SZTE Info

beiskolazas_kiemelt_nagy

31 középiskolában mutatkozik be a Szegedi Tudományegyetem

2015. árpilis 8-án kezdte meg beiskolázási roadshow-ját a Szegedi Tudományegyetem. 2015. május 28-ig 31 dél-alföldi középiskolában 52 alkalommal mutatkozik be a Tisza-parti universitas képzési- és szolgáltatási kínálata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományszerűen középiskolai tájékoztató előadások keretében mutatja be a Szegedi Tudományegyetem a képzési kínálatát, a különböző karokat és az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat.A dél-alföldi régió 31 középiskolájába jut el az SZTE


2015. április 8. és május 28. között a dél-alföldi régió 31 iskolájába, köztük 11 szegedi intézménybe látogat el a Tisza-parti universitas. A tavaszi tájékoztató előadások célja a gondolatébresztés: a szegedi egyetemről szóló információk alapján a 10-11. osztályos diákok könnyebben dönthetnek a fakultációról, így hosszú távra tervezhetnek. 2015. május 14-én 15 óra 10 perctől a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, 2015. május 19-én 10 órától a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban találkozhatnak a középiskolások a Tisza-parti universitas képviselőivel. 2015. május 20-án 13 óra 15 perckor a Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolában, 2015. május 22-én 9 óra 45 perckor a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban mutatkozik be az SZTE. És ez persze csak némi ízelítő a beiskolázási roadshow programjából.Mindent az SZTE-ről


A 45 perces tájékoztató előadásokon a továbbtanulás előtt álló fiatalok mindent megtudhatnak a Szegedi Tudományegyetem képzési kínálatáról, a külföldi mobilitási programokról, a hallgatói életről, az intézmény nyújtotta sport-, szállás-, karrierépítési-, és tehetséggondozási lehetőségekről. A színes Power Pointos előadásból kiderül, hogy a közel 25 ezer hallgatói létszámú intézmény mintegy 200 alapszakot kínál a felvételizőknek, akiket 2015. november 26-án nyílt napra is várnak. A Tisza-parti universitas hallgatóknak nyújtott juttatásaival és szolgáltatásaival is megismerkedhetnek a középiskolások, így például a városi tömegközlekedési bérlet, a jegyzettámogatás, a tanulmányi- és szociális ösztöndíj rendszerével. Az Egyetemi Tavasz, az Őszi Kulturális Fesztivál, a különböző kari és sportnapok hangulatát bemutató képekkel pedig egy kis időre maguk is az egyetemi élet részesei lehetnek. A tájékoztatóból az is megtudhatják a fiatalok, hogy a Szegedi Tudományegyetem Magyarország második network egyeteme, vagyis hazánkban a második legtöbb mobilitási lehetőséget az SZTE nyújtja. A Tisza-parti universitas nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra is, a középiskolások továbbtanulását Tehetség-HÍD programmal támogatja. A beiskolázási kampányon a diákok minden kérdésükre választ kapnak és kézhez vehetik az SZTE Felvételi Kiadványát is.

 


A pontszámításra és a többletpontokra is kíváncsiak a középiskolások


A tájékoztató előadásokban az aktuális felvételi eljárásról is hasznos információkat kapnak a középiskolások; megtudhatják milyen feltételekkel vehető fel valaki a felsőoktatásba, mit jelentenek a különböző képzési típusok és finanszírozási formák, hogyan zajlik a jelentkezés és mekkora eljárási díjjal kell számolni. Megtudhatják: hogyan számolják a felvételi pontszámot, mit jelent a minimum és a központi ponthatár fogalma, mit takar, és milyen kötelezettségekkel jár a hallgatói szerződés és mely szakokra kötelező az emelt szintű érettségi. Az átfogó előadások nagy népszerűségnek örvendenek a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjainak körében is.


A 2015. május 11-i előadáson a fiatalok kíváncsian érdeklődtek a központi ponthatárok és az adható többletpontok iránt. Az SZTE munkatársának válaszából megtudtuk: összesen 100 többletpont adható, mely emelt szintű érettségi, nyelvvizsga, kiemelkedő tanulmányi, illetve sporteredmény vagy szociális helyzet alapján ítélhető meg. A felvételi eljárással kapcsolatban a művész képzésekre bejutás módja felől is érdeklődtek a diákok. Erre vonatkozóan megtudtuk: a művészeti képzésekre külön eljárás vonatkozik, itt a pontokat a felvételi vizsga során beadott pályamunkák alapján határozzák meg.


Az SZTE beiskolázási kampányáról további információ: Középiskolai tájékoztató előadások


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet


„Az előadássorozat a TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004, Harmadik generációs összehangolt szolgáltatási portfólió és irányítási rendszer kialakítása, valamint stratégiai jellegű optimalizálás megvalósítása közösségi típusú felsőoktatási együttműködés formájában Dél-Kelet Magyarországon című pályázat keretében valósul meg.”

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."