SZTE Info

egeszsegugyi_konf_kiemelt_nagy

Az egészségügyi alapellátásban dolgozók tanácskoztak a szegedi egyetemen

A Szegedi Tudományegyetem ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara közös szervezésben 2015. május 22-23-án rendezték meg az Egészségügyi Szakdolgozók Első Alapellátási Konferenciáját. A tanácskozást Szabó Gábor, az SZTE rektora nyitotta meg.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hagyományteremtő céllal szervezték Szegeden az Egészségügyi Szakdolgozók Első Alapellátási Konferenciáját, mely támogatja és erősíti az alapellátás területén dolgozó egészségügyi szakdolgozók tudományos tevékenységét.egészségügyi konfA háziorvosoktól a védőnőkön át a mentősökig


Az egészségügyi szakdolgozók körében nagy hagyománya van a szakmai tudományos rendezvényeknek, ebből a szempontból azonban háttérbe szorult az alapellátás területe. A konferencia az alapellátás nagyon széles és fontos rétegét célozza meg: a házi orvosokat, a családorvosokat, a mellettük dolgozókat, a védőnőket, a foglalkozás egészségügyben dolgozókat, valamint a betegszállításban és a mentőszolgálatban dolgozókat. A konferenciára az ország egész területéről Mátészalkától egészen Mosonmagyaróvárig érkeztek a résztvevők – tájékoztatta hírportálunkat Balogh Dénes. Az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ főápolója kiemelte: a tanácskozás azért is fontos, mert az alapellátásban dolgozók megérdemlik, hogy egyrészt megmutassák magukat, másrészt elmondják, hogy mit tudnak, mit tesznek.


A konferencián megvitatott témakörök az egészségügyi alapellátás számos területét felölelik: a betegségek megelőzése, a páciensek kezelése, ellátása, ápolása, gondozása, rehabilitációja és oktatása területén. Az előadások kapcsolódnak az egészségpolitika aktuális irányzataihoz, a védőnői munka, a sürgősségi ellátás és a mentőszolgálat tevékenységeihez is.


A két napos programon több mint harminc előadás hangzik el öt szakmai szekcióban. A konferencia – a tudományos eredmények megosztása és megvitatása mellett – lehetőséget nyújt a szakmai közösség formálására, személyes kapcsolatok kialakítására is – tette hozzá Balogh Dénes.Tenni a betegekért és az egészségügyért


„A konferencia programjából látszik, hogy komoly szakmai munka folyik az egészségügyi alapellátás területén, ugyanakkor ez a szakma nagy önfeláldozást és odaadást kíván” – fogalmazott a konferencia megnyitóján Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora hozzátette: ma már az odaadó munka nem elég, szükséges hozzá a szakmai háttér is, melyhez a mostani konferencia is lehetőséget biztosít.

„A magyar egészségügy kulcskérdése, hogy a szakdolgozói szakma milyen mértékben tudja ellátni a feladatát. Az olyan széles körű szolgáltatások, mint a házi orvosi ellátás, vagy a védőnői hálózat valójában sokkal többet tudna tenni a magyar egészségügyért és a betegekért, mint amilyen lehetőségei jelenleg vannak – hangsúlyozta az SZTE rektora. – Ennek a tendenciának meg kell fordulnia, melyben az alapellátásban dolgozóknak is nagy szerepe lehet.”Fundamentum, amire építeni lehet


„Az alap egy fundamentum, amire építkezni lehet rövid és hosszútávon is, alap nélkül sem fölépítmény, sem tudományos továbblépésről nem beszélhetünk – mondta Facskó Andrea. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke szerint: ha a mindennapi munka kiváló egészségügyi szakmaisággal párosul, akkor a szakdolgozói alapellátásra a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ minden része építkezhet. A magas színvonalú program is hozzájárul ahhoz, hogy a mindennapi problémákra közös megoldást találjanak a résztvevők, és mindenki számára valóban továbbképzés legyen. Az ilyen jellegű tudományos továbblépés pedig követheti azt az utat, amit a magyar egészségügyben dolgozók közösen szeretnének elérni – tette hozzá.


Az alapellátásról szóló törvényben nem definiálják az alapellátás fogalmát. A szakmai jegyzékből pedig kikerült a területi szakápoló, mint foglalkozás. A foglalkozás egészségügyi ellátást besorolják az alapellátásba, de valójában egy alapszolgáltatás, mely a szakellátás körébe tartozik – hívta fel a problémákra a figyelmet Hajnal Ferenc. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ általános elnökhelyettese elmondta: a döntéshozók irányába bőven van üzenete az alapellátásban dolgozóknak, melyet a tudományos konferenciákon lehet a leginkább megfogalmazni.


SZTEinfo – Szöveg és fotó: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.