SZTE Info

GE_Healthcare_kiemelt_nagy

Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare

A Szegedi Tudományegyetem és a GE Healthcare közösen fejlesztett Hepatic VCAR szoftverről és a GE Healthcare szegedi iroda bővítésének részleteiről tartottak sajtótájékoztatót 2015. június 2-án Szegeden. Az együttműködés eredménye, egy olyan szoftver, mely megkönnyíti a májdaganatok diagnosztizálását és kezelését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GE Healthcare globálisan is elismert kompetencia központja nem véletlenül alakult Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem informatikai képzése magasan kiemelkedik a régióban, és az innen kikerülő kiváló szakemberek közül többen a GE Healthcare fejlesztő központját erősítik. A közelmúltban történt fejlesztések eredménye egy olyan korszerű képfeldolgozó szoftver, mely a májbetegségek diagnosztizálásában és a terápia követésében még gyorsabban és pontosabban segíti az orvosokat.


 

Sikeres együttműködése

 

A GE Healthcare 2002-ben kötött együttműködést a Szegedi Tudományegyetemmel. Úgy gondolom, a GE Healthcare és az egyetem közötti együttműködés egy ragyogó minta és kiváló példa” - mondta köszöntőjében Kemény Lajos. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a Hepatic VCAR szoftvert bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az egyetem számára az iparral való kapcsolatok felértékelődnek a következő években. Kormányzati elvárás, hogy az egyetem bevételének egyre nagyobb részét az iparral való együttműködésekből szerezze meg. A közös együttműködések kapcsán pedig olyan termékek kerüljenek piacra, amelyek ipari hasznot is hoznak. Jövőbeni elképzelés hogy az egyetem bevételének körülbelül 30-40%-át ilyen együttműködések keretében szerezze meg. Hozzátette: a GE Healthcare-rel kötött együttműködésben orvosok, képalkotásban jártas szakemberek, fizikusok, szoftverfejlesztők, és az iparban dolgozók együtt állították elő a szabadalmakat, melyeknek köszönhetően a társadalom számára az iparban is ténylegesen hasznosítható termékek alakultak ki. „Azt kívánom a GE Healthcare-nek, hogy a szegedi egyetemmel a továbbiakban is ilyen mintaszerű és példaszerű kapcsolatokat hozzanak létre. Bízom abban, hogy ezekből az együttműködésekből továbbra is az iparban hasznosítható termékek kerülnek kialakításra!” - fogalmazott Kemény Lajos.

 

GE_Healthcare_sajtotajekoztato_2015._junius_2_HD
Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare - GALÉRIA


Több, mint egy szoftverfejlesztő cég


"Szeged jövője a tudásalapú gazdasághoz és az egyetemmel való együttműködéshez kapcsolódik" - szögezte le Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester. Hozzátette: a GE szegedi irodájának munkája túlmutat azon, hogy alapvetően szoftverfejlesztő cég, hiszen a kifejlesztett technológiák megvalósulásához orvosokra és más diszciplínák képviselőire is szükség van. Hangsúlyozta: a világszínvonalú technológiák fejlesztésébe a Szegedi Tudományegyetemről számos kutató és fejlesztő kapcsolódik be, ugyanakkor a technológiai tudásnak, szoftverfejlesztési módszertanoknak egyfajta kisugárzó hatása is van a város gazdaságára. A létszámbeli bővítés is egyfajta városi siker, hiszen a cégnél dolgozó szegedi emberek a GE saját rendszerén belül is bizonyítottak és jó munkát végeztek. A szegedi emberek megfeleltek a nemzetközi elvárásoknak - tette hozzá.Szoftverek a rák és érrendszeri megbetegedések hatékonyabb kezelésére


A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, amely már nemcsak Budapesten, hanem vidéken is komoly befektetésekkel van jelen hazánkban. A GE a világ legnagyobb problémáira keresi a megoldást legyen az energetika vagy egészségügy - tájékoztatott Vámos Tamás. A GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a GE Healthcare fő célkitűzése olyan hatékony egészségügy létrehozása, amiben lehetséges a korai diagnózis. A klinikai applikációk fejlesztésében a szegedi iroda létrehozása és bővítése is komoly szerepet játszik. A hazai kutatási és fejlesztési tevékenység fő iránya a rák és az érrendszeri megbetegedések elleni küzdelem. A munkában olyan megoldásokkal segítik az egészségügyben dolgozókat, hogy a kóros elváltozásokat minél hamarabb és minél pontosabban tudják diagnosztizálni. „Ebben a tekintetben az a kooperáció, amit a Szegedi Tudományegyetemmel tudunk folytatni, nagyon fontos. A szegedi központ bővítésével célunk, hogy olyan kompetenciaközpontot hozzunk létre, amely a budapestihez hasonlóan az egészségügyben dolgozó szakemberek bevonásával és új munkahelyek létrehozásával történik” - mondta.Az orvosi munkát hatékonyabbá tenni


"Az egészségügyben az egyik legnagyobb kihívás, hogy minél gyorsabban, minél pontosabban tudjunk segíteni a betegeken. Az orvosoknak egyre több kép és információ alapján kell dönteniük, mely segíti, de meg is nehezíti a mindennapi munkát" - ismertette Ferik Attila. A GE szoftverfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a kórházakban rendelkezésre álljanak olyan technológiák és eszközök, melyek biztosítják a távoli hozzáférést, ugyanakkor nagymértékben automatizálják, felgyorsítják a diagnózis elkészítését. Azok a technológiáknak, amelyek jelenleg kórházon belüli üzemmódban érhetőek el, a későbbiekben, felhőben is elérhetőnek kell lenni, hogy az egészségügyben dolgozók kollaboratív módon tudják segíteni egymás munkáját.


"Egy intelligens, döntéstámogató és analitikai rendszert kell kialakítani az egészségügyben, mely felgyorsítja és segíti a munkát. A szegedi iroda munkatársai azon dolgoznak, hogy az orvosi képeket feldolgozó applikációk és alkalmazások minél hatékonyabban és gyorsabban tudják szállítani az információkat és adatokat, mely alapján az orvosok dönteni tudnak" - tette hozzá. „ Köszönöm az egyetemnek és Szeged városának, hogy azt a tudást, amit az elmúlt években felhalmoztak, közösen fel tudjuk használni és együtt sokkal nagyobb felhasználói réteghez tudjuk eljuttatni” - mondta.Alkalmazás a májdaganatok kezelésére


A Hepatic VCAR alkalmazást teljesen egészében Szegeden fejlesztették ki. A 2012-ben befejezett, 3 éves munka során kifejlesztett algoritmusokat beintegrálták egy ipari alkalmazásba, mely idén kerül piaci forgalomba. A Hepatic VCAR alkalmazás egy májra specializált program, mely elsősorban diagnózisra és májdaganatok kezelésére irányul - ismertette Nyíri Gergely. A GE Healthcare vezető rendszertervezője elmondta: az alkalmazás elősegíti a műtéti tervezést, a rádiófrekvenciás ablációt, az embolizációt, ezáltal a májrák kezelését. A szoftver alkalmas többek között: a máj automatikus kontúrozására és 3 dimenziós megjelenítésére, a máj térfogatának meghatározására, a májban található elváltozások automatikus kontúrozására, a lézió térfogatának, átmérőjének meghatározására. Emellett az érhálózat meghatározására és 3 dimenziós megjelenítésre, mely lehetővé teszi a máj funkcionális független részekre bontását. A virtuális szike pedig, az eltávolítandó rész virtuális kimetszésére alkalmas.


Az esemény sajtóközleménye itt megtekinthető


SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.