SZTE Info

gtk_osztondij_kiemelt

Ösztöndíjjal jutalmazzák az SZTE GTK legtehetségesebb hallgatóit

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar Aulájában 2015. február 20-án a vállalati és alapítványi ösztöndíjak átadó ünnepségén 73 fiatal tehetség vehette át elismerő oklevelét. Idén először az angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment képzésben résztvevő legjobb hallgatót is díjazták.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hatodik alkalommal vehették át a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar legjobb hallgatói ösztöndíjat igazoló okleveleiket támogatóiktól.


  Száznál is többen


2015 februárjában már száznál több szegedi közgazdászhallgató vehet részt abban az ösztöndíjrendszerben, mely az önköltséges képzésben résztvevő tehetségeket segíti.

Az egyedülállónak mondható programban – a dél-alföldi vállalatok, vállalkozások és alapítványok összefogásának köszönhetően – az ösztöndíjas hallgatók akár a BA képzés teljes ideje alatt élvezhetik a támogatást, és bekapcsolódhatnak az ösztöndíjalapító tevékenységébe.

„A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar ösztöndíj programja három és fél éve jött létre, három céllal. Egyrészt, hogy támogassuk a karon tanuló hallgatókat, másrészt, hogy segítsük a hallgatók munkaerő-piaci elhelyezkedését, harmadrészt pedig, hogy hozzájárulhassunk, hogy végzett hallgatóink kiváló szakemberként tudják végezni munkájukat” – mondta köszöntő szavaiban Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja.


GTK_dijatado_2015_februar_20_galeria
Ösztöndíjjal jutalmazzák az SZTE GTK legtehetségesebb hallgatóit - GALÉRIA

 


A hallgatók mindennemű támogatása


A gazdaságtudományi kar ösztöndíj programjában jelenleg 103 hallgató vesz részt 19 vállalat és alapítvány támogatásával, melyek közül kilenc vállalat már több alkalommal is alapított ösztöndíjat az SZTE gazdaságtudományi karán.

Emellett a GTK által meghirdetett „Gazdaságtudományi Kar Tehetsége” ösztöndíj programban is rendkívül sok hallgató vesz részt. Közülük 13-an tanulmányaik kezdete óta folyamatos elnyerték ezt a támogatást. A gazdasági kar dékánja kiemelte: idén első alkalommal, a kar legfiatalabb alapképzésén, vagyis az angol nyelvű gazdálkodás és menedzsment alapszakon is adnak át ösztöndíjat. Erre a szakra öt országból érkeznek diákok, akik rendkívül felkészültek, közülük is a legjobb tanulmányi átlaggal rendelkező hallgató nyerte el a támogatást.

 


A legkiválóbbak elismerése


Az SZTE GTK ünnepi ösztöndíj átadón a Contitech Rubber Industrial Kft. ösztöndíját Drahos Fanni, a Scriptum Zrt. ösztöndíját Petcnyik Viktória Laura és Nádas Nikoletta, míg a svájci Leica Geosystems támogatását Árvai Dávid vehette át. Mellettük a 2014/2015-ös tanév második szemeszterében 73, a legkiválóbb tanulmányi eredményt elérő közgazdászhallgató nyerte el a „Gazdaságtudományi Kar Tehetség” ösztöndíjat.

Az ösztöndíjkiosztó ünnepség zárásaként Badó Attila, az SZTE Tehetségpont elnöke, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács és az SZTE Tehetségpont nevében gratulált a díjazottaknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának egyedülálló és példamutató a tehetséggondozó tevékenysége.


Zárszavában kiemelte a rendezvényen négy csoportot illet elismerés. A sok-sok egyetemi hallgatót, akik sikeres tanulmányaikkal elnyerték a támogatásokat; a gazdasági kar vezetését, mely a tehetséggondozás területén folyamatosan élen jár; azokat az alapítványokat és vállalkozásokat, akik támogatják a szegedi tehetségeket; és nem utolsó sorban a szülőket, akik lehetővé tették a hallgatóknak, hogy idáig eljussanak – összegzett Badó Attila az SZTE GTK ösztöndíj átadó ünnepségén.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.