SZTE Info

aranydiploma_mk_kiemelt_nagy

Aranydiplomásait köszöntötte a Mérnöki Kar

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar 26 volt hallgatója vehette át aranydiplomáját 2015. május 15-én az SZTE MK Mars téri épületében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Kitüntetési Szabályzata 22.§ alapján: „arany, gyémánt, vas, rubin díszoklevél az Egyetem azon volt hallgatójának adományozható, aki diplomáját 50, 60, 65 vagy 70 éve szerezte, közmegbecsülésre méltó, és szakmai munkájával, egész életútjával az Egyetem hírnevét öregbítette”.A megbecsülés jelképe az aranydiploma


A Szegedi Tudományegyetem dicséretes és megőrzendő hagyománya, hogy az 50, 60, 65 évvel korábban végzett diákjainak arany, gyémánt illetve vas diplomát adományoz elismerve azt a tevékenységet, melyet oklevelük megszerzése óta szakterületükön végzetek – fogalmazott az ünnepségen Keszthelyi-Szabó Gábor. Az SZTE Mérnöki Kar dékánja elmondta: a jubileumi oklevelek nevükben kémiai szubsztanciák nevét viselik, de valójában értékeket szimbolizálnak. Az arany napjainkban szinte mindenkinek a gazdagságot és a pénzt juttatja eszébe, ám a középkori ábrázolásokon a királyoknak és szenteknek, a megbecsülésnek volt a jelképe. „Akik 50 évvel ezelőtt fejezték be tanulmányaikat, többségükben nem voltak se gazdagok se királyok, se szentek. Az aranydiplomával az egyetem azt ismeri el, hogy becsülettel megtették mindazt, ami az elmúlt évtizedekben Önöktől telt és remélhetőleg megkapták értünk a megbecsülést” – mondta a dékán.


Aranydiplomasok_koszontese_az_MK-n_2015._majus_15._HD
Aranydiplomásait köszöntötte a Mérnöki Kar - GALÉRIA


Az aranydiplomások önéletrajzaiba tekintve elmondható, hogy az egyetem nyújtotta képzés, egyéni képességekkel társulva, milyen sokfajta feladat eredményes ellátására tette alkalmassá a volt hallgatókat. „Az egyetemnek és Önöknek az a feladata, hogy olyan diákokat és olyan embereket neveljenek, akiknek morális tartásuk van, akik tudják, hogy mi a becsületes munka és mi az az értéke, amire érdemes egy életet építeni. Kérem, saját példájukkal erre az értékrendre neveljék unokáikat, reményeink szerint a mi leendő hallgatóinkat” – zárta beszédét Keszthelyi-Szabó Gábor.26 aranydiplomás


Az aranydiploma átadón oklevelet vehetett át: Bakos Katalin Gabriella, Balatoni József, Csaba Attiláné Baráth Erzsébet, Bálint Lajosné Békés Zsuzsa, Bíró Ernő, Csáki Lászlóné Boros Katalin, Fenyvessy Jánosné Cseri Zsuzsa, Govai Tamás, Détári Endre, Erdődi Levente. Aranydiplomában részesült még Bánki Tamásné Erdős Mária, Korbuly Lászlóné Forgó Kovács Eszter, Gartai Kamilla, Kiss Sándorné Gál Piroska Ágnes, Bacsa Lajosné Honfy Mária, Karnis János Károly, Varga Árpádné Kengyeli Teréz, Kiss Sándor, Kozma Béla, Miklós János Béla, Kovácsics Józsefné Németh Ibolya, Papp József, Bakos Péterné Polgár Rozália, Tasnády-Szeőcs Sámuel, Dobonyi Istvánné Varga Anna és Várnai Ilona. Tanúsítványt vehetett át: Bozsik Pál, Kiss János Mihály és Pálfi Tibor Róbert.


Az okleveleket Keszthelyi-Szabó Gábor a Mérnöki Kar dékánja és Panyor Ágota a kar általános és oktatási dékánhelyettese adta át. Az ünnepségen az évfolyam volt tanárai – Gábor Miklósné professzor emerita, Kovács Imréné és Horváth Károly – is részt vettek.


SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.