közé szeretné sorolni, ám be kell látni, hogy sokkal inkább a társadalomtudományok közé tartozik" – jegyezte meg Mellár Tamás. A mainstream ugyanis arra alapult, hogy csakis egy közgazdaságtudományi elmélet van, amely a világ minden pontján alkalmazható.

Ez az elmélet vezetett a matematikai modellek túlhajtásához is. Ezzel szemben az előadó rámutatott, hogy ez a tudományterület igenis értékfüggő, és elemzésekre, okfejtésekre van szükség. "Nem a mainstream értékeket kell megkérdőjelezni, hanem azok egyedüliségét" – foglalta össze ide vonatkozó nézeteit a professzor. A fent taglaltakat az előadó azzal támasztotta alá, hogy a piac működése még mindig nem látható át minden részletre kiterjedően. A fő áramba tartozó nézetek például úgy kezelik a véletlent, mint egy kis hatással bíró változót. Ám be kell látni, hogy vannak előre nem látható, „vad” véletlenek, amelyek beláthatatlan változásokat okoznak.


  Új modellek

Az előadása végén Mellár Tamás felsorolt néhány új sodorbeli irányzatot, például az intézményes, evolúciós és viselkedési közgazdaságtant, ám ő maga is elismerte, hogy ezek még nem álltak össze egységes rendszerré, így nem alkalmasak arra hogy felléphessenek a mainstreammel szemben. Végső konklúzióként az előadó azt mondta ki, hogy az előrelépés érdekében meg kell erősíteni a közgazdaságtudomány társadalomtudományi jellegét, és nyílt vitákat kell folytatni.

SZTEinfo - Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.