SZTE Info

Meetup a jövő zsenijeinek

Mi kell a sikerhez? Miként lehet befutni egy fiatalokból álló vállalkozással? Mi az a „cashless” fizetés, és milyen szerepe lesz a jövőben? Ezek a kérdések hangzottak el február 24-i MasterCard Meetup-on, melyre a választ a nagy sikert befutott hazai vendégelőadók adták meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

meetup tik cafeAz ország három campusán – köztük a Szegedi Tudományegyetemen, a TIK kávézójábannyílt olyan egyetemi klub, ahol bankkártyás fizetési módokat részesítik előnyben. A készpénzmentes innovációkat támogató MasterCard és a diákprogramok terén szakértő MEEX együttműködéséből létrejött szegedi „Lounge” nem egy hagyományos közösségi tér, sokkal inkább egy élményközpont, ahol a hallgatók kipróbálhatják például a PayPass-al működő csócsóasztalt, Xbox konzolokon játszhatnak, vagy kedvezményes áron vásárolhatnak jegyeket népszerű fesztiválokra.

Az SZTE-s Lounge felavatására a szervezők különleges programmal készültek: ahol az érdeklődők többek között a 444, a „tep” és a „Springtab” stábjával folytathattak interaktív eszmecserét sikerről, ötletekről és a lehetőségek kiaknázásáról, legyen szó újságírásról vagy startupról.

A nyitó előadást a házigazda Mondovics Péter tartotta, aki a MasterCard színeiben a biometrikus fizetési eszközökről beszélt. A jelenlévők megtudhatták, hogy a jövőben a fő fizetési eszköz a mobil lesz, amely virtuális pénztárcaként funkcionálva magába sűríti a bankkártyát és a hűségkártyát, így sosem kell attól tartani, hogy az ember otthon felejti őket. A PayPass-hoz hasonló fizetési formák igénybe vétele ugyan itthon még csak az üdítő vagy a jegyvásárlásban merül ki, ám a világ más pontjain már külön ehhez igazított alkalmazásokat fejlesztettek ki. Így a jövőben már egy gombnyomással elintézhető a rendelés és a fizetés az éttermekben, de az iskolai menzák kínálata is elérhetővé válik a telefonról.

meetup tik cafe02Az első vendégelőadó Boros Ákos volt, aki SZTE-s hallgatóként csapatával egy olyan formabontó alkalmazással rukkolt elő, ami egyesíti magában a fitneszprogramokat és a tamagocsit. A zseniális "tep” ötletével pedig második helyezést értek el tavaly a Microsoft versenyén. Boros Ákos beszédében a sikereik helyett arra fektette a hangsúlyt, hogy a csapatuk milyen utat járt be az önálló vállalkozás megalapozásáig, és számtalan tanácsot, valamint háttértörténetet osztott meg a jelenlévőkkel. Kiderült például, hogy a zsiráfos alkalmazásukat eredetileg gyerekeknek szánták, ám kiderült, hogy a hölgyek között sokkal nagyobb érdeklődésre számíthatnak.

A Springtab csapatát Szántó Péter képviselte, akik vállalkozásukkal azt a nemes célt tűzték ki maguk elé, hogy programjukkal egyszerre javítják a netes felhasználói élményt és a márkák kínálatát. Az elképzelésük szerint a Springtab összegyűjti a felhasználóktól azokat az információkat, amelyeket különböző felületeken (pl. Facebook) megosztottak magukról, ezeket elemzik, majd pedig az áruházak és boltok a weboldalukon olyan kínálattal fogadhatják a látogatót, amely az adott felhasználót érdekelheti. Mindezzel tehát kiszűrhetőek az olyan hirdetések, amelyek nem érdeklik az embereket, és mindenkit a saját ízlésének megfelelő reklámok várják.

Ezt követően a program kicsit eltávolodott a startup vállalkozásoktól, és a zenei brandépítés került előtérbe. A nemrég befutott Minymist, azaz Mészáros István mesélt élményeiről a zenei világban. A „Birdhouse” című klipje ugyan sok elismerést és díjat hozott neki, ám kezdetben ő is ugyanarról a szintről indult, mint más zenészek. Elmondta, kezdetben kevés visszajelzést kapott, ám ennek ellenére hangsúlyozta a komoly elhatározás fontosságát már a korai fázisban is. Az első klipjének készítésekor szilárd elképzelései voltak a művészi irányvonalról. Viszont figyelmeztette a leendő zenészeket, hogy a rádiók és más médiumok figyelmét nehéz felkelteni kezdeti népszerűség nélkül. Ezért van szükség az elhatározásra, és rajongók megnyerésére, mert a sikerek után még több lehetőség nyílik meg.

A záró előadást Ács Dani, a 444.hu újságírója tartotta, kulisszatitkokat osztva meg arról, hogy az oldaluk miként vált „semmiből valamivé”. Az Új Péter keze alatt volt indexesekből formálódott csapat kezdetektől fogva azt tartotta szem előtt, hogy valami újat, jobbat nyújtson, mint a konkurencia. Ehhez olyan instrukciókat kaptak, mint hogy legyenek „hiperszemélyesek” - vagyis az újságíró stílusa jelenjen meg az anyagában – vagy a rovatokat elhagyva mindenki vegyen részt mindenféle hírben, elkerülve így egy adott témába való belefásulást. Ács Dani feladata volt a csapaton belül a videózás alapjainak megalkotása. Mint kiderült, számtalan buktatóval járt, például magának a netes hírvideós stílus kiforratlanságával, valamint az újságírói és híradós stílus ütköztetésével. A sikerhez a kulcsot végül az jelentette, hogy a videós csapat képes volt kreatív ötletekkel előállni olyan hétköznapi témákra, mint a kánikula.

 

SZTEinfo - Őszi Tamás

fotó: Pölhe Nikolett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.