SZTE Info

szivmutet_kiemelt_nagy

Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden

Újabb két sikeres gyermek szívműtét végeztek a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinikáján. A Gift of Life programnak köszönhetően két kislány térhet haza az életmentő beavatkozás után.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Ajándékozz életet” program keretein belül két határon túli kislányon végeztek sikeres szívműtétet a Szegedi Tudományegyetem Gyermekklinikáján.Sikeres műtétek


Kovács Mária, 8 éves erdélyi kislány, betegségét lyukas szív és érrendellenesség okozta. Buchok Vanda, 9 éves kárpátaljai ukrán kislány. Már régebben meg kellett volna műteni, mert egy súlyos komplex szívfejlődési rendellenessége volt. A műtétet anyagi nehézségek miatt csak nemrég tudták elvégezni, a Gift of Life program segítségével.


A szívbetegség esetében nagy jelentősége van az időfaktornak, ha nem kapnak időben segítséget a gyermekek, az akár végzetes is lehet. A szívműtét kimenetele függ a pontos diagnózistól és a műtét optimális időpontjától is –ismertette Katona Márta. A Gyermekgyógyászati Klinika professzora hozzátette: kezdetben nehézséget jelentett, hogy miként tudják majd felkutatni a határon túli szívbeteg gyermekeket, de mára már híre ment a programnak és sok külföldön élő magyar orvost tudtak mozgósítani. A program sikerét mutatja, hogy jelenleg öt gyermek várakozik operációra.Jól sikerültek a műtétek. A lányok már elhagyták az intenzív osztályt, kardiális állapotuktól függően már mehetnének haza” – mondta. A lányokra a jövőben teljesen normális életmód vár. Vanda már elhagyta a kórházat, Marika a közeljövőben térhet haza – tájékoztatott.


Szivmutet_2015._junius
Újabb két szívbeteg gyermek kapott esélyt Szegeden - GALÉRIA


Már nyolc gyermeknek segítettek Szegeden


Az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa, Bereczki Csaba elmondta: félve vágtak bele a kezdeményezésbe, de mára már kinőtte magát a program. A szegedi klinikán nyolc gyermeknek segítettek már, akik megfelelő egészségügyi állapotban hagyták el a kórházát és azóta is jól vannak. Hozzátette: a rotaristák anyagi támogatása azon túl, hogy életeket ment, a szegedi gyerek kardiológia és szívsebészet működése és fejlődése szempontjából is nagyon fontos.


A Gift of Life program anyagi támogatását a rotaristák teremtették meg, ezzel segítve a hazai és határon túli beteg gyermekek műtéteit. A program előző három éves szakaszát a Budapest Tabán Club vezette, idén ősztől a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club veszi át a programot.Köszönettel vettük a bizalmat és igyekszünk megfelelni. Mi szegediek nagy örömmel vettük ezt át, nemcsak azért mert a Rotary egy karitatív szervezet, hanem azért is, mert a clubbon belül többünknek a szegedi gyermekklinika valamikor a 'házigazdája volt” –fogalmazott Havas Zoltán a Szent-Györgyi Albert Rotary Club tagja.Rotary Clubok támogatása


A szegedi klinikán most megműtött két kislány a Budapest Tabán által menedzselt program 22. és 23. szívműtött résztvevője. A három éves munka során egy esztendő alatt 20 gyermeket sikerült megoperálni –tájékoztatott Sterk Péter a budapesti club képviselője. Hozzátette: nem véletlen, hogy a program folytatását a szegedi klubnak adják át. „Nyugodtan adjuk át a programot, mert biztosítva látjuk, hogy ugyanolyan színvonalon, hanem magasabb színvonalon folytatódik a kezdeményezés” – mondta.


A Kovács Mária műtétéhez szükséges anyagi forrás egy részét a Debrecen Rotary Club nyújtotta, ezzel jelképesen örökbe fogadták a kislányt. A klub képviselője Jenei Zoltán megköszönte a professzorok és orvos kollégák áldozatos munkáját és a rotaristák anyagi támogatását. „Fejet hajtunk a professzor úr és az orvoskollégák szaktudása, embersége odaadó szeretete előtt. Tovább is Isten áldásával végezzék gyógyító tevékenységüket, mi és rotaris barátaink pedig találjuk meg azt a lehetőséget, hogy hol és miképpen szolgálhatunk, cselekedhetünk valami jót” – köszönte meg a munkát.

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.