SZTE Info

egyetem_bora_kiemelt_nagy

Fesztiválvendég és SZTE ajándék a „tudósok bora”

Először mutatkoztak be a Szegedi Borfesztiválon a „tudósok borai”. Az SZTE és a SZAB minősítőjének győztes borait bárki megkóstolhatja a fesztivál idején, illetve megvásárolhatja a TIK ajándékboltjában a „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bárki megkóstolhatja az idei Szegedi Borfesztiválon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) közös jubileumi borminősítő versenyének győztes borait. A 21. fesztivál másik különlegessége, hogy először lépett a színpadra az SZTE vezetője, professzora és a SZAB borkedvelő akadémikusa, hogy borászok társaságában anekdotázzon és a borszerető közönség figyelmébe ajánlja a „tudósok borait”.

 


Nemes vetélkedés


Az idén jubiláló borbírálat alkalmából a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Devecz Miklós elárulta: abban az évben járt először a Szegedi Borfesztiválon, amikor borlovaggá választották. A borlovag kancellár szerint a borminősítés nemes vetélkedés, ezért örül annak, hogy az SZTE és a SZAB évről évre kiválasztja a „tudósok borait”. A Szegedi Borfesztivál közönsége előtt sem titkolta, hogy kedvenc borai közé tartozik a szekszárdi vörös, ezért is örül, hogy idén e borvidékről került ki az egyetem prémium vörösbora.

Az SZTE – SZAB borbírálaton a zsűri elnöki tisztét évek óta betöltő Tóth Gábor professzor röviden ismertette e nemes vetélkedő történetét. Elmondta, hogy nem csupán az SZTE és a SZAB választ bort, hanem a szegedi egyetem több kara, sőt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont is fontosnak tartja a borminősítést. A „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokba zárt ital különleges ajándék lehet.


Mit tanítanak az alkoholról, a borról az egyetemistáknak? – kérdezett vissza a vegyész professzor. Tóth Gábor elmondta, hogy például a gyógyszerészek az alkohol nyugtató hatásáról is tanulnak. Az orvosok körében pedig lassan egyöntetű az álláspont, hogy a mértékkel fogyasztott bor jótékonyan hat például a szívműködésre, az emésztésre. Ugyanakkor a bölcsészek tanulmányaik során megismerik a borral kapcsolatos gazdag irodalmat, a kultúrtörténeti összefüggéseket. Mert a bor különleges ital, története végig kíséri az emberiség históriáját.


A kulturált borfogyasztásról szólni és arra mintát mutatni, továbbá a hazai borvidékek, illetve a bor gazdasági, gasztronómiai és kultúrtörténeti szerepét, az egészségre gyakorolt hatását megismertetni közös feladat.


Egyetem_bora_2015_beszelgetes_HD_2015._majus_18
Fesztiválvendég és SZTE ajándék a "tudósok bora" - GALÉRIA

 

Mi köze a bornak a tudományhoz?


„Nem a vegyészek, inkább a biokémikusok szakterülete lehetne a bor tudományos szempontú vizsgálata” – vette át a szót a szegedi akadémikusok közül a Szegedi Borfesztivál színpadán megjelent Ormos Pál. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója is a borbarátok közé sorolja magát.


„Laikusként, de örömmel veszek részt az SZTE és a SZAB borbírálatában” – mondta. Az akadémikus nagyra tartja a borászok munkáját, értékeli a nemes italokat. Elismerte: a tudósok körében újabban divat a borról csevegni, aminek egyik következménye, hogy egy-egy beszélgetős csoportban fel-felbukkan a „borsznobizmus”, amire példát is említett egyik amerikai útja történetei közül.

 


Koccintás a borászok ajánlásával


A „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokban már megvásárolható az SZTE TIK-beli egyetemi ajándék boltban (Szeged, Ady tér 10.) az SZTE és a SZAB prémium fehérbora: a Kovács Nimród Borászat Nagy Eged Furmint 2011 (Eger) elnevezésű itala.


Hasonlóan egyedi címkéjű palackokban kínálják az egyetem és a SZAB prémium vörösborát: az Eszterbauer Borászat 2012-es évjáratú Mesterünk Cuvée-jét (Szekszárd). De ez az értékes nedű a Szegedi Borfesztiválon, a 177 stand kínálatából is kiválasztható és megkóstolható – árulta el a közönségnek a „tudósok borát” a színpadról is ajánló Eszterbauer Ildikó. A borászat nevében érzékletesen ecsetelte, miért különleges évjárat a 2012-beli, mikor rendkívül érett gyümölcsből készülhetett a nívós vörösbor.


Az egyetem és a SZAB rendezvény fehérborává választották az Áts Pincészet 2013. évjáratú Furmintját (Tokaj, Tarcal). A Szegedi Borfesztivál idején a Pápai Róberttel közös, 38. számú standon jelen lévő bort is jellemezte a pincészet névadó vezetője, Áts Károly. A 2012-ben az év borászává választott szakember, az egyetlen 100 pontos bor „alkotója” dicsérte a magyar borvidékek terméseit. Szerinte buta divat, nem fontos szempont, hogy a bor „kézműves” vagy „géppel szedett” szőlőből készül. Minden borbarátot arra biztatott, hogy jó minőségű bort kóstoljon!

Az SZTE és a SZAB rendezvény vörösborává választott Schieber Pincészet 2012. évjáratú Cabernet Franc-ját (Szekszárd) a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri Gasztro udvarában kóstolgathatjuk. A Schieber Pincészet képviseletében jelen lévő Schieber Noémi elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az egyik termékük méltó lett az „egyetem bora” minősítésre. Először vannak jelen, de fontosnak tartották, hogy kínálatukat bemutassák és megismertessék a Szegedi Borsfesztiválon, amely immár az ország második legjelentősebb borünnepe.


Erre koccintottak is a „tudósok borainak” a népszerűsítését vállaló tudósok és borászok! „Egészségünkre!”

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018
 • január 18.
  17:00 - 18:30
  Mi történhetett az 1882 virágvasárnapja előtti szombaton Solymosi Eszterrel, a 14 éves cselédlánnyal, akit a tiszaeszlári zsinagóga környékén láttak utoljára szemtanúk? Kitalálta, betanították vagy igazat mondott a 135 évvel ezelőtti per koronatanúja? A védelem eredményességében mi volt a szerepe a pénznek? Miként lett vérvád, illetve mi a szerepe a korabeli magyar és nemzetközi sajtónak abban, hogy a bűnbakképzés közösségi változataként vált ismertté a tiszaeszlári per? Lehetséges-e valamilyen megoldást adni Solymosi Eszter eltűnésére? A rejtélyes tiszaeszlári per címmel az Osiris Kiadó gondozásában 2017 decemberében megjelent kötet szerzőjét, Blutman László szegedi jogtudóst Újszászi Ilona újságíró kérdezi a könyvpremieren.
 • *
  január 18. 18:00 - február 18. 19:00
  A Magyar Kultúra napja alkalmából nyílik meg Árnyas Koppány festőművész tárlata. A fiatal alkotó a Szegedi Tudományegyetemen képi ábrázolás szakkal párhuzamosan végezte el a Tanító szakot, felsőfokú tanulmányait 2012-ben zárta. Börtönbe zárt perspektíva című tárlatát Pataki Ferenc festőművész ajánlja az érdeklődők figyelmébe. A tárlatnyitón közreműködik hegedűjátékával Dudás Virág Ervin, az SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója.