Bezár

Hírarchívum

eu_info_ules_kiemelt_nagy

A multimédia tartalmak azonosíthatatlanná tételéről tanácskoztak Szegeden

A multimédia tartalmak azonosíthatatlanná tételéről tanácskoztak Szegeden

2015. június 24.
2 perc

Az Európai Unió tudományos és technológiai együttműködést támogató alapja finanszírozza az említett közös munkát. 2015. június 22-23-án, Szegeden rendezték meg a projekt menedzsment tanácsának és négy munkacsoportjának soron következő ülését.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Húsz ország képviselői a multimédia tartalmak személyazonosíthatatlanná tételéről tanácskoztak Szegeden, a Tanulmányi és Információs Központban.



Mintegy 1500 informatikust képeznek az SZTE-n


A projekt munkacsoportjai a személyes adatok manipulálásának olyan eszközeivel foglalkoznak, amely eltorzítja az adatokat annak érdekében, hogy a személyazonosítás a továbbiakban ne legyen lehetséges. Az európai kutatási projektbe a Szegedi Tudományegyetem is bekapcsolódott – tájékoztatott Csendes Tibor. Az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport vezetője köszöntőjében elmondta: a Tisza-parti universitas-on, informatikai területen mintegy 1500 diákot oktatnak, évente 200-250 diplomát osztanak ki az alap és mester szakon végzetteknek. Ugyanakkor a tanszékcsoport doktori képzést is működtet, jelenleg az SZTE Informatika Doktori Iskolában. Az informatikai képzésben részt vevő hallgatók tananyagának fontos részét képzi az adatvédelemmel kapcsolatos ismeretek elsajátítása is, mely egyben a tanácskozás fő témája –tette hozzá.


EU_informatikai_munkabizottsag_ules_2015._junius_22_GE
A multimédia tartalmak azonosíthatatlanná tételéről tanácskoztak Szegeden - GALÉRIA


Középpontban a multimédia tartalmak személyazonosíthatatlanná tétele


A multimédia tartalmak személyazonosíthatatlanná tétele az együttműködés központi témája, arról tanácskoznak, hogy képeket, hangokat, videókat, szöveges adatbázisokat hogyan lehet azonosíthatatlanná tenni, annak érdekében, hogy védjék a mögöttük lévő személyek jogait. A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a különböző multimédia tartalmak esetében eltorzítják a hangot, arcokat, az adatbázisokból kiveszik a személyazonosítást lehetővé tevő adatokat – ismertette Alexin Zoltán. Az SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport Szoftverfejlesztési Tanszék adjunktusától megtudtuk: a munkabizottságban az Európai Unió szinte minden országa tag, a szegedi tanácskozásra húsz ország képviselői érkeztek. Többek között Szlovákiából, Szerbiából, Máltából, Olaszországból, Franciaországból, Dániából, Ciprusról, Izraelből és Portugáliából. Az ülésen számos előadás, tanulmányúti beszámoló hangzott el. Dr. Kimpián Péter, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság osztályvezetője a drónokkal kapcsolatos februárban kiadott hatósági ajánlásról tartott angol nyelvű előadást. A Milánói Egyetemről meghívott kutató egészségügyi adatbázisokkal kapcsolatos kutatásaikról, azok anonimizálásáról beszélt.



Az SZTE két kara is részt vesz a munkában

„Több évre visszanyúló tudományos együttműködés hozta meg annak az eredményét, hogy egy magyar partner is bekapcsolódott a munkába, több alkalommal látogattam el konferenciákra, majd egy baráti megkeresés után csatlakoztunk” – fogalmazott Alexin Zoltán. Hozzátette: a bizottság munkájában a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar munkatársai is részt vesznek, akik az adatvédelem jogi szabályozásával foglalkoznak. Az SZTE Informatikai Tanszékcsoport jelenleg többek között beszédfeldolgozás, beszédelemzés, képfeldolgozás és szövegfeldolgozás témakörében végez kutatásokat, de a tervek között szerepel a multimédia tartalmak személyazonosíthatatlanná tételével kapcsolatos kutatásokba történő intenzívebb bekapcsolódás – tudtuk meg.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek