Bezár

Hírarchívum

prohle_kiemelt_nagy

Minden ötödik hallgató tanuljon külföldön is! - Prőhle Gergely tartott előadást a szegedi egyetemen

Minden ötödik hallgató tanuljon külföldön is! - Prőhle Gergely tartott előadást a szegedi egyetemen

2015. július 10.
3 perc

Az ösztöndíjprogramok jelentőségéről beszélt Prőhle Gergely, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzetközi és európai uniós ügyekért felelős helyettes államtitkár 2015. július 9-én a Szegedi Tudományegyetem központi épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az államtitkárság munkájában nagy a jelentősége az Európai Unióhoz kötődő ügyeknek. E témakörbe tartozik a felsőoktatás nemzetköziesedése, a kimenő és bejövő hallgatók mobilitásának növelése. Ezt a célt szolgálják a különböző ösztöndíj programok, mint például az Erasmus+, a CEEPUS, a Campus Hungary, a Stipendium Hungaricum.


Megháromszorozni a külföldi hallgatók számát


A 2014/2015-ös tanévben 24.500 külföldi hallgató tanult hazánkban, Magyarország vállalása a külföldi hallgatók számának megháromszorozása a magyar felsőoktatási intézményekben. A kormányzat kitűzött célja továbbá a teljes hallgatói létszám 20%-ára növelni a külföldi részképzésben részt vett magyar hallgatók számát. Hangsúlyos célkitűzés a magyar felsőoktatás versenyképességének növelése a nemzetközesítés által, valamint az ösztöndíjak közötti szinergiák kihasználása – tudtuk meg Prőhle Gergelytől, aki jó gyakorlat és példaként említette a Szegedi Tudományegyetem Frankón Tanulmányok Központot. "A személyes kapcsolatok megléte és a francia nyelven folyó európai jogra koncentráló képzés, olyan specifikum, mely kiemeli a nagyátlagból a programot” – mondta.


Campus Hungary és a Campus Mundi programok


2012-14 között a kimenő ösztöndíjasokat támogatta a Campus Hungary program, mellyel a világ bármely országába kijuthattak a magyar hallgatók. Ez időszakban 4, 9 milliárd forint forrás felhasználásával összesen 10.700 ösztöndíjas utazott 98 célországba. A programnak köszönhetően a magyar felsőoktatás 37 nemzetközi oktatási kiállításon képviselte magát.

A Campus Hungary program folytatása országos és regionális szinten a Campus Mundi lesz, melynek fókuszában a hallgatói mobilitás és a részképzések támogatása áll, 9.980.000 ezer forint tervezett költségvetéssel a 2015-2021 közötti időszakra.


prohlegergely
Minden ötödik hallgató tanuljon külföldön is! - Prőhle Gergely tartott előadást a szegedi egyetemen-Galéria

 

4100 fiatal érkezhet a Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal


A „globális nyitás” politikájának mérföldköve a 2013-ban, a külföldi hallgatók magyarországi tanulmányainak segítése érdekében útjára indított Stipendium Hungaricum ösztöndíj lehetőség.

A magyar állam által finanszírozott program oktatáspolitikai és diplomáciai célokat is szolgál, így például a magyar felsőoktatás népszerűsítését, a tudományos kapcsolatok bővítését, a magyar kultúra és értékek közvetítését, valamint a gazdasági és politikai kapcsolatok megalapozását – derült ki az államtitkár előadásából.

A Stipendium Hungaricum program keretszáma: 4100 fő, vagyis ennyi külföldi diák érkezhet Magyarországra, ám ilyen mértékű külföldi hallgató kiválasztása és fogadása nagyon alapos előkészítő munkát igényel az intézményektől és a kormányzattól egyaránt” – fogalmazott Prőhle Gergely. Az ösztöndíj program szakmai működésével kapcsolatos feladatokat a 2015-ös tanév új pályázati meghirdetésétől kezdve a Tempus Közalapítvány látja el, így például a hallgató ügyintézését és a pályázati rendszer működtetését. A Tisza-parti universitason a 2014/2015-ös tanévben 86 ország 2516 külföldi hallgatója tanult, Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal a 2014/2015-ös tanév tavaszi félévében 49 fiatal érkezett 12 országból.


Jövőkép


Jövőbeni cél a minőséget középpontba helyezve egy egységes, átlátható felsőoktatási ösztöndíj-politika kialakítása, az ösztöndíjazási keretek megújítása, a megkezdett sikeres programok folytatása, átfogó alumni rendszer kialakítása – sorolta a helyettes államtitkár. „ Az ösztöndíj programok mögött nagyvonalú kormányzati szándék áll, a kormányzat nem kíméli a milliárdokat, hogy a magyar egyetemek nemzetköziesedését elősegítse” – zárta előadását Prőhle Gergely.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek