Bezár

Hírarchívum

Mit tehet a feltaláló, ha ellopták a találmányát?

Mit tehet a feltaláló, ha ellopták a találmányát?

2015. június 17.
2 perc

Losoncz Áron, az üvegbeton feltalálója és Oroszi László, az irányítósávos sportcipő feltalálója a vendége az SZTE Innovációs Klubjának. A szakemberek és az érintettek arra a kérdésre keresi a választ, hogy Mit tehet a feltaláló, ha ellopták a találmányát?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Egyéni feltalálók kontra multinacionális vállalatok. E problémakört feszegeti a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Klubjának 2015. június 22-én (hétfőn) 18 órától, a JATE Klubban kezdődő foglalkozása.


„Valószínűleg mindannyiunk fejében megfordult már az a gondolat, hogy milyen nagyszerű lenne új ötleteket megvalósítani, olyan találmányokat alkotni, melyeket valóban széles körben hasznosítanak. Azonban csak kevesen gondolnak arra, hogy egy üzletileg értékes találmány megjelenésekor a piacon lévő konkurens vállalatok is szemet vethetnek az újdonságra – nem ritkán törvénytelen eszközökhöz folyamodva. Ezek a nagyvállalatok hatalmas erőfölényben vannak az egyéni feltalálókkal szemben, mind jogi, mind pedig gazdasági értelemben, így valós veszélyként merülhet fel, hogy végül ki is fogja hasznosítani egy innovatív elme briliáns ötletét” – érzékeltetik a probléma összetettségét az SZTE Innovációs Klub szervezői.


A csongrádi Losonczi Áron, az üvegbeton feltalálója és Oroszi László, az irányítósávos sportcipő feltalálója osztja meg tapasztalatait a résztvevőkkel. Az SZTE Innovációs Klub mindkét vendégének a találmányát külföldi vállalatok kezdték el hasznosítani anélkül, hogy erre jogosultak lettek volna, és saját fejlesztésükként mutatták be a piacon a találmányokat. Losonczi Áron és Oroszi László azon kevés magyar feltalálók közé tartozik, aki sikeresen tudta bírósági úton érvényesíteni jogait a nemzetközi nagyvállalatokkal szemben. A feltalálók azon tapasztalatokra és ismereteket hívják fel a résztvevők figyelmét, amelyek hozzájárulhatnak más feltalálók számára is a szellemi tulajdonuk hatékonyabb védelméhez.


Az est házigazdái: Buzás Norbert, SZTE Interdiszciplináris Tudásmenedzsment Kutatóközpontjának vezetője és Kapás Ferenc, a NOS-Szeged Kft. ügyvezető igazgatója.

 

További részleteket itt olvashat az SZTE Innovációs Klub ingyenes programjáról.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek