SZTE Info

szivmutet_kiemelt_nagy

Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden

Újabb két sikeres gyermek szívműtét végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. A Gift of Life programnak köszönhetően két kislány térhet haza az életmentő beavatkozás után.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Ajándékozz életet” program keretein belül két határon túli kislányon végeztek sikeres szívműtétet a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján.Sikeres műtétek


Kovács Mária, 8 éves erdélyi kislány, betegségét lyukas szív és érrendellenesség okozta. Buchok Vanda, 9 éves kárpátaljai ukrán kislány. Már régebben meg kellett volna műteni, mert egy súlyos komplex szívfejlődési rendellenessége volt. A műtétet anyagi nehézségek miatt csak nemrég tudták elvégezni, a Gift of Life program segítségével.


A szívbetegség esetében nagy jelentősége van az időfaktornak, ha nem kapnak időben segítséget a gyermekek, az akár végzetes is lehet. A szívműtét kimenetele függ a pontos diagnózistól és a műtét optimális időpontjától is –ismertette Katona Márta. A Gyermekgyógyászati Klinika professzora hozzátette: kezdetben nehézséget jelentett, hogy miként tudják majd felkutatni a határon túli szívbeteg gyermekeket, de mára már híre ment a programnak és sok külföldön élő magyar orvost tudtak mozgósítani. A program sikerét mutatja, hogy jelenleg öt gyermek várakozik operációra.Jól sikerültek a műtétek. A lányok már elhagyták az intenzív osztályt, kardiális állapotuktól függően már mehetnének haza” – mondta. A lányokra a jövőben teljesen normális életmód vár. Vanda már elhagyta a kórházat, Marika a közeljövőben térhet haza – tájékoztatott.


Szivmutet_2015._junius
Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden - GALÉRIA


Már nyolc gyermeknek segítettek Szegeden


Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa, Bereczki Csaba elmondta: félve vágtak bele a kezdeményezésbe, de mára már kinőtte magát a program. A szegedi klinikán nyolc gyermeknek segítettek már, akik megfelelő egészségügyi állapotban hagyták el a kórházát és azóta is jól vannak. Hozzátette: a rotaristák anyagi támogatása azon túl, hogy életeket ment, a szegedi gyerek kardiológia és szívsebészet működése és fejlődése szempontjából is nagyon fontos.


A Gift of Life program anyagi támogatását a rotaristák teremtették meg, ezzel segítve a hazai és határon túli beteg gyermekek műtéteit. A program előző három éves szakaszát a Budapest Tabán Club vezette, idén ősztől a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club veszi át a programot.Köszönettel vettük a bizalmat és igyekszünk megfelelni. Mi szegediek nagy örömmel vettük ezt át, nemcsak azért mert a Rotary egy karitatív szervezet, hanem azért is, mert a clubbon belül többünknek a szegedi gyermekklinika valamikor a 'házigazdája volt” –fogalmazott Havas Zoltán a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja.Rotary Clubok támogatása


A szegedi klinikán most megműtött két kislány a Budapest Tabán által menedzselt program 22. és 23. szívműtött résztvevője. A három éves munka során egy esztendő alatt 20 gyermeket sikerült megoperálni –tájékoztatott Sterk Péter a budapesti club képviselője. Hozzátette: nem véletlen, hogy a program folytatását a szegedi klubnak adják át. „Nyugodtan adjuk át a programot, mert biztosítva látjuk, hogy ugyanolyan színvonalon, hanem magasabb színvonalon folytatódik a kezdeményezés” – mondta.


A Kovács Mária műtétéhez szükséges anyagi forrás egy részét a Debrecen Rotary Club nyújtotta, ezzel jelképesen örökbe fogadták a kislányt. A klub képviselője Jenei Zoltán megköszönte a professzorok és orvos kollégák áldozatos munkáját és a rotaristák anyagi támogatását. „Fejet hajtunk a professzor úr és az orvoskollégák szaktudása, embersége odaadó szeretete előtt. Tovább is Isten áldásával végezzék gyógyító tevékenységüket, mi és rotaris barátaink pedig találjuk meg azt a lehetőséget, hogy hol és miképpen szolgálhatunk, cselekedhetünk valami jót” – köszönte meg a munkát.

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.
 • január 18. 18:00 - március 16. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar oktatói, művésztanárai közül a Temesvári Nyugati Egyetem Képzőművészet és Design Karán vizuális művészeti doktori fokozatot szerző Sinkó János, Kovács Keve, Molnár Sándor és ifj. Holler László képzőművészek tárlata. A kiállítás kúrátora a nagyváradi Körösvidéke Múzeum igazgatója, prof. univ. dr. Aurel Chiriac, aki a fent említett képzőművészek doktori képzésének témavezetője volt. A TEMESVÁR 7.X.4. címet viselő kiállításon ( a 7 doktoranduszból 4 állít ki most) többek között linómetszetek, installációk, tempera és olajfestmények, kollázsok,üvegfestéssel készült alkotások láthatók. Az alkotók által elmondottakból, íme egy gondolat: "A végcél, ami felé törekszünk hasonlít a földhöz: ugyanis az élő anyag számtalan rétegének szintéziséról van szó. Az igazi érzékiség akkor születik meg, amikor a festő felfedezi, hogy a fa suhogása és a víz kérge testvérek, a kavicsok és a saját arckép ikerképek, és ebben az áldott pillanatban a világ lassan-lassan összeáll, a művész pedig azt látja, hogy a látvány zuhatagok hátteréből kimagaslanak azok nagy és lényeges jelek, melyek egyformán képviselik az ember és a világegyetem valóságát..."
 • január 21.
  10:00 - 14:00