SZTE Info

Richter_alairas_kiemelt_nagy

Megújította együttműködését az SZTE, az SZBK és a Richter Gedeon Nyrt.

A kutatást, az oktatást és a innovációt szolgáló, stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodást ír alá 2015. május 11-én a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A kutatás-fejlesztési és pályázati együttműködésre koncentrál az SZTE és a Richter Gedeon Nyrt. között megújított, stratégiai jelentőségű megállapodás, amelynek sajtónyilvános aláírási ceremóniáját megtisztelte jelenlétével – többek között – Zolnay Kriszta, a Richter Gedeon Nyrt. igazgatósági tagja, továbbá az SZTE több dékánja, az SZTE és az SZBK néhány kutatója is.

 

 

A kutatási megbízások bevált és új formáiról


20150511Richter-BTK05„Több mint másfél évtizede élő és folyamatos a kapcsolat az SZTE és a Richter Gedeon Nyrt. között” – emelte ki köszöntőjében Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az SZTE és stratégiai szövetségese, az SZBK számára örömteli a Richter Gedeon Nyrt.-vel együttműködni, fontosak a kutatási megbízások. Szabó Gábor MISZ-elnökként is tapasztalta, hogy „e cégnek öröksége, hogy innovatív vállalat legyen” – mondta, utalva a Richter Gedeonról készült dokumentumfilmre. A K+F támogatásokban jeleskedő, egyszerre magyar és nemzetközi vállalatot, valamint a hazai felsőoktatási intézmények között az elsők között szereplő Szegedi Tudományegyetemet ezer szál köti össze. Vagyis a rektor szerint a kutatási és oktatási együttműködés mellett kulturális területre is kiterjed az SZTE és a Richter közötti kapcsolat.


„Az élettudományok művelése az SZTE egyik nagy erőssége – jelentette ki Szabó Gábor. – Ezen belül az egyik legfontosabb irány a gyógyszerkutatás, tehát szakmailag is sok területen kínálkozik lehetőség az együttműködésre.” Új lehetőségként említette a felsőoktatás és a vállalatok együttműködését ösztönző pályázatokon való közös és sikeres szereplést.

 

 

Az inkubátorház terve


„Sok évtizede élő és gyümölcsöző kapcsolat megújítását foglalja keretbe az aláírásra kész stratégiai megállapodás” – utalt az előzményekre Ormos Pál akadémikus. Az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatója kiemelte: a biológiai alapkutatások mellett, az is mércéje az ottani munkának, hogy mennyire tudják hasznosítani a tudósok eredményeit. A gyakorlattal való kapcsolatunkban kulcsszerepet játszik a Richter gyógyszergyár, az egyik legsikeresebb magyar multi, amely magas színvonalú ipari teljesítménye mellett kiemelkedő tudományos tevékenységet is folytat” – mondta. – „Jól kiegészítjük egymást, hiszen az SZBK közelebb szeretne kerülni a gyakorlathoz. A Richter pedig jól képes közvetíteni, hogy mit vár el a társadalom az alap- és alkalmazott kutatásokat végző tudósoktól.”


Pályázataival a Richter Gedeon Nyrt. eddig is többféle SZBK-kutatást támogatott, miközben sokrétű a személyi kapcsolat is – sorolta a főigazgató. Az SZBK és a Richter Gedeon Nyrt. közös inkubátorháza alapításának régi tervére is emlékeztetett Ormos Pál. E közös projektben a gyakorlatorientált Richter szegedi laboratóriuma mellé települhetne az SZBK és az SZTE közös inkubátorháza.

 

 

Közös cél a tehetségek támogatása


„A Richter számára megtiszteltetés ez az együttműködés, hiszen eddig is sokat kaptunk a szegedi egyetemtől és a Szegedi Biológiai Kutatóközponttól” – köszönte meg az eddigi közös eredményeket a cég vezérigazgatója. Bogsch Erik hangsúlyozta: hisz az emberi tényező fontosságában. „Az SZTE kiváló szakemberekkel erősítette eddig is a Richtert, például a szteroidkémia területén.”


Az önálló és magyarországi központú, de a nemzetközi porondon is jelen lévő Richter Gedeon Nyrt. 2014-ben 42 milliárd forintot költött a kutatás-fejlesztésre. Elárulta: a gyógyszeripart jellemző felvásárlások és fúziók a kutatás-fejlesztés támogatásának visszaszorulásával járnak. Ezzel szemben a Richter Nyrt. nem csökkenti a K+F támogatást, mert a cég vezérigazgatójának is meggyőződése a hozzáadott érték jelentősége.


Richter_egyuttmukodesi_alairas_2015._majus_11_HD
Megújította együttműködését az SZTE, az SZBK és a Richter Gedeon Nyrt. - GALÉRIA


A vállalkozás, az SZTE és az MTA SZBK közötti együttműködések közül kiemelte a központi idegrendszeri és nőgyógyászati, valamint a gyógynövényekre alapozó készítményekkel kapcsolatos kutatásokat. Közös célként jelölte meg, hogy lehetőségeket adjanak a tehetséges magyar fiataloknak, így munkájuk eredményei – anyagi értelemben is – itthon hasznosulhatnak. „A jól koordinált és a sok munka hoz eredményt” – hangsúlyozta.


A Richter erkölcsi kötelességének nevezte a vezérigazgató, hogy kiemelten támogassa a Szegedi Tudományegyetemen és az SZTE Szegedi Biológiai Kutatóközpontban végzett kutatómunkát, továbbá az egyetemi oktatást és az egészségügyi intézményeket.

 

 

A gazdaság és a vállalati szféra szempontjai


Az egyetemek és kutatóközpontok életében a tudományos, a K+F tevékenység mellett egyre komolyabb szerepet kap az innováció és a kutatáshasznosítás, a gazdasági és vállalati szférával kialakított együttműködés.


„Öröm, megtiszteltetés és felelősség is az SZTE számára a Richterrel megújított együttműködési megállapodás” – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Devecz Miklós kifejtette: egy innovatív és felgyorsuló világban kell olyan eredményt elérni, amely még jobbá

és még versenyképesebbé teszi a Richter Gedeon Nyrt.-t és a Szegedi Tudományegyetemet.


„Az SZTE számára fontos, hogy ipari partnerekkel tudjon együttműködni, mert nincs annál szebb és jobb elismerés, mint amikor a gyakorlat oldaláról érkező mondja a kooperációról, hogy: Jó mulatság, férfi munka volt!” – összegzett az SZTE kancellárja.

 

 

A Straub alapítvány is támogatást kap


A stratégiai súlyú dokumentum aláírását követően az MTA SZBK és az SZTE közös szervezete, a Straub Örökség Alapítvány támogatásáról szóló szerződést is ellátta kézjegyével a kuratórium nevében Penke Botond akadémikus, illetve a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója, Bogsch Erik.


„Az innovatív alap- és alkalmazott élettudományi kutatás-fejlesztés, a hatékony technológia transzfer elindítása Szeged régióban; a kiemelkedő tudományos eredmények létrehozásának és a kutatók konferenciákon való részvételének támogatása; kutatói ösztöndíjak biztosítása, szakmai rendezvények, konferenciák támogatása; Középiskolás Élettudományi Kutatótáborok szervezése.” Ez az 1996-ban létrehozott Straub Örökség Alapítvány célja, amely most újabb támogatással valósulhat meg.


Az aláírási ceremóniát követően az együttműködő partnerek megtekintették az SZTE innovációs eredményeiből ízelítőt adó tárlatot.


SZTEinfo – Újszászi Ilona

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018