SZTE Info

beiskolazas_kiemelt_nagy

31 középiskolában mutatkozik be a Szegedi Tudományegyetem

2015. árpilis 8-án kezdte meg beiskolázási roadshow-ját a Szegedi Tudományegyetem. 2015. május 28-ig 31 dél-alföldi középiskolában 52 alkalommal mutatkozik be a Tisza-parti universitas képzési- és szolgáltatási kínálata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományszerűen középiskolai tájékoztató előadások keretében mutatja be a Szegedi Tudományegyetem a képzési kínálatát, a különböző karokat és az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat.A dél-alföldi régió 31 középiskolájába jut el az SZTE


2015. április 8. és május 28. között a dél-alföldi régió 31 iskolájába, köztük 11 szegedi intézménybe látogat el a Tisza-parti universitas. A tavaszi tájékoztató előadások célja a gondolatébresztés: a szegedi egyetemről szóló információk alapján a 10-11. osztályos diákok könnyebben dönthetnek a fakultációról, így hosszú távra tervezhetnek. 2015. május 14-én 15 óra 10 perctől a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, 2015. május 19-én 10 órától a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban találkozhatnak a középiskolások a Tisza-parti universitas képviselőivel. 2015. május 20-án 13 óra 15 perckor a Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolában, 2015. május 22-én 9 óra 45 perckor a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban mutatkozik be az SZTE. És ez persze csak némi ízelítő a beiskolázási roadshow programjából.Mindent az SZTE-ről


A 45 perces tájékoztató előadásokon a továbbtanulás előtt álló fiatalok mindent megtudhatnak a Szegedi Tudományegyetem képzési kínálatáról, a külföldi mobilitási programokról, a hallgatói életről, az intézmény nyújtotta sport-, szállás-, karrierépítési-, és tehetséggondozási lehetőségekről. A színes Power Pointos előadásból kiderül, hogy a közel 25 ezer hallgatói létszámú intézmény mintegy 200 alapszakot kínál a felvételizőknek, akiket 2015. november 26-án nyílt napra is várnak. A Tisza-parti universitas hallgatóknak nyújtott juttatásaival és szolgáltatásaival is megismerkedhetnek a középiskolások, így például a városi tömegközlekedési bérlet, a jegyzettámogatás, a tanulmányi- és szociális ösztöndíj rendszerével. Az Egyetemi Tavasz, az Őszi Kulturális Fesztivál, a különböző kari és sportnapok hangulatát bemutató képekkel pedig egy kis időre maguk is az egyetemi élet részesei lehetnek. A tájékoztatóból az is megtudhatják a fiatalok, hogy a Szegedi Tudományegyetem Magyarország második network egyeteme, vagyis hazánkban a második legtöbb mobilitási lehetőséget az SZTE nyújtja. A Tisza-parti universitas nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra is, a középiskolások továbbtanulását Tehetség-HÍD programmal támogatja. A beiskolázási kampányon a diákok minden kérdésükre választ kapnak és kézhez vehetik az SZTE Felvételi Kiadványát is.

 


A pontszámításra és a többletpontokra is kíváncsiak a középiskolások


A tájékoztató előadásokban az aktuális felvételi eljárásról is hasznos információkat kapnak a középiskolások; megtudhatják milyen feltételekkel vehető fel valaki a felsőoktatásba, mit jelentenek a különböző képzési típusok és finanszírozási formák, hogyan zajlik a jelentkezés és mekkora eljárási díjjal kell számolni. Megtudhatják: hogyan számolják a felvételi pontszámot, mit jelent a minimum és a központi ponthatár fogalma, mit takar, és milyen kötelezettségekkel jár a hallgatói szerződés és mely szakokra kötelező az emelt szintű érettségi. Az átfogó előadások nagy népszerűségnek örvendenek a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjainak körében is.


A 2015. május 11-i előadáson a fiatalok kíváncsian érdeklődtek a központi ponthatárok és az adható többletpontok iránt. Az SZTE munkatársának válaszából megtudtuk: összesen 100 többletpont adható, mely emelt szintű érettségi, nyelvvizsga, kiemelkedő tanulmányi, illetve sporteredmény vagy szociális helyzet alapján ítélhető meg. A felvételi eljárással kapcsolatban a művész képzésekre bejutás módja felől is érdeklődtek a diákok. Erre vonatkozóan megtudtuk: a művészeti képzésekre külön eljárás vonatkozik, itt a pontokat a felvételi vizsga során beadott pályamunkák alapján határozzák meg.


Az SZTE beiskolázási kampányáról további információ: Középiskolai tájékoztató előadások


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet


„Az előadássorozat a TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004, Harmadik generációs összehangolt szolgáltatási portfólió és irányítási rendszer kialakítása, valamint stratégiai jellegű optimalizálás megvalósítása közösségi típusú felsőoktatási együttműködés formájában Dél-Kelet Magyarországon című pályázat keretében valósul meg.”

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.