SZTE Info

egyetem_bora_kiemelt_nagy

Fesztiválvendég és SZTE ajándék a „tudósok bora”

Először mutatkoztak be a Szegedi Borfesztiválon a „tudósok borai”. Az SZTE és a SZAB minősítőjének győztes borait bárki megkóstolhatja a fesztivál idején, illetve megvásárolhatja a TIK ajándékboltjában a „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bárki megkóstolhatja az idei Szegedi Borfesztiválon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) közös jubileumi borminősítő versenyének győztes borait. A 21. fesztivál másik különlegessége, hogy először lépett a színpadra az SZTE vezetője, professzora és a SZAB borkedvelő akadémikusa, hogy borászok társaságában anekdotázzon és a borszerető közönség figyelmébe ajánlja a „tudósok borait”.

 


Nemes vetélkedés


Az idén jubiláló borbírálat alkalmából a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Devecz Miklós elárulta: abban az évben járt először a Szegedi Borfesztiválon, amikor borlovaggá választották. A borlovag kancellár szerint a borminősítés nemes vetélkedés, ezért örül annak, hogy az SZTE és a SZAB évről évre kiválasztja a „tudósok borait”. A Szegedi Borfesztivál közönsége előtt sem titkolta, hogy kedvenc borai közé tartozik a szekszárdi vörös, ezért is örül, hogy idén e borvidékről került ki az egyetem prémium vörösbora.

Az SZTE – SZAB borbírálaton a zsűri elnöki tisztét évek óta betöltő Tóth Gábor professzor röviden ismertette e nemes vetélkedő történetét. Elmondta, hogy nem csupán az SZTE és a SZAB választ bort, hanem a szegedi egyetem több kara, sőt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont is fontosnak tartja a borminősítést. A „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokba zárt ital különleges ajándék lehet.


Mit tanítanak az alkoholról, a borról az egyetemistáknak? – kérdezett vissza a vegyész professzor. Tóth Gábor elmondta, hogy például a gyógyszerészek az alkohol nyugtató hatásáról is tanulnak. Az orvosok körében pedig lassan egyöntetű az álláspont, hogy a mértékkel fogyasztott bor jótékonyan hat például a szívműködésre, az emésztésre. Ugyanakkor a bölcsészek tanulmányaik során megismerik a borral kapcsolatos gazdag irodalmat, a kultúrtörténeti összefüggéseket. Mert a bor különleges ital, története végig kíséri az emberiség históriáját.


A kulturált borfogyasztásról szólni és arra mintát mutatni, továbbá a hazai borvidékek, illetve a bor gazdasági, gasztronómiai és kultúrtörténeti szerepét, az egészségre gyakorolt hatását megismertetni közös feladat.


Egyetem_bora_2015_beszelgetes_HD_2015._majus_18
Fesztiválvendég és SZTE ajándék a "tudósok bora" - GALÉRIA

 

Mi köze a bornak a tudományhoz?


„Nem a vegyészek, inkább a biokémikusok szakterülete lehetne a bor tudományos szempontú vizsgálata” – vette át a szót a szegedi akadémikusok közül a Szegedi Borfesztivál színpadán megjelent Ormos Pál. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója is a borbarátok közé sorolja magát.


„Laikusként, de örömmel veszek részt az SZTE és a SZAB borbírálatában” – mondta. Az akadémikus nagyra tartja a borászok munkáját, értékeli a nemes italokat. Elismerte: a tudósok körében újabban divat a borról csevegni, aminek egyik következménye, hogy egy-egy beszélgetős csoportban fel-felbukkan a „borsznobizmus”, amire példát is említett egyik amerikai útja történetei közül.

 


Koccintás a borászok ajánlásával


A „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokban már megvásárolható az SZTE TIK-beli egyetemi ajándék boltban (Szeged, Ady tér 10.) az SZTE és a SZAB prémium fehérbora: a Kovács Nimród Borászat Nagy Eged Furmint 2011 (Eger) elnevezésű itala.


Hasonlóan egyedi címkéjű palackokban kínálják az egyetem és a SZAB prémium vörösborát: az Eszterbauer Borászat 2012-es évjáratú Mesterünk Cuvée-jét (Szekszárd). De ez az értékes nedű a Szegedi Borfesztiválon, a 177 stand kínálatából is kiválasztható és megkóstolható – árulta el a közönségnek a „tudósok borát” a színpadról is ajánló Eszterbauer Ildikó. A borászat nevében érzékletesen ecsetelte, miért különleges évjárat a 2012-beli, mikor rendkívül érett gyümölcsből készülhetett a nívós vörösbor.


Az egyetem és a SZAB rendezvény fehérborává választották az Áts Pincészet 2013. évjáratú Furmintját (Tokaj, Tarcal). A Szegedi Borfesztivál idején a Pápai Róberttel közös, 38. számú standon jelen lévő bort is jellemezte a pincészet névadó vezetője, Áts Károly. A 2012-ben az év borászává választott szakember, az egyetlen 100 pontos bor „alkotója” dicsérte a magyar borvidékek terméseit. Szerinte buta divat, nem fontos szempont, hogy a bor „kézműves” vagy „géppel szedett” szőlőből készül. Minden borbarátot arra biztatott, hogy jó minőségű bort kóstoljon!

Az SZTE és a SZAB rendezvény vörösborává választott Schieber Pincészet 2012. évjáratú Cabernet Franc-ját (Szekszárd) a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri Gasztro udvarában kóstolgathatjuk. A Schieber Pincészet képviseletében jelen lévő Schieber Noémi elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az egyik termékük méltó lett az „egyetem bora” minősítésre. Először vannak jelen, de fontosnak tartották, hogy kínálatukat bemutassák és megismertessék a Szegedi Borsfesztiválon, amely immár az ország második legjelentősebb borünnepe.


Erre koccintottak is a „tudósok borainak” a népszerűsítését vállaló tudósok és borászok! „Egészségünkre!”

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja