SZTE Info

borfeszt_2015_kiemelt_nagy

Kóstolja meg a tudósok borait!

Megnyílt, 2015. május 25-ig tart az idei borfesztivál, amelyen szerepet kapnak a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság jubileumi borminősítő versenyének győztesei is. Ön is kóstolja meg a „tudósok borait”!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

150 borász, 200 kézműves, 250 program jellemzi a 2015. május 15-én kezdődő és 25-ig 8 helyszínen hömpölygő Szegedi Borfesztivált.

 


Nyitány az akadémikusok közt


Francia borvidék, a Costieres de Nimes termőhely 5 fajta borát kóstolhatták meg 2015. május 15-én 16 órától az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága vonzáskörébe tartozó tudósok. Ez jelentette a szegedi egyetem oktatói és az akadémikusok számára az idei Szegedi Borfesztivál nyitányát. A 2-2-féle fehér és vörös, valamint az 1 rozé bor reprezentálta a dél-franciaországbeli kultúrát.


„A bor – mértékkel fogyasztva – a legegészségesebb ital” – idézte honfitársa, a francia mikrobiológus, Louis Pasteur állítását a Szegedre érkező franciaországi delegációt vezető Yvan Lachaud. A Nimes Metropole, vagyis a 300 ezer lelket számláló dél-franciaországi településtársulás elnöke, kérdésünkre válaszolva, kifejtette: a bor könnyen lehet kísérője az étkezésnek, mert nem olyan magas az alkoholtartalma, mint mondjuk a „snapsznak”. A borkedvelő politikus meggyőződése, hogy egymás borkultúrájának a megismerése gyümölcsöző gazdasági kapcsolatok alapja lehet.


„Párizsi nagykövetként Trócsányi László, a szegedi egyetem professzora szervezett borkóstolót, alakított ki kapcsolatot a franci borvidékkel Pascal Besson konzul kezdeményezésére. Ennek az együttműködésnek az eredménye, hogy a Nimes Metropole 9 személyből álló küldöttsége Magyarországra látogatott” – árulta el Gát Ákos Bence. Az igazságügyi miniszter, Trócsányi László személyi titkára hangsúlyozta: a tárcavezető, a szegedi egyetem professzora frankofón elköteleződése jeleként segített, hogy a francia küldöttség minél sokoldalúbban ismerje meg Magyarország értékeit, közte a borkultúrát.


A Bács-Kiskun megyei látogatást követő budapesti program kiemelkedő pontjaként a szegedi egyetemhez is kötődő Koch Csaba szervezte azt a kóstolót, ahol a francia vendégek olyan „hungarikumokat” ízlelhettek meg, mint a nemes kadarka vagy a cserszegi fűszeres, illetve a különleges jégbor. Szegedi programjuk részeként a francia borbarátok tájékozódtak az épülő ELI-ALPS Kutatóközpontról, borkóstolás mellett beszélgettek akadémikusokkal és egyetemi professzorokkal, majd részt vettek a Szegedi Borfesztivál megnyitóján.


Borfesztival_2015._majus_15
Kóstolja meg a tudósok borait! - GALÉRIA

 


A borász professzorasszony intelmei


„Mesterdiplomás felsőfokú képzés eredménye a borász diploma Franciaországban” – magyarázta Ghislaine Guiraud. A borászatot franciaországi főiskolákon oktató, a szakembereknek is szaktanácsokkal szolgáló hölgy számára nehéz volt elmagyarázni, hogy Magyarországon miért nincs felsőfokú borászképzés.


„Tudósok bora?” – ízlelgette a kifejezést a francia borász. „Még nem hallottam arról, hogy hazámban megválasztanák a tudósok borait” – ismerte el. „Milyennek képzelem a tudósok borát?” – ismételte élvezettel a kérdést. „Olyan bornak, ami az emberi fantáziát megmozgatja: ízletes, aromás, sokat ígérő komplex ital. Az érettebb, idősebb, szép hagyományú borok közé sorolnám” – magyarázta a francia szakember.


A kóstolóba hozott, a Szegedi Borfesztiválon is megízlelhető borairól azt mondta, hogy ezek érett gyümölcsből készülnek, alkoholtartalmuk 12,5-13,5 fok, a savtartalmuk nem markáns, mert a napsütötte hegyoldalakon érő szőlőben elégnek ezek a savak.


„A nők érzékenyebb borászok, mint a férfiak” – jelentette ki a professzor asszony, aki szerint a borásznők az új borhoz olyan érzelmi többlettel viszonyulnak, mint a gyermekükhöz, akit a világra hoztak. Szerinte a férfi-bor köteléknél sokkal sokoldalúbb és erősebb a bor-nő kapcsolat.

 


3 győztes a fesztiválon


A borrendek fölvonulásával vette kezdetét a 21. Szegedi Borfesztivál 2015. május 15-én 17 órakor.


„Vinum Academiae at Universitatis”. Ez a kör alakú címke hívja fel a borivók figyelmét: a palackba a Szegedi Tudományegyetem és az MTA Szegedi Akadémiai Bizottsága közös bora került.


Az idei „tudósok borait” 2015. március 26-án és 27-én a SZAB-székházban választották ki. A jubileumi borminősítő verseny eredménye: az SZTE és a SZAB prémium fehérbora: Kovács Nimród Borászat Nagy Eged Furmint 2011, a prémium vörösbor: az Eszterbauer Borászat 2012-es évjáratú Mesterünk Cuvée elnevezésű itala. Az egyetem és a SZAB rendezvény fehérbora: az Áts Pincészet 2013. évjáratú Furmintja, míg rendezvény vörösbora: a Schieber Pincészet 2012. évjáratú Cabernet Francja. E nemes italok közül három jelen lesz a Szegedi Borfesztiválon, bárki megkóstolhatja: a Eszterbauer Borászat (177. stand), az Áts Pincészet terméséből is ízelítőt adó Válogatás borszaküzlet „házikója” a Széchenyi téren, míg a Schieber Pincészet a Kléauzál téren kínálja a tudósok borait is, amire plakát hívja fel a figyelmet: „KÓSTOLJA MEG AZ EGYETEM BORAIT!”


2015. május 18-án (hétfőn) 16 órától a Klauzál téri színpadon, 18 óra 15 perctől a Széchenyi téri „Damona színpadon” borászok és professzorok beszélgetnek a borról, válaszolnak olyan kérdésekre, mit például: Miért ajánlják az orvosok is „gyógyszerként” a mértékkel fogyasztott bort? Mi a köze egymáshoz az egyetemnek és a bornak? Milyen borkóstolási technikákat ajánlanak a borászok és a borminősítő tudósok? Miért különleges a „tudósok bora”?

 

SZTEinfo – szöveg és fotó: Újszászi Ilona

 

Korábban írtuk:

„A nemes nedű is egy alkotás” – Megválasztották a 2015-ös Tudósok borát
41 bor verseng a „tudósok bora” címért
2014-ben is kiválasztották a tudósok borait
Kóstolja meg az egyetem borait!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 23. 09:00 - 29. 21:00
  A fennállásának huszadik jubileumi évét ünneplő énekversenyt az EMMI támogatásával a HAZÁM, HAZÁM TE MINDENEM Művészeti és Oktatási Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara rendezi. A verseny győztesei 2018. ÁPRILIS 29-ÉN, VASÁRNAP ESTE DÍJKIOSZTÓ GÁLAHANGVERSENYen vehetik át díjaikat a Szegedi Nemzeti Színház színpadán. A díjazott énekestehetségeket ezúttal is a Szegedi Szimfonikus Zenekar kíséri, Gyüdi Sándor karmester, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója vezényletével. A versenyre három kategóriában várjuk a tehetséges énekeseket. A versenyfelhívásról bővebben a http://www.simandysingingcompetition.hu/versenyfelhivas oldalon lehet tájékozódni.
 • április 25.
  10:00 - 19:30
  10.00 Konferenciaterem: Megnyitó (Gyenge Zoltán dékán)
  10.30 Konferenciaterem: Új professzorok előadásai
  11.30–12.30 Konferenciaterem: Új habilitáltak előadásai
  13.00–14.30 Konferenciaterem: Új doktorok előadásai
  14.00–17.00 Konferenciaterem: Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasainak előadásai
  14:00–17.00 VII. terem: BP – bölcsész karrierépítés
  18.00 Auditorium Maximum: AudMax esték
  A fesztivál ideje alatt könyvcserére, könyvkiállításra, fotókiállításra, a kutatócsoportok bemutatkozására és „A világ külföldi hallgatóink szemével” című programokra is sor kerül.
  Részletes program az SZTE BTK honlapján
 • április 25.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Kis Kata színésznő, műsorvezető
 • április 25.
  14:00 - 16:00
 • április 25.
  16:00 - 20:00
  Fedezzük fel együtt a Tisza vadvirágos tájait víz közelből. Nem szükséges hozzá korábbi tapasztalat. Pillanatok alatt bele lehet jönni az evezésbe.