SZTE Info

zold_egyetem_sajtotajekoztato_kiemelt

Miért az SZTE a „legzöldebb magyar egyetem” a világranglistán?

A világ zöld egyetemeit összehasonlító rangsorban a top 20 közé emelkedett a Tisza-parti universitas. 62 ország 360 felsőoktatási intézménye pályázott. A 2014. évi világrangsorban a 19., Európában a 11. helyre lépett, Magyarországon változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézmény a Szegedi Tudományegyetem

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2010-ben indította útjára az Indonéziai Egyetem a világ zöld egyetemeit rangsoroló listáját, a 2014-es évre vonatkozó felmérését 2015. január 16-án hozták nyilvánosságra. A zöld egyetemek világrangsoráról, illetve az SZTE megújuló energiához kötődő beruházásairól SZTE Rektori Hivatal épületében tartottak tájékoztatót.6._diaSzándékok, műszaki tervek és beruházások az SZTE „zöld számai” mögött


Az SZTE most elért zöld helyezése azért is kiemelkedő, mert csak nyugati-európai és egyetlen közép-európai egyetem előzi meg a szegedit – hangsúlyozta Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora arra is emlékeztetett, hogy a zöld egyetemi világrangsor 2013-as eredményt bemutató tavalyi sajtótájékoztatón kifejezte reményét: az elért helyet nemcsak megtartani, hanem javítani is tudja az intézmény. Az akkor megvalósult napelem energia beruházás egyfajta folytatásaként 2015-re 390 millió forintos támogatást nyert el az intézmény. Az SZTE meglévő napelem parkjának a további bővítése a jövőben lehetővé teszi, hogy körülbelül 1 megawatt teljesítmény áll majd az egyetem rendelkezésére – mondta a rektor.

Az SZTE alapvető küldetése a környezettudatosság: a Szegedi Tudományegyetem nemcsak Magyarországon, hanem a régióban is kiemelkedik, bekerült a világ élvonalába. „Mostantól az is az egyetem feladatává válik, hogy ezt a helyezést meg tudja tartani. Az elért eredmény üzenete az, hogy a Szegedi Tudományegyetem valóban elmondhatja magáról, hogy a fenntarthatóság gondolatát igyekszik a hallgatók felé közvetíteni. Az egyetem kötelesség környezettudatos tevékenységet folytatni és ezen az úton haladni”- fogalmazott. Hozzátette: az elért „zöld eredmények” mögött konkrét szándékok, műszaki tervek és beruházások állnak. Az egyetem stratégiájának fontos eleme a fenntarthatóság, a környezettudatosság, melyhez a téli és nyári üzemszünet egyaránt hozzájárul, mivel így közel 200 millió forintot takarít meg az egyetem.


Zold_egyeten_sajtotajejoztato_2015._januar_21_RH
Zöld egyetem sajtótájékoztató - GALÉRIA


Az SZTE a legjobb 10% között


Ötödik éve vesz részt a Szegedi Tudományegyetem a zöld egyetemeket összehasonlító rangsorban. A felmérés kiváló indikátor arra, hogy egyfajta visszacsatolást kapjon az intézmény a környezettudatos teljesítményéről. A megmérettetésre vállalkozó felsőoktatási intézményeknek, így a szegedi egyetemnek is több témakörben – például az energia és klímaváltozás, vízgazdálkodás, hulladékgazdálkodás – kellett adatot szolgáltatnia – ismertette Gyarmati László. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ intézményi igazgatója hozzátette: 2010-ben még csak 95 egyetem, míg 2014-ben már 360 egyetem vett részt a felmérésben, melyben az európai, ázsiai, észak- és közép amerikai egyetemek a dominánsak.

7._dia2014-ben a 360 pályázó közül a szegedi egyetem a 19. lett, vagyis szerepel a világ top 20 legzöldebb egyeteme között. A felmérésben megelőzte a résztvevő egyetemek 95%-át, az európai egyetemeket nézve pedig az SZTE a legjobb 10% között szerepel. A felmérésben összesen elérhető 10 ezer pontból 2014-ben 6918 pontot kapott az SZTE. Ezzel az eredménnyel az európai egyetemek viszonylatában a 134 kitöltő egyetem közül a 11. – 5 ponttal lemaradva a 10. helyről – a Tisza-parti universitas.

A TIK intézményi igazgatója kiemelte: 2013-ban 6329 pontot gyűjtött az egyetem. A 2014-es – plusz 589 ponttal is kifejezhető előrelépés oka – egyrészt az, hogy az egyetem képzési portfóliójában szép számban szerepelnek természettudományi, fenntarthatósági kurzusok. Másrészt az SZTE „zöld sikerének” az a titka, hogy egyre több alternatív energiaforrást tud a szegedi egyetem annak érdekében hasznosítani, hogy a naturális villamos energia szükséglete ne növekedjen. Hozzátette: emellett nagyon fontos, hogy 2014-ben a Szegedi Tudományegyetemen létrejött egy olyan interaktív CooSpace felület, melynek eredményeképpen már 4000 egyetemi polgár tud hozzáférni az SZTE fenntarthatósági törekvéseiről szóló dokumentumokhoz, illetve egy szakértői csapat a nyugati fejlett egyetemek fenntarthatósági mintájából kiindulva folyamatosan dolgozik egy rövid, közép és hosszú távú stratégián annak érdekében, hogy a szegedi egyetem környezettudatossága még több eredményt tudjon felmutatni.

Az elért eredmény javítására szolgáló további lehetőség, ha a szegedi egyetem tovább tudja csökkenteni a villamos energia szükségletét, valamint a társadalmi szerepvállalás tekintetében bővíti a kerekpáros közlekedési lehetőségeket, illetve – sorolta az SZTE TIK intézmény igazgató – további alternatív energiaforrások hasznosítását teszi elérhetővé, így például biomassza vagy szélenergia hasznosítását.9._diaA legzöldebb magyar egyetem


A friss zöld ranglistában tovább javította helyezését a szegedi egyetem: a ranglistán az előző két évhez hasonlóan csupán nyugat-európai egyetemek, illetve egy közép-európai, pontosabban osztrák egyetem előzte meg a szegedit.

A felmérésben résztvevő 360 pályázó közül összesen 6 magyarországi felsőoktatási intézmény szolgáltatott magáról adatot. Magyarországon az SZTE (19. hely) mellett a Debreceni Egyetem (187. hely), illetve új belépőként a Szent István Egyetem (269. hely), az Óbudai Egyetem (324. hely), a Corvinus Egyetem (325. hely) és az ELTE (347. hely) vett részt a felmérésben. Kiváló eredményével változatlanul a legzöldebb magyar egyetem a Szegedi Tudományegyetem.Megannyi zöld törekvés az SZTE-n


„4-5 éves munka eredménye az elért helyezés, mely egy komplex vállalkozás eredménye” – hangsúlyozta Majó Zoltán. Az SZTE gazdasági és műszaki főigazgatója elmondta: a szegedi egyetem vezetése három fő területre – az infrastrukturális fejlesztésekre, a munkaszervezésre és a munkatársak szemléletére – osztja a fenntarthatósági törekvéseket.

11._diaAz elmúlt években a szegedi egyetemen számos energiabarát infrastrukturális fejlesztés valósult meg. Így például az SZTE Rektori Hivatal épületében szürkevíz rendszert alakítottak ki, melynek köszönhetően az egyetemi klubban a toalettek öblítésére esővíz szolgál. Az SZTE Mérnöki Kar épületben hőkutas rendszert építettek ki, valamint az egyetem számos szegedi és újszegedi épületének fűtését- hűtését geotermikus kutakkal biztosítják. Mindehhez hozzájárul, hogy 2015-ben az SZTE Tanulmányi és Információs Központban szennyvízhő rendszer biztosítja majd a fűtést vagy a hűtést, évszaktól függően.

Az SZTE az első magyarországi egyetem, aminek villamos energia teljesítménye, melyet napenergiával állít elő, 2015 végére meg fogja haladni az 1 megawattot. „Ez a gyakorlatban azt, jelenti, hogy az egyetemnek már most is van olyan épülete, az egyetemi óvoda, aminek nincs villanyköltsége.” – mondott példát a főigazgató.

A szegedi felsőoktatási intézmény környezettudatosságához hozzájárul a megfelelő munkaszervezés, mely megnyilvánul az egyetem digitalizálási akciójában, valamint a takarékoskodás jegyében bevezetett nyári és téli üzemszünetekben, valamint a munkatársak környezettudatos szemléletmódja is.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotók: Herner Donát


Korábban írtuk: „Zöld egyetemek” világrangsora: 19. a Szegedi Tudományegyetem

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 14.
  13:00 - 17:00
  Konferencia a Reformáció Emlékévére. A program: Nóbik Attila (SZTE JGYPK) – Reformáció-recepció a dualizmus kori neveléstörténet tankönyveinkben. Vajda Tamás (SZTE Egyetemi Levéltár) – 1872-1919 között egyetemi órai jegyzetek a román akadémia kolozsvári könyvtárában. Babits Edit (EJTF) - Türelem. Nevelés. Pedagógusképzés a bajai képezde első évtizedében. Presztóczki Zoltán (MNL CSML Hódmezővásárhelyi Levéltára) – Régimódi történet apai ágon. Szabó Magda személyes és családi kötődése Hódmezővásárhelyhez. Miklós Péter (SZTE JGYPK, Emlékpont, Hódmezővásárhely) – Protestanizmus és katolicizmus között. A szegedi egyetem és a csanádi püspökség. Dudok Fanni (SZTE BTK) – A szegedi Bölcsészettudományi Kar és a szegedi Szeminárium hallgatói összetétele (1930-1939). Fizel Natasa (SZTE JGYPK) – Az Állami Polgári Iskolai Tanárképző Főiskola hallgatóinak konfesszionális összetétele. A program szervezője: MTA SZAB Neveléstudományi és Pszichológiai Szakbizottság Neveléstörténeti Munkabizottság.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.