SZTE Info

konyvtar_kiemelt

„A világ 20 legcsodálatosabb könyvtára” között az SZTE Klebelsberg Könyvtár

„A világ 20 legcsodálatosabb könyvtára” között az SZTE Klebelsberg Könyvtár.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ szinte minden tájáról küldtek be fotókat az olvasók a BoredPanda Könyvtárakról szóló összeállításába a BoredPanda könyvtárakról szóló összeállításához. A válogatásban a 7. legszebbnek a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárát találja a szeretlekmagyarorszag.hu.

konyvtar„Lenyűgöző épületek, varázslatos belső terek” – írja a szeretlekmagyarorszag.hu. Az ART.BLOG rovat http://www.szeretlekmagyarorszag.hu/a-vilag-20-legcsodalatosabb-konyvtara szerint az SZTE Klebelsberg Könyvtár a 7. „leg” abban a sorban, amely a prágai nemzeti könyvtárat ábrázoló fotóval indul. A soron következő legek: a Szt. Flórián kolostor, Ausztria; a Biblioteca Real Gabinete Portugues De Leitura, Rio De Janeiro, Brazília…

Ugyanakkor az összeállítás hátterét jelentő http://www.boredpanda.com/extraordinary-libraries/ 50 részből álló sorozatában az SZTE-könyvtár – egy nem épp friss fotóval – a 43. helyen szerepel.

„Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy ismét ráirányul a reflektorfény szép és jó könyvtárunkra” – fogadta a hírt Keveházi Katalin. A Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtárának a főigazgatója hozzátette: „nem tisztázott az a szempontrendszer, amely alapján e friss nemzetközi toplista alakul, de kifejezi a mi bibliotékánkat szeretők lelkesedését, hogy fényképet töltöttek fel a könyvtárunknak otthont adó, 2014 decemberében 10 éves születésnapját ünneplő SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központról.”

„A világ ötven legkülönlegesebb könyvtára közé sorolta a BestMastersPrograms.org – egy online kalauz a mesterfokú tanulmányokhoz – a József Attila Tanulmányi és Információs Központot (JATIK), illetve a benne működő SZTE Klebelsberg-könyvtárat” – adtuk hírül 2013. január 18-án. Az http://www.bestmastersprograms.org/50-amazing-university-libraries/ összeállítás nyomán születő cikk elérhető az SZTE Hírportálon: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/hirarchivum/2013-januar/top-50-ben-tik

 

konyvtar3Az 10 éves SZTE TIK ad otthont a Klebelsberg Könyvtárnak, amelynek honlapja tájékozódási lehetőséget kínál, fotókat közöl az egyetemi hallgatók és oktatók világhíres bibliotékájának a küllemről: http://virgo.bibl.u-szeged.hu/~kokas/kvtar20051229/, de sok az információ a belbecsről, vagyis a világszínvonalú szolgáltatásokról is: http://ww2.bibl.u-szeged.hu/index.php.SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.