SZTE Info

szivmutet_kiemelt_nagy

Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden

Újabb két sikeres gyermek szívműtét végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. A Gift of Life programnak köszönhetően két kislány térhet haza az életmentő beavatkozás után.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Ajándékozz életet” program keretein belül két határon túli kislányon végeztek sikeres szívműtétet a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján.Sikeres műtétek


Kovács Mária, 8 éves erdélyi kislány, betegségét lyukas szív és érrendellenesség okozta. Buchok Vanda, 9 éves kárpátaljai ukrán kislány. Már régebben meg kellett volna műteni, mert egy súlyos komplex szívfejlődési rendellenessége volt. A műtétet anyagi nehézségek miatt csak nemrég tudták elvégezni, a Gift of Life program segítségével.


A szívbetegség esetében nagy jelentősége van az időfaktornak, ha nem kapnak időben segítséget a gyermekek, az akár végzetes is lehet. A szívműtét kimenetele függ a pontos diagnózistól és a műtét optimális időpontjától is –ismertette Katona Márta. A Gyermekgyógyászati Klinika professzora hozzátette: kezdetben nehézséget jelentett, hogy miként tudják majd felkutatni a határon túli szívbeteg gyermekeket, de mára már híre ment a programnak és sok külföldön élő magyar orvost tudtak mozgósítani. A program sikerét mutatja, hogy jelenleg öt gyermek várakozik operációra.Jól sikerültek a műtétek. A lányok már elhagyták az intenzív osztályt, kardiális állapotuktól függően már mehetnének haza” – mondta. A lányokra a jövőben teljesen normális életmód vár. Vanda már elhagyta a kórházat, Marika a közeljövőben térhet haza – tájékoztatott.


Szivmutet_2015._junius
Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden - GALÉRIA


Már nyolc gyermeknek segítettek Szegeden


Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa, Bereczki Csaba elmondta: félve vágtak bele a kezdeményezésbe, de mára már kinőtte magát a program. A szegedi klinikán nyolc gyermeknek segítettek már, akik megfelelő egészségügyi állapotban hagyták el a kórházát és azóta is jól vannak. Hozzátette: a rotaristák anyagi támogatása azon túl, hogy életeket ment, a szegedi gyerek kardiológia és szívsebészet működése és fejlődése szempontjából is nagyon fontos.


A Gift of Life program anyagi támogatását a rotaristák teremtették meg, ezzel segítve a hazai és határon túli beteg gyermekek műtéteit. A program előző három éves szakaszát a Budapest Tabán Club vezette, idén ősztől a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club veszi át a programot.Köszönettel vettük a bizalmat és igyekszünk megfelelni. Mi szegediek nagy örömmel vettük ezt át, nemcsak azért mert a Rotary egy karitatív szervezet, hanem azért is, mert a clubbon belül többünknek a szegedi gyermekklinika valamikor a 'házigazdája volt” –fogalmazott Havas Zoltán a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja.Rotary Clubok támogatása


A szegedi klinikán most megműtött két kislány a Budapest Tabán által menedzselt program 22. és 23. szívműtött résztvevője. A három éves munka során egy esztendő alatt 20 gyermeket sikerült megoperálni –tájékoztatott Sterk Péter a budapesti club képviselője. Hozzátette: nem véletlen, hogy a program folytatását a szegedi klubnak adják át. „Nyugodtan adjuk át a programot, mert biztosítva látjuk, hogy ugyanolyan színvonalon, hanem magasabb színvonalon folytatódik a kezdeményezés” – mondta.


A Kovács Mária műtétéhez szükséges anyagi forrás egy részét a Debrecen Rotary Club nyújtotta, ezzel jelképesen örökbe fogadták a kislányt. A klub képviselője Jenei Zoltán megköszönte a professzorok és orvos kollégák áldozatos munkáját és a rotaristák anyagi támogatását. „Fejet hajtunk a professzor úr és az orvoskollégák szaktudása, embersége odaadó szeretete előtt. Tovább is Isten áldásával végezzék gyógyító tevékenységüket, mi és rotaris barátaink pedig találjuk meg azt a lehetőséget, hogy hol és miképpen szolgálhatunk, cselekedhetünk valami jót” – köszönte meg a munkát.

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 23.
  08:00 - 10:00
  Az Ókortörténeti Tanszék előadása
 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 23.
  09:30 - 13:00
 • április 23. 11:00 - 28. 14:00
  Témakör: az olasz vokális kamarazene a reneszánsztól a 20. századig