SZTE Info

uj_egyetemvezetes_kiemelt

Új személyek és új tervek a Szegedi Tudományegyetem vezetésében

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem megújult vezetése. A rektor tájékoztatóját követően az új rektorhelyettesek ismertették terveiket, majd az újonnan kinevezett kancellár vázolta elképzeléseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal dísztermében 2014. január 14-én tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be a Tisza-parti universitas újjászervezett vezetése.  A rektor szerint szükség van megújulásra


Az SZTE vezérkarában bekövetkezett változásokat Szabó Gábor rektor ismertette. „A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettesi gárdája teljesen kicserélődött. Szükség van a megújulásra, a friss ötletekre, hiszen mindig van hova fejlődni – jelentette ki bevezetőjében a rektor. Megköszönve az előző rektori ciklus rektorhelyetteseinek a munkáját kifejezte örömét, hogy vezetőtársai között a fiatalok megjelenésével javult a korátlag, új lendülettel indulhat a munka.

A 2014-2015. tanévben megújuló rektorhelyettesi kör tagjai röviden szóltak feladatukról és elképzeléseikről.

  Az SZTE rangjának erősítésért dolgoznak


Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes a képzéshez kapcsolódó ügyeken és a fejlesztési stratégián túl nagy figyelmet szán a nemzetközi portfólió kiteljesítésére, valamint a hallgatók külföldi tanulmányainak támogatására is. – Segítenünk kell a karokat a szinergiák kialakulásában, hogy minél teljesebbé váljon az SZTE oktatási portfóliója – fogalmazta meg a tudásátadás zálogát Karsai Krisztina, aki azt is hozzátette: oktatási rektorhelyettesként nagy figyelmet fordít a felnőttképzés támogatására, a társadalmi felelősségvállalás missziójára.

A tudományos tanácsok, doktori intézetek, habilitációs bizottságok felügyelete, valamint a kutatóegyetemi rang erősítéséhez tartozó munka támogatása tartozik Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes feladatkörébe. – Rektorhelyettesként nem az a feladatom, hogy új kutatási területeket találjak ki, hanem hogy megteremtsem azt a környezetet, amiben az egyetemen dolgozó kutatóknak a lehető legtöbb lehetőségük van kibontakoztatni elképzeléseiket – jelentette ki, utalva arra, hogy mindez csakis a kutatási pályázatok összehangolásával lehetséges. Kemény Lajos emellett arra is kitért, hogy a Szegedi Tudományegyetem az innováció terén is élen jár, hiszen a kutatók által előállított tudás számtalan szabadalmat szült már.

- A Szegedi Tudományegyetem az egyetemek világszintű rangsorában rendre a legjobb húsz százalékban szerepel. Ez a pozíció a magas szintű kutatásfejlesztésnek, a kiemelkedő gyógyító tevékenységnek és a nemzetközi léptékű oktatásnak köszönhető. Az egyetem és maga a város tudományos és kulturális szempontból is vonzó célpont. Ezt az egyszerű és világos üzenetet kell eljuttatnunk a beiskolázásra váró fiatalokhoz és a közkapcsolati hálóban résztvevő cégekhez – foglalta össze frappánsan a feladatának a lényegét Martinek Tamás nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes.

Nagy Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori megbízottként azt a feladatot kapta, hogy támogassa a nemzetközi képzés fejlesztését, erősítse a külföldi kapcsolatokat és segítse a külföldi hallgatók toborzását. – A Szegedi Tudományegyetemre nem olyan nehéz csábítani a hallgatókat, hiszen Oxforddal és Bolognával versengve a legjobb tíz európai egyetemi város közé választották Szegedet – jegyezte meg büszkén Nagy Katalin, aki igen nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, hiszen az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánjaként is részt vett a nemzetközi képzés elindításán.


SZTE_uj_vezetoseg_bemutatkozo_sajtotajekoztato_2015._januar_14_RH
Új személyek és új tervek a Szegedi Tudományegyetem vezetésében, Sajtótájékoztató - galéria


  A kancellár szerint újszerű felsőoktatáshoz újszerű finanszírozási forma kell


– Nagy kihívásnak és megtiszteltetésnek érzem a Szegedi Tudományegyetemen meghirdetett kancellári poszt betöltését, amelyet a munkásságom megkoronázásaként élek meg – jelentette ki Devecz Miklós. A Szegedi Tudományegyetem 2015 elejéről hivatalba lépő kancellárja szerint az intézmény „vonzó célponttá” vált az elmúlt években külföldön és belföldön egyaránt. E hagyományra a kancellár is épít. Szólt a régió számára nagyszerű lehetőségeket teremtő, az egyetemmel szorosan együttműködő ELI kutatóközpontról, a köré épülő tudásparkról, amely beláthatatlan jelentőségű tudományos és gazdasági eredményeket hozhat. Mindezek az elképzelések, az egyetem fejlődésének lehetőségei összhangban állnak azokkal a feladatokkal, amelyekhez az új kancellári rendszer kapcsolódik.

– Az újszerű felsőoktatáshoz elengedhetetlen az újszerű finanszírozási forma, amely a kancellári rendszeren keresztül fog megvalósulni. A fő feladat, hogy megtaláljuk az összhangot oktatás és finanszírozás között, és hogy a forrásokat minél költséghatékonyabb módon használjuk fel, valódi értéket hozva így létre – hangsúlyozta az SZTE kancellárja. Ez teheti még sikeresebbé a Szegedi Tudományegyetemet.

A gazdaságba ki kell vinni a tudományos eredményeket – véli a kancellár, aki fontosnak tartja, hogy a 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusra felkészüljön az SZTE, maximálisan kiaknázza a lehetőségeket. – A 78 milliárdos költségvetésű, 7 ezer munkavállalót foglalkoztató, 27 ezer egyetemistát oktató Szegedi Tudományegyetem hosszú távú fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges az a szigorú struktúra és új gazdálkodási rendszer kialakítása, ami a kancellár feladata – hangsúlyozta Devecz Miklós. Kiemelte: az egyetemek fejlődését azzal is támogatja a kormányzat, hogy 2015-től az ipari szférából juttatott támogatás fele leírható a társasági adóból. Kijelentette: – Mindenkivel együtt szeretnék dolgozni, aki a kancellári célokat magáénak vallja, de csak azokkal szeretnék együtt dolgozni, akik ezeket a célokat magukénak vallják.

 

Az SZTE vezetőinek életútja itt olvasható, részletes önéletrajza megtalálható az egyetem honlapján.


SZTEinfo – Ő. T., Ú. I.

Fotók: Herner Donát

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.