SZTE Info

egyetem_bora_kiemelt_nagy

Fesztiválvendég és SZTE ajándék a „tudósok bora”

Először mutatkoztak be a Szegedi Borfesztiválon a „tudósok borai”. Az SZTE és a SZAB minősítőjének győztes borait bárki megkóstolhatja a fesztivál idején, illetve megvásárolhatja a TIK ajándékboltjában a „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bárki megkóstolhatja az idei Szegedi Borfesztiválon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága (SZAB) közös jubileumi borminősítő versenyének győztes borait. A 21. fesztivál másik különlegessége, hogy először lépett a színpadra az SZTE vezetője, professzora és a SZAB borkedvelő akadémikusa, hogy borászok társaságában anekdotázzon és a borszerető közönség figyelmébe ajánlja a „tudósok borait”.

 


Nemes vetélkedés


Az idén jubiláló borbírálat alkalmából a Szegedi Tudományegyetem kancellárja, Devecz Miklós elárulta: abban az évben járt először a Szegedi Borfesztiválon, amikor borlovaggá választották. A borlovag kancellár szerint a borminősítés nemes vetélkedés, ezért örül annak, hogy az SZTE és a SZAB évről évre kiválasztja a „tudósok borait”. A Szegedi Borfesztivál közönsége előtt sem titkolta, hogy kedvenc borai közé tartozik a szekszárdi vörös, ezért is örül, hogy idén e borvidékről került ki az egyetem prémium vörösbora.

Az SZTE – SZAB borbírálaton a zsűri elnöki tisztét évek óta betöltő Tóth Gábor professzor röviden ismertette e nemes vetélkedő történetét. Elmondta, hogy nem csupán az SZTE és a SZAB választ bort, hanem a szegedi egyetem több kara, sőt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont is fontosnak tartja a borminősítést. A „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokba zárt ital különleges ajándék lehet.


Mit tanítanak az alkoholról, a borról az egyetemistáknak? – kérdezett vissza a vegyész professzor. Tóth Gábor elmondta, hogy például a gyógyszerészek az alkohol nyugtató hatásáról is tanulnak. Az orvosok körében pedig lassan egyöntetű az álláspont, hogy a mértékkel fogyasztott bor jótékonyan hat például a szívműködésre, az emésztésre. Ugyanakkor a bölcsészek tanulmányaik során megismerik a borral kapcsolatos gazdag irodalmat, a kultúrtörténeti összefüggéseket. Mert a bor különleges ital, története végig kíséri az emberiség históriáját.


A kulturált borfogyasztásról szólni és arra mintát mutatni, továbbá a hazai borvidékek, illetve a bor gazdasági, gasztronómiai és kultúrtörténeti szerepét, az egészségre gyakorolt hatását megismertetni közös feladat.


Egyetem_bora_2015_beszelgetes_HD_2015._majus_18
Fesztiválvendég és SZTE ajándék a "tudósok bora" - GALÉRIA

 

Mi köze a bornak a tudományhoz?


„Nem a vegyészek, inkább a biokémikusok szakterülete lehetne a bor tudományos szempontú vizsgálata” – vette át a szót a szegedi akadémikusok közül a Szegedi Borfesztivál színpadán megjelent Ormos Pál. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója is a borbarátok közé sorolja magát.


„Laikusként, de örömmel veszek részt az SZTE és a SZAB borbírálatában” – mondta. Az akadémikus nagyra tartja a borászok munkáját, értékeli a nemes italokat. Elismerte: a tudósok körében újabban divat a borról csevegni, aminek egyik következménye, hogy egy-egy beszélgetős csoportban fel-felbukkan a „borsznobizmus”, amire példát is említett egyik amerikai útja történetei közül.

 


Koccintás a borászok ajánlásával


A „Vinum Academiae at Universitatis” címkével díszített palackokban már megvásárolható az SZTE TIK-beli egyetemi ajándék boltban (Szeged, Ady tér 10.) az SZTE és a SZAB prémium fehérbora: a Kovács Nimród Borászat Nagy Eged Furmint 2011 (Eger) elnevezésű itala.


Hasonlóan egyedi címkéjű palackokban kínálják az egyetem és a SZAB prémium vörösborát: az Eszterbauer Borászat 2012-es évjáratú Mesterünk Cuvée-jét (Szekszárd). De ez az értékes nedű a Szegedi Borfesztiválon, a 177 stand kínálatából is kiválasztható és megkóstolható – árulta el a közönségnek a „tudósok borát” a színpadról is ajánló Eszterbauer Ildikó. A borászat nevében érzékletesen ecsetelte, miért különleges évjárat a 2012-beli, mikor rendkívül érett gyümölcsből készülhetett a nívós vörösbor.


Az egyetem és a SZAB rendezvény fehérborává választották az Áts Pincészet 2013. évjáratú Furmintját (Tokaj, Tarcal). A Szegedi Borfesztivál idején a Pápai Róberttel közös, 38. számú standon jelen lévő bort is jellemezte a pincészet névadó vezetője, Áts Károly. A 2012-ben az év borászává választott szakember, az egyetlen 100 pontos bor „alkotója” dicsérte a magyar borvidékek terméseit. Szerinte buta divat, nem fontos szempont, hogy a bor „kézműves” vagy „géppel szedett” szőlőből készül. Minden borbarátot arra biztatott, hogy jó minőségű bort kóstoljon!

Az SZTE és a SZAB rendezvény vörösborává választott Schieber Pincészet 2012. évjáratú Cabernet Franc-ját (Szekszárd) a Szegedi Borfesztivál Klauzál téri Gasztro udvarában kóstolgathatjuk. A Schieber Pincészet képviseletében jelen lévő Schieber Noémi elmondta: nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy az egyik termékük méltó lett az „egyetem bora” minősítésre. Először vannak jelen, de fontosnak tartották, hogy kínálatukat bemutassák és megismertessék a Szegedi Borsfesztiválon, amely immár az ország második legjelentősebb borünnepe.


Erre koccintottak is a „tudósok borainak” a népszerűsítését vállaló tudósok és borászok! „Egészségünkre!”

 

SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.