SZTE Info

Közgazdaságtudományi előadás az új paradigmákról

A Szegedi Tudósklubban járt Mellár Tamás. A Pécsi Tudományegyetem professzora 2015. február 19-én a közgazdaságtudomány hagyományos megközelítésének megkérdőjelezéséről tartott előadást.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Új paradigma felé?” címmel a mainstream közgazdaságtudománnyal szemben felmerült kérdéseket taglalta a Szegedi Tudósklub idei második előadásán Mellár Tamás. A Pécsi Tudományegyetem Közgazdasági és Regionális Tudományok Intézetének professzora szerint "a 2008-as válság után felmerült a kérdés: vajon ismét paradigmaváltásra kerül sor, ahogy az az 1923-33 közötti válság után történt?"


  Kritikák kereszttüzében

Az elmúlt időben sokan kritikával illették a közgazdaságtudományt, mert nem tudott kimerítő válasszal és megoldással szolgálni az elmúlt évek válságára. "Ma ebből szempontból még nincs krízishelyzet, és nincs itt az ideje a váltásnak. Ám az erjedés elindult, az alternatív irányzatok megerősödtek" – jelentette ki Mellár Tamás.

A mainstream közgazdaságtudományi irányzat igaz, erősen tartja magát, ám ettől függetlenül nem tökéletes. Az előadó emellett azt is leszögezte, hogy témájával mellőzni szeretné az ortodox-unortodox vitát.


  Tudományok keresztútján

"A közgazdaságtant a fő áram a természettudományok közé szeretné sorolni, ám be kell látni, hogy sokkal inkább a társadalomtudományok közé tartozik" – jegyezte meg Mellár Tamás. A mainstream ugyanis arra alapult, hogy csakis egy közgazdaságtudományi elmélet van, amely a világ minden pontján alkalmazható.

Ez az elmélet vezetett a matematikai modellek túlhajtásához is. Ezzel szemben az előadó rámutatott, hogy ez a tudományterület igenis értékfüggő, és elemzésekre, okfejtésekre van szükség. "Nem a mainstream értékeket kell megkérdőjelezni, hanem azok egyedüliségét" – foglalta össze ide vonatkozó nézeteit a professzor. A fent taglaltakat az előadó azzal támasztotta alá, hogy a piac működése még mindig nem látható át minden részletre kiterjedően. A fő áramba tartozó nézetek például úgy kezelik a véletlent, mint egy kis hatással bíró változót. Ám be kell látni, hogy vannak előre nem látható, „vad” véletlenek, amelyek beláthatatlan változásokat okoznak.


  Új modellek

Az előadása végén Mellár Tamás felsorolt néhány új sodorbeli irányzatot, például az intézményes, evolúciós és viselkedési közgazdaságtant, ám ő maga is elismerte, hogy ezek még nem álltak össze egységes rendszerré, így nem alkalmasak arra hogy felléphessenek a mainstreammel szemben. Végső konklúzióként az előadó azt mondta ki, hogy az előrelépés érdekében meg kell erősíteni a közgazdaságtudomány társadalomtudományi jellegét, és nyílt vitákat kell folytatni.

SZTEinfo - Őszi Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.