Bezár

Hírarchívum

eli_informacios_nap_kiemelt_nagy

Ismerje meg az ELI-ALPS projektet!

Ismerje meg az ELI-ALPS projektet!

2015. június 03.
3 perc

A szegedi lézeres kutatóközpontról 2015. június 2-án tartottak információs napot az újszegedi Forrás Hotelben..

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ELI-ALPS Ipari Információs Napján a résztvevő cégek, vállalkozások képviselői megismerhették az épülő szegedi lézeres kutatóközpontot. Számos szakterületet érintettek a beszámolók.

 

 

ELI_informacios_nap_lehrner_lorantA nagyprojekt első fázisa


Az ELI-HU Nonprofit Kft. 2015. június 2-án az újszegedi Forrás Hotelbe hívta jelenlegi és leendő partnereit. Bemutatták az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 1. fázisát.


Az Információs Napot a szegedi lézeres kutatóközpont munkatársai az ELI-ALPS műszaki és tudományos előrehaladását mutatták be, majd a hazai és külföldi érdeklődők szakmai beszélgetéseken vehettek részt. A lézeres kutatóközpont első megvalósítási fázisa 36,998 milliárd forint támogatási összegű. Ennek 85%-át az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.


Az ELI-ALPS projekt beruházási és a kutatástechnológia területeit is érintették. Ezt követően a hazai és a külföldi érdeklődők szakmai beszélgetéseken vehettek részt – egyebek mellett a lézerdiagnosztika, az optikai elemek és az egyedi tervezésű vákuumrendszerek témaköreihez kapcsolódóan.

 

 

ELI_informacios_nap_mucsi_janosMűszaki újítások


A szegedi lézeres kutatóközpont kivitelezésének alakulását ismertető előadásában Mucsi János, az ELI-HU Nonprofit Kft. műszaki igazgatója kiemelte: „A projekthez kötődő építkezésen Európában egyedülálló mélyépítési technológiát alkalmazott a kivitelező konzorcium. A nagyjából 25 ezer négyzetméteres épületegyüttes alatt összesen 819 cölöpöt fúrtak a talajba. A lézerberendezések biztonságos használatához pedig 5500 négyzetméteren rezgésmentes alapot építettek parafa és rugó technológia felhasználásával.”


A rendezvényen Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: „Az Információs Napon közel száz hazai és külföldi résztvevő látogatott el hozzánk számos országból, többek között Angliából, Franciaországból, Olaszországból és Csehországból. Örömömre szolgál, hogy mindannyian elismerően szóltak a projekttel kapcsolatos műszaki és tudományos előrehaladásról.”

 


Tudományos előrehaladás


ELI_informacios_nap_osvay_karolyOsvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. kutatási technológiai igazgatója rámutatott: „Fontosnak tartjuk, hogy a lézeres, optikai és vákuumtechnológia iránt érdeklődők kellő tájékoztatást kapjanak az ELI-ALPS projektről, és megismerhessék a beruházás előrehaladását már a lézeres kutatóközpont megvalósításának fázisában.”


Az EU tudományos nagyberuházásainak egyikeként megvalósuló szegedi lézerközpont a tervek szerint 2016 első felére épül fel. Addigra lézertechnológiai berendezések egy részét is telepítik, így jövőre elindulhat a kutatómunka. A lézertechnológia fejlesztése tovább folytatódik egészen 2018-ig.


A központ megvalósításának első fázisára 36,998 milliárd forint támogatási összeg áll rendelkezésre, ennek 85 százalékát az Európai Unió Európai Regionális Fejlesztési Alap biztosítja.

 

 

Mi az ELI-ALPS?


Az ELI-ALPS (Extreme Light Infrastructure Attosecond Light Purse Source) projekt célja egy lézereken alapuló, egyedülálló európai kutatóintézet létrehozása, amelyben mind a lézerimpulzusok, mind pedig a segítségükkel előállított további fényforrások a nemzetközi kutatók rendelkezésére állnak.


A szegedi intézet a világ legnagyobb csúcsintenzitású impulzusait előállító intézmények közül kitűnik az egy másodperc alatt előállított legtöbb, és egyúttal időben legrövidebb impulzusaival. A berendezés várhatóan nemcsak az ultragyors fizikai alapfolyamatok, de a biológiai-, orvosi- és anyagtudományok terén is kiemelkedő kutatási eredmények elérését teszi elérhetővé.


SZTEinfo – kép és szöveg: M. G. (ELI-HU Nkft.)

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek