SZTE Info

86. Ünnepi Könyvhét: A „ködpiszkáló” kutató, Csupor Dezső a tévhitek ellen

Nem „harcol” az áltudomány ellen, de kitartóan „piszkálgatja” a ködöt, a tévhitek homályát oszlatni igyekszik írásaival Csupor Dezső. A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar adjunktusának neve 3 könyv borítóján és a www.kodpiszkalo.blog.hu honlap sok-sok tudománynépszerűsítő írása mögött olvasható.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2015. június 7, 16 óra 30 perc, Dugonics tér, színpad:

 

Június első vasárnapján pedagógusként, a tudományos eredmények terjesztését fontosnak tartó egyetemi kutatóként és oktatóként, ugyanakkor a könyvhét e jeles napján három könyvet jegyző szerzőként és honlapot alapító bloggerként is ünnepeltük Csupor Dezsőt. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar egyetemi adjunktusát Újszászi Ilona kérdezte – többek között – a gyógynövények és gyógyszerek körüli tévhitekről.

 

 

Konyvhet_Csupor_3A „pedagógus” több, mint „oktató”


„A pedagógusra jellemző nevelési módszerek alkalmazásával már elkésnénk az egyetemen. Itt a felnőttség felé haladó fiatalok tanulnak, akikre az oktató leginkább a személyes példájával tud hatni – véli Csupor Dezső. Az SZTE GYTK oktatója elárulta: középiskolai tanárai vitték érdeklődését a természettudományok irányába.


A „farmakognózia szakértő” és „fitoterápia szakgyógyszerész” Csupor Dezsőnek a gyógynövény- és gyógyszerismeret a szakterülete. Szerinte nem könnyű az alapkutatással foglalkozó kutatónak ismeretterjesztéssel is foglalkozni. Az egyetemi oktatónak szakterületén is teljesítenie kell a publikációs követelményeket, miközben a tudományos eredmények közérthető formájú bemutatása is feladata, hiszen az adófizetők pénzéből fenntartott intézményben dolgozik.

 

 

Blogger a „publikációs kényszerről”


Kedvtelésből lett blogger Csupor Dezső. Elismeri, a publikációs jegyzéken nem számítanak a www.kodpiszkalo.blog.hu honlapon megjelent írások.


Három könyv borítóján is olvasható Csupor Dezső neve. Egyetemi jegyzetként indult, ma már kézikönyvként is forgatják az érdeklődők a Fitoterápia – Növényi szerek a gyógyászatban című művét.


Korszerű ismereteket közvetít a Gyógynövénytár - Útmutató a korszerű gyógynövény alkalmazáshoz című könyv, amelynek társszerzője Csupor Dezső. Három szerző mellett negyedikként kapcsolódott be a Száz kémiai mítosz – Tévhitek, félreértések, magyarázatok című kiadvány összeállításába.


Elmondása szerint is egészen más a blog, vagyis az „internetes napló” műfaja és feladata: aktuális és tudományosan megalapozott ismereteket közvetítve azonnal reagál a világhálón épp felbukkanó téves információra.

 


Hazugságok ellen


A „tévhit” a „hazugság” finomabb kifejezése? – kérdezte beszélgetőpartnere a kutatót. Csupor Dezső árnyal magyarázata mellett, idézzük a Száz kémiai mítosz ajánlójának a szövegét: „(…) Ezek olyan tudományosan nem helytálló ismeretek, melyek alapvetően befolyásolják a világról alkotott képünket, mindennapi cselekedeteinket. Tévhiteink nagyon is "emberiek": a mindennapi megismerés hiányosságai (túláltalánosítás, szelektív észlelés, pontatlan megfigyelés), a számunkra elviselhetetlenül bonyolult problémák egyszerű megoldásába vetett hit és a csodavárás legalább annyira okai, mint a félretájékoztatás, félrevezetés, legyen az szándékos vagy akár jó szándékú is. És tévhiteink megannyi veszélyt hordoznak magukban: gyakran pénztárcánk, nem ritkán egészségünk látja kárát. (…)”


Iránytűként ajánlotta a kutató: „minél hangzatosabb egy állítás, annál jobban gyanakodjunk, vizsgáljuk meg valóságtartalmát”.


Olyan kérdésekre válaszolt Csupor Dezső, mint például: Mi a veszélyesebb: az ismert mellékhatású gyógyszerek vagy az ismeretlen hatású "csodaszerek" szedése?” De finoman cáfolta a C-vitamin, a PI-víz, a mágnesek, a szódabikarbóna, a homeopátia mindenhatóságát.

A http://kodpiszkalo.blog.hu/ születéséről mesélve elárulta: a névválasztáshoz hozzájárult Latinovits Zoltán könyvének a címe, amelyben olvasható: „Jó lenne – ködszurkálóként – fényt hasítani, de legalább agresszív kérdőjeleket vésni ebbe a szélcsendes káoszba.”


E gondolat jegyében Csupor Dezső nem „harcol”, „csak” véleményt mond – tudományos alapon – olyan kérdésekről, amelyek sokakat foglalkoztatnak. Csupor Dezső elszánt és kitartó „ködpiszkáló”…


SZTEinfo

Fotó: O. I.

 

A „ködpiszkáló kutató”, Csupor Dezső könyvheti véleményét meghallgathatja itt:

 

 

Az SZTE Hírportál információi a 86. Ünnepi Könyvhétről:


86. Ünnepi Könyvhét: Beszélgetések az elmúlásról

86. Ünnepi Könyvhét: A Kiskunsági Nemzeti Park

86. Ünnepi Könyvhét: Keresd a nőt! – érdekességek Szent-Györgyi Albertről és a Nobel-díjról

86. Ünnepi Könyvhét: „A virág a fény felé hajlik” - beszélgetés Böjte Csabával

86. Ünnepi Könyvhét: Utcára vitt tudomány –Szent-Györgyi öröksége

86. Ünnepi Könyvhét: Az idő kereke

86. Ünnepi Könyvhét: „Én itt vagyok” - irodalmi megemlékezés Baka Istvánról

86. Ünnepi Könyvhét: Egy csodálatos utazás

86. Ünnepi Könyvhét: Merőleges viszonyok – El Kazovszkij művészete

86. Ünnepi Könyvhét: „Az SZTE utcára viszi a tudományt” – akadémikus, professzor a kutatásról
86. Ünnepi Könyvhét: Hivatalos megnyitó és SZTE-s programok
86. Ünnepi Könyvhét: Szegedi hadi diadal

86. Ünnepi Könyvhét: Ígéretes kiadványok

86. Ünnepi Könyvhét: Idegenfelfogás az első ezredforduló korában

86. Ünnepi Könyvhét: Kötetbe foglalt cikkgyűjtemény az innovációról

„Az SZTE utcára viszi a tudományt” az Ünnepi Könyvhét idején

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00