SZTE Info

rost_gergely_kiemelt_nagy

Az ebola terjedését modellezte az SZTE-matematikusok Röst Gergely vezette csoportja

A közelmúltban nagy riadalmat kiváltó Ebola-vírus terjedését nagy pontossággal előrejelző matematikai modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A Röst Gergely vezette csoport szerint a megelőző intézkedéseket nem szabad csökkenteni akkor sem, ha kevesebb az új fertőzés.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ebola-vírus első megjelenése óta a 2014-ben kitört nyugat-afrikai járvány volt a legsúlyosabb a megbetegedések és az áldozatok számát tekintve.

 

 

Az ijesztő sebesség ellen


A kezdetben ijesztő sebességgel terjedő betegségre különböző modelleket állítottak fel a kutatók.


röst gergelyAz amerikai járványügyi központ (CDC) előrejelzése közel másfél millió esetet valószínűsített Libériában és Sierra Leonéban, ami legalább félmillió ember halálát jelentette volna, hacsak nem történik komoly nemzetközi beavatkozás. Ehhez képest az ebolás megbetegedések száma 30 ezer, a halálos esetek száma pedig 12 ezer alatt maradt – mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikai kutatócsoportját vezető Röst Gergely az MTI-nek.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálásával ugyanis számos, a járvány terjedését megelőző intézkedést vezettek be. Így például Ebola-kórházakat és laborokat telepítettek, védőöltözeteket osztottak ki, felvilágosítást végeztek a lakosság körében a betegség terjedéséről.


Az ebolajárvány egyik jellegzetessége, hogy az új fertőzések jelentős részét az elhunytakkal történt kontaktusok, tradicionális temetési szertartások okozzák. Ezért a WHO is különös figyelmet fordított a biztonságos temetések elterjesztésére.

 

 

A járvány leírása


Az ebolajárvány leírására a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusai, a Röst Gergely által vezetett EPIDELAY kutatócsoport alkotott meg egy modellt. A szegedi modell sajátossága, hogy az ebolával kapcsolatos, folyamatosan változó beavatkozásokat is figyelemmel követi.


A szegedi kutatók becslése alapján az ebola reprodukciós száma megmondja, hogy egy fertőzött átlagosan hány új fertőzést okoz. Ez Nyugat-Afrikában 1,44 volt. A szám azonban a biztonságos temetések elterjedésével már 1 közelébe csökkenthető.


„Fontos matematikai eredményünk az úgynevezett végállapot-egyenlet, amelynek segítségével becslést adhatunk a járvány során történő összes megbetegedés számára az intervenciók után” – olvasható az SZTE TTIK honlapján megjelentetett összegző cikkben.

 

 

Rangos publikációk

Rangos, nemzetközi matematikai folyóiratban 2015 júliusában tették közzé azt a cikket, amely a szegedi matematikusoknak az esztendő elején végzett számításain alapuló, az ebolajárvány terjedését leíró modellt mutatja be.


Transmission Dynamics and Final Epidemic Size of Ebola Virus Disease Outbreaks with Varying Interventions

Maria V. Barbarossa, Attila Dénes, Gábor Kiss, Yukihiko Nakata, Gergely Röst, Zsolt Vizi
PLoS ONE 10(7): e0131398. doi:10.1371/journal.pone.0131398 Published: July 21, 2015

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131398


„Az akkori előrejelzések júliusra hetente harminc körüli új megbetegedés prognosztizáltak, ez a szám az előző hetekben 30, illetve 26 volt. Az összes megbetegedés számát júliusra 26 500-ra becsülték az SZTE matematikusai fél éve. A valós adat pedig 27 600 körül alakult” – összegzett Röst Gergely az eredményeikről beszámoló MTI érdeklődésére reagálva. – „Bár a járvány terjedése lényegében hónapok óta megállt, szórványos eseteket mind a mai napig jelentenek.”


A szegedi kutatók modellje azt is mutatja, hogy amíg új megbetegedések vannak, addig az intervenciós intézkedéseket nem szabad csökkenteni akkor sem, ha kevesebb az új fertőzés. Ellenkező esetben újabb fertőzési hullámok következhetnek be.

 

*

 

A Röst Gergely által vezetett SZTE-kutatócsoport több éve vizsgálja a különböző járványok terjedését. Legutóbb a világ legnagyobb alkalmazott matematikai társulata, a SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics), valamint a Science Daily portál vezető hírei között számolt be szegedi matematikusok frissen publikált munkájáról. Az erről az eredményről szóló összefoglaló cikk itt olvasható.

 

SZTEinfo

 

További információk:


Dr. Röst Gergely


A press release a PLOS ONE külföldi portálon is megjelentMatematikával a járványok ellen

 

A Szabadegyetem – Szeged VI. szemeszterében, 2010. november 17-én tartott „Röst Gergely (egyetemi adjunktus – SZTE TTIK Bolyai Intézet Matematikai Tanszékcsoport Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék)” előadása itt megtekinthető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.