Bezár

Hírarchívum

lamelis_kiemelt_nagy

Középpontban a lézerek gyógyászati és élettudományi alkalmazása az SZTE nyári egyetemén

Középpontban a lézerek gyógyászati és élettudományi alkalmazása az SZTE nyári egyetemén

2015. július 13.
3 perc

Rangos külföldi és szegedi oktatók osztják meg tudásukat a hallgatósággal a LAMELIS 2015. július 13-18. közötti előadásain és bemutatóin. Lézerek az orvoslásban és az élettudományokban címmel idén is megrendezi egyhetes nyári iskoláját a Szegedi Tudományegyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) a lézerkutatások és -fejlesztések központja. De hogy ez láthatóvá váljon a világ, a kutatók szélesebb köre számára is, ahhoz jelentősen hozzájárulnak a konferenciák, a nyári egyetemek.

 

 

Felkészülés az ELI-re


A Lasers in Medicine and Life Sciences, azaz a LAMELIS szervezőit és résztvevőit a 2015. július 13-i megnyitón, az SZTE Bolyai Intézetben Szabó Gábor akadémikus, a szegedi egyetem rektora köszöntötte.


lamelis táborSzabó Gábor – üdvözlő szavai közepette – fizikusként, illetve az SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi tanáraként, továbbá az MTA-SZTE Fotoakusztikai Kutatócsoport irányítójaként is vázolta a lézernek a felfedezése óta folyamatosan bővülő felhasználási lehetőségeit. Saját, részben külföldi egyetemeken gyűjtött tapasztalatai alapján érzékeltette, hogy milyen jelentős áttörést hozhat egy hallgató, egy ifjú doktorandusz tudományos pályáján, ha olyan szupermodern kutatóhelyen dolgozhat majd, mint amilyen az ELI-ALPS lesz.


– Mikor nyilvánvalóvá vált, hogy felépül Szegeden az ELI, fontos kérdéssé vált, hogy mindez miként hat az orvosi és élettudományokra – magyarázta az idén is megrendezett LAMELIS, az SZTE nyári egyetem hátterét Bari Ferenc professzor. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékánja – úgy is, mint az SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet tanszékvezetője – elárulta: két évvel ezelőtt azt a célt tűzték ki, hogy az élet- és orvostudományi kutatások szempontjából is egyre jobban koncentrálnak az ELI-ben rejlő lehetőségek feltárására.

 

 

Világnagyságok előadásai


bari ferenc– A fiataloknak – medikusoknak és fizikus hallgatóknak, PhD-képzésben résztvevőknek – tavaly és idén is szerveztünk egy olyan egyhetes nyári iskolát, amely végigveszi a tudnivalókat a lézerek alapjaitól a legmodernebb orvosi alkalmazásokig – mondta Bari Ferenc. 2015. július 13-18. között napi 6-8 órán át a LAMELIS résztvevői – szabadidejüket és az anyagiakat sem kímélve – olyan ismeretekkel gazdagodnak, amelyek nem részei az egyetemi alapképzésnek.


Világnagyságok érkeznek az SZTE nyári iskolájába előadóként. Például az optikai koherencia tomográfia, az egyre szélesebb körben elterjedő diagnosztikai eszköz egyik szellemi atyja, Adrian Podoleanu (University of Kent) ugyanúgy Szegedre érkezik tanítani, mint Martin Leahy (National University of Ireland), aki a mikrokeringés nemzetközi szakértője.


A Szegedi Tudományegyetemről és Magyarország más, lézeres kutatóhelyeiről is neves kutatók adnak elő.


Idei újdonságként a fogászati alkalmazásokat helyezi előtérbe LAMELIS, miközben a fotoakusztikáról is szó esik. A tárgyalt témák köre a mikroszkópiától kezdve a diagnosztikán és terápián át – bővíthető – hangsúlyozta a nyári egyetemi programot életre hívó intézetet vezető Bari Ferenc, aki a folytatásában reménykedik.

 

 

Hallgatók Magyarországtól Kínáig


lamelis bariIrántól kezdve az Oroszországban tanuló kínai diákon át a magyarországi képzőhelyekig jelentkeztek hallgatók a szegedi nyári egyetemre. A LAMELIS-diákokkal foglalkozó Maróti Péter egyetemi tanár (SZTE ÁOK TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet) az érdekességek között említette, hogy a fiatalok között akad olyan, aki a tavalyi és az idei nyári egyetemnek is hallgatója.


A LAMELIS-en ismét előkerül témaként – többek között – a mikrokeringésű vizsgálat, a mikromanipuláció, az ígéretes onkológiai eljárás, az úgynevezett nehézrészecske-terápiát. Maróti Péter a magyarországi Wigner Intézet által bemutatandó lézeres plazmakisülésről szóló előadást emelte ki az újdonságok közül.


(Folytatjuk.)

 

A LAMELIS sajtóközlemény itt olvasható

 

SZTEinfo – Kép és szöveg: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek