SZTE Info

verado_gala_kiemelt_nagy

A „hétköznapi hősöket” díjazták a Szegedi Tudományegyetemen

2015. június 12-én, a Szegedi Tudományegyetem adott otthont a 9. Országos Felsőoktatási Véradóverseny ünnepélyes eredményhirdetésének. A véres küzdelem díjkiosztóján idén is dobogós helyre állhatott a Tisza-parti universitas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Néhány nappal a Véradók Világnapja előtt, 2015. június 12-én hirdették ki a 9. Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményét a Szegedi Tudományegyetemen.Több mint 12 ezer véradó


Találd meg magadban a hőst! Adj vért! – ezzel a szlogennel buzdította véradásra a felsőoktatásban tanuló diákokat a Magyar Vöröskereszt és a Punnany Massif zenekar a 2014/2015-ös tanévben. A Magyar Vöröskereszt már majdnem egy évtizede mozgósítja a felsőoktatás hallgatóit a véradásra. A nemes megmérettetés nem titkolt célja, hogy minél több fiatal ismerje fel a véradás ügyének fontosságát és váljon véradóvá. Az akció évről-évre egyre sikeresebb, idén több mint 12 ezren adtak vért, ebből egynegyedük első alkalommal. Az immár kilencedik alkalommal megrendezett véres küzdelemben harminchat felsőoktatási intézmény versengett a győzelemért, mely három kategóriában zajlott. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet, a Magyar Vöröskereszt minden évben a Véradók Világnapjához –június 14. –igazítja a verseny eredményhirdetést, ezzel is hangsúlyozva a fiatal véradók toborzásának fontosságát.Legfontosabb az önzetlenség


A Szegedi Tudományegyetemen megrendezett véradó gála nyitányaként a közönség Borbás Johanna, az SZTE Zenei Versenyének első helyezettje, fuvola játékát hallhatta, amelyet Szilvási Katalin a Király-König Péter Zeneiskola tanára kísért zongorán.


Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese ünnepi beszédében kiemelte, hogy milyen fontos az önzetlenség és a társadalmi felelősségvállalás a mai világban. Arról is megemlékezett, hogy majdnem tíz évvel ezelőtt Szegeden indult útjára a verseny. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Kardos István szintén az önkéntesség fontosságát hangsúlyozta. Érdekességként azt is elárulta a közönségnek, hogy egykor ő is Szegedi Tudományegyetem hallgatója volt. A díjátadás előtt Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója szólalt fel, aki nem győzött hálálkodni annak a több mint tízezer hallgatónak, akik vérüket adták egy nemes cél érdekében. A főigazgató elmondta: évente több mint 410 ezer egységnyi vérre lenne szüksége a magyar egészségügynek, ami több mint 410 ezer véradót jelent.


Verado_gala_galeira
A „hétköznapi hősöket” díjazták a Szegedi Tudományegyetemen - GALÉRIA


A díjazottak


A véradókat három kategóriában díjazták. A 1000 alatti hallgatószámmal rendelkező felsőoktatási intézmények versenyében első helyen a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, második helyen az Egri Hittudományi Főiskola, harmadik helyen a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola végzett. A 1000-10000 közötti hallgatószámmal rendelkező felsőoktatási intézmények közül a dobogó első fokára a Pannon Egyetem állhatott, második lett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, harmadik helyen a Nyíregyházi Főiskola végzett. A 10000 feletti hallgatószámmal rendelkező felsőoktatási intézmények versenyében az első díjat a Budapesti Corvinus Egyetem, a másodikat a Pécsi Tudományegyetem, a harmadikat pedig a Szegedi Tudományegyetem vehette át. A Tisza-parti universitas nappalis hallgatóinak 4,69%-ka adott vért a verseny során. A legtöbb véradót mozgósító intézményeknek járó elismeréseket Bobrovics Árpád, a Magyar Vöröskereszt alelnöke és Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója adta át.Több mint 50 SZTE-s diák adott legalább 10 alkalommal vért


A Vöröskereszt nemcsak az intézményeket, hanem a véradószervezőket, valamint az önkénteseket és a verseny támogatóit is oklevéllel jutalmazta. Az elért sikerekhez olyan véradókra is szükség volt, akik a verseny mögötti célt magukénak vallják és átérzik annak fontosságát. Ezért a Szegedi Tudományegyetem Rektori elismerésben részesített olyan 25 év alatti fiatalokat, akik hallgatóként az elmúlt 3 esztendőben rendszeresen véradói voltak a vetélkedőnek és legalább 10 alkalommal adtak már vért. A Szegedi Tudományegyetem véradói közül több mint ötven hallgató részesült elismerésben.


A gála Girán Péter, az SZTE-ZMK hallgatójának, a Virtuóz című tehetségkutató műsor versenyzőjének gitár játékával zárult.


A verseny szeptemberben folytatódik, addig is a nagyobb fesztiválokon is várja a fiatal véradókat a Magyar Vöröskereszt. A verseny további helyezettjei itt megtekinthetők.


A hivatalos sajtóközlemény és háttéranyag itt letölthető.


SZTEinfo –Cserei Bettina

Fotó: Ócsai Gábor

Korábban írtuk:

Véradó Gála a Szegedi Tudományegyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00