SZTE Info

Meetup a jövő zsenijeinek

Mi kell a sikerhez? Miként lehet befutni egy fiatalokból álló vállalkozással? Mi az a „cashless” fizetés, és milyen szerepe lesz a jövőben? Ezek a kérdések hangzottak el február 24-i MasterCard Meetup-on, melyre a választ a nagy sikert befutott hazai vendégelőadók adták meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

meetup tik cafeAz ország három campusán – köztük a Szegedi Tudományegyetemen, a TIK kávézójábannyílt olyan egyetemi klub, ahol bankkártyás fizetési módokat részesítik előnyben. A készpénzmentes innovációkat támogató MasterCard és a diákprogramok terén szakértő MEEX együttműködéséből létrejött szegedi „Lounge” nem egy hagyományos közösségi tér, sokkal inkább egy élményközpont, ahol a hallgatók kipróbálhatják például a PayPass-al működő csócsóasztalt, Xbox konzolokon játszhatnak, vagy kedvezményes áron vásárolhatnak jegyeket népszerű fesztiválokra.

Az SZTE-s Lounge felavatására a szervezők különleges programmal készültek: ahol az érdeklődők többek között a 444, a „tep” és a „Springtab” stábjával folytathattak interaktív eszmecserét sikerről, ötletekről és a lehetőségek kiaknázásáról, legyen szó újságírásról vagy startupról.

A nyitó előadást a házigazda Mondovics Péter tartotta, aki a MasterCard színeiben a biometrikus fizetési eszközökről beszélt. A jelenlévők megtudhatták, hogy a jövőben a fő fizetési eszköz a mobil lesz, amely virtuális pénztárcaként funkcionálva magába sűríti a bankkártyát és a hűségkártyát, így sosem kell attól tartani, hogy az ember otthon felejti őket. A PayPass-hoz hasonló fizetési formák igénybe vétele ugyan itthon még csak az üdítő vagy a jegyvásárlásban merül ki, ám a világ más pontjain már külön ehhez igazított alkalmazásokat fejlesztettek ki. Így a jövőben már egy gombnyomással elintézhető a rendelés és a fizetés az éttermekben, de az iskolai menzák kínálata is elérhetővé válik a telefonról.

meetup tik cafe02Az első vendégelőadó Boros Ákos volt, aki SZTE-s hallgatóként csapatával egy olyan formabontó alkalmazással rukkolt elő, ami egyesíti magában a fitneszprogramokat és a tamagocsit. A zseniális "tep” ötletével pedig második helyezést értek el tavaly a Microsoft versenyén. Boros Ákos beszédében a sikereik helyett arra fektette a hangsúlyt, hogy a csapatuk milyen utat járt be az önálló vállalkozás megalapozásáig, és számtalan tanácsot, valamint háttértörténetet osztott meg a jelenlévőkkel. Kiderült például, hogy a zsiráfos alkalmazásukat eredetileg gyerekeknek szánták, ám kiderült, hogy a hölgyek között sokkal nagyobb érdeklődésre számíthatnak.

A Springtab csapatát Szántó Péter képviselte, akik vállalkozásukkal azt a nemes célt tűzték ki maguk elé, hogy programjukkal egyszerre javítják a netes felhasználói élményt és a márkák kínálatát. Az elképzelésük szerint a Springtab összegyűjti a felhasználóktól azokat az információkat, amelyeket különböző felületeken (pl. Facebook) megosztottak magukról, ezeket elemzik, majd pedig az áruházak és boltok a weboldalukon olyan kínálattal fogadhatják a látogatót, amely az adott felhasználót érdekelheti. Mindezzel tehát kiszűrhetőek az olyan hirdetések, amelyek nem érdeklik az embereket, és mindenkit a saját ízlésének megfelelő reklámok várják.

Ezt követően a program kicsit eltávolodott a startup vállalkozásoktól, és a zenei brandépítés került előtérbe. A nemrég befutott Minymist, azaz Mészáros István mesélt élményeiről a zenei világban. A „Birdhouse” című klipje ugyan sok elismerést és díjat hozott neki, ám kezdetben ő is ugyanarról a szintről indult, mint más zenészek. Elmondta, kezdetben kevés visszajelzést kapott, ám ennek ellenére hangsúlyozta a komoly elhatározás fontosságát már a korai fázisban is. Az első klipjének készítésekor szilárd elképzelései voltak a művészi irányvonalról. Viszont figyelmeztette a leendő zenészeket, hogy a rádiók és más médiumok figyelmét nehéz felkelteni kezdeti népszerűség nélkül. Ezért van szükség az elhatározásra, és rajongók megnyerésére, mert a sikerek után még több lehetőség nyílik meg.

A záró előadást Ács Dani, a 444.hu újságírója tartotta, kulisszatitkokat osztva meg arról, hogy az oldaluk miként vált „semmiből valamivé”. Az Új Péter keze alatt volt indexesekből formálódott csapat kezdetektől fogva azt tartotta szem előtt, hogy valami újat, jobbat nyújtson, mint a konkurencia. Ehhez olyan instrukciókat kaptak, mint hogy legyenek „hiperszemélyesek” - vagyis az újságíró stílusa jelenjen meg az anyagában – vagy a rovatokat elhagyva mindenki vegyen részt mindenféle hírben, elkerülve így egy adott témába való belefásulást. Ács Dani feladata volt a csapaton belül a videózás alapjainak megalkotása. Mint kiderült, számtalan buktatóval járt, például magának a netes hírvideós stílus kiforratlanságával, valamint az újságírói és híradós stílus ütköztetésével. A sikerhez a kulcsot végül az jelentette, hogy a videós csapat képes volt kreatív ötletekkel előállni olyan hétköznapi témákra, mint a kánikula.

 

SZTEinfo - Őszi Tamás

fotó: Pölhe Nikolett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.