SZTE Info

Szegedi történészek előadásai két nyári szakmai táborban

A fiatal történészek tábora után a történelemtanárok 2015. július 20- 25. közötti nyári továbbképzésén is előad az SZTE több történésze. A nyári történész továbbképzéseknek az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

18. alkalommal szervez Kárpát-medencei Történelemtanár Tábort a Rákóczi Szövetség 2015. július 20. és 25. között.

 


A magyar őstörténet titkai


102 történelem tanár nyári táborának ad otthont az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark. A szervezők szándéka szerint a tábor célja, hogy „a résztvevő tanárok szakmai továbbképzésben részesüljenek, illetve minél több emberi, szakmai és intézményi kapcsolat kialakulását segítse elő”.


A rendezvény előadói között a Szegedi Tudományegyetem több oktatója is szerepel. Előad a történelem tanárok nyári táborában – többek között – Zimonyi István egyetemi tanár (SZTE), Vásáry István egyetemi tanár, Fóthi Erzsébet antropológus, Sándor Klára egyetemi docens (SZTE), Fodor István egyetemi tanár, Révész László tanszékvezető egyetemi tanár (SZTE), Veszprémy László a Hadtörténeti Intézet igazgatója, Raskó István professor emeritus (MTA SZBK, SZTE), Voigt Vilmos professor emeritus, Nyakas Szilárd kommunikációs szakértő, Vasas Joachim egyetemi tanár, Bíró András Zsolt antropológus, Türk Attila régész, Kránitz Péter történész, Kardos Tamás muzeológus.


Az 56 magyarországi, 17 erdélyi, 13 felvidéki, 9 délvidéki és 7 kárpátaljai tanár sz6egedi kiránduláson ismerkedik a város történelmi nevezetességeivel.


A rendezvény programja itt elérhető

 

*


A III. Kárpát-medencei fiatal magyar történészek táborát 2015. július 16-19. között szervezte meg a a Belvedere Meridionale Alapítvány, köszönhetően a a Doktoranduszok Országos Szövetsége Történelem- és Politikatudományi Osztály támogatásának.

 

 

Terítéken a II. világháború


Az Újkor.hu összefoglalója szerint „a szervezők célja az, hogy a tábor közelebb hozza egymáshoz a térség fiatal magyar történészeit, fórumot teremtsen számukra. A szakmai kapcsolatok fejlesztése mellett a szervezők fontosnak tartják a személyes kapcsolatok elmélyítését is. (…) A résztvevők egymás tudományos előadásait hallgathatják meg, amelyek tanulmány formában a Belvedere Meridionale – Történelem és társadalomtudományok folyóiratban publikálhatóak is lesznek.”


A II. világháború kiemelt témája volt az ifjú történészek találkozójának. Az idei rendezvény védnökei: Romsics Ignác, (EKF), Szakály Sándor (KRE), Marjanucz László (SZTE), Rácz Lajos (SZTE), Szegfű László (SZTE).


A VERITAS történetkutató intézet vezetője, Szakály Sándor a „Titkos háború” címmel mutatta be a magyar diplomácia és a honvédség második világháború alatti feladatvégzését megelőző hírszerzési és elhárítási cselekményeket – tudósít a kultura.hu.

 

 

Unikális rendezvény


Ott a tábor fő szervezője, Kiss Gábor Ferenc (SZTE JGYPK) azt nyilatkozta: „a tábor unikális a hazai tudományos események között. Részben azért különleges, mert a jelenlévő negyvenegy résztvevő a Kárpát-medence szinte minden régiójából érkezve képviselik az ifjú történész generációt, másrészt pedig azért, mert a tudományos előadások után a barátkozás és kapcsolatépítés lehetősége is adott”.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.