SZTE Info

verado_gala_kiemelt_nagy

A „hétköznapi hősöket” díjazták a Szegedi Tudományegyetemen

2015. június 12-én, a Szegedi Tudományegyetem adott otthont a 9. Országos Felsőoktatási Véradóverseny ünnepélyes eredményhirdetésének. A véres küzdelem díjkiosztóján idén is dobogós helyre állhatott a Tisza-parti universitas.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Néhány nappal a Véradók Világnapja előtt, 2015. június 12-én hirdették ki a 9. Országos Felsőoktatási Véradóverseny eredményét a Szegedi Tudományegyetemen.Több mint 12 ezer véradó


Találd meg magadban a hőst! Adj vért! – ezzel a szlogennel buzdította véradásra a felsőoktatásban tanuló diákokat a Magyar Vöröskereszt és a Punnany Massif zenekar a 2014/2015-ös tanévben. A Magyar Vöröskereszt már majdnem egy évtizede mozgósítja a felsőoktatás hallgatóit a véradásra. A nemes megmérettetés nem titkolt célja, hogy minél több fiatal ismerje fel a véradás ügyének fontosságát és váljon véradóvá. Az akció évről-évre egyre sikeresebb, idén több mint 12 ezren adtak vért, ebből egynegyedük első alkalommal. Az immár kilencedik alkalommal megrendezett véres küzdelemben harminchat felsőoktatási intézmény versengett a győzelemért, mely három kategóriában zajlott. A hazai legnagyobb humanitárius szervezet, a Magyar Vöröskereszt minden évben a Véradók Világnapjához –június 14. –igazítja a verseny eredményhirdetést, ezzel is hangsúlyozva a fiatal véradók toborzásának fontosságát.Legfontosabb az önzetlenség


A Szegedi Tudományegyetemen megrendezett véradó gála nyitányaként a közönség Borbás Johanna, az SZTE Zenei Versenyének első helyezettje, fuvola játékát hallhatta, amelyet Szilvási Katalin a Király-König Péter Zeneiskola tanára kísért zongorán.


Martinek Tamás, a Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese ünnepi beszédében kiemelte, hogy milyen fontos az önzetlenség és a társadalmi felelősségvállalás a mai világban. Arról is megemlékezett, hogy majdnem tíz évvel ezelőtt Szegeden indult útjára a verseny. A Magyar Vöröskereszt főigazgatója, Kardos István szintén az önkéntesség fontosságát hangsúlyozta. Érdekességként azt is elárulta a közönségnek, hogy egykor ő is Szegedi Tudományegyetem hallgatója volt. A díjátadás előtt Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója szólalt fel, aki nem győzött hálálkodni annak a több mint tízezer hallgatónak, akik vérüket adták egy nemes cél érdekében. A főigazgató elmondta: évente több mint 410 ezer egységnyi vérre lenne szüksége a magyar egészségügynek, ami több mint 410 ezer véradót jelent.


Verado_gala_galeira
A „hétköznapi hősöket” díjazták a Szegedi Tudományegyetemen - GALÉRIA


A díjazottak


A véradókat három kategóriában díjazták. A 1000 alatti hallgatószámmal rendelkező felsőoktatási intézmények versenyében első helyen a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola, második helyen az Egri Hittudományi Főiskola, harmadik helyen a Szent Atanáz Görög Katolikus Hittudományi Főiskola végzett. A 1000-10000 közötti hallgatószámmal rendelkező felsőoktatási intézmények közül a dobogó első fokára a Pannon Egyetem állhatott, második lett a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, harmadik helyen a Nyíregyházi Főiskola végzett. A 10000 feletti hallgatószámmal rendelkező felsőoktatási intézmények versenyében az első díjat a Budapesti Corvinus Egyetem, a másodikat a Pécsi Tudományegyetem, a harmadikat pedig a Szegedi Tudományegyetem vehette át. A Tisza-parti universitas nappalis hallgatóinak 4,69%-ka adott vért a verseny során. A legtöbb véradót mozgósító intézményeknek járó elismeréseket Bobrovics Árpád, a Magyar Vöröskereszt alelnöke és Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat főigazgatója adta át.Több mint 50 SZTE-s diák adott legalább 10 alkalommal vért


A Vöröskereszt nemcsak az intézményeket, hanem a véradószervezőket, valamint az önkénteseket és a verseny támogatóit is oklevéllel jutalmazta. Az elért sikerekhez olyan véradókra is szükség volt, akik a verseny mögötti célt magukénak vallják és átérzik annak fontosságát. Ezért a Szegedi Tudományegyetem Rektori elismerésben részesített olyan 25 év alatti fiatalokat, akik hallgatóként az elmúlt 3 esztendőben rendszeresen véradói voltak a vetélkedőnek és legalább 10 alkalommal adtak már vért. A Szegedi Tudományegyetem véradói közül több mint ötven hallgató részesült elismerésben.


A gála Girán Péter, az SZTE-ZMK hallgatójának, a Virtuóz című tehetségkutató műsor versenyzőjének gitár játékával zárult.


A verseny szeptemberben folytatódik, addig is a nagyobb fesztiválokon is várja a fiatal véradókat a Magyar Vöröskereszt. A verseny további helyezettjei itt megtekinthetők.


A hivatalos sajtóközlemény és háttéranyag itt letölthető.


SZTEinfo –Cserei Bettina

Fotó: Ócsai Gábor

Korábban írtuk:

Véradó Gála a Szegedi Tudományegyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.