SZTE Info

szivmutet_kiemelt_nagy

Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden

Újabb két sikeres gyermek szívműtét végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. A Gift of Life programnak köszönhetően két kislány térhet haza az életmentő beavatkozás után.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Ajándékozz életet” program keretein belül két határon túli kislányon végeztek sikeres szívműtétet a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján.Sikeres műtétek


Kovács Mária, 8 éves erdélyi kislány, betegségét lyukas szív és érrendellenesség okozta. Buchok Vanda, 9 éves kárpátaljai ukrán kislány. Már régebben meg kellett volna műteni, mert egy súlyos komplex szívfejlődési rendellenessége volt. A műtétet anyagi nehézségek miatt csak nemrég tudták elvégezni, a Gift of Life program segítségével.


A szívbetegség esetében nagy jelentősége van az időfaktornak, ha nem kapnak időben segítséget a gyermekek, az akár végzetes is lehet. A szívműtét kimenetele függ a pontos diagnózistól és a műtét optimális időpontjától is –ismertette Katona Márta. A Gyermekgyógyászati Klinika professzora hozzátette: kezdetben nehézséget jelentett, hogy miként tudják majd felkutatni a határon túli szívbeteg gyermekeket, de mára már híre ment a programnak és sok külföldön élő magyar orvost tudtak mozgósítani. A program sikerét mutatja, hogy jelenleg öt gyermek várakozik operációra.Jól sikerültek a műtétek. A lányok már elhagyták az intenzív osztályt, kardiális állapotuktól függően már mehetnének haza” – mondta. A lányokra a jövőben teljesen normális életmód vár. Vanda már elhagyta a kórházat, Marika a közeljövőben térhet haza – tájékoztatott.


Szivmutet_2015._junius
Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden - GALÉRIA


Már nyolc gyermeknek segítettek Szegeden


Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa, Bereczki Csaba elmondta: félve vágtak bele a kezdeményezésbe, de mára már kinőtte magát a program. A szegedi klinikán nyolc gyermeknek segítettek már, akik megfelelő egészségügyi állapotban hagyták el a kórházát és azóta is jól vannak. Hozzátette: a rotaristák anyagi támogatása azon túl, hogy életeket ment, a szegedi gyerek kardiológia és szívsebészet működése és fejlődése szempontjából is nagyon fontos.


A Gift of Life program anyagi támogatását a rotaristák teremtették meg, ezzel segítve a hazai és határon túli beteg gyermekek műtéteit. A program előző három éves szakaszát a Budapest Tabán Club vezette, idén ősztől a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club veszi át a programot.Köszönettel vettük a bizalmat és igyekszünk megfelelni. Mi szegediek nagy örömmel vettük ezt át, nemcsak azért mert a Rotary egy karitatív szervezet, hanem azért is, mert a clubbon belül többünknek a szegedi gyermekklinika valamikor a 'házigazdája volt” –fogalmazott Havas Zoltán a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja.Rotary Clubok támogatása


A szegedi klinikán most megműtött két kislány a Budapest Tabán által menedzselt program 22. és 23. szívműtött résztvevője. A három éves munka során egy esztendő alatt 20 gyermeket sikerült megoperálni –tájékoztatott Sterk Péter a budapesti club képviselője. Hozzátette: nem véletlen, hogy a program folytatását a szegedi klubnak adják át. „Nyugodtan adjuk át a programot, mert biztosítva látjuk, hogy ugyanolyan színvonalon, hanem magasabb színvonalon folytatódik a kezdeményezés” – mondta.


A Kovács Mária műtétéhez szükséges anyagi forrás egy részét a Debrecen Rotary Club nyújtotta, ezzel jelképesen örökbe fogadták a kislányt. A klub képviselője Jenei Zoltán megköszönte a professzorok és orvos kollégák áldozatos munkáját és a rotaristák anyagi támogatását. „Fejet hajtunk a professzor úr és az orvoskollégák szaktudása, embersége odaadó szeretete előtt. Tovább is Isten áldásával végezzék gyógyító tevékenységüket, mi és rotaris barátaink pedig találjuk meg azt a lehetőséget, hogy hol és miképpen szolgálhatunk, cselekedhetünk valami jót” – köszönte meg a munkát.

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 24.
  09:30 - 17:00
 • május 24.
  09:30 - 10:30
 • május 24.
  09:30 - 16:00
  A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság tisztelettel meghívja a Szegeden megrendezésre kerülő „Schultheisz 120” Emlékkonferenciára, melyet Schultheisz Emil egykori debreceni, majd szegedi professzor, hadbíró születésének 120. évfordulója tiszteletére rendezünk. A konferencián bemutatjuk a Magyar Katonai Jogi és Hadijogi Társaság kiadásában és Fejes Erik gondozásában megjelent, Schultheisz Emil katonai büntetőjogi értekezéseit tartalmazó kötetet.
 • május 25.
  17:00 - 18:00
 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.