SZTE Info

GE_Healthcare_kiemelt_nagy

Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare

A Szegedi Tudományegyetem és a GE Healthcare közösen fejlesztett Hepatic VCAR szoftverről és a GE Healthcare szegedi iroda bővítésének részleteiről tartottak sajtótájékoztatót 2015. június 2-án Szegeden. Az együttműködés eredménye, egy olyan szoftver, mely megkönnyíti a májdaganatok diagnosztizálását és kezelését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A GE Healthcare globálisan is elismert kompetencia központja nem véletlenül alakult Szegeden. A Szegedi Tudományegyetem informatikai képzése magasan kiemelkedik a régióban, és az innen kikerülő kiváló szakemberek közül többen a GE Healthcare fejlesztő központját erősítik. A közelmúltban történt fejlesztések eredménye egy olyan korszerű képfeldolgozó szoftver, mely a májbetegségek diagnosztizálásában és a terápia követésében még gyorsabban és pontosabban segíti az orvosokat.


 

Sikeres együttműködése

 

A GE Healthcare 2002-ben kötött együttműködést a Szegedi Tudományegyetemmel. Úgy gondolom, a GE Healthcare és az egyetem közötti együttműködés egy ragyogó minta és kiváló példa” - mondta köszöntőjében Kemény Lajos. A Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese a Hepatic VCAR szoftvert bemutató sajtótájékoztatón elmondta: az egyetem számára az iparral való kapcsolatok felértékelődnek a következő években. Kormányzati elvárás, hogy az egyetem bevételének egyre nagyobb részét az iparral való együttműködésekből szerezze meg. A közös együttműködések kapcsán pedig olyan termékek kerüljenek piacra, amelyek ipari hasznot is hoznak. Jövőbeni elképzelés hogy az egyetem bevételének körülbelül 30-40%-át ilyen együttműködések keretében szerezze meg. Hozzátette: a GE Healthcare-rel kötött együttműködésben orvosok, képalkotásban jártas szakemberek, fizikusok, szoftverfejlesztők, és az iparban dolgozók együtt állították elő a szabadalmakat, melyeknek köszönhetően a társadalom számára az iparban is ténylegesen hasznosítható termékek alakultak ki. „Azt kívánom a GE Healthcare-nek, hogy a szegedi egyetemmel a továbbiakban is ilyen mintaszerű és példaszerű kapcsolatokat hozzanak létre. Bízom abban, hogy ezekből az együttműködésekből továbbra is az iparban hasznosítható termékek kerülnek kialakításra!” - fogalmazott Kemény Lajos.

 

GE_Healthcare_sajtotajekoztato_2015._junius_2_HD
Közösen fejlesztett egészségügyi alkalmazást az SZTE és a GE Healthcare - GALÉRIA


Több, mint egy szoftverfejlesztő cég


"Szeged jövője a tudásalapú gazdasághoz és az egyetemmel való együttműködéshez kapcsolódik" - szögezte le Nagy Sándor, városfejlesztési alpolgármester. Hozzátette: a GE szegedi irodájának munkája túlmutat azon, hogy alapvetően szoftverfejlesztő cég, hiszen a kifejlesztett technológiák megvalósulásához orvosokra és más diszciplínák képviselőire is szükség van. Hangsúlyozta: a világszínvonalú technológiák fejlesztésébe a Szegedi Tudományegyetemről számos kutató és fejlesztő kapcsolódik be, ugyanakkor a technológiai tudásnak, szoftverfejlesztési módszertanoknak egyfajta kisugárzó hatása is van a város gazdaságára. A létszámbeli bővítés is egyfajta városi siker, hiszen a cégnél dolgozó szegedi emberek a GE saját rendszerén belül is bizonyítottak és jó munkát végeztek. A szegedi emberek megfeleltek a nemzetközi elvárásoknak - tette hozzá.Szoftverek a rák és érrendszeri megbetegedések hatékonyabb kezelésére


A GE Magyarország egyik legnagyobb munkáltatója, amely már nemcsak Budapesten, hanem vidéken is komoly befektetésekkel van jelen hazánkban. A GE a világ legnagyobb problémáira keresi a megoldást legyen az energetika vagy egészségügy - tájékoztatott Vámos Tamás. A GE Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta: a GE Healthcare fő célkitűzése olyan hatékony egészségügy létrehozása, amiben lehetséges a korai diagnózis. A klinikai applikációk fejlesztésében a szegedi iroda létrehozása és bővítése is komoly szerepet játszik. A hazai kutatási és fejlesztési tevékenység fő iránya a rák és az érrendszeri megbetegedések elleni küzdelem. A munkában olyan megoldásokkal segítik az egészségügyben dolgozókat, hogy a kóros elváltozásokat minél hamarabb és minél pontosabban tudják diagnosztizálni. „Ebben a tekintetben az a kooperáció, amit a Szegedi Tudományegyetemmel tudunk folytatni, nagyon fontos. A szegedi központ bővítésével célunk, hogy olyan kompetenciaközpontot hozzunk létre, amely a budapestihez hasonlóan az egészségügyben dolgozó szakemberek bevonásával és új munkahelyek létrehozásával történik” - mondta.Az orvosi munkát hatékonyabbá tenni


"Az egészségügyben az egyik legnagyobb kihívás, hogy minél gyorsabban, minél pontosabban tudjunk segíteni a betegeken. Az orvosoknak egyre több kép és információ alapján kell dönteniük, mely segíti, de meg is nehezíti a mindennapi munkát" - ismertette Ferik Attila. A GE szoftverfejlesztési igazgatója hangsúlyozta: nagyon fontos, hogy a kórházakban rendelkezésre álljanak olyan technológiák és eszközök, melyek biztosítják a távoli hozzáférést, ugyanakkor nagymértékben automatizálják, felgyorsítják a diagnózis elkészítését. Azok a technológiáknak, amelyek jelenleg kórházon belüli üzemmódban érhetőek el, a későbbiekben, felhőben is elérhetőnek kell lenni, hogy az egészségügyben dolgozók kollaboratív módon tudják segíteni egymás munkáját.


"Egy intelligens, döntéstámogató és analitikai rendszert kell kialakítani az egészségügyben, mely felgyorsítja és segíti a munkát. A szegedi iroda munkatársai azon dolgoznak, hogy az orvosi képeket feldolgozó applikációk és alkalmazások minél hatékonyabban és gyorsabban tudják szállítani az információkat és adatokat, mely alapján az orvosok dönteni tudnak" - tette hozzá. „ Köszönöm az egyetemnek és Szeged városának, hogy azt a tudást, amit az elmúlt években felhalmoztak, közösen fel tudjuk használni és együtt sokkal nagyobb felhasználói réteghez tudjuk eljuttatni” - mondta.Alkalmazás a májdaganatok kezelésére


A Hepatic VCAR alkalmazást teljesen egészében Szegeden fejlesztették ki. A 2012-ben befejezett, 3 éves munka során kifejlesztett algoritmusokat beintegrálták egy ipari alkalmazásba, mely idén kerül piaci forgalomba. A Hepatic VCAR alkalmazás egy májra specializált program, mely elsősorban diagnózisra és májdaganatok kezelésére irányul - ismertette Nyíri Gergely. A GE Healthcare vezető rendszertervezője elmondta: az alkalmazás elősegíti a műtéti tervezést, a rádiófrekvenciás ablációt, az embolizációt, ezáltal a májrák kezelését. A szoftver alkalmas többek között: a máj automatikus kontúrozására és 3 dimenziós megjelenítésére, a máj térfogatának meghatározására, a májban található elváltozások automatikus kontúrozására, a lézió térfogatának, átmérőjének meghatározására. Emellett az érhálózat meghatározására és 3 dimenziós megjelenítésre, mely lehetővé teszi a máj funkcionális független részekre bontását. A virtuális szike pedig, az eltávolítandó rész virtuális kimetszésére alkalmas.


Az esemény sajtóközleménye itt megtekinthető


SZTEinfo - Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.