SZTE Info

86. Ünnepi Könyvhét: A „ködpiszkáló” kutató, Csupor Dezső a tévhitek ellen

Nem „harcol” az áltudomány ellen, de kitartóan „piszkálgatja” a ködöt, a tévhitek homályát oszlatni igyekszik írásaival Csupor Dezső. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar adjunktusának neve 3 könyv borítóján és a www.kodpiszkalo.blog.hu honlap sok-sok tudománynépszerűsítő írása mögött olvasható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 7, 16 óra 30 perc, Dugonics tér, színpad:

 

Június első vasárnapján pedagógusként, a tudományos eredmények terjesztését fontosnak tartó egyetemi kutatóként és oktatóként, ugyanakkor a könyvhét e jeles napján három könyvet jegyző szerzőként és honlapot alapító bloggerként is ünnepeltük Csupor Dezsőt. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi adjunktusát Újszászi Ilona kérdezte – többek között – a gyógynövények és gyógyszerek körüli tévhitekről.

 

 

Konyvhet_Csupor_3A „pedagógus” több, mint „oktató”


„A pedagógusra jellemző nevelési módszerek alkalmazásával már elkésnénk az egyetemen. Itt a felnőttség felé haladó fiatalok tanulnak, akikre az oktató leginkább a személyes példájával tud hatni – véli Csupor Dezső. Az SZTE GYTK oktatója elárulta: középiskolai tanárai vitték érdeklődését a természettudományok irányába.


A „farmakognózia szakértő” és „fitoterápia szakgyógyszerész” Csupor Dezsőnek a gyógynövény- és gyógyszerismeret a szakterülete. Szerinte nem könnyű az alapkutatással foglalkozó kutatónak ismeretterjesztéssel is foglalkozni. Az egyetemi oktatónak szakterületén is teljesítenie kell a publikációs követelményeket, miközben a tudományos eredmények közérthető formájú bemutatása is feladata, hiszen az adófizetők pénzéből fenntartott intézményben dolgozik.

 

 

Blogger a „publikációs kényszerről”


Kedvtelésből lett blogger Csupor Dezső. Elismeri, a publikációs jegyzéken nem számítanak a www.kodpiszkalo.blog.hu honlapon megjelent írások.


Három könyv borítóján is olvasható Csupor Dezső neve. Egyetemi jegyzetként indult, ma már kézikönyvként is forgatják az érdeklődők a Fitoterápia – Növényi szerek a gyógyászatban című művét.


Korszerű ismereteket közvetít a Gyógynövénytár - Útmutató a korszerű gyógynövény alkalmazáshoz című könyv, amelynek társszerzője Csupor Dezső. Három szerző mellett negyedikként kapcsolódott be a Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című kiadvány összeállításába.


Elmondása szerint is egészen más a blog, vagyis az „internetes napló” műfaja és feladata: aktuális és tudományosan megalapozott ismereteket közvetítve azonnal reagál a világhálón épp felbukkanó téves információra.

 


Hazugságok ellen


A „tévhit” a „hazugság” finomabb kifejezése? – kérdezte beszélgetőpartnere a kutatót. Csupor Dezső árnyal magyarázata mellett, idézzük a Száz kémiai mítosz ajánlójának a szövegét: „(…) Ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket. Tévhiteink nagyon is "emberiek": a mindennapi megismerés hiányosságai (túláltalánosítás, szelektív észlelés, pontatlan megfigyelés), a számunkra elviselhetetlenül bonyolult problémák egyszerű megoldásába vetett hit és a csodavárás legalább annyira okai, mint a félretájékoztatás, félrevezetés, legyen az szándékos vagy akár jó szándékú is. És tévhiteink megannyi veszélyt hordoznak magukban: gyakran pénztárcánk, nem ritkán egészségünk látja kárát. (…)”


Iránytűként ajánlotta a kutató: „minél hangzatosabb egy állítás, annál jobban gyanakodjunk, vizsgáljuk meg valóságtartalmát”.


Olyan kérdésekre válaszolt Csupor Dezső, mint például: Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású "csodaszerek" szedése?” De finoman cáfolta a C-vitamin, a PI-víz, a mágnesek, a szódabikarbóna, a homeopátia mindenhatóságát.

A http://kodpiszkalo.blog.hu/ születéséről mesélve elárulta: a névválasztáshoz hozzájárult Latinovits Zoltán könyvének a címe, amelyben olvasható: „Jó lenne – ködszurkálóként – fényt hasítani, de legalább agresszív kérdőjeleket vésni ebbe a szélcsendes káoszba.”


E gondolat jegyében Csupor Dezső nem „harcol”, „csak” véleményt mond – tudományos alapon – olyan kérdésekről, amelyek sokakat foglalkoztatnak. Csupor Dezső elszánt és kitartó „ködpiszkáló”…


SZTEinfo

Fotó: O. I.

 

A „ködpiszkáló kutató”, Csupor Dezső könyvheti véleményét meghallgathatja itt:

 

 

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:


86. Ünnepi Könyvhét: Beszélgetések az elmúlásról

86. Ünnepi Könyvhét: A Kiskunsági Nemzeti Park

86. Ünnepi Könyvhét: Keresd a nőt! – érdekességek Szent-Györgyi Albertről és a Nobel-díjról

86. Ünnepi Könyvhét: „A virág a fény felé hajlik” - beszélgetés Böjte Csabával

86. Ünnepi Könyvhét: Utcára vitt tudomány –Szent-Györgyi öröksége

86. Ünnepi Könyvhét: Az idő kereke

86. Ünnepi Könyvhét: „Én itt vagyok” - irodalmi megemlékezés Baka Istvánról

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról
86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok
86. Ünnepi Könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.