SZTE Info

egeszsegugyi_konf_kiemelt_nagy

Az egészségügyi alapellátásban dolgozók tanácskoztak a szegedi egyetemen

A Szegedi Tudományegyetem ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közös szervezésben 2015. május 22-23-án rendezték meg az Egészségügyi Szakdolgozók Első Alapellátási Konferenciáját. A tanácskozást Szabó Gábor, az SZTE rektora nyitotta meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományteremtő céllal szervezték Szegeden az Egészségügyi Szakdolgozók Első Alapellátási Konferenciáját, mely támogatja és erősíti az alapellátás területén dolgozó egészségügyi szakdolgozók tudományos tevékenységét.egészségügyi konfA háziorvosoktól a védőnőkön át a mentősökig


Az egészségügyi szakdolgozók körében nagy hagyománya van a szakmai tudományos rendezvényeknek, ebből a szempontból azonban háttérbe szorult az alapellátás területe. A konferencia az alapellátás nagyon széles és fontos rétegét célozza meg: a házi orvosokat, a családorvosokat, a mellettük dolgozókat, a védőnőket, a foglalkozás egészségügyben dolgozókat, valamint a betegszállításban és a mentőszolgálatban dolgozókat. A konferenciára az ország egész területéről Mátészalkától egészen Mosonmagyaróvárig érkeztek a résztvevők – tájékoztatta hírportálunkat Balogh Dénes. Az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója kiemelte: a tanácskozás azért is fontos, mert az alapellátásban dolgozók megérdemlik, hogy egyrészt megmutassák magukat, másrészt elmondják, hogy mit tudnak, mit tesznek.


A konferencián megvitatott témakörök az egészségügyi alapellátás számos területét felölelik: a betegségek megelőzése, a páciensek kezelése, ellátása, ápolása, gondozása, rehabilitációja és oktatása területén. Az előadások kapcsolódnak az egészségpolitika aktuális irányzataihoz, a védőnői munka, a sürgősségi ellátás és a mentőszolgálat tevékenységeihez is.


A két napos programon több mint harminc előadás hangzik el öt szakmai szekcióban. A konferencia – a tudományos eredmények megosztása és megvitatása mellett – lehetőséget nyújt a szakmai közösség formálására, személyes kapcsolatok kialakítására is – tette hozzá Balogh Dénes.Tenni a betegekért és az egészségügyért


„A konferencia programjából látszik, hogy komoly szakmai munka folyik az egészségügyi alapellátás területén, ugyanakkor ez a szakma nagy önfeláldozást és odaadást kíván” – fogalmazott a konferencia megnyitóján Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora hozzátette: ma már az odaadó munka nem elég, szükséges hozzá a szakmai háttér is, melyhez a mostani konferencia is lehetőséget biztosít.

„A magyar egészségügy kulcskérdése, hogy a szakdolgozói szakma milyen mértékben tudja ellátni a feladatát. Az olyan széles körű szolgáltatások, mint a házi orvosi ellátás, vagy a védőnői hálózat valójában sokkal többet tudna tenni a magyar egészségügyért és a betegekért, mint amilyen lehetőségei jelenleg vannak – hangsúlyozta az SZTE rektora. – Ennek a tendenciának meg kell fordulnia, melyben az alapellátásban dolgozóknak is nagy szerepe lehet.”Fundamentum, amire építeni lehet


„Az alap egy fundamentum, amire építkezni lehet rövid és hosszútávon is, alap nélkül sem fölépítmény, sem tudományos továbblépésről nem beszélhetünk – mondta Facskó Andrea. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint: ha a mindennapi munka kiváló egészségügyi szakmaisággal párosul, akkor a szakdolgozói alapellátásra a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ minden része építkezhet. A magas színvonalú program is hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapi problémákra közös megoldást találjanak a résztvevők, és mindenki számára valóban továbbképzés legyen. Az ilyen jellegű tudományos továbblépés pedig követheti azt az utat, amit a magyar egészségügyben dolgozók közösen szeretnének elérni – tette hozzá.


Az alapellátásról szóló törvényben nem definiálják az alapellátás fogalmát. A szakmai jegyzékből pedig kikerült a területi szakápoló, mint foglalkozás. A foglalkozás egészségügyi ellátást besorolják az alapellátásba, de valójában egy alapszolgáltatás, mely a szakellátás körébe tartozik – hívta fel a problémákra a figyelmet Hajnal Ferenc. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános elnökhelyettese elmondta: a döntéshozók irányába bőven van üzenete az alapellátásban dolgozóknak, melyet a tudományos konferenciákon lehet a leginkább megfogalmazni.


SZTEinfo – Szöveg és fotó: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.