SZTE Info

86. Ünnepi Könyvhét: A „ködpiszkáló” kutató, Csupor Dezső a tévhitek ellen

Nem „harcol” az áltudomány ellen, de kitartóan „piszkálgatja” a ködöt, a tévhitek homályát oszlatni igyekszik írásaival Csupor Dezső. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar adjunktusának neve 3 könyv borítóján és a www.kodpiszkalo.blog.hu honlap sok-sok tudománynépszerűsítő írása mögött olvasható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 7, 16 óra 30 perc, Dugonics tér, színpad:

 

Június első vasárnapján pedagógusként, a tudományos eredmények terjesztését fontosnak tartó egyetemi kutatóként és oktatóként, ugyanakkor a könyvhét e jeles napján három könyvet jegyző szerzőként és honlapot alapító bloggerként is ünnepeltük Csupor Dezsőt. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi adjunktusát Újszászi Ilona kérdezte – többek között – a gyógynövények és gyógyszerek körüli tévhitekről.

 

 

Konyvhet_Csupor_3A „pedagógus” több, mint „oktató”


„A pedagógusra jellemző nevelési módszerek alkalmazásával már elkésnénk az egyetemen. Itt a felnőttség felé haladó fiatalok tanulnak, akikre az oktató leginkább a személyes példájával tud hatni – véli Csupor Dezső. Az SZTE GYTK oktatója elárulta: középiskolai tanárai vitték érdeklődését a természettudományok irányába.


A „farmakognózia szakértő” és „fitoterápia szakgyógyszerész” Csupor Dezsőnek a gyógynövény- és gyógyszerismeret a szakterülete. Szerinte nem könnyű az alapkutatással foglalkozó kutatónak ismeretterjesztéssel is foglalkozni. Az egyetemi oktatónak szakterületén is teljesítenie kell a publikációs követelményeket, miközben a tudományos eredmények közérthető formájú bemutatása is feladata, hiszen az adófizetők pénzéből fenntartott intézményben dolgozik.

 

 

Blogger a „publikációs kényszerről”


Kedvtelésből lett blogger Csupor Dezső. Elismeri, a publikációs jegyzéken nem számítanak a www.kodpiszkalo.blog.hu honlapon megjelent írások.


Három könyv borítóján is olvasható Csupor Dezső neve. Egyetemi jegyzetként indult, ma már kézikönyvként is forgatják az érdeklődők a Fitoterápia – Növényi szerek a gyógyászatban című művét.


Korszerű ismereteket közvetít a Gyógynövénytár - Útmutató a korszerű gyógynövény alkalmazáshoz című könyv, amelynek társszerzője Csupor Dezső. Három szerző mellett negyedikként kapcsolódott be a Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című kiadvány összeállításába.


Elmondása szerint is egészen más a blog, vagyis az „internetes napló” műfaja és feladata: aktuális és tudományosan megalapozott ismereteket közvetítve azonnal reagál a világhálón épp felbukkanó téves információra.

 


Hazugságok ellen


A „tévhit” a „hazugság” finomabb kifejezése? – kérdezte beszélgetőpartnere a kutatót. Csupor Dezső árnyal magyarázata mellett, idézzük a Száz kémiai mítosz ajánlójának a szövegét: „(…) Ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket. Tévhiteink nagyon is "emberiek": a mindennapi megismerés hiányosságai (túláltalánosítás, szelektív észlelés, pontatlan megfigyelés), a számunkra elviselhetetlenül bonyolult problémák egyszerű megoldásába vetett hit és a csodavárás legalább annyira okai, mint a félretájékoztatás, félrevezetés, legyen az szándékos vagy akár jó szándékú is. És tévhiteink megannyi veszélyt hordoznak magukban: gyakran pénztárcánk, nem ritkán egészségünk látja kárát. (…)”


Iránytűként ajánlotta a kutató: „minél hangzatosabb egy állítás, annál jobban gyanakodjunk, vizsgáljuk meg valóságtartalmát”.


Olyan kérdésekre válaszolt Csupor Dezső, mint például: Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású "csodaszerek" szedése?” De finoman cáfolta a C-vitamin, a PI-víz, a mágnesek, a szódabikarbóna, a homeopátia mindenhatóságát.

A http://kodpiszkalo.blog.hu/ születéséről mesélve elárulta: a névválasztáshoz hozzájárult Latinovits Zoltán könyvének a címe, amelyben olvasható: „Jó lenne – ködszurkálóként – fényt hasítani, de legalább agresszív kérdőjeleket vésni ebbe a szélcsendes káoszba.”


E gondolat jegyében Csupor Dezső nem „harcol”, „csak” véleményt mond – tudományos alapon – olyan kérdésekről, amelyek sokakat foglalkoztatnak. Csupor Dezső elszánt és kitartó „ködpiszkáló”…


SZTEinfo

Fotó: O. I.

 

A „ködpiszkáló kutató”, Csupor Dezső könyvheti véleményét meghallgathatja itt:

 

 

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:


86. Ünnepi Könyvhét: Beszélgetések az elmúlásról

86. Ünnepi Könyvhét: A Kiskunsági Nemzeti Park

86. Ünnepi Könyvhét: Keresd a nőt! – érdekességek Szent-Györgyi Albertről és a Nobel-díjról

86. Ünnepi Könyvhét: „A virág a fény felé hajlik” - beszélgetés Böjte Csabával

86. Ünnepi Könyvhét: Utcára vitt tudomány –Szent-Györgyi öröksége

86. Ünnepi Könyvhét: Az idő kereke

86. Ünnepi Könyvhét: „Én itt vagyok” - irodalmi megemlékezés Baka Istvánról

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról
86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok
86. Ünnepi Könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.