SZTE Info

egeszsegugyi_konf_kiemelt_nagy

Az egészségügyi alapellátásban dolgozók tanácskoztak a szegedi egyetemen

A Szegedi Tudományegyetem ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közös szervezésben 2015. május 22-23-án rendezték meg az Egészségügyi Szakdolgozók Első Alapellátási Konferenciáját. A tanácskozást Szabó Gábor, az SZTE rektora nyitotta meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományteremtő céllal szervezték Szegeden az Egészségügyi Szakdolgozók Első Alapellátási Konferenciáját, mely támogatja és erősíti az alapellátás területén dolgozó egészségügyi szakdolgozók tudományos tevékenységét.egészségügyi konfA háziorvosoktól a védőnőkön át a mentősökig


Az egészségügyi szakdolgozók körében nagy hagyománya van a szakmai tudományos rendezvényeknek, ebből a szempontból azonban háttérbe szorult az alapellátás területe. A konferencia az alapellátás nagyon széles és fontos rétegét célozza meg: a házi orvosokat, a családorvosokat, a mellettük dolgozókat, a védőnőket, a foglalkozás egészségügyben dolgozókat, valamint a betegszállításban és a mentőszolgálatban dolgozókat. A konferenciára az ország egész területéről Mátészalkától egészen Mosonmagyaróvárig érkeztek a résztvevők – tájékoztatta hírportálunkat Balogh Dénes. Az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója kiemelte: a tanácskozás azért is fontos, mert az alapellátásban dolgozók megérdemlik, hogy egyrészt megmutassák magukat, másrészt elmondják, hogy mit tudnak, mit tesznek.


A konferencián megvitatott témakörök az egészségügyi alapellátás számos területét felölelik: a betegségek megelőzése, a páciensek kezelése, ellátása, ápolása, gondozása, rehabilitációja és oktatása területén. Az előadások kapcsolódnak az egészségpolitika aktuális irányzataihoz, a védőnői munka, a sürgősségi ellátás és a mentőszolgálat tevékenységeihez is.


A két napos programon több mint harminc előadás hangzik el öt szakmai szekcióban. A konferencia – a tudományos eredmények megosztása és megvitatása mellett – lehetőséget nyújt a szakmai közösség formálására, személyes kapcsolatok kialakítására is – tette hozzá Balogh Dénes.Tenni a betegekért és az egészségügyért


„A konferencia programjából látszik, hogy komoly szakmai munka folyik az egészségügyi alapellátás területén, ugyanakkor ez a szakma nagy önfeláldozást és odaadást kíván” – fogalmazott a konferencia megnyitóján Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora hozzátette: ma már az odaadó munka nem elég, szükséges hozzá a szakmai háttér is, melyhez a mostani konferencia is lehetőséget biztosít.

„A magyar egészségügy kulcskérdése, hogy a szakdolgozói szakma milyen mértékben tudja ellátni a feladatát. Az olyan széles körű szolgáltatások, mint a házi orvosi ellátás, vagy a védőnői hálózat valójában sokkal többet tudna tenni a magyar egészségügyért és a betegekért, mint amilyen lehetőségei jelenleg vannak – hangsúlyozta az SZTE rektora. – Ennek a tendenciának meg kell fordulnia, melyben az alapellátásban dolgozóknak is nagy szerepe lehet.”Fundamentum, amire építeni lehet


„Az alap egy fundamentum, amire építkezni lehet rövid és hosszútávon is, alap nélkül sem fölépítmény, sem tudományos továbblépésről nem beszélhetünk – mondta Facskó Andrea. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint: ha a mindennapi munka kiváló egészségügyi szakmaisággal párosul, akkor a szakdolgozói alapellátásra a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ minden része építkezhet. A magas színvonalú program is hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapi problémákra közös megoldást találjanak a résztvevők, és mindenki számára valóban továbbképzés legyen. Az ilyen jellegű tudományos továbblépés pedig követheti azt az utat, amit a magyar egészségügyben dolgozók közösen szeretnének elérni – tette hozzá.


Az alapellátásról szóló törvényben nem definiálják az alapellátás fogalmát. A szakmai jegyzékből pedig kikerült a területi szakápoló, mint foglalkozás. A foglalkozás egészségügyi ellátást besorolják az alapellátásba, de valójában egy alapszolgáltatás, mely a szakellátás körébe tartozik – hívta fel a problémákra a figyelmet Hajnal Ferenc. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános elnökhelyettese elmondta: a döntéshozók irányába bőven van üzenete az alapellátásban dolgozóknak, melyet a tudományos konferenciákon lehet a leginkább megfogalmazni.


SZTEinfo – Szöveg és fotó: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja