Bezár

Hírarchívum

szab_kozgyules_kiemelt

Médiadíjak a SZAB-közgyűlésen

Médiadíjak a SZAB-közgyűlésen

2015. február 25.
7 perc

A hagyományos programok folytatása és új kezdeményezések jellemzik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága 2014. évi munkáját. A SZAB 2015. február 24-én tartott közgyűlésén a Lendület pályázaton is sikeres kutató tartott előadást, majd médiadíjakat adtak át a tudomány népszerűsítéséért dolgozó sajtómunkásoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A tudományos kutatás és a regionális gazdaság közötti kapocs megteremtése a feladata az MTA területi hálózatához tartozó Szegedi Akadémiai Bizottságnak” – fogalmazott Vékás Lajos. A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke köszöntötte a SZAB 2015. február 24-én tartott közgyűlését.

 


  Jeles tudósok nyomdokain


„A magyar tudomány vezető centruma Szeged”, ahol Szent-Györgyi Alberttől kezdve Straub F. Brunón át a mai SZBK-kutatók hálózatáig sok név sorolható a biológia tudományának művelői közül – emlékeztetett köszöntőjében az MTA alelnöke. Ha a vegyészeket nézi, akkor Bruckner Győzőtől kezdve Burger Kálmánon át Fülöp Ferenc SZAB-elnökig hangzik a névsor. Az MTA alelnök a saját tudományterülete, a jog jeles szegedi művelői közül kiemelte – többek között – Bónis György, Pólay Elemér és Búza László nevét.

A jeles vendégek közül a SZAB közgyűlését levezető Görög Márta, a SZAB tudományos titkára külön is köszöntötte: Ailer Piroskát, a Kecskeméti Főiskola rektorát, illetve König Mariannát, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának az igazgatóját.

A 28 szegedi akadémikus közül a SZAB közgyűlésén megjelent Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, továbbá az intézmény korábbi irányítója, a tudománynépszerűsítő tevékenységéért nemrégiben több elismerésben is részesülő Venetianer Pál. Ott láttuk az SZTE akadémikusai közül – többek között – Hatvani Lászlót és Mészáros Rezsőt; továbbá a SZAB elnöki tisztét a korábbi években betöltő Dékány Imrét, Solymosi Frigyest, Telegdy Gyulát.

„A váltást ne vegyék észre! Így szerettünk volna dolgozni” – mondta vezetőtársai nevében a tavaly nyáron SZAB-elnökké választott akadémikus, Fülöp Ferenc. Elmondta, hogy a SZAB két akadémikus alelnöke: Krisztin Tibor (SZTE) és Vígh László (SZBK). A doktoranduszokkal Lengyel Imre professzor (SZTE) foglalkozik, a tudományos titkár: Görög Márta (SZTE), az országhatáron határon túli tudósok ügyeit Szabadi László (Románia) és Berényi János (Szerbia) viszi. A Tudósklub titkára: Csernus Sándor (SZTE).

 

SZAB_kozgyules_galeria
SZAB-közgyűlés, GALÉRIA


  Számok bűvöletében


Nagy az aktivitása a közel 1500 köztestületi tagból álló közösségnek: tavaly 476 rendezvénynek adott otthont a SZAB patinás szegedi székháza – mutatta a statisztikát Fülöp Ferenc. A SZAB-elnök kiemelte: 2010-ben 419 volt a rendezvények száma.

Folytatni kívánják az olyan jeles programokat, mint például a Magyar Tudomány Ünnepének egy hónapon át tartó programsora.

Az Akadémikusi Tanács ülésén a Szegedi Tudományegyetem rektorával beszélgethettek aktuális ügyekről. De népszerű a Dél-alföldi Innovációs Díj elismerés is, amit tavaly már ötödik alkalommal nyújtottak át. (2014-ben a Péter Impex Kft. magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal rendelkező napkollektor pályázatát, illetve Szabó Sarolta BioEgo mikrobiológiai talajorganizátor munkáját emelték ki.) Szép hagyomány a fiatal tehetségeket támogató SZAB pályadíj, amelyre tavaly 26 nevezés érkezett.

Új kezdeményezéseik közül Fülöp Ferenc kiemelte a tavalyi tudomány ünnepen meghirdetett Médiapályázatot, köszöntötte az ötletgazdát, Újszászi Ilonát (SZTE). A SZAB-elnök büszkén beszélt a 2015 elején megalakult Fotóművészeti munkabizottságról, az épületben kiállító képzőművészekkel alakult jó kapcsolatról.

„Akadémikusok nyakkendő nélkül” címmel folytatódik a portré sorozat, s idén is megrendezik az SZTE – SZAB borversenyt és a Tudósklub rendezvényeit.

A 14 szakbizottság és 70 munkabizottság egy éves munkájának leltárát Görög Márta foglalta össze. Számos konferenciáról, könyvbemutatóról, kiállításról esett szó. A részleteket is fel-felvillantó beszámolót a közgyűlés elfogadta.

Ezentúl a SZAB életéről a http://tab.mta.hu honlapon lehet olvasni.

 


  Népszerű tudomány


A tudomány legfrissebb eredményei közül Martinek Tamás professzor (SZTE) magyarázta el: miért hoz áttörést a gyógyszertudományban a fehérjék utánzása foldamerekkel.


- Az élet alapja a fehérjék közti kommunikációban rejlik – mutatott rá Martinek Tamás. A két protein „üzenetváltásának” befolyásolása alapvető törekvés a gyógyszerkémiai kutatásban. – A fehérjeutánzáskor megéri visszanyúlni a természetes mintákhoz, hiszen gyógyszerkincsünk nagy része ősi hatóanyagokon alapul – tette hozzá. Egy sejtben igen nagy mennyiségben „tömegelnek” a fehérjék, ezért a köztük lévő kölcsönhatási hálózat is sűrű. Ma gyógyíthatatlan betegségek kezelésére nyújtana megoldást a proteinhálózat kiismerése.

A protein-protein kölcsönhatás meglehetősen szűk csatornán keresztül megy végbe. A közbelépés komoly kihívás elé állítja a gyógyszerkémiai kutatókat. Jelenleg az antitest-típusú gyógyszereket használják, ám azok túlságosan nagy hatóanyaggal bírnak, ami miatt nem tudnak átjutni a membránokon és a biológiai gátakon. - A mi célunk, hogy a fehérjéket utánozva ki tudjuk építeni a kölcsönhatási felszínt anélkül, hogy nagy molekulákat hoznánk létre – fogalmazta meg a kutatás lényegét Martinek Tamás.

Mindennek megvalósításához a kulcsot a mesterségesen feltekeredő láncok rejtik. A jelenség működését az előadó azzal a példával magyarázta, hogy egy fonálgombolyag struktúrájának megváltoztatásával sapka hozható létre. Ez történik alapvetően a fehérjékkel is. – Foldamernek pedig azt a mesterséges kémiai szerkezetet, vagyis láncmolekulát hívjuk, amely a proteinek elsődleges működését önrendezéssel az általunk kívánt módon átalakítja – definiálta az MTA Lendület pályázatán is sikeres tudós a kutatások kulcsmomentumát. Ezt követően részletes bemutatta, miként lehetséges ennek megvalósítása, milyen előrelépéseket ért el az SZTE Martinek Tamás által vezetett kutatói csapata, mit köszönhet Fülöp Ferenc akadémikus szakmai támogatásának.

- Az új kémiai entitások regisztrációjában minden alkalommal kiugró növekedést ért el egy új paradigma megjelenése. Reményeink szerint ezek a mesterséges fehérjeutánzó struktúrák hasonló hatással fognak bírni – zárta előadását Martinek Tamás.

 


  Médiapályázat jövőre is


Négy kategóriában 35 alkotás érkezett a SZAB 2014-ben meghirdetett média pályázati fölhívására. A Csernus Sándor irányításával dolgozó zsűri tagjai: Dusha Béla fotóművész, Milán Orsolya (SZTE BTK Vizuális Klutúra és Irodalomelméleti Tanszék), Tóth Benedek (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Újszászi Ilona (SZTE Média Centrum).

Írott kategóriában I. díjban részesült Gaál Bernadett: A hangyák megváltoztatták életszemléletét, Eötvös-koszorút kapott érte című, Gallé Lászlóról készült portré interjúért. Díszoklevél elismerésben részesül Kiss Tímea: Digitális bennszülöttek a neten - Valóban arctalan az új nemzedék? című írása, továbbá Panek Sándor: DélmagyArchív projekt részeként megjelent 125 cikke közül a Juhász Gyula pere a fajvédő ügyvéddel című munkájáért. A díjakat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Forró Lajos, TiszapART TVstúdió vezetője, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Rádióriport kategória győztese Balázs Alexandra Bolyai Konferencia című riportja. Díszoklevél elismerésben részesült a Rádió88 – Kiss Máté hírigazgató – a Szegedi Akadémiai Bizottság bemutatásáért, illetve Tráser László rádióriportja, melyben az SZTE rektora és a SZAB elnöke mondták el véleményüket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából munkájukról, a hazai tudomány feladatairól, fejlődési irányáról. A díjakat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Szeri István, a Bucó Kft. képviselője, a CSMKIK tiszteletbeli elnöke, valamint Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Mozgókép kategória győzteseként I. díjban részesült Papp Melinda „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története című kötet bemutatójáról készített filmjéért. Díszoklevél elismerésben részesült a TiszapART TV Diagnózis műsorának stábjaSzekszárdi Miklós felelős szerkesztő, Dudás Barbara szerkesztő, Koncz Melinda riporter, Józsa Zsolt és Takács Csaba operatőr, Takács Csaba vágó – a „Magyar Tudomány Ünnepe” rendezvénysorozatról készült riportfilmért; továbbá: az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék munkatársai – Klucsik Edit szerkesztő riporter, Kovács Zoltán operatőr – vágó, Kozó Attila narrátor –: PISA mérés után, PISA mérés előtt című riportfilmje. A díjat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Ormos Pál, az SZBK főigazgatója, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Fotó kategória legjobbja, I. díjban részesült Frank Yvette Egyedülálló műtét Szegeden 2. című felvételéért. Díszoklevél elismerésben részesült Edelmayer Zsolt: Egy a Pantheonból – Petri Gábor sebészprofesszorra emlékezik a Szegedi Egyetem című alkotása. A díjat átadta Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója, valamint Csernus Sándor, a SZAB Médiapályázat bírálóbizottság elnöke.

A SZAB 2014. évet értékelő közgyűlése tudósok és médiamunkások kötetlen beszélgetésével zárult.



Az MTA SZAB közgyűlésén Tráser László kérdezte Vékás Lajost, az MTA alelnökét. Az interjú itt meghallgatható:

 


SZTEinfo – Ú. I., Ő. T.

Fotók: Ó. G.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek