SZTE Info

Eredményesen teljesítettek az SZTE MK pneumobiljai

2015. május 8-án és 9-én zajlott Egerben a VIII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny. A sűrített levegővel hajtott autók küzdelmén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar csapatai idén is eredményesen szerepeltek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kitűnő eredményekkel 2009 óta vesz részt az egri rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. A 2015-ös versenyre 7 országból 26 hazai és külföldi egyetemének mérnök hallgatói mérték össze tudásukat.4 csapattal indult az SZTE


pneumobil_versenyAz SZTE Mérnöki Kar idén 4 csapatot indított a megmérettetésen. Péter Szabó István felkészítésében az Airrari csapat - Benedek Dávid Dániel, Hajdú Dávid, Kóczi Dávid és Purcsi Tamás, csapatkapitány és a Diff-Air csapat, tagok: Asztalos Tamás, csapatkapitány és Kéri Tamás. A Pepp-Air Teamet - Csamangó Dávid, Dobos Péter Levente, csapatkapitány, Módra László és Zakupszki Richárd Zoltán- valamint a Pepp-Air Senior Teamet - Ádám László, Bene Sándor, csapatkapitány és Virág Kristóf - Dr. Tóth István Tibor készítette fel a versenyre. A csapatok közül a Diff-Air és a Pepp-Air Senior Team kipróbált versenyautóval, az Airrari és a Pepp-Air Team pedig új konstrukcióval indult.Három díjat is elhoztak a szegediek


„A két új gép sajnos az utolsó pillanatban készült el, így tesztelés hiányában műszaki hibák miatt kénytelenek voltak feladni a versenyt”- tájékoztatott Péter Szabó István. A felkészítő oktatótól megtudtuk: a Kar legjobb eredménye az ügyességi versenyszámban elért hetedik hely (Diff-Air), valamint a gyorsulási szám nyolcadik, a senior kategóriában második helyezés (Pepp-Air Senior Team), mely a két gép ismert korábbi eredményei alapján a várakozásoktól jelentősen elmarad, de a benevezett több, mint 50, a gépátvételen részt vett 47 csapat közt igen jónak mondható.A 2015-ös gálafutamon újra starthoz állnak


„A Mérnöki Kar pneumatikus "flottája" két új géppel gazdagodott, melyek a felmerült műszaki hibák miatt nem tudtak eredményt hozni, de ezeket kijavítva igen ígéretes versenyautókká válhatnak. Az Airrari és a Diff-Air versenyautókkal elérkeztünk a kipörgő hátsó kerék problémájához. Az új hajtásrendszer és az áttervezett pneumatikus kapcsolás révén megnövelt teljesítmény biztató a soron következő versenyekre nézve”- fogalmazott az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézet adjunktusa. A bizonyítási lehetőségre szerencsére nem kell sokat várni: a sűrített levegővel hajtott versenyautók történetében a következő fontos esemény a 2015-ös gálafutam lesz, melyen ismét rajthoz állnak a szegedi pneumobilok.


A csapatok ezúton is köszönik Szponzoraik támogatását.

 

SZTEinfo


Korábban írtuk:

Idén is starthoz állnak az SZTE pneumobiljai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.