SZTE Info

beiskolazas_kiemelt_nagy

31 középiskolában mutatkozik be a Szegedi Tudományegyetem

2015. árpilis 8-án kezdte meg beiskolázási roadshow-ját a Szegedi Tudományegyetem. 2015. május 28-ig 31 dél-alföldi középiskolában 52 alkalommal mutatkozik be a Tisza-parti universitas képzési- és szolgáltatási kínálata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományszerűen középiskolai tájékoztató előadások keretében mutatja be a Szegedi Tudományegyetem a képzési kínálatát, a különböző karokat és az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat.A dél-alföldi régió 31 középiskolájába jut el az SZTE


2015. április 8. és május 28. között a dél-alföldi régió 31 iskolájába, köztük 11 szegedi intézménybe látogat el a Tisza-parti universitas. A tavaszi tájékoztató előadások célja a gondolatébresztés: a szegedi egyetemről szóló információk alapján a 10-11. osztályos diákok könnyebben dönthetnek a fakultációról, így hosszú távra tervezhetnek. 2015. május 14-én 15 óra 10 perctől a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban, 2015. május 19-én 10 órától a Kiskunhalasi Bibó István Gimnáziumban találkozhatnak a középiskolások a Tisza-parti universitas képviselőivel. 2015. május 20-án 13 óra 15 perckor a Szegedi Vedres István Szolgáltatási Szakképző Iskolában, 2015. május 22-én 9 óra 45 perckor a Békéscsabai Andrássy Gyula Gimnázium és Kollégiumban mutatkozik be az SZTE. És ez persze csak némi ízelítő a beiskolázási roadshow programjából.Mindent az SZTE-ről


A 45 perces tájékoztató előadásokon a továbbtanulás előtt álló fiatalok mindent megtudhatnak a Szegedi Tudományegyetem képzési kínálatáról, a külföldi mobilitási programokról, a hallgatói életről, az intézmény nyújtotta sport-, szállás-, karrierépítési-, és tehetséggondozási lehetőségekről. A színes Power Pointos előadásból kiderül, hogy a közel 25 ezer hallgatói létszámú intézmény mintegy 200 alapszakot kínál a felvételizőknek, akiket 2015. november 26-án nyílt napra is várnak. A Tisza-parti universitas hallgatóknak nyújtott juttatásaival és szolgáltatásaival is megismerkedhetnek a középiskolások, így például a városi tömegközlekedési bérlet, a jegyzettámogatás, a tanulmányi- és szociális ösztöndíj rendszerével. Az Egyetemi Tavasz, az Őszi Kulturális Fesztivál, a különböző kari és sportnapok hangulatát bemutató képekkel pedig egy kis időre maguk is az egyetemi élet részesei lehetnek. A tájékoztatóból az is megtudhatják a fiatalok, hogy a Szegedi Tudományegyetem Magyarország második network egyeteme, vagyis hazánkban a második legtöbb mobilitási lehetőséget az SZTE nyújtja. A Tisza-parti universitas nagy hangsúlyt fektet a tehetséggondozásra is, a középiskolások továbbtanulását Tehetség-HÍD programmal támogatja. A beiskolázási kampányon a diákok minden kérdésükre választ kapnak és kézhez vehetik az SZTE Felvételi Kiadványát is.

 


A pontszámításra és a többletpontokra is kíváncsiak a középiskolások


A tájékoztató előadásokban az aktuális felvételi eljárásról is hasznos információkat kapnak a középiskolások; megtudhatják milyen feltételekkel vehető fel valaki a felsőoktatásba, mit jelentenek a különböző képzési típusok és finanszírozási formák, hogyan zajlik a jelentkezés és mekkora eljárási díjjal kell számolni. Megtudhatják: hogyan számolják a felvételi pontszámot, mit jelent a minimum és a központi ponthatár fogalma, mit takar, és milyen kötelezettségekkel jár a hallgatói szerződés és mely szakokra kötelező az emelt szintű érettségi. Az átfogó előadások nagy népszerűségnek örvendenek a szegedi Tömörkény István Gimnázium diákjainak körében is.


A 2015. május 11-i előadáson a fiatalok kíváncsian érdeklődtek a központi ponthatárok és az adható többletpontok iránt. Az SZTE munkatársának válaszából megtudtuk: összesen 100 többletpont adható, mely emelt szintű érettségi, nyelvvizsga, kiemelkedő tanulmányi, illetve sporteredmény vagy szociális helyzet alapján ítélhető meg. A felvételi eljárással kapcsolatban a művész képzésekre bejutás módja felől is érdeklődtek a diákok. Erre vonatkozóan megtudtuk: a művészeti képzésekre külön eljárás vonatkozik, itt a pontokat a felvételi vizsga során beadott pályamunkák alapján határozzák meg.


Az SZTE beiskolázási kampányáról további információ: Középiskolai tájékoztató előadások


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet


„Az előadássorozat a TÁMOP 4.1.1.C-12/1/KONV-2012-0004, Harmadik generációs összehangolt szolgáltatási portfólió és irányítási rendszer kialakítása, valamint stratégiai jellegű optimalizálás megvalósítása közösségi típusú felsőoktatási együttműködés formájában Dél-Kelet Magyarországon című pályázat keretében valósul meg.”

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.