SZTE Info

rost_gergely_kiemelt_nagy

Az ebola terjedését modellezte az SZTE-matematikusok Röst Gergely vezette csoportja

A közelmúltban nagy riadalmat kiváltó Ebola-vírus terjedését nagy pontossággal előrejelző matematikai modellt készítettek a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A Röst Gergely vezette csoport szerint a megelőző intézkedéseket nem szabad csökkenteni akkor sem, ha kevesebb az új fertőzés.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ebola-vírus első megjelenése óta a 2014-ben kitört nyugat-afrikai járvány volt a legsúlyosabb a megbetegedések és az áldozatok számát tekintve.

 

 

Az ijesztő sebesség ellen


A kezdetben ijesztő sebességgel terjedő betegségre különböző modelleket állítottak fel a kutatók.


röst gergelyAz amerikai járványügyi központ (CDC) előrejelzése közel másfél millió esetet valószínűsített Libériában és Sierra Leonéban, ami legalább félmillió ember halálát jelentette volna, hacsak nem történik komoly nemzetközi beavatkozás. Ehhez képest az ebolás megbetegedések száma 30 ezer, a halálos esetek száma pedig 12 ezer alatt maradt – mondta a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) matematikai kutatócsoportját vezető Röst Gergely az MTI-nek.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) koordinálásával ugyanis számos, a járvány terjedését megelőző intézkedést vezettek be. Így például Ebola-kórházakat és laborokat telepítettek, védőöltözeteket osztottak ki, felvilágosítást végeztek a lakosság körében a betegség terjedéséről.


Az ebolajárvány egyik jellegzetessége, hogy az új fertőzések jelentős részét az elhunytakkal történt kontaktusok, tradicionális temetési szertartások okozzák. Ezért a WHO is különös figyelmet fordított a biztonságos temetések elterjesztésére.

 

 

A járvány leírása


Az ebolajárvány leírására a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetének matematikusai, a Röst Gergely által vezetett EPIDELAY kutatócsoport alkotott meg egy modellt. A szegedi modell sajátossága, hogy az ebolával kapcsolatos, folyamatosan változó beavatkozásokat is figyelemmel követi.


A szegedi kutatók becslése alapján az ebola reprodukciós száma megmondja, hogy egy fertőzött átlagosan hány új fertőzést okoz. Ez Nyugat-Afrikában 1,44 volt. A szám azonban a biztonságos temetések elterjedésével már 1 közelébe csökkenthető.


„Fontos matematikai eredményünk az úgynevezett végállapot-egyenlet, amelynek segítségével becslést adhatunk a járvány során történő összes megbetegedés számára az intervenciók után” – olvasható az SZTE TTIK honlapján megjelentetett összegző cikkben.

 

 

Rangos publikációk

Rangos, nemzetközi matematikai folyóiratban 2015 júliusában tették közzé azt a cikket, amely a szegedi matematikusoknak az esztendő elején végzett számításain alapuló, az ebolajárvány terjedését leíró modellt mutatja be.


Transmission Dynamics and Final Epidemic Size of Ebola Virus Disease Outbreaks with Varying Interventions

Maria V. Barbarossa, Attila Dénes, Gábor Kiss, Yukihiko Nakata, Gergely Röst, Zsolt Vizi
PLoS ONE 10(7): e0131398. doi:10.1371/journal.pone.0131398 Published: July 21, 2015

http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0131398


„Az akkori előrejelzések júliusra hetente harminc körüli új megbetegedés prognosztizáltak, ez a szám az előző hetekben 30, illetve 26 volt. Az összes megbetegedés számát júliusra 26 500-ra becsülték az SZTE matematikusai fél éve. A valós adat pedig 27 600 körül alakult” – összegzett Röst Gergely az eredményeikről beszámoló MTI érdeklődésére reagálva. – „Bár a járvány terjedése lényegében hónapok óta megállt, szórványos eseteket mind a mai napig jelentenek.”


A szegedi kutatók modellje azt is mutatja, hogy amíg új megbetegedések vannak, addig az intervenciós intézkedéseket nem szabad csökkenteni akkor sem, ha kevesebb az új fertőzés. Ellenkező esetben újabb fertőzési hullámok következhetnek be.

 

*

 

A Röst Gergely által vezetett SZTE-kutatócsoport több éve vizsgálja a különböző járványok terjedését. Legutóbb a világ legnagyobb alkalmazott matematikai társulata, a SIAM (Society for Industrial and Applied Mathematics), valamint a Science Daily portál vezető hírei között számolt be szegedi matematikusok frissen publikált munkájáról. Az erről az eredményről szóló összefoglaló cikk itt olvasható.

 

SZTEinfo

 

További információk:


Dr. Röst Gergely


A press release a PLOS ONE külföldi portálon is megjelentMatematikával a járványok ellen

 

A Szabadegyetem – Szeged VI. szemeszterében, 2010. november 17-én tartott „Röst Gergely (egyetemi adjunktus – SZTE TTIK Bolyai Intézet Matematikai Tanszékcsoport Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék)” előadása itt megtekinthető.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."