Bezár

Hírarchívum

matematika_konferencia_kiemelt_nagy

Matematikai konferencia a szegedi egyetemen

Matematikai konferencia a szegedi egyetemen

2015. július 02.
3 perc

Differenciálegyletekkel foglalkozó nemzetközi konferenciának ad otthont a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézete. A program jelentőségéről, az elméleti kérdéseket feszegető és az alkalmazásra koncentráló témáiról matematikusokat kérdeztünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„10th Colloquium on the Qualitative Theory of Differential Equations” címmel, differenciálegyenletekkel foglalkozó nemzetközi konferenciát rendez 2015. július 1-4. között a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézete. Milyen hagyományokra támaszkodik a program?


– A rendezvény egy konferenciasorozat része. Az első konferenciát ezzel a címmel 1979-ben hirdettük meg. Mostanában négyévente rendezzük meg, ez a tizedik alkalom – mondta Krisztin Tibor, az SZTE TTIK, Bolyai Intézet tanszékvezető professzora, a konferencia elnöke. – Az első hat konferencia elnöke Hatvani László akadémikus volt.

 

matematika_konferencia_galeria
Matematikai konferencia a szegedi egyetemen - GALÉRIA


– A differenciálegyleteket állítja a középpontba a szegedi nemzetközi konferencia. Mi a differenciálegyenlet?

A matematika nyelvezete kiválóan alkalmas bonyolult, időben változó rendszerek viselkedésének modellezésére. Ilyen, időben változó rendszerek például a mechanikai rendszerek: az inga, a rugó vagy akár a műholdak mozgása. E körbe tartoznak a pénzügyi rendszerek: gondoljunk például tőzsdei értékpapírok árának változására, vagy a biológiai, populációdinamikai rendszerek. Az őket jellemző modelleket differenciálegyenleteket formájában írjuk fel – magyarázta a laikus érdeklődőnek Vas Gabriella. Az SZTE Bolyai Intézet MTA-SZTE Analízis és Sztochasztika kutatócsoport tudományos munkatársa hozzátette: A differenciálegyenletek olyan egyenletek a matematikában, melyekben az ismeretlen kifejezés egy differenciálható függvény, és az egyenlet a függvény és ennek differenciálhányadosa között teremt kapcsolatot. A matematika sokféle differenciálegyenletet különböztet meg.

 

Milyen érdekességet emelne ki a matematikusok szegedi konferenciáján tárgyalt témák közül?

– A közönséges differenciálegyenletek olyan rendszerek modellezésére alkalmasak, amelyek állapotának változása kizárólag a rendszer jelen állapotától függ, a múltbélitől nem. Az időbeli késleltetés szerepe azonban nem minden folyamat esetén elhanyagolható: egy jelnek szüksége van valamennyi időre ahhoz, hogy eljusson az irányított tárgyig, egy sofőrnek időre van szüksége ahhoz, hogy reagáljon a közlekedési körülményekre, ahogy az élőlényeknek is szükségük van valamennyi időre ahhoz, hogy születésük után szaporodóképessé váljanak. Ezekben a példákban a rendszer állapotában beálló bármilyen változásnak nem feltétlenül van azonnal hatása, a rendszer jövője tehát múltbéli állapotától is függ. Ilyen rendszerek modellezésére használunk funkcionál- differenciálegyenleteket – adott magyarázatot Vas Gabriella. – A funkcionál- differenciálegyenletek elmélete a konferencia egyik központi témája, sok előadás tárgyal funkcionál-differenciálegyenletekkel kapcsolatos elméleti kérdéseket. Más előadások az alkalmazásokra koncentrálnak, például több résztvevő beszél járványtani kérdésekről.

 

– Több, mint 100 matematikus jelent meg az SZTE konferenciáján. Kik vesznek részt a matematikai seregszemlén?

Számos európai országból jöttek tudósok a nemzetközi rangú szegedi matematikai iskola kutatóinak a meghívására. A nem európai országok is képviseltetik magukat: például USA, Kanada, Brazília, Japán, Kazahsztán, Új-Zéland „küldötte” vesz részt a szegedi konferencián. A plenáris előadók az Amerikai Egyesült Államokból, Hollandiából, Kanadából, Németországból, Ausztriából érkeztek – sorolta Krisztin Tibor. – A szervezők nagy örömére szolgál, hogy sok világszerte ismert kutató fogadta el a meghívásunkat. A visszatérő vendégek száma mutatja a konferenciasorozat sikerét.

 

További részletek a konferencia honlapján

 

SZTEinfo – Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek