SZTE Info

uj_egyetemvezetes_kiemelt

Új személyek és új tervek a Szegedi Tudományegyetem vezetésében

Sajtótájékoztatón mutatkozott be a Szegedi Tudományegyetem megújult vezetése. A rektor tájékoztatóját követően az új rektorhelyettesek ismertették terveiket, majd az újonnan kinevezett kancellár vázolta elképzeléseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal dísztermében 2014. január 14-én tartott sajtótájékoztatón mutatkozott be a Tisza-parti universitas újjászervezett vezetése.  A rektor szerint szükség van megújulásra


Az SZTE vezérkarában bekövetkezett változásokat Szabó Gábor rektor ismertette. „A Szegedi Tudományegyetem rektorhelyettesi gárdája teljesen kicserélődött. Szükség van a megújulásra, a friss ötletekre, hiszen mindig van hova fejlődni – jelentette ki bevezetőjében a rektor. Megköszönve az előző rektori ciklus rektorhelyetteseinek a munkáját kifejezte örömét, hogy vezetőtársai között a fiatalok megjelenésével javult a korátlag, új lendülettel indulhat a munka.

A 2014-2015. tanévben megújuló rektorhelyettesi kör tagjai röviden szóltak feladatukról és elképzeléseikről.

  Az SZTE rangjának erősítésért dolgoznak


Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes a képzéshez kapcsolódó ügyeken és a fejlesztési stratégián túl nagy figyelmet szán a nemzetközi portfólió kiteljesítésére, valamint a hallgatók külföldi tanulmányainak támogatására is. – Segítenünk kell a karokat a szinergiák kialakulásában, hogy minél teljesebbé váljon az SZTE oktatási portfóliója – fogalmazta meg a tudásátadás zálogát Karsai Krisztina, aki azt is hozzátette: oktatási rektorhelyettesként nagy figyelmet fordít a felnőttképzés támogatására, a társadalmi felelősségvállalás missziójára.

A tudományos tanácsok, doktori intézetek, habilitációs bizottságok felügyelete, valamint a kutatóegyetemi rang erősítéséhez tartozó munka támogatása tartozik Kemény Lajos tudományos és innovációs rektorhelyettes feladatkörébe. – Rektorhelyettesként nem az a feladatom, hogy új kutatási területeket találjak ki, hanem hogy megteremtsem azt a környezetet, amiben az egyetemen dolgozó kutatóknak a lehető legtöbb lehetőségük van kibontakoztatni elképzeléseiket – jelentette ki, utalva arra, hogy mindez csakis a kutatási pályázatok összehangolásával lehetséges. Kemény Lajos emellett arra is kitért, hogy a Szegedi Tudományegyetem az innováció terén is élen jár, hiszen a kutatók által előállított tudás számtalan szabadalmat szült már.

- A Szegedi Tudományegyetem az egyetemek világszintű rangsorában rendre a legjobb húsz százalékban szerepel. Ez a pozíció a magas szintű kutatásfejlesztésnek, a kiemelkedő gyógyító tevékenységnek és a nemzetközi léptékű oktatásnak köszönhető. Az egyetem és maga a város tudományos és kulturális szempontból is vonzó célpont. Ezt az egyszerű és világos üzenetet kell eljuttatnunk a beiskolázásra váró fiatalokhoz és a közkapcsolati hálóban résztvevő cégekhez – foglalta össze frappánsan a feladatának a lényegét Martinek Tamás nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettes.

Nagy Katalin nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori megbízottként azt a feladatot kapta, hogy támogassa a nemzetközi képzés fejlesztését, erősítse a külföldi kapcsolatokat és segítse a külföldi hallgatók toborzását. – A Szegedi Tudományegyetemre nem olyan nehéz csábítani a hallgatókat, hiszen Oxforddal és Bolognával versengve a legjobb tíz európai egyetemi város közé választották Szegedet – jegyezte meg büszkén Nagy Katalin, aki igen nagy tapasztalattal rendelkezik ezen a téren, hiszen az SZTE Fogorvostudományi Kar dékánjaként is részt vett a nemzetközi képzés elindításán.


SZTE_uj_vezetoseg_bemutatkozo_sajtotajekoztato_2015._januar_14_RH
Új személyek és új tervek a Szegedi Tudományegyetem vezetésében, Sajtótájékoztató - galéria


  A kancellár szerint újszerű felsőoktatáshoz újszerű finanszírozási forma kell


– Nagy kihívásnak és megtiszteltetésnek érzem a Szegedi Tudományegyetemen meghirdetett kancellári poszt betöltését, amelyet a munkásságom megkoronázásaként élek meg – jelentette ki Devecz Miklós. A Szegedi Tudományegyetem 2015 elejéről hivatalba lépő kancellárja szerint az intézmény „vonzó célponttá” vált az elmúlt években külföldön és belföldön egyaránt. E hagyományra a kancellár is épít. Szólt a régió számára nagyszerű lehetőségeket teremtő, az egyetemmel szorosan együttműködő ELI kutatóközpontról, a köré épülő tudásparkról, amely beláthatatlan jelentőségű tudományos és gazdasági eredményeket hozhat. Mindezek az elképzelések, az egyetem fejlődésének lehetőségei összhangban állnak azokkal a feladatokkal, amelyekhez az új kancellári rendszer kapcsolódik.

– Az újszerű felsőoktatáshoz elengedhetetlen az újszerű finanszírozási forma, amely a kancellári rendszeren keresztül fog megvalósulni. A fő feladat, hogy megtaláljuk az összhangot oktatás és finanszírozás között, és hogy a forrásokat minél költséghatékonyabb módon használjuk fel, valódi értéket hozva így létre – hangsúlyozta az SZTE kancellárja. Ez teheti még sikeresebbé a Szegedi Tudományegyetemet.

A gazdaságba ki kell vinni a tudományos eredményeket – véli a kancellár, aki fontosnak tartja, hogy a 2020-ig tartó uniós pályázati ciklusra felkészüljön az SZTE, maximálisan kiaknázza a lehetőségeket. – A 78 milliárdos költségvetésű, 7 ezer munkavállalót foglalkoztató, 27 ezer egyetemistát oktató Szegedi Tudományegyetem hosszú távú fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges az a szigorú struktúra és új gazdálkodási rendszer kialakítása, ami a kancellár feladata – hangsúlyozta Devecz Miklós. Kiemelte: az egyetemek fejlődését azzal is támogatja a kormányzat, hogy 2015-től az ipari szférából juttatott támogatás fele leírható a társasági adóból. Kijelentette: – Mindenkivel együtt szeretnék dolgozni, aki a kancellári célokat magáénak vallja, de csak azokkal szeretnék együtt dolgozni, akik ezeket a célokat magukénak vallják.

 

Az SZTE vezetőinek életútja itt olvasható, részletes önéletrajza megtalálható az egyetem honlapján.


SZTEinfo – Ő. T., Ú. I.

Fotók: Herner Donát

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform