SZTE Info

Eredményesen teljesítettek az SZTE MK pneumobiljai

2015. május 8-án és 9-én zajlott Egerben a VIII. Nemzetközi Aventics Pneumobil Verseny. A sűrített levegővel hajtott autók küzdelmén a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar csapatai idén is eredményesen szerepeltek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kitűnő eredményekkel 2009 óta vesz részt az egri rendezvényen a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara. A 2015-ös versenyre 7 országból 26 hazai és külföldi egyetemének mérnök hallgatói mérték össze tudásukat.4 csapattal indult az SZTE


pneumobil_versenyAz SZTE Mérnöki Kar idén 4 csapatot indított a megmérettetésen. Péter Szabó István felkészítésében az Airrari csapat - Benedek Dávid Dániel, Hajdú Dávid, Kóczi Dávid és Purcsi Tamás, csapatkapitány és a Diff-Air csapat, tagok: Asztalos Tamás, csapatkapitány és Kéri Tamás. A Pepp-Air Teamet - Csamangó Dávid, Dobos Péter Levente, csapatkapitány, Módra László és Zakupszki Richárd Zoltán- valamint a Pepp-Air Senior Teamet - Ádám László, Bene Sándor, csapatkapitány és Virág Kristóf - Dr. Tóth István Tibor készítette fel a versenyre. A csapatok közül a Diff-Air és a Pepp-Air Senior Team kipróbált versenyautóval, az Airrari és a Pepp-Air Team pedig új konstrukcióval indult.Három díjat is elhoztak a szegediek


„A két új gép sajnos az utolsó pillanatban készült el, így tesztelés hiányában műszaki hibák miatt kénytelenek voltak feladni a versenyt”- tájékoztatott Péter Szabó István. A felkészítő oktatótól megtudtuk: a Kar legjobb eredménye az ügyességi versenyszámban elért hetedik hely (Diff-Air), valamint a gyorsulási szám nyolcadik, a senior kategóriában második helyezés (Pepp-Air Senior Team), mely a két gép ismert korábbi eredményei alapján a várakozásoktól jelentősen elmarad, de a benevezett több, mint 50, a gépátvételen részt vett 47 csapat közt igen jónak mondható.A 2015-ös gálafutamon újra starthoz állnak


„A Mérnöki Kar pneumatikus "flottája" két új géppel gazdagodott, melyek a felmerült műszaki hibák miatt nem tudtak eredményt hozni, de ezeket kijavítva igen ígéretes versenyautókká válhatnak. Az Airrari és a Diff-Air versenyautókkal elérkeztünk a kipörgő hátsó kerék problémájához. Az új hajtásrendszer és az áttervezett pneumatikus kapcsolás révén megnövelt teljesítmény biztató a soron következő versenyekre nézve”- fogalmazott az SZTE MK Folyamatmérnöki Intézet adjunktusa. A bizonyítási lehetőségre szerencsére nem kell sokat várni: a sűrített levegővel hajtott versenyautók történetében a következő fontos esemény a 2015-ös gálafutam lesz, melyen ismét rajthoz állnak a szegedi pneumobilok.


A csapatok ezúton is köszönik Szponzoraik támogatását.

 

SZTEinfo


Korábban írtuk:

Idén is starthoz állnak az SZTE pneumobiljai

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 11.
  06:28 - 06:28
  Az SZTE Mentor(h)áló projektjének Pedagógiai esték sorozatában Kozma-Vízkeleti Dániel család- és pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus az alábbi kérdésekre keresi a választ: Valóban papír-e a papír? Mit várunk egy ünneptől? Mi a lélektani jelentősége a hétköznapi rutin megtörésének? Van-e lelki jelentősége az ünnepi viseletnek? Hogyan őrizzük meg hagyományainkat a megváltozó rítusok során? Jobb-e a Halloween és a Valentin-nap a hagyományos ünnepeknél – mit adnak nekünk az újonnan divatossá vált események? És tényleg, miért fontosak azok a hétköznapi apróságok…?
 • december 11.
  17:00 - 18:30
  Dudás Csilla, kétszeres Sófi-ösztöndíjas PhD vegyészhallgatóval (SZTE, TTIK) Újszászi Ilona újságíró (SZTE NKI) beszélget.
 • december 12.
  17:30 - 18:00
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Szent-Györgyi Albert Agóra „vetítős” sorozatának témája: Irán és Burma. Kalauzunk: Németh György, aki sokáig pedagógus-technikus a Juhász Gyula Tanárképző Főiskolán, majd az MTI újságíró-fotóriportere volt 24 évig, most szabadúszó, illetve nyugdíjas fotográfus. Ez a két különleges és a hétköznapi utazó számára kevésbé elérhető úticél gyönyörűséges fotói lesznek láthatók, megspékelve azzal a témával, hogy "Hogyan készüljön egy fotós, ha ismeretlen tájakon, ismeretlen kultúrát szándékozik megörökíteni?".
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.