SZTE Info

aranydiploma_mk_kiemelt_nagy

Aranydiplomásait köszöntötte a Mérnöki Kar

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar 26 volt hallgatója vehette át aranydiplomáját 2015. május 15-én az SZTE MK Mars téri épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Kitüntetési Szabályzata 22.§ alapján: „arany, gyémánt, vas, rubin díszoklevél az Egyetem azon volt hallgatójának adományozható, aki diplomáját 50, 60, 65 vagy 70 éve szerezte, közmegbecsülésre méltó, és szakmai munkájával, egész életútjával az Egyetem hírnevét öregbítette”.A megbecsülés jelképe az aranydiploma


A Szegedi Tudományegyetem dicséretes és megőrzendő hagyománya, hogy az 50, 60, 65 évvel korábban végzett diákjainak arany, gyémánt illetve vas diplomát adományoz elismerve azt a tevékenységet, melyet oklevelük megszerzése óta szakterületükön végzetek – fogalmazott az ünnepségen Keszthelyi-Szabó Gábor. Az SZTE Mérnöki Kar dékánja elmondta: a jubileumi oklevelek nevükben kémiai szubsztanciák nevét viselik, de valójában értékeket szimbolizálnak. Az arany napjainkban szinte mindenkinek a gazdagságot és a pénzt juttatja eszébe, ám a középkori ábrázolásokon a királyoknak és szenteknek, a megbecsülésnek volt a jelképe. „Akik 50 évvel ezelőtt fejezték be tanulmányaikat, többségükben nem voltak se gazdagok se királyok, se szentek. Az aranydiplomával az egyetem azt ismeri el, hogy becsülettel megtették mindazt, ami az elmúlt évtizedekben Önöktől telt és remélhetőleg megkapták értünk a megbecsülést” – mondta a dékán.


Aranydiplomasok_koszontese_az_MK-n_2015._majus_15._HD
Aranydiplomásait köszöntötte a Mérnöki Kar - GALÉRIA


Az aranydiplomások önéletrajzaiba tekintve elmondható, hogy az egyetem nyújtotta képzés, egyéni képességekkel társulva, milyen sokfajta feladat eredményes ellátására tette alkalmassá a volt hallgatókat. „Az egyetemnek és Önöknek az a feladata, hogy olyan diákokat és olyan embereket neveljenek, akiknek morális tartásuk van, akik tudják, hogy mi a becsületes munka és mi az az értéke, amire érdemes egy életet építeni. Kérem, saját példájukkal erre az értékrendre neveljék unokáikat, reményeink szerint a mi leendő hallgatóinkat” – zárta beszédét Keszthelyi-Szabó Gábor.26 aranydiplomás


Az aranydiploma átadón oklevelet vehetett át: Bakos Katalin Gabriella, Balatoni József, Csaba Attiláné Baráth Erzsébet, Bálint Lajosné Békés Zsuzsa, Bíró Ernő, Csáki Lászlóné Boros Katalin, Fenyvessy Jánosné Cseri Zsuzsa, Govai Tamás, Détári Endre, Erdődi Levente. Aranydiplomában részesült még Bánki Tamásné Erdős Mária, Korbuly Lászlóné Forgó Kovács Eszter, Gartai Kamilla, Kiss Sándorné Gál Piroska Ágnes, Bacsa Lajosné Honfy Mária, Karnis János Károly, Varga Árpádné Kengyeli Teréz, Kiss Sándor, Kozma Béla, Miklós János Béla, Kovácsics Józsefné Németh Ibolya, Papp József, Bakos Péterné Polgár Rozália, Tasnády-Szeőcs Sámuel, Dobonyi Istvánné Varga Anna és Várnai Ilona. Tanúsítványt vehetett át: Bozsik Pál, Kiss János Mihály és Pálfi Tibor Róbert.


Az okleveleket Keszthelyi-Szabó Gábor a Mérnöki Kar dékánja és Panyor Ágota a kar általános és oktatási dékánhelyettese adta át. Az ünnepségen az évfolyam volt tanárai – Gábor Miklósné professzor emerita, Kovács Imréné és Horváth Károly – is részt vettek.


SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.