Bezár

Hírarchívum

Onkodiagnosztikai, terápiai és kardiológiai oktatásfejlesztési workshop az SZTE-n

Onkodiagnosztikai, terápiai és kardiológiai oktatásfejlesztési workshop az SZTE-n

2015. június 16.
3 perc

Magyar-román- szerb onkológiai oktatási platform létrehozásának előkészítéséről tanácskoznak 2015. június 18-án 9 óra 30 perctől a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem, mint projektgazda és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központ, mint konzorciumi partner 392 855 200 forint Európai Uniós támogatást nyert el a TÁMOP-4.2.6-15/1-2015-0002 számú „Egészségtudományi, egészségipari tudáshálózat a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innovációs környezetének megteremtésére” című pályázat keretében. A Prof. Dr. Széll Márta szakmai vezetésével 2015. április 1. és november 30. között futó pályázat célja egy egészségtudományi és egészségipari tudáshálózat létrehozása a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innovációs környezetének megteremtésére.



Új egészségipari-egészségtudományi projekt indult az SZTE-n


Az elmúlt évtizedben zajló felsőoktatási változások, azon belül is a tradicionális egyetemi működés kutatóegyetemmé alakítása, a kutatási és képzési profil szélesítése, valamint a piacról megszerezhető bevételek előtérbe kerülése indokolta a Szegedi Tudományegyetem tudásiparban megjelenő szerepvállalásának bővülését.


A Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Biológiai Központ részvételével 2015. áprilisában egy új, egészségipari-egészségtudományi komplex projekt indult. A projekt egyik kiemelt célja a kutatóhelyeken dolgozó kutatók, a civil szektor, a vállalati szektor és az egészségügyi szakkormányzat szakembereinek részvételével egy közös tudástranszfer program megvalósítása. Valamennyi tudástranszfer típusú tevékenység a konzorciumi tagok részéről részt vevő egységek és az adott tématerülethez illeszkedő, releváns iparági szereplők közötti rendszeres találkozókat, szakmai egyeztetéseket, előkészítő munkákat, illetve bizonyos kiemelt témák esetében szakmai rendezvények keretében történő véleménycseréket foglal magában.



Összefogás az orvos-biológiai kutatások területén


Az orvos-biológiai kutatások napjaink ún. posztgenomi korszakában hihetetlen mennyiségű adatot szolgáltatnak különböző humán betegségek pathogenezisével, pathomechanizmusával kapcsolatosan mind egyéni, mind populációs szinten. Hazánkban, és így a dél-alföldi régióban, Szegeden is számos nemzetközi elismertségnek örvendő kutatócsoport végez orvos-biológiai kutatásokat. Ezek a kutatások szinte kizárólag a Szegedi Tudományegyetemen és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Központjában folynak. Ugyanakkor régiónkban – csakúgy, mint egész Magyarországon, a környező országokban, Szerbiában és Romániában is – egyértelműen tapasztalható ennek a kutatási területnek a lemaradása a nemzetközi szintű, hihetetlen ütemben történő fejlődéstől. A hosszú távú leszakadás megakadályozására magának az érintett tudományos közösségnek is lépéseket kell tennie. Ennek egyik leghatékonyabb módja az érintett országok kutatóinak összefogása, melynek egyik megvalósulási formája közös pályázatok benyújtása, majd azok céljainak végrehajtása a szerb (Novi Sad), román (Timisoara) és magyar (Szeged) egyetemek közreműködésével.



15 szakmai workshop-ból álló rendezvénysorozat


A projektben kiemelt szerep jut az onkológiai együttműködések fejlesztésének is. A 2015. június 18-i oktatásfejlesztési workshop első fontos állomása a kutatóhelyeken felhalmozott tudás „társadalmasítása” érdekében szervezendő, számszerűen 15 rendezvényből álló sorozatnak. Amint az ismert, az egészségügyben a betegellátás fejlesztésének sarkalatos pontja, hogy az adott területen, de más intézményekben dolgozó személyek számára megfelelő információs kapcsolatok alakuljanak ki, amelyek a teljes prevenció és betegellátás folyamán azonos tevékenységekre épülnek. Napjaink legfontosabb betegségei közül a dél-alföldi régióban épülő populáció adottságai miatt is fontos a több ország részvételével megvalósuló új onkológiai platform létrehozása.


A magyar-román-szerb orvosképző helyek reprezentánsainak részvételével zajló workshop lehetőséget ad az intézmények közös törekvéseinek, jövőbeli terveinek a megtárgyalására. A betegellátási tevékenységek harmonizálásán túl a projekt egyik várt eredménye lehet a szereplők szakmai együttműködésével előkészülő új nemzetközi, elsősorban H2020 pályázatok lehetnek. Mindez értelemszerűen nem valósítható meg az orvostudományi képzőhelyek munkatársainak összehangolt képzése nélkül a fejlesztendő területeken.

 

A TÁMOP-4.2.6-15/1-2015-0002 számú „Egészségtudományi, egészségipari tudáshálózat a dél-alföldi régióban a molekuláris medicina innovációs környezetének megteremtésére” című projektről további információ itt.


SZTEinfo


ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek