SZTE Info

innovacios_nap_2015_kiemelt_nagy

Párbeszéd az innovációról

2015. május 14-én a József Attila Tanulmányi és Információs Központban szervezte meg a hagyományos SZTE Innovációs Napot az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága. A rendezvényen olyan problémákra hívták fel a figyelmet, amelyekkel minden nap szembesülnek az egyetemi kutatók és vállalati szakemberek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Azzal a céllal szervezett 2015. május 14-én innovációs napot az SZTE, hogy összehozza a kutatói élet szereplőit, valamint az universitas társintézményeinek és vállalti partnereinek szakembereit.Erősíteni az SZTE és az ipari partnerek kapcsolatát


„Az Innovációs Szövetség éves közgyűlésén megfogalmazódott, hogy a kutatásra-fejlesztésre és innovációra rendelkezésre álló források mértéke akkora, hogy most már az a kérdés, képesek vagyunk e ezt felelőséggel elkölteni. Ezt a forrásmennyiséget felelősséggel elkölteni, és szállítani azt a mennyiségű eredményt, mint amennyi pénz rendelkezésre áll, egyáltalán nem triviális” – mondta köszöntőjében Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora hozzátette: az innovációs nap legfőbb küldetése, hogy megkezdődjön egy párbeszéd, a közös munka, hogy a forrásmennyiséget felelősen tudják az intézmények elkölteni. Ez nem valósulhat meg, ha nem erősödik az üzleti szféra és a Szegedi Tudományegyetem közti együttműködés. Az innovációs rendszer hatékonyabb működéséhez ezt a kapcsolatot kell erősíteni – hangsúlyozta.


„Az élet az innováció: amikor megszületünk, először próbálunk alkalmazkodni a magunk innovatív módján a környezethez – fogalmazott Devecz Miklós. A Szegedi Tudományegyetem kancellárja kiemelte: az egyetem egy olyan hely, ahol az innovatív gondolkodással, megoldásokkal a fejlesztéseket és a kutatásokat segítik azért, hogy az elért eredmények ipari hasznosítása eredményes legyen. Az innováció az egyetemet olyan irányba mozdítja el, hogy még inkább a fejlesztésekre tudjon koncentrálni. „Innovatívnak kell lenni és kézzel fogható eredményeket produkálni, hogy a 2020-ig tartó időszakban és azután is helyt tudjon állni az intézmény – tette hozzá.


Innovacios_nap_TIK_2015._majus_14
Párbeszéd az innovációról - GALÉRIA


Az SZTE innovációs tevékenysége


A Szegedi Tudományegyetem az ország egyik vezető oktatással és kutatással foglalkozó intézménye, melyet a rangsorokban Magyarország első három egyeteme között tartanak számon. 12 karral, 27 ezer hallgatóval, 2500 kutatóval, 19 MTA taggal, 14 MTA kutatócsoporttal és 5 Lendület programos kutatócsoporttal büszkélkedhet. A Tisza-parti universitas Kutatóegyetemi Kiválósági Központ és kiemelt felsőoktatási intézmény, magas színvonalú képzési és kutatási kapacitásának és a nemzetstratégiai célok megvalósításában betöltött szerepvállalása kapcsán – ismertette Kemény Lajos. Az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese kiemelte: az intézmény széles kutatási portfóliója az élettudományok, az anyagtudományok, a szoftvertechnológia, a lézerfizika, a biotechnológia és a környezettechnológia területeire is kiterjed. A tudományos munka műhelyei az SZTE 19 doktori iskolája, melyekben jelenleg 672 Phd hallgató tanul. A kutatási eredmények hasznosulása területén a tudományos közlemények mellett előtérbe kerülnek a spin-off vállalkozások, a K+F együttműködésekből származó bevételek, a szabadalmi bejelentések és ezek üzleti hasznosítása.


A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság hidat képez az egyetemi kutatók és az ipari partnerek között. Az igazgatóság az egyetemi kutatók eredményeinek hasznosítása érdekében számos területen nyújt szolgáltatást. Így például: szellemi alkotás portfólió menedzselés, találmányok felkutatása, iparjogvédelmi tanácsadás, oltalmazási stratégiai kialakítása. Üzletei hasznosítás területén: partnerek felkutatása, szerzősédesek előkészítése, spin-off cégek alapításának támogatása.


Az igazgatóságnál közel 50 szabadalom van jelenleg, évente 5-8 új találmányt jelentenek be. A szervezet legfőbb feladata: az ipari kapcsolatok fejlesztése és a K+F projektfejlesztés, különös tekintettel az Európai Unióhoz kötődő pályázatokra, valamint szorosabb együttműködés kialakítása az ipari partnerekkel – tudtuk meg Kemény Lajostól.


Megújult a kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rend


Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke előadásában a magyarországi kutatás-fejlesztési és innovációs versenypályázati rendszer megújításáról beszélt. A hosszú távú versenyképesség elsősorban attól függ, hogy milyen mértékben vesz részt a magyar gazdaság magas hozzáadott értékű tevékenységgel a nemzetközi gazdasági munkamegosztásban. Ennek megvalósulásához értékteremtő, nemzetközi mércével mérve is versenyképes K+F+I tevékenységre van szükség, amelynek a Hivatal katalizátora kíván lenni – szögezte le. Értékteremtő, globálisan is versenyképes kutatás-fejlesztés megalapozásához világszínvonalú tudományos háttér, kiváló kutatók, fejlesztők, versenyképes infrastruktúra, valamint kiszámítható és átlátható pályázati finanszírozásra van szükség – tette hozzá. Kiemelte: a megújult támogatási rendszer feladatorientált és nem forrásorientált pályázati rendszer. A pályázatoknál szükséges a nemzetközi mércével mérve is versenyképes kutatási tevékenység, valamint a nemzetközi versenyben helytálló hiteles ipari partnercég, aki garantálja a fejlesztés hasznosságát és az eredmények hasznosítását. A K+F+I források nagyságrendjére vonatkozóan elmondta: a GINOP 270, 8 milliárd, a VEKOP 13 milliárd a Nemzeti Kutatás és Fejlesztési Alap pedig 29 milliárd forint támogatást nyújt majd.


Az intézmények olyan pályázaton nyerhetnek el támogatást, amelyekhez kapcsolódó kutatási eredmények igazoltan a nemzetközi élvonalba tartoznak, amelyekben van olyan konzorciumi partner, amely biztosítja az eredmény gyakorlati hasznosságát és hasznosíthatóságát. Olyan projektekben nyerhetnek támogatást, amelyekben a projekt megvalósítása professzionális kutató munka keretében folyik és melyben a projekt elszámoltatható – összegzett Pálinkás József.Előadásokkal és kiadvánnyal segítik az SZTE-s kutatókat


Az innovációt középpontba helyező nap kerekasztal-beszélgetésén hazai és nemzetközi szinten jelentős vállalati szereplők, valamint egyetemi kutatók osztották meg véleményüket egymással az egyetemi-ipari együttműködések sajátosságairól. A beszélgetésen részt vettek például a Richter Gedeon Nyrt., a Solvo Biotechnológiai Zrt., a Pick Zrt. és az EPAM Systems képviselői.


Az innováció iránt érdeklődők előadásokat halhattak a kutatók és cégek számára elérhető start-up és spin-off ökoszisztéma kialakításához kapcsolódó támogatásokról és szolgáltatásokról, valamint a kutatási eredmények üzleti hasznosításának lehetőségeiről és feltételeiről is. A rendezvényen bemutatták az SZTE kutatói számára elkészített „Kutatói Segédlet” című kiadványt, mely a kutatási eredmények hasznosításához és oltalmazásához nyújt tájékozódást. A kiadvány elektronikus változata itt letölthető.

 

SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Herner Donát

Korábban írtuk:

Érdekes előadásokkal vár az SZTE Innovációs Nap

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 19.

Kiemelt_rektori

Napjainkban a nemzetköziesítés a felsőoktatási fokozatváltás központi eleme. Ez az átfogó program a Szegedi Tudományegyetem kapcsolatrendszerének erősítésére és nemzetközi láthatóságának növelésére fókuszál. Mi történt ezen a területen az elmúlt négy évben? Az SZTE kapu a világra? – kérdeztük az SZTE négy rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • szeptember 26.
  18:00 - 19:00
  Prof. Dr. habil. Szakály Sándor történész (VERITAS Történetkutató Intézet) előadása: Magyarország a második világháborúban: A kezdetek
 • szeptember 28.
  14:00 - 23:00
  A Szegedi Tudományegyetem Szegeden és Hódmezővásárhelyen mintegy 300 programmal várja az érdeklődőket a Kutatók Éjszakáján szeptember utolsó péntekén. A tudományt és a kutatói életpályát népszerűsítő eseménysorozaton máskor rejtett helyek nyílnak meg a látogatók előtt. A szegedi egyetemen több mint 350 oktató, kutató és hallgató mutatja be tudományterületét. Laborlátogatások, előadások, kreatív foglalkozások, játékos programok, bemutatók, kísérletek, kalandtúrák, workshopok kora délutántól késő éjszakáig! Az SZTE programjai elérhetők az SZTE Kutatók Éjszakája mobil alkalmazáson keresztül. Az alkalmazás az esemény digitális programfüzete, amely a programok alapvető információ mellett (leírások, időpontok, helyszín, előadók) lehetőséget nyújt az érdekesnek talált előadások külön listába való rögzítésére is. A térkép segítségével a rendezvény helyszínei és az ahhoz tartozó programok tekinthetők át, a kereső funkció pedig még könnyebbé teszi a böngészést. Az applikáció a 4.4-nél magasabb verziószámú Android rendszerekre elérhető és „SZTE Kutatók Éjszakája” néven a Google Play áruházból ingyenesen letölthető. Az SZTE szegedi és vásárhelyi programjai megtekinthetők a www.kutatokejszakaja.hu honlapon is. Találkozzunk a Kutatók Éjszakáján 2018. szeptember 28-án, pénteken!
 • szeptember 28.
  18:00 - 19:00
  Az előadássorozat következő vendége Dux László, az SZTE professzora. Előadásának címe: Szent-Györgyi Albert és intézete.
 • szeptember 29.
  14:00 - 18:00
  Az SZTE Konfuciusz Intézet sok szeretettel vár minden kedves vendéget a Konfuciusz Napon. A programsorozat két részből áll. 15.00 és 17.00 óra között a látogatóink interaktív állomásainkon játékos formában ismerkedhetnek meg Kínával. A feladatokat teljesítő résztvevők értékes ajándékokat nyerhetnek. 17.00 órakor kezdődik gálaműsorunk, amelyen különböző Kínával kapcsolható műsorszámokat mutatnak be a Konfuciusz Intézet hallgatói, tanárai, barátai. A programon a részvétel ingyenes, de előzetesen regisztrációhoz kötött. Regisztrálni a konfuciusz@rekt.szte.hu címen lehet.
 • október 1.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet)