Bezár

Hírarchívum

zmk_nyari_egyetem_kiemelt_nagy

Megkezdődött az SZTE Zeneművészeti Kar nyári akadémiája

Megkezdődött az SZTE Zeneművészeti Kar nyári akadémiája

2015. július 08.
2 perc

Immár XI. alkalommal szervezte meg a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar hagyományos nyári akadémiáját. 2015. július 7-12. között több mint 70 tehetséges fiatalnak nyújtanak szakmai képzést a Tisza-parti városban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A nyári akadémia színvonalas szakmai munkát biztosít nemcsak az SZTE ZMK hallgatóinak, hanem minden zene iránt érdeklődő fiatalnak.

 


Középiskolás és egyetemista vendégek


Az egyhetes nyári programra a szegediek mellett Budapestről, Pécsről, Tatabányáról, Bajáról, Békéscsabáról, Sopronból, Kecskemétről és Szerbiából is érkeztek felvételi előtt álló középiskolások és más felsőoktatási intézmények hallgatói.


A több mint 70 diák 17 szekcióban dolgozik majd, a meghirdetett kurzusok között megtalálható például a zongora, a magánének, az orgona, a hegedű, a brácsa, a gordon, a furulya, a klarinét, a fuvola, az oboa, a fagott, a tuba, a kürt és a gitár is.


ZMK_nyari_akademia_megnyito_2015._julius_7_HD
Több mint 70 résztvevő az SZTE Zeneművészeti Kar nyári akadémiáján - GALÉRIA

 

Mesterkurzusok


„Úgy gondolom, aki eljön hozzánk és komolyan veszi az akadémia programját, az szakmailag sokat fejlődhet, hisz reggeltől estig zenélhet, előadást hallgathat, koncertekre járhat. Mivel nincs tanrend, mindenki azt csinálja, ami számára szakmailag a legfontosabb, amire szüksége van” – fogalmazott Tóth Péter a zenei fakultás dékánja.


A tehetséges muzsikusok napközben mesterkurzusokon tanulhatunk új darabokat, fejleszthetik eddigi repertoárjukat, előadásmódjukat. A nyári akadémia magas színvonalát jól tükrözi, hogy az oktatói gárdában több Liszt-Ferenc díjas, Artisjus díjas művész neve, a Szegedi Szimfonikus Zenekar több tagjai is szerepel. A főtárgy mellett a fiataloknak lehetőségük van kamarazene és karmesteri kurzuson is részt venni – tudtuk meg a kar vezetőjétől.


 

Előadás és hangverseny


A gyakorlati munka mellett szinte minden napra jut elméleti előadás is. 2015. július 8-án, 15 órától Kovács Dénes, hegedűművész emlékére "Ahogy beszél az ember" címmel Szecsődi Ferenc dékánhelyettes tart előadását, július 9-én, 15 órától Zsigmond Zoltán előadását hallgathatják az érdeklődők "Az ördög hegedűse" címmel a 175 meghalt Niccolo Paganini tiszteletére.


A zenei akadémia elmaradhatatlan része a hangverseny-sorozat. 2015. július 7-én a XI. Művészeti Akadémia oktatói tartanak nyitókoncertet, július 8-án 19 óra 30 perctől az Al Fresco régizene együttes muzsikál. Július 10-én 15 órakor Tóth Kristóf a 2015. évi Zágrábi Nemzetközi Hegedűverseny győztese mutatja meg tehetségét a nagyközönség előtt. A XI. nyári akadémiát tanári hangverseny zárja július 12-én 19 órától a szegedi Városháza udvarán.


További információ és részletes program itt.


SZTEinfo – G. E.

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek