SZTE Info

GE_Healthcare_kiemelt_nagy

Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare

A Szegedi Tudományegyetem és a GE Healthcare közösen fejlesztett Hepatic VCAR szoftverről és a GE Healthcare szegedi iroda bővítésének részleteiről tartottak sajtótájékoztatót 2015. június 2-án Szegeden. Az együttműködés eredménye, egy olyan szoftver, mely megkönnyíti a májdaganatok diagnosztizálását és kezelését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GE Healthcare globálisan is elismert kompetencia központja nem véletlenül alakult Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem informatikai képzése magasan kiemelkedik a régióban, és az innen kikerülő kiváló szakemberek közül többen a GE Healthcare fejlesztő központját erősítik. A közelmúltban történt fejlesztések eredménye egy olyan korszerű képfeldolgozó szoftver, mely a májbetegségek diagnosztizálásában és a terápia követésében még gyorsabban és pontosabban segíti az orvosokat.


 

Sikeres együttműködése

 

A GE Healthcare 2002-ben kötött együttműködést a Szegedi Tudományegyetemmel. Úgy gondolom, a GE Healthcare és az egyetem közötti együttműködés egy ragyogó minta és kiváló példa” - mondta köszöntőjében Kemény Lajos. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a Hepatic VCAR szoftvert bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az egyetem számára az iparral való kapcsolatok felértékelődnek a következő években. Kormányzati elvárás, hogy az egyetem bevételének egyre nagyobb részét az iparral való együttműködésekből szerezze meg. A közös együttműködések kapcsán pedig olyan termékek kerüljenek piacra, amelyek ipari hasznot is hoznak. Jövőbeni elképzelés hogy az egyetem bevételének körülbelül 30-40%-át ilyen együttműködések keretében szerezze meg. Hozzátette: a GE Healthcare-rel kötött együttműködésben orvosok, képalkotásban jártas szakemberek, fizikusok, szoftverfejlesztők, és az iparban dolgozók együtt állították elő a szabadalmakat, melyeknek köszönhetően a társadalom számára az iparban is ténylegesen hasznosítható termékek alakultak ki. „Azt kívánom a GE Healthcare-nek, hogy a szegedi egyetemmel a továbbiakban is ilyen mintaszerű és példaszerű kapcsolatokat hozzanak létre. Bízom abban, hogy ezekből az együttműködésekből továbbra is az iparban hasznosítható termékek kerülnek kialakításra!” - fogalmazott Kemény Lajos.

 

GE_Healthcare_sajtotajekoztato_2015._junius_2_HD
Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare - GALÉRIA


Több, mint egy szoftverfejlesztő cég


"Szeged jövője a tudásalapú gazdasághoz és az egyetemmel való együttműködéshez kapcsolódik" - szögezte le Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester. Hozzátette: a GE szegedi irodájának munkája túlmutat azon, hogy alapvetően szoftverfejlesztő cég, hiszen a kifejlesztett technológiák megvalósulásához orvosokra és más diszciplínák képviselőire is szükség van. Hangsúlyozta: a világszínvonalú technológiák fejlesztésébe a Szegedi Tudományegyetemről számos kutató és fejlesztő kapcsolódik be, ugyanakkor a technológiai tudásnak, szoftverfejlesztési módszertanoknak egyfajta kisugárzó hatása is van a város gazdaságára. A létszámbeli bővítés is egyfajta városi siker, hiszen a cégnél dolgozó szegedi emberek a GE saját rendszerén belül is bizonyítottak és jó munkát végeztek. A szegedi emberek megfeleltek a nemzetközi elvárásoknak - tette hozzá.Szoftverek a rák és érrendszeri megbetegedések hatékonyabb kezelésére


A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, amely már nemcsak Budapesten, hanem vidéken is komoly befektetésekkel van jelen hazánkban. A GE a világ legnagyobb problémáira keresi a megoldást legyen az energetika vagy egészségügy - tájékoztatott Vámos Tamás. A GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a GE Healthcare fő célkitűzése olyan hatékony egészségügy létrehozása, amiben lehetséges a korai diagnózis. A klinikai applikációk fejlesztésében a szegedi iroda létrehozása és bővítése is komoly szerepet játszik. A hazai kutatási és fejlesztési tevékenység fő iránya a rák és az érrendszeri megbetegedések elleni küzdelem. A munkában olyan megoldásokkal segítik az egészségügyben dolgozókat, hogy a kóros elváltozásokat minél hamarabb és minél pontosabban tudják diagnosztizálni. „Ebben a tekintetben az a kooperáció, amit a Szegedi Tudományegyetemmel tudunk folytatni, nagyon fontos. A szegedi központ bővítésével célunk, hogy olyan kompetenciaközpontot hozzunk létre, amely a budapestihez hasonlóan az egészségügyben dolgozó szakemberek bevonásával és új munkahelyek létrehozásával történik” - mondta.Az orvosi munkát hatékonyabbá tenni


"Az egészségügyben az egyik legnagyobb kihívás, hogy minél gyorsabban, minél pontosabban tudjunk segíteni a betegeken. Az orvosoknak egyre több kép és információ alapján kell dönteniük, mely segíti, de meg is nehezíti a mindennapi munkát" - ismertette Ferik Attila. A GE szoftverfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a kórházakban rendelkezésre álljanak olyan technológiák és eszközök, melyek biztosítják a távoli hozzáférést, ugyanakkor nagymértékben automatizálják, felgyorsítják a diagnózis elkészítését. Azok a technológiáknak, amelyek jelenleg kórházon belüli üzemmódban érhetőek el, a későbbiekben, felhőben is elérhetőnek kell lenni, hogy az egészségügyben dolgozók kollaboratív módon tudják segíteni egymás munkáját.


"Egy intelligens, döntéstámogató és analitikai rendszert kell kialakítani az egészségügyben, mely felgyorsítja és segíti a munkát. A szegedi iroda munkatársai azon dolgoznak, hogy az orvosi képeket feldolgozó applikációk és alkalmazások minél hatékonyabban és gyorsabban tudják szállítani az információkat és adatokat, mely alapján az orvosok dönteni tudnak" - tette hozzá. „ Köszönöm az egyetemnek és Szeged városának, hogy azt a tudást, amit az elmúlt években felhalmoztak, közösen fel tudjuk használni és együtt sokkal nagyobb felhasználói réteghez tudjuk eljuttatni” - mondta.Alkalmazás a májdaganatok kezelésére


A Hepatic VCAR alkalmazást teljesen egészében Szegeden fejlesztették ki. A 2012-ben befejezett, 3 éves munka során kifejlesztett algoritmusokat beintegrálták egy ipari alkalmazásba, mely idén kerül piaci forgalomba. A Hepatic VCAR alkalmazás egy májra specializált program, mely elsősorban diagnózisra és májdaganatok kezelésére irányul - ismertette Nyíri Gergely. A GE Healthcare vezető rendszertervezője elmondta: az alkalmazás elősegíti a műtéti tervezést, a rádiófrekvenciás ablációt, az embolizációt, ezáltal a májrák kezelését. A szoftver alkalmas többek között: a máj automatikus kontúrozására és 3 dimenziós megjelenítésére, a máj térfogatának meghatározására, a májban található elváltozások automatikus kontúrozására, a lézió térfogatának, átmérőjének meghatározására. Emellett az érhálózat meghatározására és 3 dimenziós megjelenítésre, mely lehetővé teszi a máj funkcionális független részekre bontását. A virtuális szike pedig, az eltávolítandó rész virtuális kimetszésére alkalmas.


Az esemény sajtóközleménye itt megtekinthető


SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.