SZTE Info

Szegedi történészek előadásai két nyári szakmai táborban

A fiatal történészek tábora után a történelemtanárok 2015. július 20- 25. közötti nyári továbbképzésén is előad az SZTE több történésze. A nyári történész továbbképzéseknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

18. alkalommal szervez Kárpát-medencei Történelemtanár Tábort a Rákóczi Szövetség 2015. július 20. és 25. között.

 


A magyar őstörténet titkai


102 történelem tanár nyári táborának ad otthont az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A szervezők szándéka szerint a tábor célja, hogy „a résztvevő tanárok szakmai továbbképzésben részesüljenek, illetve minél több emberi, szakmai és intézményi kapcsolat kialakulását segítse elő”.


A rendezvény előadói között a Szegedi Tudományegyetem több oktatója is szerepel. Előad a történelem tanárok nyári táborában – többek között – Zimonyi István egyetemi tanár (SZTE), Vásáry István egyetemi tanár, Fóthi Erzsébet antropológus, Sándor Klára egyetemi docens (SZTE), Fodor István egyetemi tanár, Révész László tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE), Veszprémy László a Hadtörténeti Intézet igazgatója, Raskó István professor emeritus (MTA SZBK, SZTE), Voigt Vilmos professor emeritus, Nyakas Szilárd kommunikációs szakértő, Vasas Joachim egyetemi tanár, Bíró András Zsolt antropológus, Türk Attila régész, Kránitz Péter történész, Kardos Tamás muzeológus.


Az 56 magyarországi, 17 erdélyi, 13 felvidéki, 9 délvidéki és 7 kárpátaljai tanár sz6egedi kiránduláson ismerkedik a város történelmi nevezetességeivel.


A rendezvény programja itt elérhető

 

*


A III. Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborát 2015. július 16-19. között szervezte meg a a Belvedere Meridionale Alapítvány, köszönhetően a a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztály támogatásának.

 

 

Terítéken a II. világháború


Az Újkor.hu összefoglalója szerint „a szervezők célja az, hogy a tábor közelebb hozza egymáshoz a térség fiatal magyar történészeit, fórumot teremtsen számukra. A szakmai kapcsolatok fejlesztése mellett a szervezők fontosnak tartják a személyes kapcsolatok elmélyítését is. (…) A résztvevők egymás tudományos előadásait hallgathatják meg, amelyek tanulmány formában a Belvedere Meridionale – Történelem és társadalomtudományok folyóiratban publikálhatóak is lesznek.”


A II. világháború kiemelt témája volt az ifjú történészek találkozójának. Az idei rendezvény védnökei: Romsics Ignác, (EKF), Szakály Sándor (KRE), Marjanucz László (SZTE), Rácz Lajos (SZTE), Szegfű László (SZTE).


A VERITAS történetkutató intézet vezetője, Szakály Sándor a „Titkos háború” címmel mutatta be a magyar diplomácia és a honvédség második világháború alatti feladatvégzését megelőző hírszerzési és elhárítási cselekményeket – tudósít a kultura.hu.

 

 

Unikális rendezvény


Ott a tábor fő szervezője, Kiss Gábor Ferenc (SZTE JGYPK) azt nyilatkozta: „a tábor unikális a hazai tudományos események között. Részben azért különleges, mert a jelenlévő negyvenegy résztvevő a Kárpát-medence szinte minden régiójából érkezve képviselik az ifjú történész generációt, másrészt pedig azért, mert a tudományos előadások után a barátkozás és kapcsolatépítés lehetősége is adott”.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."