SZTE Info

szab_kozgyules_kiemelt

Médiadíjak a SZAB-közgyűlésen

A hagyományos programok folytatása és új kezdeményezések jellemzik az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága 2014. évi munkáját. A SZAB 2015. február 24-én tartott közgyűlésén a Lendület pályázaton is sikeres kutató tartott előadást, majd médiadíjakat adtak át a tudomány népszerűsítéséért dolgozó sajtómunkásoknak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„A tudományos kutatás és a regionális gazdaság közötti kapocs megteremtése a feladata az MTA területi hálózatához tartozó Szegedi Akadémiai Bizottságnak” – fogalmazott Vékás Lajos. A Magyar Tudományos Akadémia alelnöke köszöntötte a SZAB 2015. február 24-én tartott közgyűlését.

 


  Jeles tudósok nyomdokain


„A magyar tudomány vezető centruma Szeged”, ahol Szent-Györgyi Alberttől kezdve Straub F. Brunón át a mai SZBK-kutatók hálózatáig sok név sorolható a biológia tudományának művelői közül – emlékeztetett köszöntőjében az MTA alelnöke. Ha a vegyészeket nézi, akkor Bruckner Győzőtől kezdve Burger Kálmánon át Fülöp Ferenc SZAB-elnökig hangzik a névsor. Az MTA alelnök a saját tudományterülete, a jog jeles szegedi művelői közül kiemelte – többek között – Bónis György, Pólay Elemér és Búza László nevét.

A jeles vendégek közül a SZAB közgyűlését levezető Görög Márta, a SZAB tudományos titkára külön is köszöntötte: Ailer Piroskát, a Kecskeméti Főiskola rektorát, illetve König Mariannát, az MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának az igazgatóját.

A 28 szegedi akadémikus közül a SZAB közgyűlésén megjelent Ormos Pál, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója, továbbá az intézmény korábbi irányítója, a tudománynépszerűsítő tevékenységéért nemrégiben több elismerésben is részesülő Venetianer Pál. Ott láttuk az SZTE akadémikusai közül – többek között – Hatvani Lászlót és Mészáros Rezsőt; továbbá a SZAB elnöki tisztét a korábbi években betöltő Dékány Imrét, Solymosi Frigyest, Telegdy Gyulát.

„A váltást ne vegyék észre! Így szerettünk volna dolgozni” – mondta vezetőtársai nevében a tavaly nyáron SZAB-elnökké választott akadémikus, Fülöp Ferenc. Elmondta, hogy a SZAB két akadémikus alelnöke: Krisztin Tibor (SZTE) és Vígh László (SZBK). A doktoranduszokkal Lengyel Imre professzor (SZTE) foglalkozik, a tudományos titkár: Görög Márta (SZTE), az országhatáron határon túli tudósok ügyeit Szabadi László (Románia) és Berényi János (Szerbia) viszi. A Tudósklub titkára: Csernus Sándor (SZTE).

 

SZAB_kozgyules_galeria
SZAB-közgyűlés, GALÉRIA


  Számok bűvöletében


Nagy az aktivitása a közel 1500 köztestületi tagból álló közösségnek: tavaly 476 rendezvénynek adott otthont a SZAB patinás szegedi székháza – mutatta a statisztikát Fülöp Ferenc. A SZAB-elnök kiemelte: 2010-ben 419 volt a rendezvények száma.

Folytatni kívánják az olyan jeles programokat, mint például a Magyar Tudomány Ünnepének egy hónapon át tartó programsora.

Az Akadémikusi Tanács ülésén a Szegedi Tudományegyetem rektorával beszélgethettek aktuális ügyekről. De népszerű a Dél-alföldi Innovációs Díj elismerés is, amit tavaly már ötödik alkalommal nyújtottak át. (2014-ben a Péter Impex Kft. magyar szabadalommal és EU közösségi mintaoltalommal rendelkező napkollektor pályázatát, illetve Szabó Sarolta BioEgo mikrobiológiai talajorganizátor munkáját emelték ki.) Szép hagyomány a fiatal tehetségeket támogató SZAB pályadíj, amelyre tavaly 26 nevezés érkezett.

Új kezdeményezéseik közül Fülöp Ferenc kiemelte a tavalyi tudomány ünnepen meghirdetett Médiapályázatot, köszöntötte az ötletgazdát, Újszászi Ilonát (SZTE). A SZAB-elnök büszkén beszélt a 2015 elején megalakult Fotóművészeti munkabizottságról, az épületben kiállító képzőművészekkel alakult jó kapcsolatról.

„Akadémikusok nyakkendő nélkül” címmel folytatódik a portré sorozat, s idén is megrendezik az SZTE – SZAB borversenyt és a Tudósklub rendezvényeit.

A 14 szakbizottság és 70 munkabizottság egy éves munkájának leltárát Görög Márta foglalta össze. Számos konferenciáról, könyvbemutatóról, kiállításról esett szó. A részleteket is fel-felvillantó beszámolót a közgyűlés elfogadta.

Ezentúl a SZAB életéről a http://tab.mta.hu honlapon lehet olvasni.

 


  Népszerű tudomány


A tudomány legfrissebb eredményei közül Martinek Tamás professzor (SZTE) magyarázta el: miért hoz áttörést a gyógyszertudományban a fehérjék utánzása foldamerekkel.


- Az élet alapja a fehérjék közti kommunikációban rejlik – mutatott rá Martinek Tamás. A két protein „üzenetváltásának” befolyásolása alapvető törekvés a gyógyszerkémiai kutatásban. – A fehérjeutánzáskor megéri visszanyúlni a természetes mintákhoz, hiszen gyógyszerkincsünk nagy része ősi hatóanyagokon alapul – tette hozzá. Egy sejtben igen nagy mennyiségben „tömegelnek” a fehérjék, ezért a köztük lévő kölcsönhatási hálózat is sűrű. Ma gyógyíthatatlan betegségek kezelésére nyújtana megoldást a proteinhálózat kiismerése.

A protein-protein kölcsönhatás meglehetősen szűk csatornán keresztül megy végbe. A közbelépés komoly kihívás elé állítja a gyógyszerkémiai kutatókat. Jelenleg az antitest-típusú gyógyszereket használják, ám azok túlságosan nagy hatóanyaggal bírnak, ami miatt nem tudnak átjutni a membránokon és a biológiai gátakon. - A mi célunk, hogy a fehérjéket utánozva ki tudjuk építeni a kölcsönhatási felszínt anélkül, hogy nagy molekulákat hoznánk létre – fogalmazta meg a kutatás lényegét Martinek Tamás.

Mindennek megvalósításához a kulcsot a mesterségesen feltekeredő láncok rejtik. A jelenség működését az előadó azzal a példával magyarázta, hogy egy fonálgombolyag struktúrájának megváltoztatásával sapka hozható létre. Ez történik alapvetően a fehérjékkel is. – Foldamernek pedig azt a mesterséges kémiai szerkezetet, vagyis láncmolekulát hívjuk, amely a proteinek elsődleges működését önrendezéssel az általunk kívánt módon átalakítja – definiálta az MTA Lendület pályázatán is sikeres tudós a kutatások kulcsmomentumát. Ezt követően részletes bemutatta, miként lehetséges ennek megvalósítása, milyen előrelépéseket ért el az SZTE Martinek Tamás által vezetett kutatói csapata, mit köszönhet Fülöp Ferenc akadémikus szakmai támogatásának.

- Az új kémiai entitások regisztrációjában minden alkalommal kiugró növekedést ért el egy új paradigma megjelenése. Reményeink szerint ezek a mesterséges fehérjeutánzó struktúrák hasonló hatással fognak bírni – zárta előadását Martinek Tamás.

 


  Médiapályázat jövőre is


Négy kategóriában 35 alkotás érkezett a SZAB 2014-ben meghirdetett média pályázati fölhívására. A Csernus Sándor irányításával dolgozó zsűri tagjai: Dusha Béla fotóművész, Milán Orsolya (SZTE BTK Vizuális Klutúra és Irodalomelméleti Tanszék), Tóth Benedek (SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék), Újszászi Ilona (SZTE Média Centrum).

Írott kategóriában I. díjban részesült Gaál Bernadett: A hangyák megváltoztatták életszemléletét, Eötvös-koszorút kapott érte című, Gallé Lászlóról készült portré interjúért. Díszoklevél elismerésben részesül Kiss Tímea: Digitális bennszülöttek a neten - Valóban arctalan az új nemzedék? című írása, továbbá Panek Sándor: DélmagyArchív projekt részeként megjelent 125 cikke közül a Juhász Gyula pere a fajvédő ügyvéddel című munkájáért. A díjakat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Forró Lajos, TiszapART TVstúdió vezetője, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Rádióriport kategória győztese Balázs Alexandra Bolyai Konferencia című riportja. Díszoklevél elismerésben részesült a Rádió88 – Kiss Máté hírigazgató – a Szegedi Akadémiai Bizottság bemutatásáért, illetve Tráser László rádióriportja, melyben az SZTE rektora és a SZAB elnöke mondták el véleményüket a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából munkájukról, a hazai tudomány feladatairól, fejlődési irányáról. A díjakat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Szeri István, a Bucó Kft. képviselője, a CSMKIK tiszteletbeli elnöke, valamint Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Mozgókép kategória győzteseként I. díjban részesült Papp Melinda „A Szegedi Tudományegyetem és elődei története című kötet bemutatójáról készített filmjéért. Díszoklevél elismerésben részesült a TiszapART TV Diagnózis műsorának stábjaSzekszárdi Miklós felelős szerkesztő, Dudás Barbara szerkesztő, Koncz Melinda riporter, Józsa Zsolt és Takács Csaba operatőr, Takács Csaba vágó – a „Magyar Tudomány Ünnepe” rendezvénysorozatról készült riportfilmért; továbbá: az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszék munkatársai – Klucsik Edit szerkesztő riporter, Kovács Zoltán operatőr – vágó, Kozó Attila narrátor –: PISA mérés után, PISA mérés előtt című riportfilmje. A díjat átadta: Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Ormos Pál, az SZBK főigazgatója, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója.

A Fotó kategória legjobbja, I. díjban részesült Frank Yvette Egyedülálló műtét Szegeden 2. című felvételéért. Díszoklevél elismerésben részesült Edelmayer Zsolt: Egy a Pantheonból – Petri Gábor sebészprofesszorra emlékezik a Szegedi Egyetem című alkotása. A díjat átadta Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke, Kőnig Marianna, a TABT igazgatója, valamint Csernus Sándor, a SZAB Médiapályázat bírálóbizottság elnöke.

A SZAB 2014. évet értékelő közgyűlése tudósok és médiamunkások kötetlen beszélgetésével zárult.Az MTA SZAB közgyűlésén Tráser László kérdezte Vékás Lajost, az MTA alelnökét. Az interjú itt meghallgatható:

 


SZTEinfo – Ú. I., Ő. T.

Fotók: Ó. G.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.